Senecio angulatus

Senecio angulatus sukulent özellikli bitkilerden ve Asteraceae (Papatyagiller) familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. Yaprakları parlak ve hoş şekillidir.

Senecio angulatus sukulent çalı bitki

Özellikleri

Susuzluğa o kadar dayanıklıdır ki budadığınız dalları kuru bir yerde birkaç ay bekletseniz ölmezler. Aylar sonra toprağa batırılınca köklenip filizlenirler. Yaprakları etli (kalın), düz, pürüzsüz, parlak ve tüm yıl kalıcıdır.

Senecio angulatus kış soğuklarına -7C dereceye kadar dayanır. Fakat -3C dereceden itibaren yapraklar ve körpe dallar kurur.

Gelişim özelliği

Dipten çıkardığı sürgünlerle çok gövdeli halde gelişir. Dipten çıkıp yükselen dalları uzayıp ağırlaşınca dik duramaz. Bir yere dayanma imkanı yoksa yere yatar ve sürünücü olarak gelişime devam ederler. Hızlı uzayan dallar bir iki yıl güç kazandıktan sonra üst kısımlardan yan dallar verirler. Boyları genelde 2 metredir. Ama 8-9 metre uzadıkları olur. Akdeniz ikliminde güneşli yerlerde genellikle 2 metreyi pek fazla aşmaz.

Çiçek açması

Sonbahar sonundan ilkbahar ortasına kadarki dönemde dal uçlarından çiçek açar. Sarı çiçekleri küçük ama birçoğu bir arada toplu olarak açarlar. Sadece tüm yıl açık havada yetişenler çiçek açar.

Kullanım

İklimi uygun yerlerde Senecio angulatus parklarda ve bahçelerde dip-köşe ve kenarlarda hoş görünümlü dalları ve yapraklarının güzelliği için yetiştirilir. Tel örgü çitlere yaslandırarak görüntü engelleyici gibi kullanıma uygundur. Evlerde yetişebilir (yaprak güzelliğinden dolayı). Saksıda dik durabilmesi için değnekle desteklemek gerekir. Aşırı güneşli ve sıcak olan teraslarda hoş bir yeşillik sağlama amacıyla kullanıma da oldukça uyumludur.

S. angulatus

Senecio angulatus yapraklı bir dalı

Yetiştirme, bakım istekleri

Senecio angulatus en güzel yarı güneşli yerlerde gelişim gösterir. Güneşin fazlalığında ve yetersizliğinde (her iki durumda da) yaprakların güzelliği azalır.

İç mekanlarda yetiştirmeye tam uyumludur. Ancak çok güçlü ışık ve biraz da direkt güneş ışınları ister.

Toprak seçmez ama ağır killi topraklarda köklerinin ve gövdenin topraktaki kısmının mantar hastalıklarına yakalanıp çürüme riski var. Toprağı havadar ve suyu iyi süzdürür nitelikli olmalıdır.

Sulamaları sıcak aylarda toprağın üst yüzeyi iyice kurudukça yapın. Serin aylarda toprak adamakıllı kurudukça sulayın. Kış aylarında (soğuk yerde duruyorsa) hiç sulamasanız da olur.

Üretim

Çelikle ve kökten ayırmayla çoğaltabilirsiniz. Senecio angulatus dallarını kırıp toprağa batırsanız eninde sonunda mutlaka köklenir ve hayata tutunur. Toprak tamamıyla kurudukça sulayın ve bekleyin.

'Senecio angulatus' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ceyhun, Rize dedi ki:

    Bu çiçeğin Türkçe bir adı var mı?
    ***
    Türkçe adı henüz yok. Bakınız bilimsel adların dışındaki adlar sizin gibi meraklıların canlarının istedikleri gibi adlandırmasıyla oluşur. Siz birkaç kişiye bu bitkiden fideler verirken adını bir şekilde uydurup söylersiniz. Onlar da çevrelerini o ad ile tanıtır. Ve bu isim yayılır. Dünyanın her yerinde bitkilerin adlandırılmaları böyledir. Hatta bir ülke içinde farklı şehirlerde aynı bir bitkinin farklı farklı isimleri vardır. Esas önemlisi bilimsel adıdır. Ben 2008 ile 2014 yılları arasında sitede tanıttığım birkaç bitkiye kendi kafamdan isim uydurmuştum. Şu anda o isimler o bitkilerin Türkçe adı olarak bütün Türkiye’de kullanılıyor. :) Dediğim gibi bilimsel adlar önemlidir. Bir türün Türkçe, Arapça veya İngilizce adları yöresel adlardır ve önemli değildir.

  2. Gamze, Antalya dedi ki:

    Geçen kış bu bitkiyi dikmiştim. Şu an boyu 1 metreyi geçti. Çokta güzel yaprakları vardı. Terasta, balkonda yetiştirmeye uygun olduğunu okuduğum için balkonda yetiştiriyordum. Malum Antalya sıcağı bu sene daha bir fena. Hava çok sıcak diye her gün az az suluyordum. Birkaç yaprağında yanıklar oluşmuştu. Şemsiye altına alsam da yanıklar çoğaldı. Bazı yapraklar yumuşadı. Simdi pek yaprağı kalmadı. İçeriye alacağım mecburen ama bu sorun benim her gün sulamamdan kaynaklanmış olabilir mi? Yanıklar güneşten eve sıcak esen rüzgardan ama bazı yapraklar yumuşayınca ben mi yanlış yaptım diye düşündüm.
    ***
    Burası (Didim) orası kadar sıcak. Hatta burada hava çok fazla nemli olmadığı için sıcağın bitkilere zararı daha fazla olur. Ama söz konusu bitki tam bugünlerde gördüğüm kadarıyla komşularımın bahçelerinde ve veranda saksılarında oldukça güzel görünüyorlar. Sizin hatalarınız var. Birincisi az miktar su ile sulamak. Bu tip sulamada toprak hızla zehirleniyor ve bu yüzden bitkinin kökleri ve toprak altı kısımları komple çürütüyor. Diğer hatanız muhtemelen ısınmış toprağı sulamanız. Bu da zararlı. Hiç sulamasaydınız daha iyi olurdu. Senecio angulatus şiddetli sıcak ve şiddetli güneş altında susuz kalmaya son derece dayanıklıdır. Özellikle şu sayfayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  3. İlknur dedi ki:

    Yıllardır bahçemde gayet güzel büyür ve sonbaharda sarı çiçekler açardı. Fakat bu yıl yetişkin dalları kurudu ve çiçek de açmadı. Ne yapmamız gerekiyor?
    ***
    Çiçek açması için henüz erken gibi. Dallarının kuruması ise toprakla ilgili problemden gelir. Bazı bahçelerin toprakları zamanla kendiliğinden aşağı doğru preslenir, sıkışır. Ve böylesi sıkışık topraklara Senecio angulatus hassastır. Kökleri hastalıklanıp çürür. Yapmanız gereken şey onları sökmek, toprağı derinden bellemek, sonra bolca dere kumu ve ponza taşı ile karıştırıp iyice çapalamak. Sonra da yeni köklendirdiğiniz dalları oraya yeniden ekersiniz. Yıllarca hiç bir problem çıkmayacaktır. Benim bahçemdekiler 3. veya 4. yılda aniden dipten çürüyerek öldü. Oysa komşumun bahçesine ektiklerim, 7 yıldır gayet sağlıklı, coşkulu bir şekilde gelişiyorlar. Bahçelerinin yan bahçe ile olan tel örgü çite görüntü engeli olması için ekmiştik. Vazifesini mükemmel sürdürüyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.