Saksıda çiçek satın alırken nelere dikkat etmeli?

Konumuz salon ve ofisler için saksıda çiçek satın alırken nelere dikkat etmeliyiz hakkındadır.

Ama aslında hiç almadan önce o bitki evinizin, balkonunuzun ortamına / bahçenizin toprak ve güneş şartlarına ve ikliminize uygun mu değil mi bunu iyi bilmelisiniz. Önceden çok iyi bir araştırma yapın ama çiçek satıcılarına sormayın. Daima yanlış ve zararlı bilgi verirler. Çünkü onlar sadece satıcıdır. Satıcılar müşterilere mal satmak için ikna edici olmak zorundadır ve sattıkları mal hakkında her şeyi bilmeleri gerekmiyor.

Saksıda çiçek satın alırken nelere dikkat etmeli konusu

Her iç mekan süs bitkisi her ortama uymaz. Önce ortamınızın şartlarını iyi bilmeli ve sonra da beğendiğiniz bitkilerin o şartlara uyup uymayacağını araştırmalısınız.

Neyi nasıl araştırmalısınız birkaç ipucu

İç mekan süs bitkisi olarak kullanacaksanız o bitki ev ortamlarına uygun mu? Uygun ise havadarlık, güneş vb ne gibi şartları istiyor? Evinizin şartları o tür için uygun mu? En başta buna dikkat edin. Balkon için alacaksanız o bitkinin istediği iklim şartlarını, ne derece güneş istediğini ve kış soğuklarına ne kadar dayanıklı olduğunu mutlaka önceden araştırıp öğrenin.

Esas konumuz, saksıda çiçek satın alırken

Yeni bir salon bitkisi alırken bitkinin durumu kadar zaman (yılın hangi zamanında olduğunuz) da önemlidir.

Uygun zaman

Sonbahar ikinci yarısında, kış boyunca ve ilkbahar ilk yarısında iç mekanlara yeni bitki almak risklidir. Klima ile 7/24 sürekli ısıtılan mekanlarda sorun olmaz. Klima yoksa ama ev sürekli ısıtılıyorsa ve pencereleri sık sık açılıp havalandırma yapıyorsanız yine sorun olmaz. Diğer durumlarda ölümcül sorunlar kaçınılmazdır. En iyisi ısıtıcıları kullanmaya hiç gerek olmayan mayıs sonu – eylül ortası arasında salonlara yeni bitki almaktır.

Bitkinin durumu

Yapraklar canlı ve temiz, dallar tertemiz olmalı. Yeni filizler varsa bunlar en bilgisiz kişiler tarafından bile capcanlı, hayat dolu oldukları anlaşılacak kadar sağlıklı görünüyor olmalı. Bütün bitkiyi iyice inceleyin. Yapraklarda ve yeşil dallarda bitkinin esas görünümüne aykırı olan herhangi bir pas benzeri leke, küf gibi oluşumlar ya da küçük noktalar halinde çürümeler vesaire olmamalı. Yapraklarda kahverengi noktalar halkalar vesaire olmamalı.

Bitkinin çok sağlıklı durumda olmasının başka bir alameti, toprağı biraz kuru olduğu halde yaprakların ve nazik genç dalların dipdiri, capcanlı görünmesidir. Çiçekçilerde süs bitkilerinin topraklarını daima “sıksanız şarıl şarıl su akıtacak derecede” ıslak görüyorum. Sakıncalı bir durum. İşi bilmeyen satıcılar bitkileri her gün suluyor. Sanki kiloyla odun satıyorlar da ağır olsun diye yapıyorlar gibi.. Hem mantıksız hem çok zararlı.

Çiçekli olduğu için almak istediğiniz bitkiler

Solmuş çiçekleri değil, taze çiçekleri ve henüz açmamış tomurcukları dikkatle incelemelisiniz. Yeterli büyüklüğe gelmeden açmış tomurcuklar bir şeylerin ters gittiğinin habercisidir. Yeni yaprak filizleri yoksa veya bunlar da sağlıksız görünüyorsa ve bitkilerden iyi anlamıyorsanız bu bitkileri hiç almayın daha iyi. Açmadan kurumaya başlayan tomurcuklar varsa, ama yeni yaprak filizlerinde hiçbir sorun yoksa bunları alabilirsiniz. Çünkü bazı bitkilerin yer değişiminde çiçek tomurcukları kuruyabilir / dökülebilir ve bu normaldir.

Ucuza mal etmek için kötülemiş bitkilerden alacaksanız

Bu konuda bitkileri tanıyan tecrübeli kişilerin kendi ölçüleri vardır. Pek bilgisi olmayanlar ise bitkinin başına gelen zarar şu şekillerde ise alabilirler: Yaprakların kazayla yırtılması veya kırılması, yan dalların kırılması, çiçeklenme döneminin sona ermiş olması, yapraklarında tam değil “kısmi” güneş ya da soğuk yanıklarının olması.. Fakat bit mantar virüs vb. hastalıklar, çürümeler, pörsümeler varsa bedava bile verseler almayın.

Toprağın durumu

Ne yazık ki sadece sera ortamlarında bitkileri geliştirecek özellikte, ama salon ortamlarında bitkilere büyük zarar verecek özellikteki topraklarda bitki satışı yaygın. İdeali ponza taşı karışık torf toprağa kök salmış büyümüş olmalarıdır. Cocopeat ve benzeri süngerimsi, keçe gibi olan toprakta gelişmiş bitkilerden almayın. Ne olursa olsun almamalısınız. Toprak uygun görünse bile birazz eşeleyip kontrol edin. Çünkü çiçekçiler bazen sonradan başka saksıya geçirip satıyor. Biraz eşeleseniz bitkinin köklerinin hiç ayrılmayacağı keçe gibi veya sünger benzeri yapay toprak ile karşılaşırsınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Saksıda çiçek satın alırken nelere dikkat etmeli?' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Siranuş, İst/Kurtuluş dedi ki:

    Çiçek toprak fide almak için önerebileceğiniz düzgün bir esnaf, botanikçi ya da fideci var mı acaba? Online alışverişte kimse vaad ettiği ürünü göndermiyor sanki.
    ***
    İnternet üzerinden bildiğim bir site yok. 6,5 yıldır Didim’deyim. Burası mahrumiyet bölgesi gibi. Kendim bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Mesela geçen yıl mart sonunda Bim, A101 ve Şok marketlere gelen topraklardan üçünden de alıp birbirine karıştırmıştım. Biraz da kendimce bir şeyler yapıp kullandım. Sonuç çok iyi. 2014 ekim ayına kadarki hayatım İstanbul Kurtuluş’ta geçmişti. Sinemköy otobüs durağının oralarda MM binasının yanında benim oradaki son yıllarımda yeni açılmış olan bir ucuzcu mağazaya kts marka toprak gelirdi. Daha önceden de hep o markadan alırdım. Çok iyiydi. Ponza taşı karıştırıp kullanırdım. Size de bu anlattıklarım gibi yapmanızı tavsiye ederim. Mart sonunda olduğumuza göre bugünlerde isimlerini yazdığım marketlerde yine toprak satmaya başlarlar. Ponza taşı bulamazsanız mangal kömürünü ya da linyit kömürünü fındık kadar parçalara kırarak kullanın. karışımı 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı (veya kömür parçaları) oranlarıyla yapın. Fide almaya gelince Dolapdere-Yenişehir arasında bir üniversite var. Kurtuluş’tan o tarafa inerken daha doğrusu neredeyse inmişken oralarda sokak içinde bir toptancı serası vardı. Mutlaka hala duruyordur. Oradan hem bahçe-balkon fideleri hem salon bitkileri alabilirsiniz. Fiyatlar internet fiyatlarına göre 5-10 misli gibi bir hayli düşük. Onlara ponza taşı da sorun.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.