Balkonlarda, ev bahçelerinde, pencere önlerinde aşağı sarkıcı bitkiler, çiçekler yetiştirmek her zaman her yerde çok tutulan dış dekorasyon unsurlarından bir güzellik sağlama yoludur. Biraz ince zevk sahibi, biraz dekorasyon meraklısı ve biraz da paralı olan kişilerin yaptıkları uygulamalar herkesi imrendirir.
Yaz için
Petunyalar çok uygundur. Fakat sarkıcı olanlarından almanız gerekir. Sakız sardunyası da yaz için ilk akla gelen sarkıcı süs bitkilerindendir. Yumrulu begonyalardan sarkıcı özellikli olanları, özellikle gelin damat çiçeği ve benzerleri çok güzel sarkıcı ve bol çiçeklidir. Küpe çiçeği ve cam güzeli az güneşli yerlere uygundur. Yazın öğle civarı güneşini hiç almayan yerlerde yetişirler. Doğuya bakan ve sadece sabahları güneş alan yerlerde uygundur. Yazları devamlı şiddetli sıcak olan memleketlerde bunlar gölgede bile ya sıcakları bastırdıktan sonra kötüleşirler. Şiddetli sıcakta, şiddetli güneş altında, üstelik ihmal edilmeye uygun ve yaz boyunca devamlı çiçek açıp duran bir tür buz çiçeği denen bitkilerden Aptenia cordifolia türüdür. Bu bitki az güneşte daha azgın büyür ama daha az çiçek açar. Yer minesi de bu konuda tavsiye ettiğim türlerden (çok çeşitleri var ve uzun dallı olanları tercih etmeniz gerekir). Az güneşe de uyumludur. Fakat yeri mutlaka kuru ve esintili olmalıdır.
Çiçeği için değil yaprakları için makbul sarkıcılara gelince: Aşk merdiveni, telgraf çiçeği türleri, kurdele çiçeği…
Sarkıcı süs bitkileri için ⇒ sarkıcı kategorisine bakabilirsiniz.
Serin mevsimler ve kış için
Kışın her yerde mümkün olmaz. Ancak Güney Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde (ve kuzeyli rüzgarları hiç almayan güney cephede olmaları şartıyla).. Hercai menekşeler, kokulu mor menekşe, küpe çiçeği ve kara gözlü Suzan çiçeği..
Topraklarına dikkat
Dış mekan süs bitkileri için toprak mutlaka doğal topraklarla torf toprak karışımı olmalı. Balkonlarınızda sarkıcı bitkilerinize hazır poşet topraklar, torf, kompost vb çürüntülerden ibaret topraklar hiç uygun değildir. Çünkü sıcağı köklere iletirler ve gelişimi aksatırlar. Sırf doğal humuslu toprak kullanmak da çok iyi sonuç verir.
Sarkıcı bitkiler saksılarda yüksekte bulundurma teknikleri
— Yukarıdan sarkıtılan bir ipe / zincire bağlı olarak istediğiniz yere istediğiniz yüksekliğe koyabilirsiniz. Oturduğunuz veya dolaştığınız yerde başınızın üstünde olmamasına dikkat etseniz iyi olur. Yerini ona göre seçin. Bunun için gerekli araçlar, özel sepetler Koçtaş, Bauhaus vb. yerlerde satılıyor.
—İki metreden yüksek olmayacak, bir metreden alçak olmayacak şekilde üç kadar saksı bir direğe monte edilebilir.
— Salonlardaki duvar aplikleri gibi bahçe ve balkon duvarlarına uygun askılıklar yapıp ona sarkıcı bitkiler ise dolu saksıları takabilirsiniz.
— Eskiden demir saksılıklar vardı. Şimdi pek göremiyorum. İki metre kadar uzun olup aşağıdan yukarı doğru azalacak şekilde 10 kadar saksıların oturtulacağı çemberleri olurdu. Alt kısımlar büyük saksılar için, yukarı doğru daha küçük saksılar için.. Bunlar daha çok ev içlerinde salonlarda kullanılırdı.
— Çeşitli bitkileri aynı saksıda aranjman olarak da düzenleyebilirsiniz. Çok yıllıklarla mevsimlikler birlikte olabilir. Sakıncası yok.
Sarkıcı bitkiler sadece yüksek yerler için değil bahçe zemininde de olabilir. O zaman yerde sürünücü ve zemin kaplayıcı olarak hareket ederler.
Balkondan çiçeğim çok sarkıyor. Yukarı doğru bağlasam çiçeğe zarar verir mi?
***
Budasanız çok daha iyi olur. Her uzayıp gideni metrelerce uzatmak gerekmiyor ve zaten hiç doğru değil. 40cm’den fazla uzamalarına izin vermeyin.