Gelin teli çiçeği, Saxifraga stolonifera

Gelin teli çiçeği Saxifragaceae (Taşkırangiller) familyasından, Saxifraga stolonifera türüdür. Diğer adı taşkıran çiçeğidir. Bir de çilek begonyası derler ki ne çilek ile ne de begonyalar ile hiçbir alakası yoktur.

Taşkıran, gelin teli çiçeği, Saxifraga stolonifera

Özellikleri

Gelin teli çiçeğinin ana vatanı Asya’nın doğusunda Çin, Japonya ve Güney Kore’dir. Kayalık uçurumlarda yaşarlar. Ev bitkisi sanılsa da aslında iç mekanlara pek uygun değildir (sürekli hava akımlarına sahip odalar uygundur). Bahçelerde gayet güzel yetişir. Kışın hafif don olaylarına tam dayanıklıdır. Daha fazla soğuğa en fazla -20C dereceye kadar dayanır. Fakat bu durumda sonbaharda diplerini malç ile örterek korumak gerekir.

Çiçek açması kışın üşümesine bağlıdır. Çiçekleri oldukça küçüktür ama çok güzeldir. İlkbaharda çiçek açarlar. Yaprakları hafifçe seyrek tüylü ve gümüş renk desenlere sahiptir. İncecik, iplik gibi uzantılar çıkarır. Saksıdan sarkan uzantıların üzerinde fideler oluşup büyür.

Saxifraga stolonifera evlerde pencere önü sehpalarında, balkonlarda askılı saksılarda hoş görünümlü sarkan bitki olarak yetiştirilir. Bahçelerde uzun ömürlü yer örtücü olarak kullanıma uygundur. Dekoratif kayalıklarda da yetişir. Böyle yerleri sever. Yeter ki uzun süre susuz kalmasın. Terrarium içinde yetişmeye uygun bitkilerdendir deseler de ciddiye almayın. Ev havasızlığında bile çürüyen bir bitki kapalı kavanozda nasıl yaşasın?

Gelin teli çiçeği yetiştirme, bakım

Yaz sıcaklarında rahatsız olur. Gelişimi yavaşlar ve eğer geceler de sıcak ise gelişimi tamamen durur. Serin aylarda hızlı gelişir. Yaz boyunca güneşi az almalı. Kışın daha çok güneş almalıdır.

Gelin teli çiçeği nötr ve alkalinli toprakları sever. Toprağınız asitli ise bir miktar küçük taneli mıcır veya sert doğal kireç taşı kırpıntıları karıştırın. Ayrıca toprak ponza taşı ve iri taneli dere kumu karıştırarak havadarlık ve süzeklik sağlayın.

İdeal bir toprak karışımı: 1 ölçü açık renkli arazi toprağı + 2 ölçü torf + 2 ölçü iri taneli (3-4mm) dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Bu karışımdaki açık renkli arazi toprağı kireçlidir ve alkali değeri yüksektir. Bulumazsanız sadece torf, dere kumu ve ponza ile karışım yapın. Ve karışıma çeyrek ölçü mıcır da karıştırın ki alkalinlilik garanti olsun.

Kökleri serinliği sevdiğinden dolayı toprak saksı kullanmanız daha iyi olur.

Fide üretimi

İp gibi uzantılar üzerinde kendi ürettiği fidelerle gelin teli çiçeğini kolaylıkla çoğaltabilirsiniz. Tutmasını kesinleştirmek için fideleri ayırıp dikmeyi serin aylarda yapın. Çünkü sıcakta pek aktif olmaları mümkün değildir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Gelin teli çiçeği, Saxifraga stolonifera' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ülke Y. -Buca dedi ki:

    Gelin teli çiçeği yazın kaç günde kışın kaç günde sulanır?
    ***
    Bunun gün ölçüsü olmaz. Toprakta kuruma gördükçe sulayın. Yaz sıcaklarını hiç sevmez. Gelişimi durur. Yaz aylarında serin ve gölge bir yerde dinlenmesini sağlayın.

  2. İsimsiz dedi ki:

    15 günde bir aspirin verebilir miyim? Yavaş gelişiyor iplik atmıyor.
    ***
    Bu bitki yazın gelişmez ve kısmi bozulmalar olur. Aspirin verirseniz kesin öldürür. Vermeyin. Eylül sonunda itibaren canlanmaya başlar.

  3. Gülten, Buca dedi ki:

    İzmir yazın çok sıcak. Benim evim güneş alıyor. Ne yapmalıyım? Taşkıran çiçeğim gelişmiyor. Şimdi balkonda gelişti. Yazın olunca üzülüyorum gelişimi duruyor.
    ***
    Bunda üzüleceğiniz bir şey yok. Bazı bitkiler kışın gelişmez ama gelin teli çiçeği tam tersi hareket ediyor. Daha iyi. Kışın balkonunuz neşelenir. Yaz ayları ise dinlenme zamanı.

  4. Güler, Bartin dedi ki:

    Gelinteli çiçeği fidesi aldım. Bu mevsimde bu fideyi soğuk gölge bir yerde mi tutayım günes gören bir yere mi koyayım? Kalıcı saksısına ne zaman geçireyim?
    ***
    Güneşli, serin yerleri sever. Yukarıdaki toprak ihtiyacı vesaire bilgilerini dikkatle okuyun. Ona göre iki hafta sonra saksısına dikin.

  5. G dedi ki:

    Ben taşkıran çiçeği alıyorum hep soluyor. Suyunu nasıl vereceğimi bilmiyorum. Sizden ricam bana bilgi verir misiniz açık olarak yaz ve kış ayları suyu ayarlıyım.
    ***
    Sulamayla ilgisi yok. Alkali değerli taşlı toprak istiyor ve havasız odalarda yaşayamıyor. Ayrıca yaz aylarında hiçbir gelişim göstermez. İhtiyacınız olan bakım bilgileri yukarıda yazılı.

  6. Güler, Bartın dedi ki:

    Kışınn kapalı balkona koydum güneş gorsun diye. Yapraklar yumuşamaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Sıcak yere alışık bir bitkiyi aniden daha serin bir yere yerini değiştirirseniz hemen kökler çürüyor. Madem oraya koydunuz, orada dursun. Çünkü olan olmuş ve bir şey değişmez. Belki zamanla yeniden yeni kökler geliştirir. Başka yapılacak bir şey yok. Bir daha herhangi bir bitkinin yerini değiştirecek olursanız, bu işi iki yer arasında aynı derece sıcak olan günlerde yapın. Mesela sadece yaz aylarında yapın.

  7. Şadiye M. -İzmir dedi ki:

    Gelin teli çiçeğime pamuk biti geldi. Alınmıyor. Ne yapayım?
    ***
    En garantili çözüm yolu pamuklu bitlere etkili bir ilaç kullanmaktır. Çevrenizdeki zirai mücadele ilaçları satan yerlerden araştırın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.