Sukulent aranjman tepsi saksıda

Sukulent aranjman yapmak bitkilerin sağlığı için uygun değil ama zevkli bir çalışmadır. Sukulentlerin sağlığına zarar vermeden nasıl yaparız?

Tepsi gibi geniş ve sığ saksılarda sukulent aranjman çalışmaları

Çeşitli mini sukulentleri bir saksıda karışık, bitişik bir şekilde toprağa dikmek aslında onları yetiştirmek, büyütmek için değildir. Aslına bakarsanız sukulent aranjman çalışmaları sadece kısa bir süreliğine yaptığımız güzel bir tasarım çalışmasıdır. Yani sukulent aranjmanları sadece zevk içindir ve kısa süreli olmak zorundadır. Burada iki yolunu anlattım.

Sukulentlerimize nasıl tepsi saksı?

İnternette sosyal medya ortamlarında muhteşem güzel aranjmanları gördükçe aynısından yapmak isteriz. En güzeli çok sığ ve yayvan kaplarda aranjman yapmaktır. Fakat buna uygun saksı bulmak pek mümkün değil. Zaten gerekmiyor da. Mesela saksı olarak 7-8cm kadar derinliği olan tepsiler işe yarar. Büyük plastik saksıların alt tabakları da, fazla alçak olsalar bile uygundur. Tepsilerde ve saksı tabaklarında alt deliklerinin olmaması bir dezavantaj değildir. Çünkü hemen hemen hiç sulama yapmayacağız. Yani altlarını delmek için uğraşmayın.

Süre

Sukulent aranjmanlarında tepsi saksı kullanımında iki yol var. Birincisi çok kısa vadeli aranjmanlar (birkaç hafta, en fazla iki ay gibi). İkincisi biraz uzun vadeli aranjmanlar için ( 5-6 ay veya bir yıl süreliğine).

Dikkat: Aşağıda kısa vadeli ve uzun vadeli başlıkları altında iki farklı tarzı sukulent aranjman yapma çalışmalarını ayrı ayrı anlattım. Hangisini yapacaksanız onun kurallarına uygun yapın.

Kısa vadeli

Kullanılacak tepsi vb şeylerin hiç derinliği olmasa bile uygundur. Yeter ki sukulentler ve toprak dökülmeden bir arada sağlamca durabilsinler. Diplerinin delikli olmaması da hiç sorun değil.

Sığ saksılarda sukulent bitkilerden aranjman yapmanın püf noktaları

Kısa Vadeli – Birbirleriyle sıkışık halde çok sayıda sukulent aynı saksıda aranjman

Kısa vadeli çalışmada bitki seçimi

Aranjmanda kullanacağımız sukulent bitkileri renk ve cüsse uyumu gibi kıstaslara göre seçeriz. Hangisi ne kadar güneş ister, hangisi nasıl toprak ister, hangisi hızlı gelişir, hangisi yavaş gelişir işte bunları hesaba katmak hiç gerekmez. Rahat olun. Çünkü bu tip aranjman adeta o bitkileri “sanki bir yere taşınıyoruz da geçici bir süreliğine hepsini bir araya getirmişiz” gibi birkaç haftalıktır. Güzelliğe doyduğunuzda daha fazla bekletmeyin. En fazla iki ay ama bana sorarsanız üç haftayı geçmesin. Bu süreçte hiç sulamayın ve havasız/ışıksız yerlerde fazla uzun süreli tutmayın.

Yerleşim

Sukulentler birbirlerine çok yakın temas halinde olacak. Kısa vadeli bir aranjman olduğu için sakıncası yok. Derin, normal saksılarda bile olsa yine kısa vadeli olacak. Çünkü o kadar sıkışıklık uzun süre için uygun olmaz. Mekân içinde yer seçimi ise pek önemli değil. Ama ne kadar güçlü ışıklı ve havadar bir yer olursa o kadar iyidir.

Toprak

Salon bitkilerine özel torf toprak tek başına kullanılabilir. Hiç önemli değil. Topraksız, sadece temiz dere kumu veya ponza taşı bile olabilir.

Sulama

Kısa vadeli sukulent aranjmanlarında sulamayı çok mecbur kalmadıkça hiç yapmamalısınız. Torf toprak kullanacaksanız en başta toprak orta nemlilikte olsun. Aranjmanı bitirince sulamayın. Öylece kalsın. Kum kullanacaksanız bu durumda kum 3mm’den daha küçük taneli olmasın. Aranjman yerleşimi bitince az miktar su ile, kum yüzeyini hafiften ıslatırcasına azar azar damlatarak sulayın. 2-3 hafta geçtikten sonra yine sulamak gerekebilir. Yine çok az su ile kumun üst yüzeyini ıslatmanız yeter. Hemen süzülüp köklere ulaşacaktır.

Bu tip sukulent aranjmanın kısa vadeli olduğunu unutmayın. Ne olursa olsun iki ayı geçmeyecek. Sonra bitkileri ayırıp sukulentlere uygun toprak karışımlarıyla gerçek saksılara dikmelisiniz.

Uzun vadeli

En fazla 1 yıl için bitkiler bunda güzelce gelişebilir. Bu iş biraz fazla çalışma istiyor. Saksı gibi kullanacağınız kap en az 7cm derinliğe sahip olmalıdır. Dip 2cm kısmına çakıl döşeyeceğiz. Böylece toprak yüksekliğinin veya derinliğinin en az 5cm olmasını sağlarız. Daha fazla derin olması daha iyi.

Uzun vadeli sukulent aranjmanı

Uzun Vadeli – 1 yıl gibi bir süre için aynı saksıda yetişecek birkaç sukulent tür uygun sayıda, sıkışık değil.

Uzun vadeli sukulent aranjman için bitki seçimi

Sukulent türlerinden bilinçlice seçim yapmak gerekiyor. Mesela ışık ihtiyaçları, toprak hassaslıkları vesaire özellikleri bir aranjmanı oluşturan grupta her bitkide aynı olmalıdır.

Yerleşim

Bir arada yerleştireceğiniz sukulentlerin arasında biraz mesafe olmalıdır. Çünkü aydan aya gelişim gösterecekler. Aralarına mini süs objeleri koyabilirsiniz. En iyisi güzel görünümlü doğal taşlardır. Bu tip sukulent aranjmanını tutacağınız yer ise aranjmanı oluşturan türlerin ışık ve hava akımı ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Mesela çöl kaktüsleri günde birkaç saat güneş etkisine eşdeğer güçlü ışık ister. Kayalık sukulentleri o kadar değil ama yine de güçlü ışık şart. Orman  sukulentleri daha az ışığı tolere eder. Ama loş ışık değil. Mümkün mertebe iyi aydınlık bir yerde tutun. Hava akımları gelişim gösterebilmeleri için istisnasız hepsine şart. Havasız yerlerde hiçbir gelişim göstermezler.

Toprak

Grubu oluşturan türlerin ortak ihtiyacı ne ise o özellikte olmalıdır. Böylesi sığ tepsi vb kaplarda genel bir kaktüs toprağı kullanabilirsiniz. Veya aslında şöyle bir karışım her türe uygun gelir: 3 ölçü elenmiş tozundan iyice arındırılmış torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu. Birbirleriyle harmanlayın (iyice karıştırın). Dere kumu yerine küçük taneli ponza taşı, lav taşı ve pişmiş kil kırpıntıları da uygundur. Bunların hiç birini bulamazsanız mangal kömürü kırpıntıları kullanın. Taneler pirinç taneleri kadar ve az daha irice olabilir. Çok fazla büyük olmasın. Bu toprak karışımını aranjman kabına doldurmadan önce orta nemli / hafif nemli gibi olmasını sağlayın. Çünkü sukulentleri dikince hemen sulamayacaksınız.

Saksının (tepsinin) dibine suyu emme özelliği olmayan çakıl taşları döşeyin. Toprak karışımını ve bitkileri daha sonra yerleştirin.

Boru

Kabın dibi delikli değilse kısacık bir boru kullanacaksınız. Bir bahçe hortumundan 5-6cm kadar (toprak ne kadar derin olacaksa o kadar) kısa bir parça kesip kullanabilirsiniz. Ama hortumlar genelde yeterince geniş olmuyor. Çok daha iyisi elinizle katlayıp bükerek alüminyum folyodan 3cm çapında ve yeterli uzunlukta boru yapın. Bir ucu saksının / tepsinin dibindeki çakıl taşlarının arasından dip ile hafifçe temas halinde, bir ucu toprağın dışında kalacak şekilde orta yere yerleştirin. Görünmesin diye üzerine küçük bir şey koyun. Kuru bir yaprak, kuru yosun vb şeyler olabilir. Borunun havasını kapatmayacak, sadece görünmesini engelleyecek. Aşağıda sulama kısmını da okursanız boru meselesini daha iyi anlarsınız.

Sulama

Toprak adam akıllı kupkuru olduğunda borunun içinden dibe bir kulak temizleme çubuğu uzatıp bastırın. Sonra çekip kontrol edin. Eğer uçtaki pamuk kupkuru ise sukulent aranjmanınızı sulayın. Değilse daha birkaç gün bekleyin ve sonra yine kontrol edin. Sulamayı göz kararı miktar su ile yapın. Yani toprak yeterince ıslansın ve birkaç damlası süzülüp çakıl taşlarının dibine gidip orada biriksin. Borunun önemini buradan anladınız. İşte o boru sayesinde altta biriken su hava alacak ve böylece su çabuk buharlaşıp gidecek. Onun için boru çok dar olmamalıdır. 3cm çap ideal. Normal bahçe hortumundan parça kullanacaksanız kabın genişliğine göre iki-üç tane birbirlerine uygun uzaklıklarda boru yerleştirin. Ama daha geniş boru daya iyidir.

En geç bir yıl sonra sukulent aranjmanınızı bozup yeni toprakla, yeni bitkilerle yenisini yapmanız lazım.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:

'Sukulent aranjman tepsi saksıda' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Neslihan, İstanbul dedi ki:

    Bahsettiğiniz boru uygulamasını üstü açık dekoratif teraryumum için de uygulayabilir miyim? Cam fanusta fakat ağız kısmı normal fanuslardan daha geniş..
    ***
    Evet uygundur. Yukarıda bahsettiğim gibi uygulamaları teraryum benzeri ama üstü tamamen açık cam kaplarda da yapabilirsiniz. Belirttiğim inceliklere dikkat ederseniz sorun çıkmaz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: