Arapsaçı, Soleirolia soleirolii

Urticaceae (Isırgangiller) familyasından Soleirolia soleirolii türüdür (eski bilimsel adı Helxine soleirolii). Türkçede Arapsaçı, İngilizcede baby’s tears (bebek göz yaşları) denir. Ana vatanı Akdeniz’in kuzey ve batısında kıyı bölgeleridir.

Soleirolia soleirolii, arapsaçı

Soleirolia soleirolii

Göründüğü kadar hassas değil

Arapsaçı bitkisinin son derece incecik ve çok hassas yapılı su gibi otsu dallarında sıkıca mini yaprakları olur. İç mekanlarda yaşaması imkansızdır. Sürekli hava akımları ister. Bunun dışında zorluğu yok. Akdeniz ikliminin 40C derece sıcaklarına bile tam uyum sağlar. Daha da ilginç tarafı ise bir yere birkaç ay tutunma gösterirse sonrasında şiddetli sıcakta kızgın güneş altında bile yaşamaya devam eder. Hatta susuzluğu da çok iyi dayanır. Taşları adeta yosun gibi kaplar.

Kış soğuklarına en fazla -9C dereceye kadar zar zor dayanır. -2C dereceye kadar genellikle hiçbir zarar görmez. Toprak üstü kısımlar kurusa bile ilkbaharda köklerden filizlenip süratle gelişime başlarlar. Yazları şiddetli sıcak olan bölgelerde bile bahçelerde yer örtücü olarak kullanılabilirFakat buralarda az güneşli yerlerde kullanılmalı ve sıcak yaz aylarında hiç susuz bırakılmamalıdır). Aslında bir yerde iyice köklendikten sonra susuzluğa müthiş dayanıklıdır ama bu da toprak yapısına göre değişir.

Arapsaçı hakkında yanlış bilgiler

Arapsaçı için terraium‘lara en uygun türlerdendir denir. Fakat ev şartlarında bile hava akımları yoksa hayatta kalamıyor. Teraryumlara uygun olacağını sanmıyorum. Esasen bahçe-balkon bitkisidir. Yarı güneşli, az güneşli ve tam gölge yerlere uygundur. En iyi yarı güneşli yerlerde yetişir. Gölgede aşırı gür gelişip üst üste yığınlar oluşturur. Güneşten koruyun bilgileri fazla abartılıdır. Çünkü uzun süre güneş altında ve üstelik 40 derece sıcakta, oraya önceden tutunmuş olması şartıyla şaşırtıcı bir şekilde susuzluğa bile dayanır.

Fazla nemli ortam ister gibi bilgiler ise cahil abartmasıdır. Normal birçok bitki türü gibi dış mekan ortamlara uyum sağlar. Yani susuz bırakmamak kaydıyla havası kuru ve rüzgarlı yerlere bile uygundur. Yeter ki toprağı kuru kalmasın. Bunun bir Akdeniz iklimi bitkisi olduğunu unutmayın.

Saksıda yetiştirilen Arap saçına ikinci yıldan itibaren genel amaçlı bitki besininden ayda bir defa çeyrek dozajda verin. Saksı değiştirmeye gelince  gerekmez. Belki iki – üç yılda bir daha geniş saksılara aktarılabilir. Ya da her yıl bölerek uygun büyüklükte yeni saksılara dikin.

Üretim

Genelde kökten ayırma iledir. Daha doğrusu toprakla beraber, toprak parçalarıyla ayrılarak çoğaltabilirsiniz. Çelikle üretim ise ilkbaharda ve yaz sonu-sonbahar başı zamanlarında mümkündür. Dallarını yolarcasını bir iki tutam çekip koparın ve toprak üzerine bırakıp hafifçe toprak ile karıştırın. Bir ay boyunca gölge ve esintili bir yerde sabah akşam sulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Arapsaçı, Soleirolia soleirolii' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Alev, İzmir dedi ki:

    Bilgiler için çok teşekkürler. Sorabileceğim her şeyin cevabını yazıda buldum. Hemen balkona alıyorum. Umarım kısa zamanda yeniden toparlanır.

  2. Emel F. -İstanbul dedi ki:

    Arap saçımı toprak örtücü olarak kullanıyorum. Çok iyi bir durumdayken yer yer kurumaya başladı. Önlemek için ne yapabilirim?
    ***
    Ya susuzluktan ya da şiddetli sıcak ve güneş yüzünden kurumuşlardır ama eğer oradaki varlıkları bir sene veya daha eskiye dayanıyorsa emin olun düzenli sulamayla çok yakında tekrar yeşerirler. Sebep bunlar değilse o zaman topraktaki gübre vb besleyiciler o kısımdakileri yakıp öldürmüştür. Şimdilik oraları bol bol sulayın ki gübrenin etkisi azalsın. Eylül sonuna doğru boş yerlere diğerlerinin köklü-köksüz fark etmez parçalarını toprakla karıştırın ve sık sık sulayın. Benim bahçemde de var. Burada (Didim) yazın 35-40C derece sıcaklara bile dayanıyor. Yaz ortasına kadar sönüp ince bir yosun tabakası gibi farklı bir gelişim gösterirler. Sonbahar serinlerinde eski coşkulu halini alırlar. Olmaması gereken yerleri istila ettiler. Yazın yoluyorum yok ettiğimi sanıyorum. Çapalamalarda gördüğüm toprak altında hem çok ince hem metal tel gibi çok sağlam siyah dalları ölü gibi görünüyor. Fakat sonbahar serinleri başlar başlamaz tekrar yemyeşil ortaya çıkıyorlar. Tam bir baş belası.

  3. Özge, Ankara dedi ki:

    Yeni aldığım arapsaçının tam ortasındaki yapraklar kuru. Kenarlar gayet iyi gelişme göstermesine rağmen ortadaki sarılık gittikçe büyüyor. İhtiyaçlarını doğru karşıladığını düşünüyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
    ***
    Kim ne derse desin sakın üzerine su püskürtmeyin. Ev ortamlarında çürütür. Ayrıca sürekli hava akımlarına büyük ihtiyaç duyar. Toprağında kuruma görmedikçe sulamayın ama sulayınca da toprağı yıkarcasına bol bol su dökerek sulayın. Bütün bunları sağlarsanız çok güzel gelişir.

  4. Nilay, Eskişehir dedi ki:

    Merhaba, bir yıla yakındır büyüttüğüm bir arapsaçı bitkim var. Güzelce gelişti, kenarları uzadı ve saksısından aşağı sarkıyor. Fakat altlarına baktığımda kurumuş kısımlar var. Bu normal midir? Onları almalı mıyım? Bir de saksısı değişmeli mi acaba? O kadar hassas ki nasıl değişir onu da bilemedim.
    ***
    Çok eskiyen kısımlarında yapraklar kuruyup kararabilir ama dallarında da kurumalar oluyorsa bu türde bu tip bozulmalar hava akımlarının olmadığı kapalı yerlerde mutlaka olur ve hava akımlarından başka hiç bir çaresi yok. Kışın havadar yer mümkün olmayacağına göre bozulmaları normal karşılayacaksınız. Çok mecbur kalmadıkça sulamayarak ilkbahara mümkün olan en az kayıpla çıkmasını sağlayın.

  5. İzmir, Ayşe dedi ki:

    Arapsaçı sık basılan alanlara dayanıklı mıdır?
    ***
    Kaldırım taşlarının aralarını kendiliğinden doldurduğunu ve bu şekilde ayakaltı yerlere çok dayanıklı olduklarını bahçemden biliyorum. Ancak üzerinde yürünülen düz toprakta dayanacaklarını hiç sanmıyorum.

  6. Mine, Ankara dedi ki:

    Aşırı kurumuş arapsaçı tekrar canlanır mı? Yapraklar el değince ufalanıyor.
    ***
    Ev içinde, uzun süre susuz kalmadığı halde kurumuşsa kesin ölmüştür. Bu bitkiyi ev ortamlarında hayatta tutmak çok zor. Ben İstanbulda iken ev içinde salonda ancak kuvvetli hava cereyanı olan yerde hayatta tutabiliyordum. Yani esasında salonlarda yaşayabilecek bir bitki değil. Sürekli hava akımları istiyor. 9 yıldır Didim’de bahçede her yere yayıldılar. Burada arapsaçı tamamen ölümsüz gibi bir şey. Kompost kovasına doldurup çürüntü gübresi yaptım. Sonra o çürüntüyü bahçedeki bitkilerin diplerine koydum. Fakat mucize gibi çürüntülerdeki Arapsaçı kalıntıları tekrar yeşerdi. Özellikle diplerinde siyah incecik metal tel gibi olan, yaşlanmış toprak altı kısımları çok dayanıklı.

  7. Mine, Ankara dedi ki:

    Balkonda güneşte kaldı sulamayı unuttum fark ettiğimde hemen bolca suladım..
    ***
    Eğer bir yıl gibi yaşlanmış idiyse merak etmeyin bu durumda birkaç hafta içinde tekrar yeşerir. Bütün mesele toprak altındaki ipincecik ama çelik gibi sert, siyah uzantılarının olmasında. Onlar kolay kolay ölmez.

  8. Derya, Bursa dedi ki:

    Arapsaçı almak istiyorum ama kedilerim var. Zararlı mı?
    ***
    Bilmiyorum. Ama dikkatli olun bu bitki evlerde hemen sönüyor, ölüyor. Sürekli hava akımları ister. Odalara, salonlara hiç uygun değil.

  9. Rvyd, Ankara dedi ki:

    Yeni bir arap saçı almıştım fakat kurudu yaprakları toprağını da değiştirdim kaliteli toprakla nerede hata yaptım acaba?
    ***
    Evlerde yaşayamıyor. Hiç uğraşmayın.

  10. Rvyd, Ankara dedi ki:

    Balkona koysam açık havada soğuktan etkilenir mi peki?
    ***
    Anlattığınıza göre zaten ölmüş. Belki bir ihtimal, şimdilik ölmemişse bile içeride daha uzun yaşaması mümkün değil. Hemen dışarı koyun. Ölmemişse ve kışı atlatırsa ilkbaharda gayet hızlıca saksıyı tamamıyla doldurur.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.