Sedum rubrotinctum

Meksika kökenli şirin sukulent türlerden Sedum rubrotinctum kışın soğukta kırmızıya ve mercan rengine yakın çeşitli renkler alır. Normalde yapraklar yeşildir. Bir de yazın susuzluk + şiddetli güneş altında biraz renklenir ama kışınki kadar olmaz.

Sedum rubrotinctum sukulent bitki

Has tür değil hibrit olduğunu öne sürenler ve bu sebeple adını Sedum × rubrotinctum şeklinde yazanlar var. Fotoğraf: Pinterest

Birkaç yıldır bahçemde yetiştiriyorum. Kışın dolu yağışlarına karşı oldukça hassas. Neredeyse tüm yaprakları gidiyor. İlkbaharda sil baştan yeniden yapraklar çıkarır. Yani kışın dışarıda tutacaksanız dolu yağışlarına karşı dikkatli olun. Şiddetli yağmurdan, sürekli ıslak topraktan ve hafif don olaylarından hiç zarar görmüyor.

Kışın renklenmesi toprağına ve bulunduğu yerin güneş şartlarına göre değişiyor. Aynı daldan üretip bahçe zeminde ve veranda ve balkon saksılarında yetiştirdiklerimde farklı renklenmeler gördüm. Hatta aynı yerde duran bir saksıdaki geçen yıl morumsu koyu kırmızı gibi bir renk almıştı ama bu kış daha tatlı tonda kırmızıya yakın bir şekilde renklendi.

Toprak seçmez, sulama dengesizliklerinden zarar görmez. Ama en iyisi arazi toprağı + torf + iri taneli dere kumu karışımıdır. Bunda bitki besini pek istemez ama verseniz iyi olur. Toprak karışımında arazi toprağı kullanmayacaksanız mutlaka bitki besini verin. Kaktüslere özel olandan değil, genel amaçlı bitki besininden, ayda bir defa, yarım dozaj vermelisiniz. Bitki besini vermezseniz yaprakları daha küçük, daha dar yapılı ve daha kısa ömürlü olurlar.

Sedum rubrotinctum bütün gün yakıcı güneş altında ve uzun süre kupkuru toprakta kalmaktan hiç zarar görmez. Yaprakları daima parlak ve canlı görünümlüdür. Yine de gelişiminin sekteye uğramaması için fazla susuz bırakmayın ve eğer sıcak bir memlekette iseniz yaz ortasında öğle saatlerinin tepe güneşinden koruyun.

Üretimini dallarını kırıp toprağa dikmekle yapabilirsiniz. Sorunsuz köklenirler. Tek yapraklarının da fide oluşturma özelliği var.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |

'Sedum rubrotinctum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Neslihan, İstanbul dedi ki:

    Sedum stahlii türü ile ilgili sayfanız olmadığı için bu sayfadan yazıyorum.Alt yaprakları dökülmüş 4 dal olarak geldi. Havai kökler oluşturdu.Acaba yanlış mı ektim? Yapraklarının bittiği yerden mi ekmeliyim? Toprağı mı arıyor bu köklerle? Alt yaprakları kurumaya, dökülmeye devam ediyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Ev içinde tutuyorsanız bilin ki özellikle gece saatlerinde püfür püfür serin esintileri, rüzgarları seviyor bu türler. Dolayısıyla evde bozulması gayet normal. Meksika’nın çıplak dağlarının bitkileridir. Hava kökler vermesinin üç sebebi var: Birincisi topraktaki köklerin çürümesi veya toprağın kimyasının bozulmasından dolayı köklerin topraktan su alamaması. ikinci sebep ortamın fazla nemli olması. Üçüncüsü ise ışık yetersizliği. Toprak yüzeyine yaydığınız taşlar tozlu gibi yapıda ise onlar dolomit taşları kırpıntılarıdır. Toprağın alkali özelliğini kat kat arttırırlar. Her sulamada veya her yağmurda alttaki toprağa giden partiküller toprağın dengesini bozar. Yüzey kaplaması için bir şeyler kullanacaksanız ponza taşı gibi veya iri kuvars çakılları gibi, toprağın kimyasal dengesini bozmayacak şeyler kullanın.
    Bu ve benzeri türlerin dalları toprağa değdiği anda köklenici özelliktedir. Şimdi eğer dip kısım çürümüşse üst kısım zamanla susuzluktan ölür. Yani dalları kırıp alın ve toprak üzerine yatırın. Açık havada süratle köklenir ve her yeniden filizlenerek bol bol dallanırlar. Tekrar ediyorum ev ortamlarını hiç sevmezler.

  2. Sena A. -Gaziantep dedi ki:

    Sedum rubrotinctum aldım. 3-4 gün oldu. hiç sulamadım ama yaprakları sarardı ve kahverengi lekeler oluştu acaba neden?
    ***
    Muhtemelen ev içinde tuttuğunuz içindir. Sürekli açık hava istiyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: