Temizlik ihtiyaçlarımız

En önemli temizlik ihtiyaçlarımız doğrultusunda birkaç sağlıklı temel bilgiye değindim. Bedenimiz, giysilerimiz ve uyuduğumuz yer hakkında..

Yaşantımızda ciddi yer vermemiz gereken temizlik ihtiyaçlarımız

Herkesin kendine göre bir temizlik alışkanlığı olabilir. En iyisi Bilim’e uygun olmasıdır. Bu ölçü ise titizlik takıntısına biraz yakın bir ölçüdür. Fakat en sağlıklı temizlenme yolumuz bilime uygun olanıdır.

Temizlik takıntısı

Çeşitli konularda takıntılarımız olabilir. Bunlara obsesif kompulsif bozukluk diyorlar. Kısaca OKB diye yazılır. Aslına bakarsak biz insan olarak her işimizi disiplin altında yapmak zorundayız. Buna mecburuz. Sürekli tekrarlamamız gereken işlerimiz, sorumluluklarımız var. Bunlar yaşamsal ihtiyaçlarımız ve dini ibadetlerimizdir. Muhtemelen bu hallerimiz binlerce yıl sürdüğünden genetik hafızamızda yer etmiştir. Ve bazen kontrolsüzce takıntı şeklinde kendini gösterir. İçsel etkenler birbirine karışıktır. Mutlaka yapmalıyım, yapmazsam çok kötü felaketler olacak duygusu.. İçinde bilgi yok. Genetik hafızadan gelen etkenler o duyguları açığa çıkarıyor. Hiçbir şeyi atmama takıntısı, simetri takıntısı, temizlik takıntısı vesaire. Takıntı hastalığı halinde değil, bilinçlice dosdoğru yapılan temizlik başka, ve burada konumuz budur.

Temizliğimiz konusu

Burada hem bedensel sağlığımız hem psikolojik sağlığımız açısından temizlik ihtiyaçlarımızı ele aldım. Her şeyi tek tek yazamam. Sadece birkaç çok önemli konuya değindim. Ve başlıklar altında doğru bilgiler vermeye çalıştım.

Banyo / Duş yapmak

İdeali her gün ya da gün aşırı tertemiz bir banyo yapmaktır. Saati ise yatmadan önce olmalıdır. Yıkanmayı sabaha bırakmak iyi değil. Çünkü kirli bedenle yatağa girmemizin kötü sonuçları olur. Bakterileşmelere ve mantar hastalıklarına davetiye çıkarmaktır. Banyo yapma sıklığımızın her gün olması en güzelidir. En kötü ihtimalle her 4 günde bir yıkanmamız gerekiyor. Yıkanırken insan vücudunun “istisnasız her yerini” iyice sabunlayarak yıkamak zorundadır. Kendi bedeninizden utanmayın ve iğrenmeyin. Her yerinizi iyice sabunlayarak yıkayın.

İç çamaşırları ve çorap değişikliği

İnsan her gün banyo yapmasa bile iç çamaşırlarını ve çoraplarını mutlaka her gün değiştirmelidir. Geceleri yatağa hem banyo yapmış hem tertemiz çamaşırlar giymiş olarak girmek fiziksel sağlığımız kadar psikolojik sağlığımız için de büyük önem taşır. Ve her sabah kalktığımızda, tertemiz yeni çoraplar giyinmeliyiz.

Çarşaf ve yastık yüzü değiştirme

Duruma göre her gün bile değiştirilebilir. Her 3-4 günde bir değiştirmeliyiz. En kötü ihtimalle 5 günde bir.. Daha fazla uzun süre değiştirmemek iyi değil. Ayrıca: Değiştirmediğimiz günlerde çarşafları kaldırıp dışarı silkelemeli veya elektrikli süpürge gibi bir cihazla temizlemeliyiz. Bundan başka, yataktaki çarşafı kaldırınca yatak yüzeyindeki gözle görünmesi mümkün olmayan kalıntıları elektrikli süpürge gibi bir cihazla çektirmeliyiz. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi. En azından haftada bir defa yapmak lazım.

Yatak odası temizliği

Yerleri “her gün” hijyenik deterjanlı su ile, bir vileda yardımıyla güzelce silmeliyiz. Odanın köşelerini daha iyi silmek gerekir. Halı / kilim varsa, Ortama toz vermeyen elektrikli süpürge ile en geç iki günde bir kuvvetlice temizlemek şart. Eşyaların tozlarını en geç iki günde bir almalı, pencereleri ve kapıları en geç 10 günde bir iyice silmeliyiz.

Diş ve ağız temizliği

Bu konuda en ciddi önem taşıyan temizlik yatmadan hemen önce dişleri fırçalamaktır. İnsan dişlerini en az 12 saatte bir fırçalamalıdır. En kötü ihtimalle günde bir defa, onu ise mutlaka yatmadan önceye denk getirmeliyiz. Ağız ve diş sağlığı için özel bir sıvı satılır. Geceleri yatmadan önce, dişlerimizi fırçaladıktan sonra kullanmamız gerekiyor.

Bütün bunlar niçin?

Temizlik sadece temiz görüntü ve temiz kokudan ibaret değildir. Cildimiz sürekli ölü deri tabakası zerreleri dökmektedir. Cüssemize göre miktarı “bir gün içinde” yarım çay kaşığı ile bir yemek kaşığı arasında değişiyor. Bakın o kadar fazla. Ayrıca tüylerimiz, kıllarımız, saçlarımız her gün dökülür. İnce tüylerimizi hiç görmeyiz. Yaşadığımız yerde bütün bunlar çevreye saçılır. Tüm yüzeylerde, dip köşe yerlerde birikirler. Mayt denen çok küçük, bit benzeri canlılar bunlarla beslenerek müthiş bir hızla türerler. Maytlar dışkılarını toz gibi çevreye saçarlar. Temizliği ihmal edilen odalarda tuhaf bir kötü koku oluşur. Bu koku insanlara en çok “havasız kalmış oda” hissini verir. Oysa kötü kokunun sebebi havasızlık değil, toz kalıntılarımızla beslenen maytlardır.

Cilt sağlığı açısından temizlik

Vücut temizliğimize önem vermezsek çeşitli cilt sorunları baş gösterecektir. Çevreye kötü koku yaymamız da cabası. Ayrıca ölü deri tabakamızla cildimize tutunup beslenen birçok canlılar var. Bakterilerden mikroskobik bitlere kadar çok çeşitlidir. Daha da kötüsü bunların yüzünden mantar hastalıkları başlar. Bir de şu problem var: Yıkanmamak yüzünden cildimizin ölü deri tabakası ter ile birleşip daha fazla kir tutucu, biraz da yağlı bir özellik kazanır. Ne kadar sık yıkanırsak cildimizdeki ölü deri tozları ve dökülmüş tüy vesaire kalıntılarımız o kadar az olacaktır. Ve birçok cilt hastalıklarından da kendimizi korumuş oluruz.

Huzur ve mutluluk açısından temizlik

Temizliğine önem vermeyen insanlar psikolojik olarak birçok sıkıntı çekerler. Diğer insanların kendisinden rahatsız olmalarını mutlaka hissederler, rahatsız olurlar. Kendileri de zaten kendi pisliğinden hoşlanmazlar diye düşünüyorum. Sonra temiz cilt insanı rahat hissettirir. Bir de böyle bir avantajlı yönü var. Dişleri temiz ve sağlıklı olan insanlar rahatça gülerler. Ama dişler kirli görünüyorsa huzursuzluk duyarlar. Gülerken dişlerini göstermemeye gayret eden ya da ağızlarına bir elini siper eden insanlara daima rastlarız.

Taze, ferah, doğal koku salmak

Tertemiz olmamız sayesinde, özel parfümleri hiç kullanmadan hoş kokulu olmamız mümkündür. Kullandığımız sabunun, şampuanın kokusu tertemiz yıkanmış cildimizin kendine özgü temiz kokusuyla karışıp kişiye özel temiz ve rahatlatıcı bir koku oluşturacaktır. Bu güzellik hem insanın kendisini huzurlu hissetmesini sağlar hem de çevresindeki insanlara huzur verir. Bu açıdan bakarsak, temizlik alışkanlıklarımızdan biri de deodorant kullanmak olmalıdır. Amaç çabucak etkisini gösteren ter kokusunu önlemektir. Alkolsüz, cilde zarar vermeyen deodorantlar var. Bunlar spreyli değil, döner kapaklıdır. Genelde hafif kokulu veya kokusuzdurlar. Banyo sonrası direkt olarak cilt üzerine, koltuk altı bölgelerimize sürmemiz gerekir. 24 kadar süreyle etkili olur. Hafif kokulu olanları ise kollarımıza ve boynumuza da sürebiliriz. Böylece çevreye taze ve temiz bir koku salarız.

Parfümlere ihtiyacınız yok

En güzel koku kişinin kendi tertemiz kokusudur. Kişiler arası sevginin artmasında temizlik sayesinde olan doğal cilt kokusu çok daha fazla etkilidir. Hem parfüm bazı insanları rahatsız ediyor. Çünkü bunların çoğu zararlı kimyasallar içerir. Parfüm kokusu etkisiyle şiddetli mide bulantısına yakalanan, kusan insanlar biliyorum. Kullanan kişi etkilenmez, hoşuna gider ama bazı insanları fena halde rahatsız eder. Hatta parfüm yüzünden ölen kuşlar var. Oda içine yoğun parfüm kokulu biri girince ölen kanarya gibi ev kuşları var.

Son söz

Temizlik her şeyin başıdır. İbadetlerin başı bile temizliktir. Temizlik sağlıktır. Öncelikle tertemiz olmalıyız. Parfümleri çirkin kokuları gizlemek için değil, güzelliğe güzellik katmak için kullanmalıyız. Yani ne parfümü kullanırsanız kullanın, temiz bedeninize ve temiz giysilerinize kullanın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: