Titanopsis calcarea

Aizoaceae (Buzçiçeğigiller) familyasından Titanopsis calcarea türü taş parçalarına benzer ilginç yaprakları olan bir sukulenttir. Ana vatanı Güney Afrika’da Yukarı Karoo bölgesidir. 850m ila 1600m arası yüksek rakım yerlerde yaşarlar. Doğal yaşam alanında sadece kireç taşlarının yoğun olduğu yerlerde bulunurlar.

Titanopsis calcarea sukulent bitki türü

Titanopsis calcarea yaprak uçları kabartılarla doludur. Bu kabartılar mevsimden mevsime renk değiştirir. Çoğu zaman (doğal yaşam alanlarında) kabartılar hardal rengi ile kahverengi arasında bir tondadır. Yapraklar rengi ve şekliyle üzerleri likenli kireç taşı parçalarına benzerler. Çiçeksiz oldukları zaman bulundukları yerde fark etmek zordur. Bu özelliğinden dolayı beton yaprak diyenler var.

Kış soğuklarına -8C dereceye kadar dayanır. Çiçek açma zamanı sonbahar ve kış aylarıdır. Bazen, eğer sonbaharda ve kışın fazla soğuk yüzünden çiçek açmazsa ilkbahar sonunda çiçek açar.

Bakımı

Titanopsis calcarea serin zamanlarda gelişim gösterir. Akdeniz ikliminde kasımdan mayıs sonuna kadar gelişimi sürekli devam eder. Diğer zamanlarda gelişmez. Sıcak yaz aylarında az güneşli ve serin esintili yerlerde tutmak gerekir. Gerçi 40C derece gibi yaz sıcaklarına tam uyumludur. Ama zaten yazın gelişmediği için güneşin fazlasından korumak iyi olur. Sıcakta sulamanın çürüteceğini, yaz boyunca suya fazla doygun olmaması gerektiğini bilin.

Gelişim gösterdiği sürece günde en az 5 saat direkt güneş alması gerekir.

Sulamayı gelişim zamanında toprak iyice kurudukça yapın. Sıcak aylarda ise toprağı kupkuru olsa bile yapraklarda susuzluk alameti fark etmedikçe sulamayın.

Toprak isteği

Titanopsis calcarea aynen Lithops bitkileri gibi toprak ister deseler de daha uygun bir karışım şöyledir:
2 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü 4-5mm gibi küçük taneli mıcır + 1 ölçü ponza taşı.. Karışımda ponza taşı iriliği zeytin çekirdekleri kadar olmalıdır. Daha büyük olmamasında yarar var. Anlattığım gibi toprak karışımı yaptıktan sonra bu karışımı önce bir saksıya doldurun ve bol bol sulayarak yıkayın. Kuruduktan sonra bitkinize kullanın.

Bitki besini vermeniz gereklidir. Yoksa çok zayıf ve güçsüz kalır. Kaktüs-sukulent türlere özel bitki besininden verin. Yani potasyum oranı yüksek, kükürt (sülfür) oranı çok düşük olmalıdır. Tavsiye dozajın üçte birini uygulayın. Gelişim gösterdiği zamanlarda her iki sulamada bir defa verin.

Doğru bakım yaptığınız takdirde çok güzel gelişir ve dipten yeni sürgünlerle çoğalır durur.

Üretim

Kökten ayırma ve tohum ile olmak üzere iki yolu var. Tek yaprak çeliği yöntemi Titanopsis calcarea için uygun değil. Kökten ayırmayı sonbaharda yapın. Tohum ekimini ise kış sonuna doğru yapın. Tohumlar birkaç hafta soğuk ve hafifçe ıslak toprakta kalmalı.

Problemleri

Titanopsis calcarea bitlenme açısından gerçi pek sorunlu değildir ama unlu bit vesaire yaprak bitlerine karşı dikkatli olun. Yanlış toprakta kesinlikle çürür gider. Ayrıca yaz aylarında bilinçsiz sulamalar yine çürütür (⇒bakınız).

Kaynaklar

Fotoğraf: Cactus, suculentas.. Y más

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.