Soğanları sökelim mi?

Yaz mevsimini uyku halinde geçiren soğanlı bitkiler ilkbaharda çiçek açtıktan birkaç hafta sonra yaprakları kurur ve soğanları sökeriz. Veya duruma göre sökmeyebiliriz de.

Sonbaharda bahçelere ektiğimiz çiçek soğanları

Bazı çiçek soğanları sonbaharda, genelde ekim ayında ekilir. Fotoğrafta gördükleriniz soldan sağa nergis, lale ve çiğdem. Bunlar ilkbaharda çiçek açar, yaza doğru veya yaz başında yapraklar tamamıyla kurumuş olur. Yani yaz mevsimini tam bir uyku / dinlenme halinde geçirirler. Peki toprakta kalsınlar mı yoksa söküp ekim zamanına kadar saklayalım mı? Aşağıda iki ayrı duruma göre gerekenleri yazdım.

Yaz boyu sulama yapılacak yere ekili iseler

Yaprakların en uçlarında çok hafiften bozulma başlar başlamaz hemen sökün. Yaprakları ve kökleri soğanlardan koparmayın. Bütün halde esintili ve gölge bir yerde bekletin. Yapraklar tamamıyla kupkuru olunca kuru yaprakları ve kökleri ayıklayın. Sonra soğanları bir bez torbada, çok sıcak olmayan ama fazla serin de olmayan bir yerde ekim ayına kadar saklayın.

Yazın sulanmayacak yerde ekili iseler

Bu durumda sökmeniz şart değil. İlkbaharda ne zaman yaprak uçlarında hafiften bozulmalar başlarsa o andan itibaren bir daha sulamayın. Bırakın toprakta kurusunlar. Ekim ayında sökerek yavru soğanları ayırın ve çiçek açacak olan büyük olanları ayrı yere, yavruları ayrı yere ekin.

En iyisi..

Aslında en iyisi, yazın sulama yapmayacağınız yerde ekili olsalar bile 1. maddede anlattığım gibi yapmanızdır. Yani yaprakların en uçlarında en hafiften bile olsa bir sararma, bozulma başladığını görür görmez soğanları sökün. Ve sonra gerenleri dosdoğru bir şekilde yapın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: