Taro Black Magic – Kara büyü filkulağı

Büyük ve koyu renk yapraklı bir filkulağı çeşididir. Güneşi ve suyu sever. Gelişimi çok hızlıdır. Dev bir havuz bitkisi olarak kullanımı yaygındır.

Kara büyü fil kulağı (Taro Black Magic) havuz bitkisi

Araceae familyasının Colocasieae (filkulağı) grubundan gölevez yani Colocasia esculenta’nın morumsu koyu renk yapraklı bir kültivarıdır. Bilimsel adı Colocasia esculenta ‘Black Magic’tir. Ama daha çok Taro Black Magic ismiyle bilinir.

Özellikleri

Yaz aylarında suyu besini eksik etmezseniz şaşırtıcı bir hızla büyür. Yanında birkaç yavru oluşturur. Bol bol yaprak üretirler. Yeni çıkmakta olan yaprak yeşil olup iki üç gün içinde morararak kopkoyu bir renk alır. Yaz ortasında beyaz çiçek açar. Fakat çiçeği önem taşımaz.

Taro Black Magic güneşi sever. Ne kadar çok güneş o kadar kuvvetli gelişen kara büyü filkulağı demektir. Yaz mevsimi aşırı sıcak olan memleketlerde güneşi filtrelemek gerekir. Bunun için güneş filtreleyici sera tülleri kullanın. Ya da sadece öğle vakti civarı dik güneş ışınlarından korumak yeterlidir. Yaprak rengi aldığı güneşin şiddetine ve açısına göre değişir. Uzun süreli direkt güneşte tam olarak koyu mor renktedir. Filtreli güneşte (filtreleme derecesine göre) resimde gördüğünüz gibi yeşille karışık renkte olur.

Colocasia esculenta ‘Black Magic’ kışın -15C derece soğuğa yapraklarını tamamen kaybederek dayanır. İlkbaharda ısındığında tekrar canlanır.

Taro Black Magic yetiştirme

Yeterli büyüklükte saksıda torf toprak, arazi toprağı, dere kumu, ponza taşı ve koyun gübresi hepsini eşit oranlarda karışım yaparsanız bu toprakta Taro Black Magic filkulağı çok güçlü gelişir.

Havuz içinde yetiştirmede hayır yok. Toprağındaki besinler eriyip suya karışır. Taronuz iyi bir gelişim gösteremez. Fotoğraflarda havuz içlerinde gördüklerimiz su dışında büyütülmüş, sonra geçici olarak suya konmuş tarolardır. Yani onları örnek almayın.

Yaz boyunca her gün sulayabilirsiniz. Toprak asla kurumayacak. Bitki besinine çok ihtiyaç duyar. Kocaman yaprakların beslenmesi kolay değil. Yukarıdaki karışım toprak tavsiyem iyi besleyicidir. Fakat ayrıca salon süs bitkileri için hazırlanmış yaprak amaçlı sıvı bitki besininden de ayda bir defa vermelisiniz.

Taro Black Magic

Çoğaltma

Kökteki yavruları ayırmakla çoğaltın. Yavrular kendi rizomlarını geliştirmişse sorun yok. Geliştirmemişse ama dip kısmı kuvvetliyse yine uygundur. Fakat biraz riskli. Yumrusuz yavruları ayıracaksanız yaz mevsiminin ilk yarısını tercih edin. Çünkü hemen dikmeniz lazım ki bir an önce köklenip yapraklansın ve yumru oluşturabilsin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | |

'Taro Black Magic – Kara büyü filkulağı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hande, Manisa dedi ki:

    Benim black magic sürekli yapraklarını eğiyor. Toprağını hep nemli tutuyorum. Güneşli bir mutfakta duruyor. Ancak yaprak kenarları kuruyor. Çevresinde de pek çok bitki ve köklendirme istasyonları var. Acaba ekstra bir nem cihazına mi ihtiyaç duyuyor?
    ***
    Hava nemini her şeyin çözümü sananlar çok. İnsanları yanlış yönlendiriyorlar. O bilgileri ciddiye almayın. Toprakla ilgili bir problem olduğu belli. Veya eviniz çok zengin insanların evi gibi gece gündüz sürekli sıcak olmuyorsa bu da bir etkendir. Dengesizliklerde toprağın kimyası ıslaklığın da etkisiyle kökleri yakıp çürütücü etki edebiliyor. En iyisi mayısa kadar sulamayıp dinlendirin. Mayısta toprağını değiştirin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.