Suda çiçek yetiştirme detaylı bakım

Suda çiçek yetiştirme şartları, bakım detayları, ince püf noktaları ve ihtiyacınız olan her bilgi burada, detaylarıyla bir bir açıklanmıştır.

Suda çiçek yetiştirmede örnek olarak fotoğrafta antoryum bitkileri, can kaplarda, su içinde yaşıyor

Zor, bitki açısından tehlikeli ama heveslenenler çok. Bugünkü yazımda suda çiçek yetiştirmek isteyenler için gereken her şeyi, her yerde bulamayağınız püf noktalarını açıkladım. Okur ve gerekenleri harfiyyen yaparsanız belki toprakta yetiştirmeden bile daha iyi sonuç alabilirsiniz. Ama hiçbir şeyi atlamamanız lazım. Dediğim gibi zor iş. Ben biraz daha zorlaştırdım gibi ama aslında benim verdiğim bilgiler en iyi sonucu almanızı garanti etmek içindir.

Yıldan yıla sosyal medya ortamlarında farklı şeyler görüyoruz. Suda çiçek yetiştirme de bunlardan biri. Peki göründüğü kadar kolay mı? Ben yapıyorum olmuyor diyenler var. Elbette olmaz çünkü suda bitki yetiştirmek klasik yöntemlere göre çok daha fazla ince ve titiz uğraşılar gerektirir. Ve klasik yöntemlerde bitkiler ihmalleri bir süreliğine gayet iyi tolere ederler. Ama suda asla öğle değil.
Hiçbir iş göründüğü kadar basit değil. Hatta emin olun ki bir şey ne kadar basit görünüyorsa o şeyi sağlıklı devam ettirmek normal uygulamalara göre kat kat daha fazla zordur.

Suda çiçek yetiştirme prensipleri

Suda yetiştirdiğiniz bir bitki yılın her zamanında kesintisiz olarak, düzenli olarak oldukça disiplinli bir uğraşı ister. Ben kesinlikle her şeyi zamanı zamanına yaparım, asla ihmal etmem diyorsanız, ihtiyacınız olan bilgiler aşağıda. Yok benim işim gücüm var, binlerce sosyal medya takipçim var, tatillerim var diyorsanız, o halde bu işe hiç başlamayın.

Hangi bitkiler?

Suda köklenebilen tüm türleri sayabiliriz. Fakat yine de, fazla büyümeyen, uzayıp gitmeyen, aşırı köklenme yapmayan bitkileri tercih etmek lazım. Fazla küçük, mini bitkileri de seçmemek lazım ki zorluk olmasın.

Birkaç örnek: En başta yaprak güzeli gelir. Sonra diğerleri. Mesela barış çiçeği, antoryum, şans bambusu, aynalı telgraf çiçeği, sürekli budayıp küçük tutmak şartıyla salon sarmaşığı, … Hatta nane.
Aslında türler açısından daha geniş düşünülebilir. Ama, tekrar ediyorum, “disiplinli bir şekilde, günü gününe doğru bakımı yapmak” kesinlikle şart. Bu çerçevede paşa kılıcından Dracaena marginata’ya kadar suda yetiştirilmez diye düşündüğümüz bazı bitkiler dahi olur.

Ortam, su ve kap şartları

Diğer saksı bitkilerine nasıl bir ortam gerekiyorsa aynısı. Yani püfür püfür havadar ortam ve çok fazla güçlü gün ışığı, türe göre bazıları için belirli sürelerde direkt güneş ışığı (direkt güneş özellikle antoryum için önemli, yoksa çiçek açmamada inat eder).
Ortam şartlarında toprakta yetiştirdiğimiz bitkilere göre sadece bir avantaj var: Bu ise ısı derecesidir. Toprakta yetiştirdiğimiz bitkiler (kullanılan toprağın özelliğine göre) bazen biraz fazla serin zamanlarda veya ortamlarda toprak ıslak olunca tepeden tırnağa çürüyüp ölüyor. Ama suda yetiştirmede öyle bir sıkıntı olmaz. Yeter ki ısı sıfıra düşmesin.

Suyun niteliği

Musluk suyu olur ama direkt kullanmayın. Mutlaka en az 24 saat ağzı açık bir kapta dinlendirin ki kloru tamamıyla uçsun. Sonra kullanın. Kısaca, klorsuz su lazım. Fakat eğer suyunuz aşırı kireçli, aşırı iyonlu ve tortulu ise o takdirde özel içme suları (damacana ile aldığınız sulardan) kullanın. Saf su ise hiç iyi olmaz.

Kabın niteliği

Sosyal medya ortamlarında daima tam şeffaf cam kaplar görürüz. Aslında ışığı hiç geçirmeyen seramik kap kullanmanız daha iyi olacak. Detaylarını daha aşağılarda kökleri ışıktan koruma başlığı altında okuyun.

Suda yetiştirdiğiniz bitkilere bakım detayları

Suda çiçek yetiştirmek son derece hassas bakım gerektiriyor. Mesela ortalama her beş günde bir suyu değiştirin (ne kadar sık, o kadar iyi). Hava çok sıcak oluyorsa üç günde bir, fazlasıyla serin ise en geç 9 günde bir defa suyu yenilemelisiniz.

İki ayrı kap, nöbetleşe kullanın. Her su değiştirmede kullanılan kabı iyice yıkamak için ayırıp temizini kullanın. Çünkü kabın iç yüzeylerinde hem algleşme olur hem de asla çıkmayacak olan kireç tabakası oluşur. Eğer her defasında yıkarsanız bu problemler olmayacaktır. Onun için iki ayrı kap ayarlayın.

Suyu havalandırma

Taze suyu bitkinin kabına doldurmadan önce iyice çalkalayın. Ayran çırpar gibi çırpmak da uygundur. Böylece suya oksijen kazandırırsınız. Kök sağlığında çok önemli bir püf noktası, suyun asla oksijensiz kalmamasıdır. Bitkilerin kökleri oksijen alabilirse o bitkiler daha iyi gelişim gösterir. Bunu ciddiyetle hesaba katın. Sık sık su değiştirmeyi de buna göre ciddiye alın. Zira bekleyen suda mutlaka bakterileşmeler olur ve bakteriler oksijeni hızla tüketir. Suda oksijen sıfırlanırsa o zaman oksijensiz ortam bakteriler türer ve çıkardıkları enzimler bitkileri çürütmeye başlar.

Aynı ısıda su

İki ayrı kap olmalı demiştim. Bu meselede de yardımcı olur. Suda bekleyen bitkinin alışık olduğu ısı derecesi yeni suya girince de aynı olmalı. İşte bunun için şöyle yapın: Yeni suyu 6 saat önce hazırlayın, temiz kaba doldurun ve suda bekleyen bitkinin yanında bekletin. Böylece, en fazla 6 saatte ortamın şartlarına göre aynı dereceye gelir. Sonra bitkiyi eski suyundan çıkarın ve yeni su dolu kaba yerleştirin.

Eğer kökler aniden farklı ısı derecesine maruz kalırsa bunun bitkinin özellikle yapraklarında feci zararları olacaktır. Besinli suda da aynı hassaslığı gözetin. Özellikle bitkinin alışık olduğu suya göre çok daha fazla soğuk olan su zarar verir. Hele besinli suda bu zarar kesindir ve su fazla soğuk veya fazla sıcak olmamalıdır.

Bitki besini verme

Suda çiçek yetiştirmek için olmazsa olmaz kesin gerekli bir ihtiyaçtır. Ama nasıl vereceksiniz? Ortalama her 20 günde bir, bitkilerin hızlı gelişim dönemlerinde ise 10 günde bir. Dinlenme veya çok yavaş gelişim dönemlerinde ayda bir yeterli.

Suda bitki yetiştirmede bitki besini vermenin incelikleri

1- Bitki besinini ne dozajda verileceği kutusunda yazılıdır. Örneğin eğer 1 litre suya 1 kapak dolusu karıştırın demişlerse, siz onu 3 litre suya 1 kapak dolusu olarak uygulayın. Yani dozajı düşük tutacaksınız. Aslında yarı yarıya düşürmek yeterli.

2- Taze suya bitki besini kattınız. Bitkiyi içine yerleştirdiniz. 3 saat, en fazla 4 saat bekletin. Sonra çıkarıp besinsiz suya koyun. Bakınız bu usul çok önemlidir. Aksi takdirde, günlerce besinli suda bekletmenizin üzücü sonuçları olacaktır. En hafif problem yapraklarda yer yer bozulmalar olmasıdır. Çürüme veya yanık benzeri zararlar oluşur. Bu ise en hafifi. Ama genelde bitki komple ölür, çürür gider.

3- Anladığınız gibi suda yetiştirdiğiniz bitkiye bitki besini vermek belirli gün aralıklarıyla tekrarlamak suretiyle sadece 3-4 saatliktir.

Kalsiyum eksikliği olmaması için

Musluk suları sayesinde bu problem bazı bitkilerde olmaz. Fakat bazı bitkiler sudaki kalsiyum karbonatı değerlendiremiyor. Ayrıca eğer özel bir su kullanıyorsanız ve suyun pH derecesi 7.5’ten daha daha düşük ise bitkide kalsiyum eksikliği pekçok gelişim bozukluklarına sebep olur. En tehlikelisi pH 7 ve daha aşağısıdır. Bitki besinlerinde kalsiyum yok. Bunu da düşünün.
Çözümler: Özel domates gübreleri gibi kalsiyumlu bitki besini bulun ya da yapraktan uygulanan özel kalsiyum bitki besini tozu bulun ve kullanın. Bunların hiç biri mümkün değilse, o takdirde suyuna biraz alçı tozu karıştırın. Alçıdan bitkiler çok iyi bir şekilde kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ne zaman suyu değiştirecekseniz, bir gün önce suda çok az alçı karıştırın. Mesela 1 litre suya yarım çay kaşığı kadar. Her zaman böyle devam edin.

Köklerin bir kısmının su dışında kalması

Pek gerekli değil ama antoryumlarda çok iyi olur. Philodendron türleri de bunu severler.

Fazla köklenme olursa

O zaman aşırıya kaçmada azaltmalar yapın. İyice inceleyerek en eski ve en sağlıksız olanlar hangileri ise budamaya onlardan başlayın.

Kökleri yıkama

Ayda bir gibi yapın. Musluğun altında tutarak biraz kuvvetli suyun köklerde gezinmesini sağlayın. Eğer sümüksü alg birikimi olmuşsa giderilmiş olurlar. Fakat su çok soğuk olmamalıdır. Buna dikkat edin.

Kökleri güneşten, ışıktan korumak iyi olur

Köklerin sağlığı için ve bitkinin genel hızının yavaşlamaması için kökleri ışıktan mahrum etmelisiniz. Zira biliyorsunuz bitkiler köklerini hiç ışık olmayan toprak altında geliştirir. Ağaçlar üzerinde yaşayan epifitler bile köklerini sokacak bir yer bulursa orada köklerini saçaklandırıyor, daha fazla geliştiriyor ve bu sayede daha iyi beslenebiliyorlar. Dolayısıyla cam değil, ışığı geçirmeyen seramik kap kullanmalıyız.

* * *

Hepsi bu kadar. Suda çiçek yetiştirirken, saksıda çiçek yetiştirmede olduğu gibi yaprak bitleri sorunu, mantar hastalıkları sorunu olabilir. O konulara girmedim. Yaprakların tertemiz tutulması gerekliliğine de girmedim. Çünkü burada esas konumuz suda çiçek yetiştirmek idi. Yazdığım her şeyi hiç hafife almadan uygularsanız başarılı olursunuz. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda aşağıya yazarak sorun.

Diğer benzer sayfalar

⇒ Suda köklendirme
⇒ Dallı Arum suda köklendirme ile üretim

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Suda çiçek yetiştirme detaylı bakım' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ceren, Ankara dedi ki:

    İki senedir bende olan bir şans bambusu var. Epey iyi gelişim gösterdi. Bir noktada toprağa almak gerekir mi yoksa hep suda mı kalacak?
    ***
    Suda iyi bakıyorsanız suda devam etmenizde sakınca yok.

  2. Ahmet, Ankara dedi ki:

    Balkonda içinde akvaryumlar olan pond yapmayı düşünüyorum. İçinde gala çiçeği, gün güzeli ve japon kan çimi gibi bitkileri eklersem başarılı olur mu? Bu bitkileri sulak alan bitkileri yazan bir sitede gördüm. Bu arada yazılarınız çok faydalı oluyor. Evdeki bitkiler sayenizde çağ atladılar. :)
    ***
    Japon kan çimi nedir hiç bilmiyorum ama diğer ikisi amacınıza uygun değil.

  3. Mine, Ankara dedi ki:

    Kurdale çiçeği su da bitki yetirmek için uygun mu? Bütün fidelerini cam bir kaba aldım. Suda gelişimi nasıl olur?
    ***
    Suda yetişmeye uygundur. Nasıl olacak, bekleyip göreceksiniz.

  4. Mine, Ankara dedi ki:

    Işık gelmemesi için kağıtla kapladım yaprakların büyük kısmı suyun altında kaldı çürür mü?
    ***
    Elbette çürürler.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.