Pilea peperomioides, Çin parası çiçeği

Pilea peperomioides Isırgangiller (Urticaceae) familyasındandır. Anavatanı Çin’in güneyinde Yunnan civarlarıdır. Rakım 1500m – 3000m olan yüksek arazi ormanlarında, nemli kayalar arasında yaşarlar.

Pilea peperomioides (Çin parası çiçeği) salon bitkisi

Pilea peperomioides

Pilea peperomioides veya Çin parası çiçeğinin gelişmiş hali genellikle enine boyuna 30cm (bazen 40-45cm) civarlarında olur. Neredeyse yusyuvarlak ve biraz etlice olan yaprakları 10cm genişliğinde büyüyebilir. Yaprak sapları uzuncadır. Çiçekleri açık pembe-beyaz, küçük ve önemsizdir. Yaprak güzelliği için yetiştirilir. Çiçek açması kış boyunca biraz üşümesi sonucu mümkündür.

Kış soğuklarına dayanıklılığı soğuğun birkaç saat ile sınırlı kalması şartıyla ve kuzeyli rüzgarları almaması şartıyla -3C dereye kadardır. Aslında iç mekanlara yakışan bir bitkidir. Dışarıda yetişmesi gereken bitkilerden değil.

Yetiştirme, bakım

Direkt güneş almamasını sağlamalısınız (gerçi sabah güneşinin veya akşam güneşinin zararı olmaz). Böylece daha güzel gelişir. Yaprakları güçlü aydınlıkta açık yeşil veya normal yeşil, daha az şiddette ışık olan yerlerde koyu yeşil olur. Koyu gölge, loş ışık iyi değil. Çünkü yapraklar kenarlardan aşağı-içe kıvrık halde ve normalinden daha küçük halde gelişir. Işığı güçlü olan pencere yakınlarında tutmalısınız. Işığa yönelik gelişirken gövdesi o yöne eğileceğinden dolayı her hafta yönünü çevirmek gerekir.

Toprağın niteliği önemlidir

Çin parası çiçeği – Pilea peperomioides her toprakta olmaz. Toprağını hem suyu iyi süzdürür hem de biraz olsun çabuk kuruyucu özellikte hazırlamanız gereklidir. Aksi takdirde sulamalardan kötü etkilenir. Örnek karışım:

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı..

Sulamaları sıkça yapın

Toprağını kontrol etmeden sulamayacaksınız. Toprak üst yüzeyi 3cm derine kadar iyice kurumuşsa o zaman sulayın. Ayrıca her sulamada mutlaka saksı alt deliklerinden su çıkmalıdır ve o suyu toprak geri emmemelidir. Yaz kış her zaman bu şekilde devam edin.

Bitki besini verelim mi?

Toprağını kendiniz aynen benim tarifime göre hazırlamışsanız ortalama 20 günde bir defa, genel amaçlı bitki besininden tavsiye dozajın yarısını uygulayarak verin. Diğer topraklarda asla vermeyin.

Çin parası çiçeğini budama

Dalları biraz azaltmak isterseniz.. Yani amacınız estetik bir görünüm vermek ise bunu yılın her zamanında yapabilirsiniz. Ama eğer dalları fazlaca azaltacaksanız ilkbaharda budayın. Kestiğiniz dalları toprağa dikerseniz köklenirler.

Pilea peperomioides şu üç şekilde çoğaltılır

Çoğaltılması yılın her zamanında yapılabilir ama en iyi zaman nisan sonu – haziran başı arasıdır.

1- Yan dalları kesip direkt toprağa dikin. Köklenmesi ortalama bir ayda mümkündür. Önce suda köklendirmeyi tavsiye edenler var. Hiç gerekmiyor ama isterseniz önce suda köklendirin.

2- Dip sürgünlerinin 15cm kadar büyüyüp güçlenmelerini bekleyin. Sonra dipten 2-3cm kazıp keserek alın. Daha derine inmek gerekmez. Fazla köklü ise köklerinin tümünü çıkarmanız gerekmez. Sonra hemen toprağa dikin. Dipten çıkan sürgünleri daha küçükken de alabilirsiniz ama gelişimleri çok yavaş olacaktır. Biraz bekleseniz çabucak büyürler (yani 15cm kadar boylandıktan sonra almak daha avantajlıdır).

3- Dip sürgünleriyle çoğalmasına, saksıyı doldurmasına izin verdiyseniz 2-3 yılda bir kökten ayırma ile çoğaltabilirsiniz.

Problemleri

Pilea peperomioides en fazla yanlış toprak ve gereksiz ve yanlış sulamalar yüzünden zarar görür. Bitlenme olmaz. Olsa da barınmaları zordur. Bit gördüğünüzde birkaç gün ara ile ıslak bezle bitleri temizlerseniz tamamen yok olurlar. Nadiren yapraklarında külleme hastalığı peyda olur. Sebebi çok nemli ortamda çevresinin geceleri ıslak olması ya da toprağının besleyiciliğinin azalması, bitkinin topraktan yeterince potasyum alamamasıdır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Pilea peperomioides, Çin parası çiçeği' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Selma, Konya dedi ki:

    Pileamin yeni çıkan yavrularının alt yapraklarında tane tane beyazlıklar var. Dokunduğumda hemen beyazlıklar dökülüyor. Nedir bunlar ne yapmalıyım?
    ***
    İyi tarif edememişsiniz. Anlamadım. Eğer un gibi ise külleme hastalığıdır. Fazlaca havasız ortam ve gece boyunca çevre ıslaklığı sonucunda olur. Bitkilerinizi gerekmedikçe sulamayın. Sulamayı sadece sabahları yapın. Odayı sık sık havalandırın. Gece saatlerinde bile ara ara pencereleri açsanız iyi olur. Üstlerine su fısfıslamayın. Yaprakları ıslak bezle silerek daima tertemiz tutun.

  2. Halime, Ankara dedi ki:

    Yaklasik iki ay kadar önce pilea aldım. Gayet sağlıklı. Toprağı söylediğiniz gibi. Yavru vermesinde de bir sıkıntı yok. Gövde uzadıkça yapraklar aşağı doğru eğilim gösterdi. Bir kısmı dimdik bir kısmı eğik. Bu normal mi. Sap ve yaprakları sağlıklı. Acaba hep dik mi durması gerekiyordu?
    ***
    Her şey olması gerektiği dibi doğal akışında. Eski yaprakların aşağı yönelmeleri birçok bitki türünün doğal özelliğidir. Yukarıdaki fotoğrafta da öyle.

  3. Elif, Manisa dedi ki:

    Pileamın yaprakları aşağı sarkmış gördüm. Herhangi bir kuruma sararma olmadı. Yalnız yapraklarının boynu büküldü. Saksısını toprağını değiştirdim. Hala durumunda bir düzelme olmadı. Ne yapmam lazım?
    ***
    Sorunuzu kısalttım. Net bilgi yok. Yapraklarda yumuşama cansızlaşma var mı yok mu yazmamışsınız. Sadece eğilme olduğunu ifade ediyorsunuz. Cansızlaşma yoksa normaldir. Problem değil. Yapraklar eskidikçe aşağı yönelir. Ama eğer cansızlaşma, yumuşama olduysa köklerde (hassas emici uçlarda) çürüme başlamıştır. Zamanla yeni kökler geliştirirse tekrar dirileşir. Havasız ışıksız dip köşe yerlerde çürüme hızla devam edebilir. Havadar yerde tutmanız şart. Bu sayede yeni kökler uzatması daha mümkündür.

  4. Beyza, İstanbul dedi ki:

    Pileamı Kasım 2020’de aldığımdan beri çok fazla gelişim gösterdi. Son 1 aydır yaprakların dalları çok solgun gözüküyor ve dalların dipleri kararıp, kuruyup düşüyor. Ne yapmam gerekiyor? Bir de ilk aldığımda saksısını aynı boylarda delikli bir saksı ile değiştirmiştim ve şu anda 4-5 tane yavrusu var. Saksısı küçük geliyor olabilir mi?
    ***
    Dipten kararmalar çok ciddi sorun. Acil olarak bir şeyler yapmazsanız tümü ölecek. Problem saksı küçüklüğüyle ilgili değil. Yanlış toprak ve yanlış sulama yüzünden olur. Nasıl toprak karışımı istediği yukarıda yazılı. Sulamaya gelince, istisnasız her tür bitki için herkesin yaptığı büyük hataya devam etmemek için şurayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  5. Miray, İzmir dedi ki:

    Pilea çiçeğinin yaprakları yumuşadı, eğildi, aşağı sarktı. Herhangi bir sararma ve kuruma yok. Kendi toprağı yeniydi.
    ***
    Yeni toprak karışımını uygun yapmış iseniz toprağı değiştirmenize filan gerek yok. Bir süre susuz bırakın. Toprak kupkuru hale gelse bile beş gün daha geciktirin. Sulamaları toprağın yıkanacağı şekilde çok miktar su ile yapın. Bu süreçte br kısım yapraklar kuruyabilir ama zamanla yeni sağlıklı kökler geliştirir ve hızlı bir şekilde kendisini yeniler. Bu bozulmanın sebebi toprak ısınmışken sulamanız olabilir. Şurada ayrıntılı bilgiler var: Yazın sıcakta sulama peşinden ölen bitkiler

  6. Miray, İzmir dedi ki:

    Gövdede kararmalar mevcut. Bunlar nedendir?
    ***
    Görmeden dokunmadan kesin bir şey diyemem. Ama kararmalar hayra alamet değil. Muhtemelen toprak karışımında kusur var. Mesela torf toprağın niteliği. Ne yazık ki park-bahçe toprakları için satılan toprak düzenleyici ve aynı zamanda gübre olan torflu karışımlar salon bitkilerine uygundur diye satılmakta. Bunlar kesinlikle iç mekan saksı bitkilerinde hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Çünkü bitkileri çürütüyor. Sizin bitkinizde bu çeşit bir etki söz konusu olabilir. Niteliğinden emin olduğum iki marka Emin Torf ve KTS. Her ikisi de tamamen aynı yapıdadır. Salon bitkilerine tam uygun, sade yapılı torf topraklardır. Bitki türlerinin özelliklerine göre belirli oranlarda ponza taşı ile karıştırınca tamamıyla güvenli olurlar.

  7. Melike, Sakarya dedi ki:

    Pilea çiçeğimde aşağı sararma var. Ama yapraklar sert, yumuşama yok. Birkaç yaprağında içe dönüklükler oldu. Aldığımdan beri aynı yerde duruyor. Yavru vermeye devam ediyor. Yavruların yaprakları içe dönük şekilde. Ne yapmam gerekir?
    ***
    Galiba fena halde ışık yetersizliği sorunu var. Pencereye çok yakın, çok güçlü aydınlık, bir parça güneşli ve çok iyi havadar olan bir yerde olması şart. Toprağında hiç besleyicilik kalmamış olabilir. Muhtemelen sulamaları da yanlış usulde yapıyorsunuzdur. Öncelikle sulamaları sadece toprak iyice kuruduğu zamanlarda yapın. Sularken su miktarını fazlaca bol tutun. Saksı alt deliklerden su dışarı süzülüp gitmelidir. Saksı alt tabağında su birikirse zararı olur. Sulamaları lavaboda yapın. Bu şekilde en az bir defa sulama yaptıktan sonra çeyrek dozaj bitki besini verin. Böylece, her üç sulamada bir defa bitki besini vermeye devam edin.

  8. Tokat, İlknur dedi ki:

    Mini saksıda bir pilea bitkisi aldım. Büyük saksıya geçirmek istiyorum. Saksı derin mi olmalı yoksa geniş mi tercih etmeliyim?
    ***
    Farketmez.

  9. Ecenur, Tekirdağ dedi ki:

    İki gün önce aldığım yavru bir pilea var. Birkaç gün kendi saksısında tuttuktan sonra güney cephe evimde kil bilyeli büyük boy üstü açık fanus içine ekmem doğru olur mu?
    ***
    Doğru olmaz. Normal saksısında püfür püfür havadar bir pencere kenarında olması lazım. Saksı altında delikler olmalı ve sulamaları alt deliklerden bol bol su dışarı çıkacak miktarda su ile yapmalısınız.

  10. Mery, İstanbul dedi ki:

    Pileam üzerinde kahverengi şeyler gördüm. Yaprakları dökülmeye başladı. Bitki besini vereyim dedim. Yapraklar söndü resmen çok cansız bir şey oldu. Yeniden nasıl canlanır?
    ***
    Ya karanlık ve havasız yerde tuttuğunuz için ya da toprağının kimyasal dengesi bozulduğu için yapraklar bozulmaya başlamış. Bitki besini ise muhtemelen toprağın bozulması yüzünden o toprağı büsbütün zehir haline getirmiş. Sonuçta kökler zehirlenip çürümüş ve bitki cansız hale gelmiş. Şimdi yapmanız gereken şey bitkiyi acilen o zehir topraktan kurtarıp kök kısmını yıkamak, sonra yeni, temiz bir toprak hazırlamak ve yeniden dikmektir. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun.

  11. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Bir hafta kadar önce marketten 5cmlik saksıda 7adet yapraktan oluşan bir pilea aldım. 2 gün sulamadım nemli ortamın iyi geleceğini düşünerek mutfak camına esinti olması içinde tam doğalgaz havalandırma deliğinin altına koydum. ama sanırım yanlış konumlandırdım. yaprağın birinde kenarından baya bir kararma oluşmuş. nokta halinde ortada da mevcut. ne yapmalıyım? Bir de aldığımda yapraklarda beyaz bir görüntü vardı. hala da var. çok mat yapraklar. arap sabunu ile sildim ama yine aynı. acaba yapraklarda mantar olabilir mi?
    ***
    Arap sabunu sadece zarar verir. Yapraklara öyle şeyler sürmeyin. Yanlış zamanda almışsınız. Her türlü problem çıkması normal. Evlere yeni bitki alacaksanız en iyi zaman mayıs ve haziran aylarıdır. Şimdi ben ne desem boş. Çünkü sonbahardan itibaren artık yer yadırgaması problemlerinin çözümü yok gibi bir şey. Yani işiniz tamamen şansa kalmıştır. Ve pek şans yoktur.

  12. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Pilea yaprakları seyreldi ve küçüldü. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyup hatalarınızı bulmaya çalışın.

  13. Ege, İzmir dedi ki:

    Pileamı bu haziranda aldım fakat çok yavaş büyüyor. Buradaki yorumları okudum ve diğer bitkilerimle de karşılaştırdığımda büyüme hızı çok yavaş. Bir de 2 yaprağının üzerinde beyaz lekeler var. Bu arada yeni yaprak veriyor sürekli. Düzelmesi için ne yapabilirim?
    ***
    Sürekli yeni yaprak veriyor diyorsunuz. O halde problem yok. Gelişiminin yavaş olması için iki ayda bir tane gibi az sayıda yaprak zar zor çıkması lazım.

  14. Selda, İstanbul dedi ki:

    Çiçeğim açık balkonda ve çok soğuk. İçeri almalı mıyım?
    ***
    Kışın içeri almanız gereken bitkileri en geç eylül sonunda içeri almanız gerekirdi. Yoksa soğuğa adapte olmaya çalışıyorlar. Sonra kış soğuklarında aniden sıcak ve havasız eve alında bozuluyor, çürüyorlar. Dışarıda tutsanız donup ölme riski yüksek. En iyisi bitkiyi saksıyla beraber önce naylon poşet içine, sonra karton kutu içine koyun. Böylece şimdiye kadar dayandığı gibi bugünlerde olacak olan dondurucu soğuğa da dayanacaktır. Veya soğuk bir odanız varsa oraya almanız daha iyi olur.

  15. Sevgi, Kastamonu dedi ki:

    1 yıldır pilea bakıyorum. Dün çocuğum olduğu yerden düşürdü ve boydan büyüdüğü gövde zarar gördü. Bir tarafa doğru eğriliyor ama kopma yok. Olduğu yerden kesip köklendirmeli miyim yoksa beklesem düzelir mi?
    ***
    Bu işi mayıs sonuna doğru yapmanız daha iyi. Şimdilik dursun. Eğik kısımda bozulma olmadıkça acele etmeyin.

  16. Özlem, İzmir dedi ki:

    1 ay önce aldığım pileanın yeni çıkan yapraklarının özellikle orta bölümlerinde sanki bir böcek yemiş gibi boşluklar oluşuyor ve büyüyüp yırtılmaya başlıyor. Kontrol ettiğim herhangi böcek veya başka bir sorun yok. Diğer çiçeklerde hiçbir yenme izi yok.
    ***
    Bazı yaprak bitleri sadece güneş altında büyüteçle bakınca görünür. Hiç olmadığından eminseniz o halde toprakla ilgili sorun var. Toprak tamamıyla kupkuru olsa bile eşeleyip kabartarak iki üç gün daha bekletin ve sonra bol bol su dökerek, toprağı yıkıyarak sulayın. Sürekli az miktar su ile sulamalar yüzünden topraklar birkaç ayda zehir haline geliyor.

  17. Nehir, İstanbul dedi ki:

    Benim pileam gayet sağlıklı lakin son iki gündür toprağında küçük beyaz böcekler gördüm. Aspirinli su ile sirkeli su karışımı döktüm. Acaba faydası olur mu? Bir de bu durum neden olmaktadır. Nasıl bitkimi koruyabilirim?
    ***
    Yaptığınız şeyler bitkinizi öldürür. Sinekli kalması bin kat daha iyidir. Hiç uğraşmayın. Toprak tamamıyla kupkuru olunca o halde bir on gün daha kuru kalırsa sinekler tamamen yok olacaktır. Bu kadar susuzluktan bitkiniz zarar görmez.

  18. Özden, Ankara dedi ki:

    Sanırım bendeki Pilea peperomioides yaşlı bir bitki. Uzun ve yer yer kahverengileşmiş gövde ve uçlarda gelişmemiş minik yapraklar var. Bu gövdeyi en alta yakın bir yerden kesip yaşlı gövdeyi alırsam ve suda köklendirmeye çalışsam kurtarabilir miyim?
    ***
    Galiba yanlış yerde olması ve sizin bakamamanız yüzünden gelişememesinden başka hiçbir sorun yok. Boş yere kesmeyin yoksa yanlış bakım yüzünden hepten kaybedersiniz. Lütfen yukarıdaki yazıyı okuyarak nasıl şartları sevdiğini, toprak isteğini, bitki besini nasıl verileceğini öğrenin. Bakımını ona göre yapın. Başka türlü olmaz. Bazı yerlerde görüyorum bahçede bir köşede ihmal edilen saksılarda muhteşem gelişiyorlar. Yani hava akımlarını, kuvvetli ışığı ve bir parça güneşi sever. Havasız ışıksız ev duvar köşelerinde ise küser. Ev içinde tam pencere yanında tutun ki hem güçlü ışık alsın hem de ara sıra açacağınız pencere sayesinde bol bol hava akımları alabilsin. Toprağı kötü ise şimdilik bitki besini vermeyip mayısta toprağını değiştirin.

  19. Arda, Adana dedi ki:

    Pileama yukarıda belirttiğiniz gibi gerek toprak seçimi gerekse sulama sıklığını dikkate alarak özenli bir şekilde bakıyorum. Yeri de çok aydınlık ve havadar olmasına rağmen yaprakların bazısı içe bazısı dışa doğru kıvrılmaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Işık yetersizliği sorunu yoksa, bitlenme de yoksa geri kalan tek sebep bitki besini istiyor olmasıdır.

  20. Damla, Mardin dedi ki:

    Pileamı dediğiniz gibi toprağa diktim ama yapraklar dışa büküldü ve alt yapraklar asağıya doğru sarktı. neden anlayamadım. ..
    ***
    Toprak karışımını aynen dediğim ölçülerde yaptıysanız sorun yok. Bu hale gelmesine sebep köklerini eski toprağından arındırmanızdır. Bu hataya hiçbir bitkide düşmeyin. Zamanla düzelir. Ocak ayına kadar en güzel halini alacaktır.

  21. Damla, Mardin dedi ki:

    Pileami dediğim gibi yaptım. Şu an için gerileme, ne ileri bir durum yok. Bakalım sonucu size bildiririm umarım.
    ***
    Sanıyorum bu uygulamanızda bir hafta doldu. Hiçbir kötüleşme olmadıysa kurtuldu demektir. Bundan sonra doğru toprak karışımı sayesinde hayata tutunur. Yaz sıcakları dindikten sonra hızlıca gelişim gösterir. Bazı yerlerde bitkiler çok fazla yüksek yaz sıcakları yüzünden durup dinlenmeye geçiyor. Onları öyle kabul etmek lazım.

  22. Melis, Bursa dedi ki:

    Annem evimizde pilea yetiştiriyor. Uzun zamandır iyiydi fakat temmuzdan beri yaprakları yumuşadı, kendini saldı. Yapraklarının bazı yerlerinde kararma var. Bazıları dışa doğru kendini katlamış şekilde. Küçük küçük uçan böcekler de bastı. Ne yapmalıyız acaba?
    ***
    Toprak sinekleri gereksiz yere ikide birde sulama yapmaktan dolayı oluyor. Esas problem bitkinizin kökleri taamamıyla çürümüş. En sağlıklı yerinden kesip alın. 5-10 gün suda bekletin. Sonra kumlu, gübresiz, çok süzek bir toprağa ekerseniz zamanla köklenir.

  23. Fehime, Antalya dedi ki:

    Pileayı torf ve pomza ile karışım yaptım ektim. Su konusunu sanırım kaçırdım (günlük suladım). Yaprak üstleri resmen siyah çizgi çizgi ve ı çıkan yapraklarda bile var. Bu neden olur acaba?
    ***
    Problemi anlayamadım. Siyahlıklar çürüme şeklinde ise ve bitkinin genelinde bozulmalar varsa kullandığınız torf başka bir şeydir yani torf değildir. Güneşli parkların topraklarını su tutucu hale getirmek için hazırlanan toprak düzenleyicisi maddeleri saksı bitkisi toprağı diye satanlar var. Bunlar bitkilere feci zararlar verir. Günlük sulamalar yanlış ama problemin bundan kaynaklandığını sanmıyorum.

  24. İrem, İstanbul dedi ki:

    Bana hediye olarak 2 gün önce gönderilen bu bitkiyi nasıl bakacağımı bilmiyorum. Bazı yapraklarında sararmalar var fakat okuduğum kadarıyla daha buyuk problem gövde ve kökte kararmalar. Yaprakların çoğu aşağı doğru eğiliyor. dokunduğum anda yapraklar ana gövdeden kopuyor kırılıyor. Ana gövdede 15cm siyahlıklar var. Ne yapmalıyım?
    ***
    İki gün önce gelmiş. Bu kadar kısa sürede bozulmasında sizin bir hatanız söz konusu olamaz. Yani size zaten sağlıksız, ölmeye başlamış olan bir bitkiyi hediye etmişler. Anlaşılan toprağı kökleri zehirlemiş, çürütmüş. Çürüme hızla tüm bünyeye yayılmakta. Acilen en sağlıklı dallarını kesip alın ve onları köklendirmeye çalışın. İhtiyacınız olan bilgiler yukarıda yazılı. Veya hiç uğraşmayın atın gitsin. Çünkü bu hale gelmiş bir bitkinin sağlıklı kalmış olan dallarına bile bozuk topraktaki zehirli maddeler ulaşmıştır ve onlar da çürüyüp gidecektir.

  25. Zehra dedi ki:

    Kış aylarında pileaya bitki besini verilebilir mi?
    ***
    Gelişimi büyümesi devam ediyorsa evet.

  26. Tansu ist dedi ki:

    Yeni bir pilea aldim. Daimi saksisina gecirmek icin beklemeli miyim? Bazi cicekciler yeni alinan cicegin bir-iki hafta kadar alindigi saksida bekletilmesini soyluyor. Diger sorum da su; saksisina yerlestirirken kendi topragindan tamamen arindirmali miyim yoksa o topragin uzerine yeni toprak mi ilave etmeliyim?
    ***
    Her şeyden önce hangi bitkiye nasıl bir toprak karışımı yapmak gerektiğini öğrenmelisiniz. Bu tarifleri ben bitki türüne göre ayrı ayrı ilgili sayfalarda veriyorum. Maalesef seracılar sadece ve sadece sera ortamında işe yarayan ama ev ortamlarında bitkiyi kısa zamanda öldüren toprak kullanır. Bazıları ise (genelde üreticilerden alım yapan toptancı seraları) bitkileri hiç olmayacak topraklarla saksılayıp derhal satışa çıkarır vya perakendecilere gönderirler. Yeni bitki alacağınız zaman ilkbahar sonu-yaz başı dönemi olmalı. Satın alırken, özellikle de serin ve soğuk aylarda satın alıyorsanız, bitkinin toprağının fazla ıslak olmaması, hatta mümkünse kupkuru olması lazım. Evinize gelince on-onbeş gün hiç sulamadan bekletin. Sonra saksıdan çıkarın. Kökleri tutunduğu topraktan hiç ayırmamalısınız. Bir kısım toprak kendiliğinden dökülmeli. Dökülmüyorsa uğraşmayın. Yeni uygun toprak karışımı ilavesiyle saksıya yerleştirin. Yeni toprak karışımı yeterince nemli ise sulamakta acele etmeyin.

  27. Tansu ist dedi ki:

    Bugun bitkimin dallarinin asagiya dogru suzuldugunu gordugum icin tekrar yaziyorum. Bu normal midir? Yeri havadar iyi isik alan ama gunes isigi almayan bir kose.
    ***
    Toprağı ıslak ise dediğim gibi, seradan çıkınca (nasıl bir toprak kullanıyorlarsa) daha serin yerlerde kökler çürümeye başlıyor. Hatta doğru toprakta bile olsa genelde sıcaktan serine ani yer değişimlerinden kökler ıslak toprak etkisiyle hızlıca çürüyor. Yani eğer öyle ise çürüme ana gövdede ilerler. Bitki ölür. Bu durumda yapılacak şey bitkiyi o topaktan derhal kurtarmak, kökleri iyice yıkamak ve yeni doğru bir toprak karışımı yapıncaya kadar suda bekletmek olmalıdır. Bundan sonra ne olursa olsun haziran-temmuz ayları dışında yeni bitki almayın.

  28. Tansu ist dedi ki:

    Tekrar merhaba. Bu sefer tesekkur etmek icin yaziyorum. Onerilerinizi uyguladim, pileam simdiden ucmus durumda. Sadece yapraklari hafifce yukari dogru kivrimli ama dert etmiyorum. Cok sag olun.

  29. Emel, Samsun dedi ki:

    3 yıldan fazla oldu pileamı alalı. ufacıktı. koyduğum yerini sevdi, büyüdü, bir sürü yavruladı. Geçen sene nisan-mayıs gibi toprak saksı değişimi yaptım. hiçbir sorun yoktu. fakat bu kış yaprakları çatlamaya başladı. çizgi şeklinde kuruyup çatlayan yaprakları var. sorun nedir nasıl kurtarabilirim?
    ***
    Yeni toprakta zamanla tuzlanma oluş. Sebep bu. Ayrıca, sulamaları daima saksı alt deliklerden dışarı su gelmeyecek gibi az miktar su ile yapıyorsanız bu da toprakta tuzlaşmaya, zehirli madde birikimine sebep olur ve sonuçta bitkiler zamanla mahvolup gider. Şimdilik toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Mayısta yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı yaparak yeniden toprak değiştirin.

  30. Emel, Samsun dedi ki:

    Peki şu an hasta olan yapraklarını kırıp atayım mı yoksa toprak değişince düzelir mi?
    ***
    O yapraklar hastalıklı değil. Köklerinin ciddi sıkıntısından (muhtemelen yer yer çürümelerinden dolayı) ve toprağın yakıcılığından dolayı yapraklarda o tip bozukluklar oluşur. Yaprakları kesip atarsanız toprağın zehirlemesi büsbütün bitkiyi öldürecektir. Böylesi durumlarda yapraklar zehiri alır ve kendileri yavaş yavaş bozulurken bitki bu sayede kurtulabilir. Onun için yaprakları kesmeyin.

  31. Ebru, Ankara dedi ki:

    Pileam uzun süredir benle beraber. 3 tane ana kökle beraber bir saksıda bakıyorum. Boyları oldukça uzadı. Son 1-2 aydır bebek vermeye başladı ama çıkanların sapları kahverengi ve yaprakları da aynı şekilde, çoğu yaprakta içe kıvrılmış. 4 günde bir su veriyorum ama galiba toprağı plastik gibi olmuş ve içeriye su geçirmiyor gibi duruyor. Toprağını aldıktan sonra değiştirmiştim. Ne yapmam lazım?
    ***
    Bilmeden hindistan cevizi torfu (cocopeat) kullanmışsınız. Hiç kullanılmaması gereken tam anlamıyla baş belası bir şeydir. Bir daha hiçbir bitkide bu hataya düşmeyin. Yapacağınız şey benim tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı yapmak. Ayrıca sayılı gün aralıklarıyla düzenli sulama yanlış ve öldürücü bir hatadır. Toprakta ciddi kuruma oluncaya kadar bekleyip sonra sulamanız lazım. 4 ay geçmesine rağmen hiç kurumuyorsa bile asla sulamayın.

  32. Özlem, İstanbul dedi ki:

    Pilea’mda boceklenme var. Beyaz ve gözle görülür derecede büyükler. Sanırım fazla sulamadan oldu. Yeni saksıya almam yeterli midir yoksa uygulamam gereken bir karışım var mı acaba?
    ***
    Onlar toprak bitleri ise hiç zararı yok. Dönem dönem aşırı çoğalır, yok olurlar. Hep böyle devam eder. Eğer herhangi bir şey yaparsanız onlar yok olmaz ama bitkileriniz mahvolur.

  33. Src, Ankara dedi ki:

    Merhaba pileamın yapraklarında kararmalar oluyor. kahverengi değil siyah. ya ortadan başlıyor ya kenardan ve gittikçe büyüyor. neden olur? bir de ben yanlış saksıya yapmışım aldığımda cama yapmıştım. yazınızı yeni okudum. altı delikli saksıya şimdi alsam mı baharımı beklesem?
    ***
    Elbette altında delikler olan saksı kullanmak kesin şart. Bitkinizin problemi ise bozuk topraktan kaynaklanıyor. Acilen o topraktan kurtarıp köklerini yıkayın. Yeni sağlıklı toprak hazırlayıncaya kadar suda bekletin. Tekrar ektiğiniz zaman hemen sulamayın, birkaç gün bekleyin.

  34. Src, Ankara dedi ki:

    Ama Toprağım kaliteli sukulent için internetten aldım vera marka perlit dere kumu ponza taşı falan var içinde.
    ***
    Demek ki bozukmuş. Yoksa yapraklar o halde gelmezdi. Veya bazı topraklar bozuk olmadığı halde serin/soğuk mekanlarda kökleri yakıyor. O etki aynı zamanda yapraklarda kararmalar ve kendiliğinden yırtılmalar şeklinde kendini gösterir. O tip topraklar sadece ve sadece “sürekli sıcaklık ve hava hareketleri” sağlanan seralara uygundur.

  35. İsimsiz dedi ki:

    Pileam büyüdü boyu harikulade uzadı. altta da ayırmak için beklediğim birsürü bebeği var. Toprak karışımı sulama tarzım tam sizin tarif ettiğiniz gibi. o yüzden gerçekten çok sağlıklı. ancak boyu çok uzadığı için desteksiz kendisini taşıyamıyor. Alttan çubuklarla destek yapınca dik durabiliyor. onlar olmadan yere doğru hızla yatıyor. Budama vs gibi bir yöntem var mıdır acaba?
    ***
    Uzadıkça dik duramaması normal. Değnek desteği lazım. 1 metreye yakın boyda, el kadar kocaman yapraklı ve çok fazla dallanmış olarak kocaman saksılarda yetiştirenler var. İstediğiniz gibi budayabilirsiniz. Bunun bir şekli yöntemi yok. Keyfinize göre, zevkinize göre değişir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.