Rotheca myricoides, mavi kelebek çalısı

Lamiaceae (Ballıbabagiller) famiyasından Rotheca myricoides türünün ana vatanı Afrika’nın doğusu, Kenya civarlarıdır. Tropikal ormanların sulak yerlerinde, akarsu kenarlarında ve sazlıklar arasında yaşarlar. ‘Ugandense’ adlı kültivarına mavi kelebek çalısı diyoruz.

Rotheca myricoides, mavi kelebek çalısı

Rotheca myricoides ‘Ugandense’

Özellikleri

Türün Rotheca myricoides ‘Ugandense’ adlı kültivarı mavi kelebek çalısı ismiyle dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bahçelerde 2m ile 3m boyunda yetişen büyük boy bir çalıdır. Önceleri sadece bahçe bitkisi iken sonra aynı zamanda gözde bir saksı bitkisi olmuştur.

Çiçek açması

Neredeyse her zaman süreklidir. Fakat kışın soğuktan zarar görürse çiçek açacak kadar dallarını geliştirmesi iki üç ayı bulur. Kelebek benzeri çiçekleri gök mavisinin hafif mora çalar gibi tonundadır. Fakat renk her zaman sabit aynı değildir. Toprak özelliğine ve mevsimlere göre az çok farklılaşmalar gösterir. Ayrıca çiçekler iki renklidir. Çoğu parçalar açık renk, bir parça biraz koyu renk olur.

Kışa dayanıklılık

-4C derece hafif don olaylarında dalları tamamıyla donar ve kurur. Kökleri ise -7C dereceye kadar soğuğa dayanır. Bahçeye dikili yetişen mavi kelebek çalılarının kökleri fazlaca güçlü gelişir. Ve kışın toprak üstü her şeyi donup yok olsa bile ilkbaharda toprak altından güçlü filizler vererek çok kısa sürede 1m’yi geçer. Fakat saksıda olunca sıfır derece ve daha fazla soğuğa hiçbir şekilde dayanamaz. Yani tamamıyla donarak ölür.

Rotheca myricoides saksıda yetiştirme

Tam gün güneşe uyumludur ama en iyi gelişim yarı gölgeli yerlerde mümkündür.

Uzun boylu olmasına izin vermek zorunda değilsiniz. Dallarını kesip kısaltırsanız alt kısımlardan yan dallar çıkarıp küçük çalı halini alır. Saksılarda zaten daha küçük kalır. Yaz boyunca güçlü uzayan dallarını kısaltmanız, eski ve kötüleşmiş dalları dipten kesmeniz gerekir. Hızlı gelişen bir bitkidir. Dallarının karman çorman, eğri büğrü olması durumunda kış sonunda hepsini dipten keserek budayın. İlkbaharda dipten hızlıca yükselen yeni filizleri istediğiniz gibi yönlendirin.

Humuslu ve organik besleyiciliği bitkisel çürüntülerce zengin olan toprağı sever. En iyisi doğal humuslu arazi topraklarıdır. İlkbahardan sonbahara kadar sık sık ve bol bol sulayın. Kışın sulamaları seyrek tutun.

Mavi kelebek çalısı fidanları üretimi

Kökten öbekler halinde ayırmayla veya dip sürgünlerini ayırmayla kış sonunda çoğaltabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında ise odunlaşmamış dallarından çelik hazırlayıp köklendirmeyi deneyin.

Olgun dal ve kök çelikleriyle üretim

Kış ortasında tam olgun dallarından 25cm çelikler hazırlayın. Köklendirme toprağı‘na dikin. Köklerinden hazırlayacağınız kök çelikleri’ni de aynı zamanda aynı şekilde dikin. Kök çeliklerinin uç kısımları 2cm gibi toprak dışında kalsın. Çok serin ama dondurucu soğuk olmayan ve güneşli bir yerde tutun. İlkbaharda bunlar canlanır ve dallar uzatıp gelişirler. Yeni dallar 10cm uzadığında yeni kökleri iyice güçlenmiş demektir. O zaman esas yerlerine dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

'Rotheca myricoides, mavi kelebek çalısı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Figen, Aydın dedi ki:

    Merhaba, yaklaşık 1,5 ay önce edindiğim bir mavi kelebek çalım var. Minik bir çelikti geldiğinde. Üç yeni dal çıkardı ve yaprakları da koyu renkliydi. Son günlerde bu yeni filizlerdeki yapraklar sararmaya başladı. İç mekanda, pencere önünde, akşamüstü 2 saat kadar güneş alan bir yerde duruyor. Nerede hata yapıyorum acaba? Sulama sıklığı nasıl olmalı bu aylarda?
    ***
    Benim bildiğim kadarıyla evde yetiştirilen bitkilerden değil. Dışarıda tutmalı ve ilkbahara kadar toprak iyice kurudukça sulamalısınız. İlkbaharda yeniden canlanır.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.