Primulaceae (Çuhaçiçeğigiller) familyasının doğal türlerinden biri olan Primula veris Avrupa’nın birçok yerinde ve Asya’nın batısında, orman dışı arazilerde yaşarlar. Türkiye’de de doğal bitkilerdendir ve yabani çuha denir. Çiçekleri 10cm ile 30cm arasında değişen sağlam bir sap ucunda çok sayıda açar. Çiçekleri genellikle göz alıcı güzel bir sarıdır ve küçüktür.
Doğada Primula vulgaris (çuha çiçeği) türü ile aynı yerde yetişince kendiliğinden hibritleri türemiştir. Bu özelliğinden dolayı Primula x polyantha hibritleri oluşturmada kullanmışlar. Ayrıca kendisinin bile gösterişli renklerde çiçekli kültivarlarını türetmişler. Bunlar gibi yabani esas türü bile süs bitkisi olarak çok güzel bahçe bitkileridir.
Çiçek açmaya kış sonundan önce başlamaz. Yani diğer çuha türleri kadar aceleci değildir. Yaz sıcaklarına kadar birkaç defa tomurcuk verip çiçek açar.
-40C dereceye kadar kış soğuklarına dayanır. Toprak seçmez. Koyu gölge yerleri sevmez. Doğada sulak yerlerde ya da hafifçe çukurluk yerlerde daha sık gelişirler. Yani yazın susuz bırakmamak gerekiyor.
Avrupa’nın bazı yerlerinde Primula veris çiçeklerinden çay, körpe yapraklarından da salata yaparlar. Fakat kesinlikle tavsiye edilmez. Zira zehirleyici etkisi var.
Çoğaltma, fide üretimi has türü tohumla ve kökten ayırmayla, kültivarları ise sadece kökten ayırma iledir. Gerçi kültivarları da tohum veriyor ve tohumdan yetişen yeni nesiller anasının aynısı değil farklı farklı renklerde çiçek açıyorlar. Yani onların tohumlarla üretimi gayet güzel sürprizlerle sonuçlanır. Sadece, eğer bir kültivarın aynısından elde etmek istiyorsanız tohumdan değil kökten ayırmayla çoğaltacaksınız. Tohumdan üretmek için tohumları sonbahar ile kış sonunda son don olaylarından öncesine kadarki dönemde ekmelisiniz. Islak ya da yeterince nemli toprakta en az 1 ay kış üşümesi süreci yaşamayan Primula veris tohumları çimlenmez.