Şans Bambusu (Dracaena sanderiana)

Sadece suda yetiştiği zannedilen şans bambusu aslında toprak bitkisidir. Burada hem suda hem toprakta yetiştirmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Şans Bambusu bitkisi (Dracaena sanderiana) yapraklı dal

Şans bambusu bitkisinin gerçek bambu ile bir ilgisi yoktur. Esasen Dracaena cinsinin türlerindendir. Bilimsel adı: Dracaena sanderiana‘dır. Ana vatanı Afrika’ın batısında Kamerun’dur. Tropikal kuşak ormanlarında, orman altı bitkilerindendir. Boyları 1.5 metreyi geçmez. Genelde otsu yapıda, kamış benzeri gelişim gösterir.

Bütün dünyada bir hayli popüler olan şans bambusu bir süs bitkisi olmaktan daha çok Feng Shui aksesuarlarından biri olarak aranan bir bitkidir. İnanca göre bu bitkinin size şans veya uğur getirmesi satın almakla değil esas hediye gelmesi ile daha etkilidir.

Şans Bambusu Feng Shui felsefesinde niçin önemli tutuluyor niçin şans getireceğine inanılıyor?
Bütün mesele, bu bitkinin hızlı büyümesi, dayanıklı olması ve her türlü olumsuz şartlara dayanıklılığının birçok bitki türüne göre çok daha fazla olmasıdır. Uzakdoğu’da Feng Şui felsefesinin hüküm sürdüğü bir yerde Dracaena Sanderiana dayanıklılığı ile dikkat çekmiş ve bu yüzden onu şans getirici bitki ilan etmişler. Bütün mesele budur diye düşünüyorum.

Şans bambusu yetiştirme ve bakım

Oldukça havadar yerleri sever. Kuru havadan etkilenmez (W). İhmallere ve yanlış bakıma karşı son derece dayanıklıdır. Ama bir defa ölüm sürecine girerse kurtarmak zor olur.

Tuzlu topraklara ve sulara hiç toleransı yoktur (J). Dikkatli olmalısınız.

İster şans için alın ister süs için, şans bambusu alırken şunlara dikkat edeceksiniz:
Parlak yeşil renkte olmalı. Yaprakları gayet canlı olmalı. Su içinde olan kısmında az da olsa sağlıklı kökleri olmalı.

Şans bambularını genellikle toprakta değil su içinde satarlar. Tek tek, irkaç sap bir arada birbirlerine bağlı ya da örgülü halde satılır. Çoklu haldekiler daha fazla şans getirirmiş. Oysa fazla sıkıca bağlanmış saplar zamanla sağlıklarını yitirecektir.

Saksıda, toprakta yetiştirmek

En iyisi şans bambusunu toprakta yetiştirmektir. Suda her zaman çeşit çeşit problemeler çıkar.

Toprak ve bitki besini isteği

Suyu çok iyi süzdüren toprak gerekiyor. Toprağa perlit katmayın. Çünkü perlit Dracaena türü bitkilere zararlıdır. Onun yerine ponza taşı kullanın.

Saksı daima köklerinin zor sığacağı kadar olmalıdır. Bitki büyüdükçe saksıyı da elbette büyüteceksiniz. Ama çok az farkla büyük saksılara aktarmalısınız.

Suda yaşamaya alışmışsa, toprağa aktarırsanız köklerin toprağa adapte olması zaman ister. Her ihtimale karşı, tedbir için isterseniz önce ⇒ köklendirme toprağı‘na dikin. 8 hafta geçince kökleri topraktan fazla arındırmadan esas gereken toprağa aktarın. Yani 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımına.

Köksüz dalları da önce köklendirme toprağına dikmenizi tavsiye ederim.

Toprakta yetiştirdiğiniz şans bambularınıza ayda bir defa suya karıştırılan genel amaçlı bitki besininden verin. Dozajı yarım ölü gibi serekleştirmelisiniz.

Sulama

Klor Dracaena türünden bitkilere zarar verir. Musluk suyunu en az 24 saat açıkta bekletin ki kloru uçsun. Toprağın ıslaklığı gidince sulamalısınız. Toprak her zaman yeterince nemli kalmalıdır. Buna göre, sadece suladıktan sonra ıslaklığının ve en üst yüzey nemliliğinin de gitmesini bekleyeceksiniz. Yani toprağın kupkuru kurumasını değil. Sularken saksı alt deliklerden mutlaka su çıkmalı. Yani az su kullanmayın. Ve o suyu toprak kesinlikle geri emmemelidir. Buna dikkat etmezseniz o toprakta şans bambusunun pek yaşama şansı yoktur.

Işık

Her ne kadar ışıktan yoksun loş köşelerde yaşayabilse bile yeni yapraklar açmaz. Onun için karanlık ve kuytu yerlerde değil daha aydınlık yerlerde yetiştirmeye çalışın. En azından yılın çoğu zamanında.

Su içinde şans bambusu yetiştirmek

Su içinde yetiştirecekseniz, suyun kesinlikle klor ve flor içermemesi gerekiyor. Ayrıca suyu en az 8 günde bir değiştirmek zorundasınız. Musluk suyu kullanıyorsanız (çok daha iyidir) ağzı açık kapta en az 24 saat dinlenmiş, kloru gitmiş olmalı.

Besin vermek

Suda yetiştiriyorsanız son derece seyreltilmiş olarak sıvı bitki besini verin. Mesele bir litreye bir kapak dolusu denmişse, siz bir litreye bir iki damla hesap edin. Bu kadarı yeter. Suyu sık sık değiştirmeniz gerektiği için, birinde besin katın dördünde katmayın. Böyle devam edin.

Yaprak / dal uçlarının bozulması sorunu

Bunun sebebi ya musluk suyundaki klordandır ya da ortam havasının çok fazla kuru olmasındandır. Hava akımlarının olmayışında ve fazla soğuk havada da aynı zararlar olur. Fazla sıklıkla besin vermek de bozulmalara sebep olabilir. Kuvvetli / yakıcı güneşin de büyük zararı olur. Eğer hiç besin vermiyorsanız esas sebep besinsiz kalmak olabilir.

Şans bambusu

Dracaena sanderiana

Şans bambusu çoğaltma ve Budama

Suda yetiştirilenler yan dallar vermişse veya fazla uzamışlarsa istediğiniz gibi bölebilirsiniz. Bunları yine suda yetiştirecekseniz. Yapmanız gereken özel bir şey yok. Köksüz olanlar zamanla köklenir.

Suda veya toprakta yetiştirilenlerden dallar alıp köklendirmek: Uzun dalı ikiye, üçe, dörde bölebilirsiniz. Önce iki üç gün açıkta bekleteceksiniz ki kesik yerler kuruyup kabuk bağlasın. Sonra fazlaca gevşek bir toprağa dikin. Islak değil orta nemlilikteki toprağa dikip hiç sulamayın ve naylonla sıkı sıkı kapatın. iki üç günde bir açıp yarım saat havalandırın. 4 hafta bitince naylonla kapatmak artık gerekmez. Normal sulamaya devam edin.

Şans bambusu dili

Şans bambularının birkaçının bir arada bulundurulmasının anlamları varmış. Yani ne konuda şans getirecek…

2 dal: Aşk
3 veya 6 tane dal: Mutluluk
5 veya 7: Sağlık
8 dal: Servet
9 dal: İyi bir gelecek
21 dal: Yüksek maneviyat

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | | | |

'Şans Bambusu (Dracaena sanderiana)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Serap, Kahramanmaraş dedi ki:

    3 adet şans bambusu aldım. En altı kısmında ve bir üst bölüm suda kalan yerde sarma ve bozulma var. Kök kısmına yakın olduğu için kesmek ve mumlamak mı gerekiyor?
    ***
    Sağlıksız bitki almışsınız. Üstelik kış aylarında. Bunları hayata döndürmek zor, belki de imkansızdır. Dokularda ölüm ilerlemesi belki en önemli yerlere tamamen ilerlemiştir. Yeşli renge aldanmayın. Yaprak varsa onlar da her an ölebilirler. Bu yüzde herhangi bir iyileştirme tavsiyesi veremem. İstediğiniz yerden kesin, istediğinizi yapın ama sakın hiçbir yerini mumlamayın. Hemen çürüme başlatır. O şekilde satıldıkları sizi aldatmasın. Hiç iyi bir şey değil.

  2. Serap, Kahramanmaraş dedi ki:

    Peki dip kısmını kesip attıktan sonra suya mumlamadan bıraksam bir şansı olabilir mi?
    ***
    Olabilir. Deneyin. Suyu haftada, en geç 10 günde bir değiştirmelisiniz. Soğuk ve ışıksız dip köşe yerlerde tutmayın. 10-15 günde bir suyuna birkaç damla pekmez damlatın ve 4 saat sonra suyu değiştirin. Fotosentezle biliyorsunuz bitkiler şeker üretiyor ve sonra onunla güçleniyor. Kendisi yapamadığı durumlarda pekmez, taze üzüm suyu, bal vesaire şeylerle de beslenebilirler. Sırf şeker sadece şekerdir ama saydığım diğerlerinde çeşitli elementler de bulunuyor ve daha faydalı olur.

  3. Mustafa, İstanbul dedi ki:

    Tek dal bambumu ufak bir su dolu vazoya koymuştum. Suda 4-5 bambuluk yer daha var. Saksı daima köklerinin zor sığacağı kadar olmalıdır su dolu vazo için de geçerli mi? Yoksa sadece toprak için mi bu dediğiniz?
    ***
    Sadece toprak için geçerli.

  4. Ali, Kayseri dedi ki:

    iki tane bambu aldım. Dipleri sararmaya yumuşamaya başlayınca diplerini kestim. Kıvrık kısımları kaldı ama nasıl kök verir bilmiyorum. Kestikten sonra bir kere daha sararır gibi oldu yine kestim. Şu an renkleri koyu ama dipten yine sararma olabilir. Ne yapmalıyım?
    ***
    Siz en iyisi şu sayfayı baştan sona dikkatle okuyun ve o şekilde bakımlarını yapın: Suda köklendirme yoluyla bitkileri çoğaltmanın püf noktaları

  5. Serra, Bilecik dedi ki:

    Bambularımı sağlıklı almamışım. Gelişim göstermiyorlar. Filizleri kuru. Tepelerindeki filizlerin altından, boğum yerlerinden kessem oralardan tekrar filizlenme yaparlar mı acaba?
    ***
    Hayır yapmaz. Çünkü gelişim göstermeleri budamaya değil hava akımlarına, güçlü gün ışığına ve yeterli sıcağa bağlıdır. Bu şartların tümü uygun değilse hiçbir gelişim beklemeyin.

  6. Şükrü, Ankara dedi ki:

    Şans bambularını suda yetiştirirken vazonun dip kısımımlarına ponza taşı koymak bitkiye yararı ya da zararı olur mu?
    ***
    Hiçbir şey olmaz. Zararı da yok faydası da yok. Ancak zamanla çok pis görünürler.

  7. Serra, İst dedi ki:

    Suda yetiştirdiğim bambumu yaprak açtığı yerden ve gövdesinden kestim, köklendirdim ve toprağa ektim. Gövdelerden biri yeniden tomurcuk verdi. Kesip ektiğim çiçek kısmının bir iki yaprağı sarımtıraklaştı. Bazen de toprakta sinek oluyor. Sinek ilacı sıktığım için çiçeğe zarar vermiş olabilir miyim? Ne yapmam gerekir? Toprağın kuruduğunu tam olarak nasıl anlarım? Dipler her zaman ıslak olabilir çünkü.
    ***
    Bitkilere ve toprak yüzeyine sadece yaprak bitleri için imal edilmiş özel insektisit ilaçlardan kullanın. Başka şey şey zarar verir. Yanlış sulamalar da zarar vermiş olabilir. Ayrıca hem çok havadar hem çok güçlü ışıklı yerde tutmanız şart. Sulamak için toprağın üst kısmının yeterince kuruması lazım. 5cm veya 10cm dibi kurudu mu kurumadı mı diye düşünmeniz yanlış. Sadece şu öldürücü hataya düşmeyin: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  8. Onur Arsuz dedi ki:

    Bir yıllık yeşermis bambularımı halihazırda 25 litre su dolu kovada bekletiyorum. Yeri aydınlık ve havasız. Haftada 2 kez suyunu değiştiriyorum çünkü suyu yosunlanıyor. Suda mı yoksa geçirgen toprakta mı devam etmeliyim? Toprağa alırsam aynı yerde mi yoksa terasa çıkartıp aydınlık güneşi direkt almayan hava hareketinin bol olduğu yere mi koymalıyım?
    ***
    Birincisi şans bambusu zaten su bitkisi değil. Uygun hazırlanmış bir toprakta yetiştirmek en güzeli olacaktır. İkincisi salon bitkilerini dışarıda tutmanın bir anlamı olmaz. Zaten alışık değildir. Şimdi birden bire Hatay’ın yakıp kavurucu sıcak rüzgarlarına maruz kalması çok kötü etki edecektir bu da ayrı bir problem. Ama denemek istiyorsanız tercih sizin.

  9. Ankara dedi ki:

    Şans bambuları iki tane. Üstündeki filizler aldığım gibi duruyor. Gelişim göstermiyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Ilık hava hareketleri bitkileri aktifleştirir. Havasız kuytu köşelerde tutmak iyi olmaz. Işık ise çok güçlü olmalı. Bu iki şart çok önemlidir. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun.

  10. Nur, İzmir dedi ki:

    Bazı yerlerde bambunun suyunun tamamen değişmemesi gerektiği, üzerine su ilave edilmesi gerektiği yazıyor. Bu yanlış bir bilgi midir? Vazodaki bambularımın çok fazla kökü vardı ama merak edip ellediğim için mi yoksa kendiliğinden mi bilmiyorum biraz dökülmeler olmuş ve suya karışmış. Bunun bir sebebi olabilir mi veya böyle şeyler normal midir?
    ***
    Kısmen doğru ama sürekli o şekilde olmaz. Sağlıklı gelişim için yeterince sıcak ve hava hareketlerinin iyi olduğu bir yer lazım. Burada su çabuk buharlaşıp azalır ve haftada iki defa su ilave etmek zorunda kalırsınız. Sağlıklı gelişimi bu şartlarda olur. En az ayda bir defa vazoyu iyice yıkamak lazım. Su değiştirirken yeni su direkt musluk suyu olmamalıdır. Klorlu suyun zararı oluyor. Ayrıca su köklerin alışık olduğundan daha serin olmamalıdır. Köklerin çürümesi sudaki oksijenin tükenmesi yüzündendir. Diğer etken soğukluktur. Özellikle çok ani olan sıcaklık değişimleri büyük zarar verir.

  11. Ali, Ankara dedi ki:

    Su bambusuna maden suyu iyi gelir mi?
    ***
    Su bambusu diye bir şey yok. Şans bambusu adı verilen veya su bambusu denen bu tür aslında su bitkisi değil toprak bitkisidir. Toprakta yetiştirmedikçe hiç bir şeyin hiçbir şekilde garantisi yok. Maden suyunun ise faydası değil zararı olma ihtimali var.

  12. Nejla, Karaman dedi ki:

    Üç şans bambusundan birinin tepesinden sararma başladı. Dediğiniz gibi steril bir bıçakla kestim. Mumlamadım. Tepesinde küçük bir delik oluştu. Bunun bitkime bir zararı olur mu? Hafifte bir sararma var bu normal midir? Ayrıca verdiğiniz bilgilerden çok faydalanıyoruz. Teşekkür ederim.
    ***
    Sararma dışına her şey normal ve hiçbir zararı yok. Havadar yer ve güçlü ışık önemli. Haftada bir defa 3 saatliğine pekmez veya bal karıştırılmış suda bekletin. Mesela 1 litre suya 1 tatlı taşığı pekmez veya bal. Bunun dışında 10-15 günde bir yine 3 saatliğine bitki besini karıştırılmış suda bekletin.

  13. Kenan, Eskişehir dedi ki:

    Benim bambum maşallah çok sağlıklı. İki dalı baya uzayınca onu kesip yarı vazoya koydum. Bu bambular ne kadar uzar acaba?
    ***
    Çok uzun ömürlü olup birkaç metre büyüyebilirler ama suda bu pek mümkün değil. Çünkü esasen toprak bitkisidir. Bakımı diğer Dracaena türlerinde, özellikle şu sayfadaki gibi olursa o takdirde güçlü ve sağlıklı gelişme ihtimali var: Dracaena fragrans

  14. Emirhan, Kocaeli dedi ki:

    Bambumu suda yetiştiriyorum. Köklerinin az üst tarafından suyun içerisinden 2 tane yaprak çıkmaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bir şey yapmaya gerek yok. Aynı bakıma devam edin.

  15. Nur, İzmir dedi ki:

    Önceden de yazmıştım. Bambularım çok kısa sürede uzadı ve büyüdü. Ancak yaz sıcakları başlayınca sadece bir tanesinin yaprağı sarardı. Evimin her odası çok sıcak. Klimalı, ışık alan bir yere koysam sizce zararı olur mu ya da daha ılık bir yere mi koymalıyım?
    ***
    O kadarcık zarar her halükarda olabilirdi. Sıcağa bağlamayın. Aynı bakıma devam edin. İsterseniz bir tanesini denemek için bahsettiğiniz klimalı yere koyun.

  16. Zeynep, Samsun dedi ki:

    İyi günler. İki tane şans bambusu satın aldım. Yaklaşık 3 ay oldu. Gelişimi çok güzel. Yaprakları uzadı. Renginde sararma vs yok. Fakat bu hafta farkettim bambuların birbirlerine değen kesişim noktasında birinde kahverengileşme olmuş. Bu yeni oldu. Sebebi nedir? Birbirlerine değmemeleri mi lazımdı? Nerede hata yapıyorum acaba?
    ***
    Sebebini bilmiyorum. Doğallığa hiç yakınlığı olmayan suda yetiştirme yönteminde her şey olabilir. Ne olursa normal karşılamak gerekir. Çünkü şans bambusu kesinlikle toprak bitkisidir. Su bitkisi değil, göl bitkisi değil, bataklık bitkisi bile değil. Ayrıca daha birçok su bitkisi olmayan bitki türünü şans bambusu gibi suda yetiştirenler var. Anlayağınız bu bitki illa su içinde bekletmekle yetiştirilir diye bir şey yok. Ve suda yetişmesi doğal ihtiyaçlarına hiç uygun değil.

  17. Gülsüm, Ankara dedi ki:

    Benim 5 tane şans bambum var. 1 seneye yakindir bendeler. Boyları uzamiyor ama yanından çıkan filizler sürekli büyüyor. Boyunun uzaması için filizleri koparmalı mıyım? Bir tanesinden hiç filiz cikmıyor ve boyu uzamıyor. Bir tavsiyeniz olur mu?
    ***
    Sırf suda bekletmekle olmaz. Yani bitki besini, güçlü gün ışığı, bir parça güneş ışınları ve hava akımları lazım. Yukarıdaki bakım bilgileri okuyup eksik bıraktığınız ne varsa tespit edin. Doğru şartları ve doğru bakımı yerine getirirseniz gayet güzel gelişirler.

  18. Simay, İzmir dedi ki:

    Merhabalar, 4 adet bambu almıştım. üçü büyüdü ancak birinin bir filizi sürekli diğerlerine göre kücük kaldı ve zamanla hep sarardı. sararan yaprakları koparttığımda da filizin kendisi de sarardı. ben orayı komple kestim. sanırım yanlış bir tercihdi. ama 4 5 gün boyunca da kestiğim yeri mumlamadım. Şimdi kestiğim kısımdan sararmaya başladı. ben de sararmayı görünce mumladım. Sararması düzelir mi ya da kestiğim kısmı ne yapmalıyım?
    ***
    Hayır düzelmez. Mumlamanın hiçbir iyileştirici faydası olmadığı gibi zararı olur.

  19. Zenep, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 3 yıl önce aldığım bambularıma suda bakıyorum. Gelişimleri iyi, bu yıl köklere yakın yerden filiz verdiler. Ayırmalı mıyım?
    ***
    Ayırmasanı daha iyi. Ama ayıracaksanız sadece yaz aylarında ayırın. Veya evinizin şartları kışın hızlı gelişimine uygun ise farketmez.

  20. Pınar Zengin dedi ki:

    Şans bambusunu arkadaşım hediye etti. Kökten yukarıya doğru sararma var. O kısmı kesip suya koysam tekrar koklenir mi?
    ***
    Evet köklenir. En sağlıklı yerinden kesip ayırın.

  21. İzmir dedi ki:

    3 adet şans bambum çizgi çizgi boyuna doğru buruşma oldu gövdelerinde. 2 yıldır benimleler. Neden olmuştur? Düzelir mi?
    ***
    Suda yetişir diye su bitkisi sanmanız, bakımında birçok hatalar yapanız sonucu ölüm sürecine girmişlerdir. Düzelirler mi pek sanmıyorum ama olabilir. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyup hatalarınızı bulun.

  22. Lütfü dedi ki:

    Bambuların suyunu değistirdikten 2-3 gün sonra çok kötü kokmaya başlıyor. Kökleri kahverengiye yakın bir renk aldı. Bekletilmiş musluk suyu kullanıyorum. Neden bu kadar çabuk kokmaya başlıyor acaba? Köklerini temizlemenin bir yolu var mıdır?
    ***
    Kökler çürüdüğü için kokuyor. Dip kısımları da çürümüş olabilir. En sağlıklı yerden kesmeniz lazım.

  23. İrem, İstanbul dedi ki:

    2 tane şans bambum var. Biri sağlıklı ancak diğerinin yapraklarında sararma var ve saran yapraklarını temizlerken yaprakların çıktığı gövdede kırmızı minik noktacıklar farkettim. Ne olduğunu anlayamadım pek bilgi de bulamadım. Bunla ilgili ne yapmam gerekir? Komple kesmeliyim o kısmı?
    ***
    Ne olduğunu bilmiyorum ama kuvvetlice silince çıkmıyorsa kendi doğal bir tepkisi olabilir. Bitlenme ihtimallerine karşı yaprakları ve dalları ara sıra ıslak bezle iyice silmenizi tavsiye ederim.

  24. Doğanay, İstanbul dedi ki:

    Dracaenamızı baharda toprağa aldığımdan beri çıkardığı yeni yapraklar neredeyse beyaz, çok açık renkte ve kıvır kıvır. Yeri havadar, güneş görüyor. Besiniyse ilk kez bu ay vereceğim. Neden olmuş olabilir?
    ***
    Gözle görülmesi zor örümcek bitler yüzünden olabilir. Güneş altında büyüteçle inceleyin. Bitlenme yoksa şu iki sebep söz konusudur: Büyük ihtimal, toprağı bozuktur -yani toprağını değiştirmeniz lazım. Diğer daha zayıf ihtimal öğle saatlerinin güneşini direkt alması. Çünkü bu bitkinin yaprakları zaten biraz açık yeşildir. Uzun süre direkt güneşe maruz kalırsa daha fazla açık yeşil olur. Ama beyaza yakın ve kıvrık, eğri büğrü olması hiç normal değil.

  25. Doğanay, İstanbul dedi ki:

    Söylediklerinizi uyguladım. Bit bulamadım ama gerçekten de çok güneş almıştı. Yerini değiştirdim ve toprağını temizledim. Yapraklar şimdi daha yeşil-beyaz çizgili renkte ve düz, sağlam duruyor. Ayrıca her eklenti noktasından minik minik yavrular verdi. Çok teşekkür ediyorum yardımınız için.

  26. Ata, Ankara dedi ki:

    Bitkinin kışa dayanıklılığı nasıldır? Ankara’nın kışını kuzeyli balkonda geçirebilir mi? İçeri alacaksam ne zaman hangi koşullarda almalıyım?
    ***
    Hayır. Didim’de bile dayanamıyor. İçeri almakta biraz geç kalmışsınız gibi ama tam zamanıdır da diyebiliriz. Daha fazla gecikmeyin. Serine adapte olmaya geçerse o zaman eve aldığınızda bozulabilir.

  27. Yıldız, Elazığ dedi ki:

    Şans bambumun filizinde anlamlandıramadığım şekilde bir şeyler oldu. Kök desem kök değil, un biti desem un biti değil. Mantar hiç değil. Acaba kökleniyor mu?
    ***
    Tariflerinizden pek bir şey anlamadım. Galiba dalın su altında kalan kısmında oluşan hem delik gibi hem kabartılı beyaz oluşumlardan bahsediyorsunuz. Ben köklendirmek için suda beklettiğim kauçuk ve begonvil dallarında o tip oluşumlar başlar başlamaz toprağa dikiyorum ve böylece toprakta köklenmeye başlıyorlar. Ama suda bekletmeye devam edince o beyaz kabartılı küçük noktalar bembeyaz iken zamanla beyazlığı kayboluyor ve dal çürümeye başlıyor.

  28. Reyhan, İstanbul dedi ki:

    Şans bambum 1 sene önce filizli yeriyle birlikte sarardı. Kestim ve filizini köklendirdim. Bir sorunu yok fakat o filizi ayırdığımdan beri hiç yeni sürgün vermedi. Suda büyütüyorum bu arada. Sürgün vermesi için yapabileceğim bir şey var mı?
    ***
    Bitkilerin gelişimi için öncelikle hava akımları ve güneş, sonra yeterli sıcaklık ve sonra da azot, fosfor, potasyum, demir, magnezyuum ve daha birçok elementler gerekiyor. Dallar su içinde bir süre kendi birikimleriyle hayatta kalır ama o birikimler tükenince artık ölüm sürecine girerler. Yani sadece su hiçbir şey değil. Yukarıda su içinde bakımı kısmını okumalısınız.

  29. Ülkü, İstanbul dedi ki:

    Bir adet köksüz sadece yaprak gibi Dracaena sanderiana aldım. Bana direk toprağa ekebilirsiniz dediler ama emin olamadım kökü olmadığı için. Önce suda bekletip köklendirip öyle mi ekmeliyim yoksa direk ekmem mi gerekiyor?
    ***
    Kök önemli değil ama dalı yoksa, sadece yaprak ise işe yaramaz. Boş yere vaktinizi harcamayın.

  30. Aysun, İstanbul dedi ki:

    Bir yıldır baktığım bir tane şans bambum var suda gayet sağlıklı ama ilk başlarda bilinçsizce aşırı güneşte tuttuğum için bazı yapraklarında güneş yanıkları oluştu o yaprakları kessem herhangi bir zararı olur mu yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?
    ***
    Tamamen kurumuş olanları ayıklayın. Eğer sağlam yaprakta yer yer güneş yanıkları varsa, kestiğinizde dalda en az üç gelişmiş yaprak kalmayacaksa onları kesmemeniz daha iyi olur ki bitki zayıf düşmesin. Çünkü bitkiler yapraklarıyla fotosentez yaparak ihtiyaçları olan besini ve enerjiyi üretiyor.

  31. Ahmet, Ankara dedi ki:

    Gayet sağlıklı bir şans bambum var ve tek bir filizi baya uzadı. Acaba başka sürgün vermesi için ne yapılabilir? Birde o tek olan filiz yaklaşık 35 cm, daha da büyür mü?
    ***
    Evet daha uzar. Başka sürgünler vermesi çok zor. Ancak keserseniz iki tane olur. Ve ayrıca alt kısım, uzayacağı gelişim yeri kalmadığı için bu sayede en az iki yeni sürgün verebilir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.