Sinocrassula yunnanensis, kirpi kaktüsü

Kirpi kaktüsünün özelliği dallanmayıp toprak yüzeyinde kalmasıdır. Rozet şeklinde yapraklanarak gelişir. Görüntüsü kirpiye benzetilir. Dal veya uzun gövde sadece çiçek açması için oluşur.

Sinocrassula yunnanensis kirpi kaktüsünün aslında kaktüslerle hiç alakası yoktur. Crassulaceae familyasından, Sedum cinsinin türlerindendir. Fakat Çin’e mahsus olduğundan dolayı Sedum cinsinden ayırmayı uygun görmüşler. Çin krasulası anlamında ‘Sinocrassula’ cins adı altında dört Sedum türü toplanmış. Bunlar S. densirosulata, S. indica, S. paoshingensis ve konumuz olan S. yunnanensis türleridir.

Bu türlerden süs bitkisi olarak dünyada en yayılmış olanı Sinocrassula yunnanensis türüdür. Ana vatanı Çin’in güneyinde Yunnan bölgesidir. Çok yüksek dağlık kesimlerde bulunurlar.

Kirpi kaktüsünün özelliği dallanmayıp toprak yüzeyinde kalmasıdır. Rozet şeklinde yapraklanarak gelişir. Görüntüsü kirpiye benzer. Sinocrassula yunnanensis yaprakları koyu metalik yeşil olur. Dal veya uzun gövde sadece çiçek açması için oluşur.

Sinocrassula yunnanensis - Kirpi kaktüsü

Çiçek açma mevsiminde (yaz sonu ile sonbaharda) yuvarlak kirpi görünümü değişir. Yani yanlardan sürgünler halinde çiçek dalları çıkarmak yerine bazen merkez gelişim yerinden yukarı uzar. Yükselme tam yassı gövde olarak devam eder. Bu hal bazı insanlara göre üzücü bir deformasyon, bazı insanlara göre çok güzel bir şeydir. Yassı şekilde uzayan gövde tepede horoz ibiği gibi genişler (cristata) ve sonra çiçeklerini açar.

Sinocrassula yunnanensis yetiştirme, bakım şartları

Kirpi kaktüsü güneşi sever. Gölgede sağlıklı gelişim gösteremez. Kış soğuklarına en fazla -20°C dereceye kadar dayanır. Yani orta şiddette don olaylarına dayanıklıdır. Kışa dayanıklılığı için -6°C diyenler de var ama 2700 metre yüksek dağ bitkisi olduğuna göre mutlaka daha fazla soğuklara dayanıklıdır. En iyi gelişim ilkbaharda hava sıcaklığının 18°C / 22°C derecelerde olduğu günlerde görülür.

Toprak: Suyu hemen süzdüren ve çabuk kuruyan çok havadar succulent toprağında yetiştirmelisiniz. Büyük saksılara gerek yoktur ama toprağı rahatça yoklayabileceğiniz şekilde geniş saksı olmalı. Yoksa sulamak gerekiyor mu gerekmiyor mu anlayamazsınız. Mini saksılar kullanacaksanız bunun tek çözümü suyu şiddetli emen eski tip kalitesiz toprak saksı ya da hindistancevizi liflerinden keçe saksı kullanmaktır. Saksı kupkuru oldukça güzelce sularsınız.

Sulama: Kirpi kaktüsünün sulama sıklığı, sulama aralığı şöyle: Tekrar sulamak için toprağının tamamen kurumasını bekleyin. Sonra bol bol su ile sulayın. Sulamada az buçuk su kullanmayın. Sulamada az su kullanmayı kışın yapacaksınız.

Besin: Suya karıştırılan bitki besininden çok hafif dozlu olacak şekilde ikbaharda bir defa, yaz başında bir defa ve sonbahar başında bir defa (İstanbulda nisan ortası, temmuz başı, eylül ortası).

Sinocrassula yunnanensis nasıl çoğaltılır?

İlkbahar ve yaz aylarından tek yaprak ile (yaprak çeliği usulü).. Kökten ayırma yoluyla çoğaltma ilkbaharda ve yaz sonunda.. Bir parçasını kesip başka yere dikmek ise ilkbahar ortasından yaz sonuna kadardır. Tohumlarıyla üretimine gelince, tohumları kış sonunda ekmelisiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Sinocrassula yunnanensis, kirpi kaktüsü' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İnan, İstanbul dedi ki:

    5-6 yaşında bir kirpi kaktüsüm var. Her yıl çiçek açacak gibi uzulları büyüyor. Bazen 3-4 tane birden. Tam çiçek açacak derken çiçeği açmadan düşüyor. Sebebi ne olabilir?
    Hava akımlarının olmayışı, gece saatlerinde yerinin hem fazla sıcak hem havasız olması gibi etkenler başta gelir. Diğer bir sebep ise bazı elementlerden yoksun olmasıdır. Bakımını doğru yaptığınızdan emin olun. Ayrıca örümcek bitlere karşı büyüteçle dikkatle incelemenizi tavsiye ederim.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.