Senecio macroglossus

Papatyalı sarmaşık da diyebileceğimiz Senecio macroglossus bitki türü Afrika kıtasının güneydoğu kesimlerine aittir. Mozambik, Zimbabve ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusunda Natal civarları doğal yaşam alanlarıdır. Asteraceae (Papatyagiller) familyasındandır.

Papatyalı sarmaşık Senecio macroglossus bitki türünün variegata çeşidinin karışık renkli yaprakları

Senecio macroglossus ‘Variegatus’ – Fotoğraf: Pinterest

Özellikleri

Kışın yapraklarını dökmeyen papatya sarmaşığının üçgen şekilli, parlak, 6-8cm iriliğinde gösterişli yaprakları sanki mumlu gibidir ve yarı sukulent özelliklidir. Yaprakları yırtarsanız ferahlatıcı limon gibi koku salar. Pekçok kültivarlarını türetmişler. En yaygını variegata kültivarlarından biridir (Senecio macroglossus ‘Variegatus’) bunun yaprakları ortası yeşil, kenarları krem renginde olur. Güneş etkisiyle yaprakları variegata özelliğine ilaveten ayrıca mor renklerle de karışık gelişir.

Yıl içinde gelişigüzel zamanlarda ara sıra açtığı çiçekleri büyük ve gösterişlidir. Açık sarı/krem rengi tonlarında iri papatyalar açar.

Susuzluğa, kuraklığa dayanıklılığı çok sıcak ayların dışında olağanüstüdür. Serin ve soğuk aylarda bir damla su bile olmadan, kupkuru toprakta aylarca hiç zarar görmez. Kışın en fazla -4C dereceye kadar ama rüzgarlardan korunması şartıyla hafif don olaylarına dayanır.

Birkaç metre uzama potansiyeli var. Dik duramayan dalları yüzünden bir yerlere sardırmak, saksıda ise değnekle desteklemek veya sarkıcı şekilde yetiştirmek gerekiyor. Bahçelerde yerlerde sürünerek her yeri kaplama özelliğinden dolayı yer örtücü olarak da kullanılır. Gerçi Türkiye şartlarında buna uygun iklim şartlarına sahip yer yok.

Yetiştirme

Kış soğuklarına dayanıklılığı sardunyalardan bile az olduğu için burada sadece bir salon bitkisi olarak bakımını anlattım. İç mekanlarda genelde hiç çiçek açmaz ama zaten esas makbul tarafı yaprak güzelliğidir.

Papatyalı sarmaşık güneşli yerleri sever. Yaz ayları şiddetli sıcak olan yerlerde az güneş daha iyidir. Gelişimi  yavaştır ama doğru şartlarda gayet gösterişli ve dayanıklıdır.

Saksıda dalları çevreye dağınık ve biraz sarkıcı pozisyonda çok şık görünür. Dalları fazla uzadıkça gereken budamaları yaparak uygun gördüğünüz şeklini koruyun.

Süzek ve çabuk kuruyan toprakta yetiştirmelisiniz. Mesela 2 ölçü torf + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı tam uygun olur.

Sulamalara gelince, yaz boyunca toprağı kupkuru oldukça bol bol su dökerek sulayın. Kış aylarında ise, toprak kupkuru olsa bile yapraklarda pörsüme başlamadan sulamamalısınız. Özellikle sıcak-soğuk dengesizliği olan odalarda kışın sulamak tehlikelidir. Bitki besini gelişim gösterdiği zamanlarda, iki ayda bir defa dörtte bir dozaj yeter. Fazlası gerekmez. Suya karıştırılan genel amaçlı bitki besininden olacak.

Fide üretimi

Senecio macroglossus (papatyalı sarmaşık) fide üretimi ilkbaharın ilk yarısında ⇒ tepe çeliği yöntemiyle yapılır. Diğer zamanlarda da olur ama köklenip tuttuğundan emin oluncaya kadar gölgeli ve serin bir yerde tutmak gerekiyor. Tohumdan da yetiştirebilirsiniz. Tohumları ilkbahar ve yaz aylarında ekin. Fakat mutlaka sürekli hava akımları olan bir yerde tutmalı ve tohumları seyrek ekmelisiniz. Çünkü tohumdan yeni gelişen mini fideleri mantar hastalıklarından zarar görmeye çok yatkındırlar. Uygun şartlar mümkün değilse bir fungisit ilaç kullanmak gerekir.

Benzer bitkiler

Delairea odorata türü, çok benzemese de gelişim tarzı ve bakım gereksinimleri açısından bu türle benzerlikler gösterir. Aynı familyanın aynı grubundan ama farklı cinstendirler. Hedera helix ise görünüm açısından Senecio macroglossus’a çok fazla benzer ama aralarında hiçbir akrabalık yoktur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Senecio macroglossus' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Verda, Mersin dedi ki:

    Bitkimi yeni aldım. Tek 20cm bir dal ve tepesinde 3-4 küçük yaprak var. Çoğaltmak istiyorum yapraksız daldan kesip toprağa koysam coğalır mı?
    ***
    Anlattığınıza göre henüz çok küçük ve cılız. 20cm bir dalın neresinden çoğaltacaksınız anlamadım. Zaten kendisi çok küçük ve tek parça. Bırakın yeni dallar uzatsın, serpilsin gelişsin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.