Tohum çimlendirme usulleri ve kolaylıklar

Tohumdan bitki fidesi üretiminde işleri kolaylaştırmak için tohumları suda bekletme, zımparalama, toprağa ekince üst yüzeyi naylonla örtme gibi yollara baş vurulabiliyor.

Tohum çimlendirme işlerinde kolaylıklar

Tohum çimlendirme çalışmalarında aşağıdaki tavsiyeler mutlaka yapılmalıdır gibi bir şey yok. Sadece tohumların çimlenmelerini çabuklaştırmak ve işimizi kolaylaştırmak içindir. Yoksa doğada olduğu gibi tohumlar uygun koşullarda çimlenirler. Belki uzun sürer. Belki bazı türlerde tohumların pek azı çimlenir. Her şeyi garanti altına almak istiyorsanız buradaki tavsiyeleri dikkate alın.

Dikkat: Öncelikle aşağıda linkini verdiğim sayfayı okumanızı öneririm. Zira her tohum her şartta çimlenmez.
Bakınız: ⇒ Tohum aktifleştirme

Naylonla örtme

Bir bitki hakkında araştırma yapınca tohumdan yetiştirilmesi bilgilerinde naylon örtüsünün tavsiye edildiğini görür ve kesin gerekli zannedersiniz. Kesin gerekli değil. Sadece işleri kolaylaştırmak için iyi bir şeydir. Ben de tavsiye ederim. İki faydası var. Biri çok serin bahar günlerinde toprağın geceleri fazlaca soğumasının önüne geçer ve böylece tohumların çimlenmesi gecikmez. Genel faydası ise toprağın hiç kurumamasını sağlar. Böylece tohumlar çimlenene kadar acaba toprak kurudu mu, acaba tohumlar susuz kaldılar mı diye ikide birde toprağı kontrol etmek zorunda kalmazsınız.

Nasıl yapacağız?

Tohumları fide kasalarına ekince sulayın. Sonra kasa üzerine şeffaf naylon gerin ve içerisinin hava almayacağı şekilde bağlayın. Tohumlar çimlenmeye başlar başlamaz naylonu kaldırın. Artık onlara hava akımları gerekiyor.

Tohum çimlendirmede kullanılan kapaklı kasa

Fotoğraftaki gibi kapaklı tohum çimlendirme kasaları satılır. Ama hiç gerek yok. Şeffaf naylonla kapatarak da aynı etkiyi eksiksiz sağlayabilirsiniz.

Suda bekletme

Hardal taneleri, gelincik tohumları gibi çok küçük tohumlara uygun değil. Diğer her tip tohumlarda uygulanabilir. Genelde 12 saat suda bekletmek yeterlidir (en az 4 saat).

Mutlaka yapılması gerekli olduğu durumlar

Son derece hassas türlerin tohumları doğrudan toprağa ekilirse ilk aşamada emdiği toprağın madensel maddeli suyu zararlı gelebilir. Bu riski bertaraf etmek için tohumları 12 saat temiz suda bekletin (bazı türler için süre 48 saate kadar uzun tutulabilir). Veya bunun yerine hassas türlerin tohumlarını suda bekletmeden çelik köklendirme toprağına ekin.

Deterjanlı su

Örneğin maydanoz ve aynı familyadan türlerin tohumları katı bir yağ tabakası ile kaplıdır. Sert yağ tabakası tohumların toprakta su emebilmelerini, dolayısıyla çimlenebilmelerini büyük ölçüde engeller. Bulaşık deterjanlı su hazırlayın. Ilık olsun. Tohumları sadece 4 saat bekletin. Sonra süzün ve deterjansız suda 6-7 saat daha bekletin. Resimli paketlerde satılan tohumlar genelde özel işlemlerden geçmiştir ve onlar için bu uygulamaya hiç gerek yoktur.

Zımparalama

Büyük yapılı, dış kabuğu sert, kalın ve kupkuru olan tohumları önce birkaç yerinden zımparalayın. Zımpara kağıdı, tırnak törpüsü gibi aletler kullanabilirsiniz. Sonra bir iki gün suda bekletin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Üretim / Çoğaltma

Etiketler:

'Tohum çimlendirme usulleri ve kolaylıklar' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Manisalı dedi ki:

    Çimlenme kabına poşet geçirince tepeden iğneyle delenleri görüyorum. Hava alsın küflenmesin diye yapıyoruz diyorlar. Buna gerek var mı? Zaten çimlenince poşeti açıyoruz.
    ***
    Evet hiç gerek yok. Küflenme tohum çimlendirme toprağında yanlış maddelerin olması yüzünden olur ve daha çok güneş eksikliğinde görülür. Doğru bir toprak küflenmez.

  2. Sunay, Denizli dedi ki:

    Çekirdekten iğde ve zeytin ile aynı anda uğraşmaya başladım katlama yaptım zeytinde çimlenme emaresi hiç yok iğde de ise hangisi çimlendiyse toprağa geçirdikten bir süre sonra 4 yaprağı görmesine rağmen öldü daha erken mi acaba yada tohumlar mı sorunlu bilemedim bugüne kadar çekirdekten yetiştirme yaptım fakat sorun ne bilemedim yeni katlama yaptım bekliyorum o arada da sizden fikir almak isterim şimdiden teşekkürler.
    ***
    Ya toprak zehirliyordur ya da yanlış yerde tutuyorsunuzdur. Bunlar açık hava ve güneş bitkileri. Sıradan arazi toprağı kullanın ya da saksılarda uğraşmayıp bahçeniz varsa bahçeye ekin. Gübre kullanmayın ki mini fidancıklar yanmasın. Bahçemin her yerinden her zaman zeytin fidanları sökmek zorundayım. Yani çekirdekten kolayca çimleniyor ve hiçbir mini fidan asla ölmüyor. Çekirdekleri bahçemdeki zeytin ağaçlarından döküldüğü gibi kuşlar iyice olgunlaşmış zeytinleri gagalarına alıp başka yerlerde yerken çekirdeklerini düşürür. Bu yüzden benim bahçemde zeytinlerden, çevredeki yelpaze yaprak palmiyelerden, incirlerden, dutlardan, yalancı karabiber ağaçlarından ve sakız ağaçlarından gelen tohumlarla aşırı bir şekilde fidan üreme merkezi haline geldi. Siz çok fazla özen gösterdikçe işleriniz yolunda gitmez. İş doğaya bırakın.

  3. Basedpill dedi ki:

    Ben çimlendirmelerimde çok başarısız oluyorum,istediğim ağaç tohumlarını ekerken,domatas biber vs ekerken sanırım toprağından herhalde bir türlü çimlenmiyor. Bu yüzden daha iyi sonuç almak için yurtdışından ithal kaliteli torflar var çuvalla satılıyor klassman,kekkila gibi, litre hesabında 70l 300 tl falan diyor almak istiyorum sizce değer mi?
    ***
    Hiç gerek yok. Özel topraklar tohumları daima zehirliyor, yakıp çürütüyor. Alelade arazi toprağında ise sorunsuz çimlenirler. Şu sayfayı okuyun: https://azbitki.com/mevsimlik-cicek-fidesi-uretim-topragi-hazirlama/


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.