Saribus rotundifolius

Çiçekçilerde büyük saksılarda nedense üç-dört tane Hindistan cevizi benzeri şeyler ile satılan yelpaze yapraklı bir palmiyedir. Gerçekte Saribus rotundifolius türü olduğu halde bizdeki adı Livistona rotundifolia şeklinde geçiyor.

Saribus rotundifolius palmiye türü

Saksıda Saribus rotundifolius palmiye fidanı

Saribus rotundifolius Güney-doğu Asya’da Malezya- Filipinler arası civarlara ait, tam tropikal kuşak bitkilerindendir. Kış soğuklarına hiçbir dayanıklılığı yoktur. +1C derece soğukta ve/veya bir iki derecece daha soğuk olan yerlerde ya ölür ya da her yıl ciddi kış yıpranması yaşaması yüzünden yıllarca küçük kalır. Yurdumuz şartlarında hiçbir yerde bahçe bitkisi olamaz. Belki, olsa olsa Alanya’da olur.

Yelpaze yapraklarındaki ince uzun yaprakçıkları geniş, parlak ve güzel görünümlüdür. Ayrıca küçük fidan iken yaprakçıklar birbirlerine yapışık gelişip sadece uçlara doğru ayrılırlar.

Yaprak saplarının kenarları sert ve batıcı dikenlerle kaplıdır. Çocuklar için tehlikesi büyüktür.

Bu palmiyenin dişisi erkeği ayrı ayrı değildir. Yani tek başına tohum verir. Ama çiçek açması ancak çok fazla yaşlandığında olur. Gelişimi sadece tek gövdelidir. Dipten filizlenme, kardeşleme yapmaz. Sadece tohumlarıyla üretilir. İnce gövdeli uzar. Gövde kalınlığı 25cm’yi geçmez. Boyu genelde 10-20 metre kadar uzar.

Bakım

Saribus rotundifolius şiddetli sıcağı ve püfür püfür nemli-sıcak hava hareketlerini sever. Yani aslında iç mekan bitkisi olarak pek uygun değil. Çünkü iç mekanlarda sıcaklık ve nemli sıcak rüzgar eksikliğinden dolayı gelişimi son derece yavaş olur. Hem yaprak uçlarındaki kurumalar kaçınılmazdır. Ama kurudukça kesersiniz. Gelişimi yavaş olacağından dolayı yeni yaprakların gelişip eski bozulanların yerini alması çabuk olmayacaktır. Yıldan yıla daha az yapraklı hale gelir.

Yaz aylarında direkt güneşin fazlasından koruyun. Tam pencere yanında tutarak çok kuvvetli ışık ve hava akımları almasını sağlayın. Böylece yaz aylarında biraz olsun gelişimini hızlandırabilirsiniz.

Toprak olarak 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı uygundur. Perlit asla kullanmayın. Sulamaları asla klorlu su ile yapmayın. Çünkü zaten iç mekanlarda yavaş gelişimli olan Saribus rotundifolius palmiyesinin yaprakları bu maddeler yüzünden ciddi zararlar görür. Toprak 5cm derine kadar önemli bir kuruma göstermedikçe sulamayın. İlkbahar sonundan yaz sonuna kadar 20-30 günde bir bitki besini mutlaka verin.

Problemleri

Ev, ofis vs iç mekanlarda yapraklarına örümcek bit adlı parazitler dadanır ve yaprakları kemirip mahvederler. Sık sık yapraklarını ıslak bezle iyice silmeniz gerekiyor ki parazitler barınamasın, üremesinler.

Işık yetersizliğinde ve hava akımları yoksunluğunda çok fena halde sağlığı bozulur. Ani ölümler baş gösterir. Onun için tam pencere yanında tutmak gerekiyor.

Saribus rotundifolius yaprakları kolayca mantar hastalıklarına yakalanır ve bozulur. Yapraklara sık sık su fısfıslayın, rüzgardan koruyun tavsiyelerini uygulayanlar sonra bana gelip soruyor yapraklarda şöyle hastalık oldu böyle hastalık oldu diye. Yapmayın. Yapraklara su fısfıslamayın. Hava akımlarından da mahrum etmeyin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: | |

'Saribus rotundifolius' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sevcan, Bursa dedi ki:

    Merhaba geçen size sormuştum bu o bitki galiba livistonia diye geçiyor. İç mekan için olmadığını bilsem almazdım. artık almış bulundum. paylaşımınızı bekledim. saksıyı değiştirmedim. değiştirmeli miyim yoksa ilkbaharı mı beklemeliyim? Saksı altından kökü çıkmış. Saksısı büyük mü olmalı? Teşekkür ederim bilgi ve emeğiniz için.
    ***
    Bu bitki yani büyük saksılarda hindistan cevizleriyle, Livistona rotundifolia adıyla satılanlar ve fotoğrafta gördüğünüz örneği kesin olarak Saribus rotundifolius türüdür. Livistona rotundifolia isimlendirmesi yanlıştır. Livistona cinsinden de yelpaze yapraklı palmiyeler var ama onlar daha farklıdır. İç mekanlarda olmaz diye kesin bir iddiam yok aslında. Sadece dikkat ister. Yazı içinde belirttiğim gibi dikkatli yetiştirmelisiniz. Gerçi areka ve kentia’lardan daha hassas olacağını sanmıyorum. Yazın yakıcı güneşten koruyun. Havasız, ışıksız köşelerde tutmayın. Yavaş yavaş gelişir. Saksı boyutu pek önemli değil. Köklerinin sıkışacağı kadar küçük olmaması yeterli. Alttan kök çıkmış olması daha büyük saksı istediği anlamına gelmez. Acele etmeyin. Mayıs ayında daha büyük saksıya aktarabilirsiniz. Bu arada yaz aylarında dışarıda tutmak zarar verebilir. Ancak İzmir gibi hem tam deniz etkisinde hem gece ısısının da çok sıcak olduğu memleketlerde mesela doğu cephe olup da sık sık sulama yapılan bir bahçeye bakan bir balkonda yazı geçirmesi iyi olur. Haziran ortasından önce dışarıya çıkarmamalı ve eylül içinde yaz sıcakları tamamen dinmeden önce içeri almalısınız. Bursa merkez ilçede sürekli içeride durası daha iyidir.

  2. Oya, İstanbul dedi ki:

    Bu bitkinin fiyatı nedir? Sarius rotundafolius. İstanbula gönderiyor musunuz? Sağlıklı bir bitki var mı elinizde? Kaç yapraklı? Almadan önce canlı görüntü rica edebilirmiyim?
    ***
    Oya Hanım ben üretim satış işleri yapmıyorum.

  3. Aslıhan dedi ki:

    O dibine koydukları cevizi araştırınca Hindistan cevizi değil intihar ağacı denen bir ağacın tohumu olduğunu öğrendim. Tek bir tohum insanı öldürüyormuş. Bilmeyen ceviz diye yese ölecek. Niye onu koyuyorlar anlamadım.
    ***
    Bildirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben Hindistan cevizi olduklarını sanıyordum ve niçin o kadar pahalı gıda maddelerini hiç ediyorlar diye merak ediyordum. Bu durumda mutlaka dediğiniz gibidir. Niçin koyuyorlar, bir çeşit dekorasyon anlayışı. Saksılarda uyarı yazısı olması gerekir. Eğer yoksa tehlike büyük.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: