Saksı ve toprak değiştirme zamanı, usulü

Ev çiçeklerinin saksılarını, toprak değiştirme işlerini ne zaman ve nasıl yapmalıyız? Hangi bitkiye hangi zaman uygundur? Bu sorulara basitçe cevap verilemez. Birçok faktörü dikkate almak gerekiyor.

Bitkilere saksı toprak değiştirme

İç mekan (salon, ofis) ve dış mekan (balkon, veranda) saksı bitkilerimizde saksı ve toprak değiştirme işinin zamanı, mevsimi kadar nasıl yapıldığı da önemlidir. Yanlış zamanlarda yapmanızın felaket kötü sonuçları olacaktır. Hiçbir şeyi kafanıza göre veya tahminlerle yapmayın. Önce en doğru bilgileri edinmeye çalışın. Şimdi meseleyi detaylarıyla inceleyim.

Toprak değiştirme ile saksı değiştirme aynı şey değil

Evet bu konuda yanılgıya düşmeyin. İkisi apayrı şeylerdir. Saksı değiştirmeyi genelde ya bitki çok fazla büyüdüğünde ya da bitkinin kökleri saksıya sığmaz ölçüde çoğaldığı zaman yaparız. Toprak değiştirmiş olmuyoruz. Zaten bu her zaman iyi olmaz.

Bitkiyi saksıdan toprağıyla kökleriyle bir bütün halde kalıp gibi çıkarmalı ve sonra toprağını hiç dağıtmadan, kökleri hiç açığa çıkarmadan daha büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirmeliyiz. Bu şekilde saksıdan saksıya nakli hatasız halletmek için önce güzel bir sulama yapın. Sonra bir gün bekleyin. Bu sayede bitkiyi saksıdan toprağıyla beraber kalıp gibi çıkarabilirsiniz. Toprağı dağılmaz, kökler rahatsız olmaz.

Bu şekilde saksıdan saksıya nakil için zaman, mevsim

İç mekan bitkileri için pencereleri uzun süre açık tutacağınız ilkbahar sonu dönemi en uygun en iyi zamandır. Kış boyunca oda ısısında gece-gündüz veya günden güne çok ciddi iniş çıkışlar olan evlerde asla kış aylarında yapmayın ama sürekli fazlasıyla sıcak olan evlerde kışın yapmanızda sakınca yok.

Dış mekan bitkilerine ise kış sonundan yaz sonuna kadarki dönem içinde herhangi bir zaman uygundur.

Toprak değiştirme niçin gerekmez / niçin gerekir?

Önce toprak değiştirmenin gerekmediği, sadece yukarıda anlattığım gibi saksı değiştirme gerektiği durumlara bakalım.

— Toprağı en başta doğru hazırlamışızdır. Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

— Sulamada toprağı bozucu sulama hatalarına hiç girmemişizdir. Yaygın ve öldürücü sulama hatası

— Bitki besini vermeyi püf noktalarını bilerek yapmışızdır. Sıvı bitki besininin saksı bitkisini öldürmesi

Yukarıdaki üç konuda hatamız yoksa toprak değiştirmeye hiç gerek yok. Sadece saksısı bitkimize küçük geldiğinde bir boy büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle naklederiz.

Toprağı değiştirme kesin şart olduğu durumlar

Gerekçelere ayrıntılarıyla bakalım:

1- Yeni alınan bitkilerin felaket zararlı toprakları

Cocopeat, peat moss, sphagnum yosunu gibi şeylerin torf toprak yerine kullanılmış olması. Ve bolca perlit veya vermikülit içeren topraklar.. İşte bunlardan hayır gelmez. Şimdi ne yazık ki artık süs bitkilerini daima bu zararlı nesnelerle yetiştiriyorlar. Üreticiler sadece serada mümkün olabilecek en kolay ve en hızlı gelişime önem verirler. O bitkiler seradan sonra ne hale gelir, zerre kadar umurlarında değildir. Yıllardır bana en çok da kış aylarında her yıl yüzlerce aynı sorular geliyor. Yeni aldığım bitki şöyle şöyle oldu mahvoldu gitti ne yapmalıyım? Sebep soranlara sebebi anlatıyorum. Toprakta olağanüstü tuz birikimi. Anlasalar ne olur, anlamasalar ne olur. İş işten geçmiş zaten. Ve genelde yapılacak pek bir şey yoktur. Belki uğraşmak isteyenler varsa Toprakta köklerin yanması, zehirlenmesi, kök çürümesi sayfasında çözüm yollarını anlattım. Ve mağdur çiçekseverleri o sayfaya yönlendiriyorum.

Onun için size tavsiyem yeni bir bitki alacaksanız mutlaka sadece yaz başında alın ve en kısa zamanda toprağını değiştirin.

2- Bitkide ciddi bozulmalar

Eğer sebep yaprak bitleri değilse, ışık yetersizliği ve havasız ortam değilse bu durum yine köklerin o toprakta çürümesiyle ilgilidir. Esas problem toprakla ilgili olduğu halde benden başkaları daima mantar hastalıklarından söz eder. Oysa hastalık yapan mantarlar zaten her ortamda hayat bulacakları ortamı bekliyor. Sağlıklı doğru toprak karışımı sayesinde bitkilere zarar veremezler.

3- Bitki sağlıklı olsa bile uzun süredir pek uygun olmayan bir toprakta bulunması ve sulamaların bilinçsizce yapılmış olması

Yani o toprakta kimyasal denge bir hayli bozulmuştur ve bitki her an aniden köpük gibi sönüp gidiverir. Bozulma genelde mevsim değişimi zamanlarında oluyor. Bir de ısı ve havadarlık şartları oldukça farklı mekanlar/ odalar arasında yer değişimi ani çöküşe neden olur.

Ne zaman nasıl toprak değişimi yapalım?

Acil müdahale şart ise esas uygun zamanı beklemek yanlış olur. Hemen müdahale edin. Neyi nasıl yapacaksınız aşama aşama her şey ⇒ şurada (2. maddede) detaylarıyla anlatılmıştır. Aynen orada anlattığım gibi, tariflerden zerre kadar şaşmadan yapmaya çalışın.

Sağlıklı bitkilerin toprağını değiştirmeyi en uygun zamanlarda yapın

Ne zaman? Bitkiden bitkiye değişir. Sürekli dışarıda veya dışarısı gibi soğuk olan mekanlarda saksıda yetiştirdiğiniz bitkilerin topraklarını:
A) Kışa dayanıklı dış mekan bitkileri ise kış sonu / ilkbahar başı döneminde değiştirmelisiniz. İstisnaları var. Yaz sonu veya sonbaharda gerekenler var. Bitkileriniz hakkında her bir tür için tek tek doğru bakım bilgilerini öğrenmek zorundasınız.
B) İç mekan bitkileri olduğu halde ikliminiz uygun olduğundan dolayı bütün yıl sürekli açık havada tutuyorsanız ilkbahar sonu gibi, havaların iyice ısındığı zaman yapın. Acele edecekseniz en azından gece en düşük ısının 12C dereceden aşağı düşmeyen günler geldiği zaman yapın. Mesela İzmir’de Nisan ortası, Mersin’de Nisan başı gibi. Ama mayıs başı daha uygundur.

Salon, ofis iç mekan bitkilerine saksı değil toprak değiştirmek için en uygun zaman ilkbahar sonu ile yaz başı ara dönemidir. Mesela İstanbul için haziran ayının ikinci haftasından ayın sonuna kadarki dönem en güvenli dönemdir (eviniz ilkbahardan itibaren bolca güneş alıyor ve pek fazla serin olmuyorsa Hıdrellez’den itibaren haziran sonuna kadar diye düşünün).

Nasıl yapmalıyız?

Tüm öncelikli önemli ayrıntıları yazdım. Şimdi konumuz olan esas meseleye geldik: Toprak değiştirme nasıl yapılmalıdır?

Benim bitkiden bitkiye değişebilen toprak karışımı formüllerim gayet güvenlidir. Başka türlü rastgele topraklar kullanmayın. Hele bir de serin ve soğuk zamanlarda yaparsanız emin olun ki o bitkinin kökleri yanacak ve çürüyecektir. Hangi bitkiye nasıl tavsiye etmişsem ona göre toprak karışımını önceden hazırlayın. Siz yine de benim herhangi bir tür bitki için verdiğim karışım formülünü beğenmediyseniz lütfen o bitkinin sayfasına sorunuzu yazın. Ya hata etmişimdir size teşekkür eder ve gereken değişikliği yaparım ya da hatam yoksa size gereken açıklamayı yaparım.

Dikkat: Yeni toprak kupkuru olmamalı. Fazla ıslak olması da iyi olmaz. Çünkü her iki durumda da saksıya kökler arasına yerleştirmeniz pek sağlıklı olmayacaktır. Toprağın biraz nemli olmasını sağlayın.

İyi durumlarda

Bitki gayet sağlıklı ise ve eski toprağı fena değilse köklerini topraktan tamamen arındırmaya kalkışmayın. Eski saksıdan çıkarmadan önce sulayın. Sonra 2-3 gün toprağın biraz kurumasını bekleyin. Öyle ki saksıdan çıkardığınızda toprak dökülebilir halde olsun. Çünkü kupkuru toprakla ya da fazla ıslak toprakla uğraşmak zor olur. Saksıdan kalıp gibi çıkarınca köklerin arasına parmaklarınızı sokup toprağın dökülebildiği kadarının dökülmesini sağlayın. Bu sırada bir kısım köklerin zarar görmesi, kopması hiç önemli değil. Köklerin yarısı kadarının eski toprağa tutunuyor kalması iyidir. Bu şekilde yeni toprak ile saksıya yerleştirin ve sulayın.

Şüpheli durumlarda

Toprağın berbat olduğundan eminseniz bitkiyi toprağıyla beraber saksıda çıkarın. Yine yukarıda anlattığım gibi toprağın bir kısmının dökülmesini sağlayın. Dökülmüyorsa hiç zorlamayın. Sonra su dolu bir kovanın içinde iki üç saat bekletin ki toprak suyun etkisiyle çözülsün. Süre dolunca bitkiyi suya batıra çıkarak köklerinin topraktan tamamen arınmasını sağlayın. Kökleri kontrol edin. Çürükler varsa onları kesin. Fazla uzunları da kesin. Ve sağlıklı yeni toprak karışımı ile saksıya yerleştirip sulayın.

İstisnai gereklilikler

Paşa kılıcı, Yucca, nolina, salon dekorasyon kaktüsleri ve Aloe vera bitkilerini yeni toprağına dikince hemen sulamayın. Toprak önceden biraz nemli olmalıdır. Bu yeterli. 5-6 gün geçtikten sonra sulayın.

Toprak değiştirme sonrası ilk sulamalar

Bir veya iki ay boyunca ilk sulamaları saksı altından bolca su çıkacak şekilde fazlaca su ile yapın. Daha sonraki sulamalarda ise saksı altından az da olsa, birkaç damla bile olsa, mutlaka bir miktar su çıkacak kadar su kullanmalısınız.

Toprağı yeni değiştirilen bitkiye duruma göre ilk yıl bitki besini verilmez. Gereken durumlarda ise iki ay geriden kaldıktan sonra bitki besini vermeye başlayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Saksı ve toprak değiştirme zamanı, usulü' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Öznur K. -Antalya dedi ki:

    merhaba. Saksı değişimi yaparken bitkinin köklerini eski topraktan tamamen arındırıp mı dikmeliyiz yoksa olduğu gibi alıp yeni saksıya koyup etrafını yeni toprakla mı doldurmalıyız? Arındırıp koyunca yeni toprağın kökleri yaktığından bahsetmişsiniz ama başka bir yerde de arındırıp konulmasından bahsedilmiş. Duruma göre mi değişiyor?
    ***
    Başka yerde nasıl bahsetmişler bilmiyorum ama direkt olarak öyle tavsiye etmişlerse kesinlikle yanlış. Kökleri eski topraktan ya hiç arındırmayın ya da kök budaması gerekiyorsa köklerin çoğu yine eski topraktan ayrılmayacak şekilde halledin. Ayrıca mesele ortamın ısı ve hava akımları şartına göre ve bitki türüne göre değişir.

  2. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Sineklenme yapmayacak iyi bir ev tipi bitki toprağı markası var mıdır?
    ***
    Öyle bir şey yok. Dünyanın en steril toprağını bile kullansanız yine olur. Havadan dişi bir toprak sineğinin gelip yumurtalarını bırakması ile oluyor. Bu yaratıklar her yerde uçuşur. Önlem için pencerelerinize sineklik taktırın. Hem sivrisinekler de giremez böylece.

  3. Tolga, İstanbul dedi ki:

    Kendi evime çıkmamla birlikte bir sürü bitki aldım, bir çoğunun da saksısı olması gerektiğinden küçük gibi(saksıya yeni konuldukları da belli). Ama satın aldığım bitkilerin topraklarının kalitesi hakkında yorum yapabilecek tecrübeye sahip değilim. “Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak”da belirttiğiniz şekilde toprağı hazırlıyorum. Yeni aldığım bu bitkilerin toprağında cocopeat, perlit vs olup olmadığını bilecek tecrübeye sahip olmadığımdan, sizce toprak değişimi mi yapmalıyım yoksa saksı değişimi mi? Bir de saksı veya toprak değişimi yaparken, bütün saksılarımın dibine belirttiğiniz yöntemle hayvansal gübre katmanı eklememin zararı olur mu?
    ***
    Eğer yaygın ve öldürücü sulama hatası sayfamı okumuşsanız, bitkiler için hava hareketlerinin önemini de öğrenmişseniz bütün bunlara dikkat ettiğiniz sürece sorun çıkmaz. Dolayısıyla toprakları değiştirmeyin. Kökler daha geniş saksıda sağlıklı toprağa geçerler ve güçlenirler. Hayvan gübresi birçok bitkilere gerekmez. Hatta hiçbirine yapmasanız da olur. Sırf yumurta kabukları (anlattığım şekilde yaptığınız takdirde) gübre gibi etki edecektir. Ayda bir bitki besinine devam etmeniz hepsi birlikte bitkilerin güzelce gelişmesini sağlar.

  4. Halime, Ankara dedi ki:

    Büyük saksılarımda toprak çökmesi oldu. Boyutu değiştirmeden bu sorunu nasıl çözebilirim? Toprak değişimi mi yapmalıyım yoksa üzerine toprak mı eklemeliyim?
    ***
    Üzerine toprak eklerseniz doğal gelişimleri açısından fazla derinde kalacaklar. Toprak değişimi derken eğer kökleri tutunduğu topraktan ayırırsanız ölme riski fazla. En iyisi şöyle yapın: Önce bolca su ile sulayın. Birkaç saat sonra saksıyı ters çevirin. Toprak dağılmadan kalıp gibi çıkar. Yni kökler ve toprak bir bütün halinde, saksıda aldığı kalıp ile bir bütün olarak çıkarmış olursunuz. Saksıya yeterince toprak ilavesi ile bitkileri yerleştirin. Yeni toprak ilavesi altta ve kenarlarda olacak.

  5. Halime, Ankara dedi ki:

    Yeni aldığım bitkimin kökleri saksı altından cıkmıyor. Fakat kontrol için saksıdan çıkarınca saksı içi tamamen kök kaplamış, toprak sadece üstte görünür hal almış. Bir boy buyuk saksıya ekmeli miyim yoksa alttan köklerin çıkmasını mı beklemeliyim?
    ***
    Saksı değiştirmek için alt deliklerden köklerin çıkması gerekliliği diye bir şey yok. Nereden öğrenmişseniz kesin yanlış bir bilgi. Bazen bitki çok az köklendiği halde alt deliklerden dışarı kök çıkabilir. Bu ise saksı değiştirmeyi gerektirmez. Şimdi siz onu bir boy saksıya biraz toprak ilavesiyle aktarabilirsiniz. Kökleri hiç rahartsız etmeyin. Hiçbir şekilde eski toprağı arındırmaya çalışmayın. Yeni toprak yeterince nemli ise saksı değişiminde hemen sulamayın. Birkaç gün bekleyin.

  6. Halime, Ankara dedi ki:

    Saksı ya da toprak değiştirirken mevsim dışında bitkinin aktif ya da uyuyor olması onemli midir? Uykudaki bitkinin saksısını, toprağını değistirmemiz ona zarar verir mi acaba?
    ***
    Her tür bitki için tek bir cevap vermek mümkün değil. Bitkilerinizi tek tek tanımak ve hangisi neyi kaldıramaz veya neye uygundur bilmeniz gerekiyor. Genel bir şey söylemek doğru değil ama genelde salon bitkilerine saksı değişimi mayıstan mayısa, bahçe-balkon uzun ömürlü bitkilerine saksı değişimi genelde sonbahar veya kış sonu yani onlar uykuda iken uygundur. Ama her bitkinin istisnaları olabilir. Hangi bitkileri yetiştiriyorsanız onlar hakkında her biri için ayrı ayrı detaylı bilgiye sahip olmanız lazım.

  7. Zeynep, Ankara dedi ki:

    Öncelikle sitenizi çok faydalı buldum, emeğinize sağlık. Okuduklarımdan ve bir süredir tecrübelerimden anladığım kadarı ile toprak, tek kelime ile söylendiği gibi toprak değil aslında. Marketlerde satılan torf adı altında daha hafif ve nemli bir toprak var, koyu renkli kumlu yapıda ağır toprak var, bir de tarif ettiğiniz ölçülerde ponza taşı ile karıştırılarak oluşturulmuş topraklar var. Ve mevcut bitkimizdeki toprağın ne olduğunu bilmek ve neye ihtiyacı olduğunu anlamak için başlangıç noktası. Bunları düşündükten sonra aklıma şu soru takıldı. Benim elimde babamın balkon bitkilerinden çıkmış olan (kendisi daha küçük bir yere taşındığı için saksılarını azalttı) toprağı var. Biraz kuru, kum gibi ve oldukça ağır. Bu toprak anladığım kadarı ile organik içeriğinden yoksun bir toprak. Sizce de öyle mi? yorumunuz nedir merak etmiştim.
    ***
    Öyleyse arazi toprağıdır. Salon bitkilerine olmaz. Ayrıca birkaç yıldan beri saksılarda idiyse kimyasal dengeleri de bozulmuş olabilir.

  8. Zeynep, Ankara dedi ki:

    Hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Ben 2 hafta önce maalesef o toprağı saksı büyütürken bitkime kullandım. sizce içerisinden biraz çıkarıp, satın toprakla karıştırsam mantıklı olur mu? Yoksa mayıs ayı saksı değişim zamanına kadar beklesem mi? Benim de uzun süre satın toprakta sinek problemim oldu diye yeniden almaya cesaret edemiyorum.
    ***
    Toprak sineklerini hiç kafanıza takmayın. Bir iki ay sonra yok oluyorlar. O bitkiye o toprak muhtemelen zarar vermez çünkü kökleri biraz uyumludur. Yine de risk büyük. Salon bitkilerine aynen şu sayfadaki gibi toprak hazırlamalısınız: Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

  9. Ahmet, Sivas dedi ki:

    Çekirdekten yetiştirdiğim saksıda bir kayısı fidanım var. Saksı değişimini ne zaman yapmalıyım? Toprak karışımı nasıl olmalı?
    ***
    Şimdi ya da kış sonunda saksı değiştirin. Toprak karışımı 3 ölçü arazi toprağı + 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü 2mm dere kumu + yarım ölçü akıllı gübre (mini bilyelere benzeyen kuru bitki besini).

  10. Elif, İstanbul dedi ki:

    Bitkilerimin saksılarını sevmiyorum. Aynı boy saksıyla şimdi değiştirsem sıkıntı olur mu yoksa zarar mı veririm?
    ***
    Mayısa kadar bekleseniz daha iyi olur. İsterseniz saksılık kullanın. Bitkilerin plastik saksılarıyla içine konacağı saksı benzeri saksılıklar var. Çok şık ama pahalı. Veya kendiniz yapın. Mesela yoğurt kutularını kumaşla kaplayıp kendir ipiyle ya da kurdele ile fiyonklu düğümler yaparsanız son derece şık ve güzel saksılıklar elde edersiniz.

  11. Nuran, Ankara dedi ki:

    Bahçemde yerlerini değiştirmek istediğim yetişkin çiçekler var. Zaman ve teknik için önerileriniz nedir?
    ***
    Her türe ayrı muamele gerekebilir. Kesin bir şey diyemiyorum. Bahçeye ekili bitkilerin yerlerini değiştirmek için hiç iyi bir zaman değil. Özellikle Ankara iklimine uygun uzun ömürlü türlerin yerini değiştirmenin en iyi zamanı kış sonudur. Bazı türler için sonbahar uygundur.

  12. Benja, Londra dedi ki:

    Kışın 12 cm saksı içinde iç mekan bitkileri aldım. Bitkiler hem yaprak hem de kök olarak çok geliştiler bu 6 ay içinde. Bulundurduğum yerdeki kısıtlı alan, ve dış saksı olarak kullandığım kendinden sulamalı kapları kullanmaya devam etmek istediğim için çok da büyümelerini istemiyorum. Şu anda özellikle birkaç tanesinin kökleri epey sıkışık fakat yaprakları dalları sağlıklı görünüyor. Durumları hakkında .. . Saksı değiştirirsem ancak 2cm geniş belki az uzun bir saksıya geçirebilirim. Sizce değiştirmek mi lazım, yoksa seneyi beklesem olur mu?
    ***
    Bu sayfa sadece saksı-toprak değiştirme hakkında olduğu için bu sınırda cevap yazıyorum. Kökler saksıya sığmayacak hale geldiyse daha büyük saksı gerekir. Fazla sıkışık değillerse belki bir yıl daha idare ederler. Her bitkinin ihtiyacı bambaşka olduğundan sorunuzu kısalttım. Lütfen türler hakkında tek tek kendi sayfalarına bakarak ihtiyaçlarını öğrenin ve sorunuz olursa kendi sayfalarına yazın. Bahsettiğiniz kaplara burada akıllı saksı deniyor. Hiç tavsiye etmiyorum. Kullanım detaylarını ve tehlikelerini şu sayfada yazmıştım: https://azbitki.com/akilli-saksi-iyi-bir-sey-mi

  13. Nazan, Mardin dedi ki:

    İlkbaharda mı saksı toprak değişimi yapayım? Saksı bir boy büyüğü mu olmalı her zaman?
    ***
    Bitkinin durumuna göre ve bitkilerinizin farklı şeyler isteyen farklı türlerine göre hangi türe neyi nasıl yapmak gerekiyorsa öyle yapın.

  14. Sunay, Denizli dedi ki:

    Yoğunluktan dolayı saksılarımın (nar ve limon) değişimini yapamadım. Şu zamanda ilk fırsatta ve havalar uygun ilk anında değiştirebilir miyim acaba diye düşünüyorum. Validem olmaz ölürler üzülürsün diye korkuttu beni. Doğrusunu bir bilen olarak size sorayım demiştim. Saksı değişimi gerekli gibi duruyor ama ne yapmalıyım sizce?
    ***
    Saksı değiştirmek ve toprak değiştirmek çok farklı şeyler. Köklerini rahatsız etmeniz şu sıralar çok kötü, felaket zarar verir. Siz eğer daha büyük saksıya ihtiyaçları olduğunu düşünüyorsanız şimdi saksıdan kökleri topraktan hiçbir şekilde ayırmadan kalıp gibi çıkarıp o kalıbı hiç bozmadan büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle dikkatlice yerleştirirseniz hiçbir tehlikesi yok. Eğer böyle yapacaksanız tamamdır. Ama eski toprağından azaltma yapmayı düşünüyorsanız tavsiye etmem.

  15. Nazan, Mardin dedi ki:

    Bazı balkon bitkilerim saksıları dar geliyor şimdi değiştirsem olur mu 45 derece falan oluyor, değiştirirken de olduğu gibi mi saksıya konulmalıdır, saksı değişiminden hemen sonra mı sulama yapılmalıdır?
    ***
    Köklerini eski toprağından ayırmadan yapabilecekseniz evet. Ama ayıracaksanız büyük bir ihtimalle hepsi ölür. Ayrıca çöl bitkileri bile Mardin sıcaklarına gelmez. Çöl iklimi farklıdır. Geceler oldukça soğuk geçer. Ama mardinde o bitkiler sadece ölür gider. Paranızı boş yere harcamayın.

  16. Tülay, Balıkesir dedi ki:

    Ortanca çiçeğimin saksısını büyütmek istiyorum. İlkbaharı beklemeli miyim? Şimdiden yapabilir miyim?
    ***
    Toprağını değil saksısını değiştirecekseniz ve köklerini toprağından hiç ayırmadan halledebilecekseniz sorun yok şimdi yapın. Ama toprağını değiştirecekseniz sadece kış sonunda yapın.

  17. Kevser, Ankara dedi ki:

    Sayfanızı ne yazık ki biraz geç keşfettim. 11 yıllık saksıda büyüttüğüm kauçuk bitkimin uzun süredir toprağını değişmemiştim. Toprağı verimsizleşmiştir diye yanlış yerlerden yanlış bilgiler edinerek köklerindeki toprağı arındırıp toprak değişimi yaptım. Şimdi kauçuğum sararmaya ve yaprak dökmeye başladı. Sayfanızı okuyunca hata yaptığımı anladım, muhtemelen kökleri yandı. Bu aşamadan sonra onu kurtarmak için yapabileceğim bir şey var mıdır? Bitkim 2 metreden uzun ve çok geniş bir saksıda, oldukça yoğun kökleri var. En iç kısımdaki toprağı neyse ki ayıklayamamıştım. Bir kısmı yandıysa bile sağlam köklerin onu kurtarma şansı var mıdır? Yardımınız için teşekkürler şimdiden. Artık sayfanızdaki tavsiyelerin dışına çıkmam.
    ***
    Toprak karışımını doğru yaptıktan sonra kauçuk çok dayanıklıdır ve yanlış zamanda yanlış usulde hareket etseniz bile doğru toprak karışımı sayesinde neredeyse hiç zarar görmez. Bence (eğer kullandığınız toprak aykırı bir şey değilse) hiç dokunmayın. Çok fazla havadar ve direkt güneş ışınları alacağı bir pencere yanında tutun.

  18. Vildan, İstanbul dedi ki:

    Evde üç adet bitkim için saksı değişimi yapmıştım. Aldığım topraktan mıdır bilmiyorum üzerinde beyaz küflenmeler ve minik minik çim gibi filizler çıkmaya başladı. Toprakları değiştirirken boncuğa benzettiğim sarı toplar bulmuştum. Bastırınca patladı. İçinde su vardı. Solucan da görmüştüm. Şimdi ise m. yapraklarım alttan sırayla sararıyor. Diğerinin ise içinde kırkayağa benzer bir böcek gördüm. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Boncuğa benzettiğiniz şeyler akıllı gübre denen bitki besinleri. Sizin hatanız çiçekçilerin verdiği akıllara zarar tavsiyelerle yanlış zamanda, yanlış toprakla bitkileri rahatsız etmiş olmanızdır. Hangi tür bitkileriniz varsa burada onların hakkındaki sayfalardaki bilgileri tek tek okuyarak hangisi nasıl toprak ister, ne kadar güneş ister vesaire bilgileri öğrenmeniz lazım. Sadece bu bilgiler sayesinde bitkilerinize en doğru bakımı yapabilirsiniz. Toprak böceklerinin zararı yok. Bitkileri öldüren şeyler yanlış zamanda kökleri rahatsız etmek, yanlış toprak kullanmak ve bitkileri havasız esintisiz güneşsiz dip köşe yerlerde tutmaktır.

  19. Seren, İzmir dedi ki:

    Ne yazık ki ben de sayfanızı geç keşfedenlerdenim. 1,5 ay önce taşındım ve evdeki bitkilerim tadilattan dolayı bu süre boyunca bahçede kaldı. Toprakları konusunda ise çoğunda yalnızca marketten alınan torf toprak var. Tavsiyeleriniz doğrultusunda ponza taşı ve emin torftan toprak aldım. Saksı bakımlarını yapıp içeri almayı düşünüyorum ancak toprak değişimi de yapmalı mıyım emin olamıyorum. Bitkiler sağlıklı görünüyor. Sizce ponza taşı ve torflu toprakla bir karışım hazırlayıp toprak değişimi yapmalı mıyım?
    ***
    Çok ciddi bir sorun yoksa şimdi toprak değiştirmek yanlış. İlkbaharı bekleyin. Sorunuz tüm detaylarıyla bu sayfanın konusu. Zaten okumuşsunuz. Hem torf toprağın birkaç ay dinlenmesi çok iyi olur. Hepsini büyük bir kovaya doldurup açık havada dinlenmeye bırakın. Ayda bir defa alt üst edip hafifçe ıslatın. İlkbahar gelince gerekenleri gerektiği gibi yaparsınız. Şu an için saksıları çok küçük geliyor olsa bile hiç rahatsız etmeyin.

  20. Damla, Mardin dedi ki:

    Toprak değişimi yapmam gereken ciceklerim var ve iki gündür araştırıyorum içinde perlit ve cocopeat olmayan toprak yok,varsa da ben bulamadım…paşa kılıcı hediye gelmişti toprağında minik minik perlitler var,onu yaza değiştirmek istiyorum…gelişimi falan da iyi bu arada…Barış çiçeği geçen sene gelmişti,seneye toprağını değiştirin demiştiniz,onun da içinde cocopeat var. gelişimleri iyi ikisininde buarada..bana önereceginiz bir toprak markası var mı?
    ***
    Bildiğim kadarıyla Emin Torf var. Bir iki ay önce bana birisi internet üzerinden bulup sipariş verdiğini yazmıştı. Ama bunu da mutlaka iri taneli temiz dere kumu ve ponza taşı ile karıştırmanız lazım. Ponza taşı yerine kil bilyeler kullanabilirsiniz. Dere kumunun alternatifi yok ama her yerde kolayca bulunur. İnşaat yerlerinde bile var. Sayfasındaki resme bakın ona göre alakasız şeyleri dere kumu sanmayın: https://azbitki.com/dere-kumu-ile-toprak-karisimi

  21. Damla, Mardin dedi ki:

    Emin torftan toprak aldım. Bunları kil bilyesi ve dere kumu ile karıştıracağım (mayıs başında topraklarını değiştireceğim için. Balkona açık havada toprak ağzı açık dursa problem olur mu? Çünkü balkona güneş geliyor poşetin içi ıslak ıslak oluyor.
    ***
    Karışımı şimdi yapın. Büyük bir kovaya doldurup balkonda bekletin. En sağlıklı yol bu.

  22. Yeşim dedi ki:

    Bir hafta önce çiçeğimin toprağını değiştirdim yalnız torpak çok sert ve çiçeğim sarariyor yaprakları aşağı doğru sarktı. Dracena margarita çiçeğim . Sizce yeni toprak alıp yine değiştirsem olur mu?
    ***
    Keşke önce bu sayfayı okuyup sonra gerektiği gibi yapsaydınız. Toprak değiştirirken bitkinin köklerini eski toprağından tamamıyla arındırmamak şart. Yoksa çıplak kökler yeni toprakta zehirlenip çürüyor ve duruma göre o zehirlenme bitkiyi tamamıyla öldürebilir. Bundan sonra dikkatli olun. Şimdi tekrar toprak değiştirmeniz bitkiyi canlandırmaz (ancak beklerseniz zamanla belki yeniden gelişmeye başlayabilir). Ama daha iyi bir toprak karışımı yapabilecekseniz toprağı tekrar değiştirmek iyi olur. Eğer bitki o sert dediğiniz toprakta tamamen zehirlenip çürümemişse zamanla yeniden filizlenme ihtimali var.

  23. Esra, Urfa dedi ki:

    Kraton çiçeğimin toprak değişimini yaptım. eski toprak bırakmadan yeniledim. cicegim soldu. ne yapmalıyım sizce?
    ***
    En kötü hatayı yapmışsınız. Eğer bu cansızlaşmanın üzerinden 5-6 gün geçmişse artık kurtarmak mümkün değil. Krotonlar bir defa zehirlenince bütün bünyesi artık ölmüş olur. Yapılacak bir şey yok. Bitkilerinizin saksılarını topraklarını değiştirirken bundan sonra bu sayfadaki bilgilere göre hareket etmenizi tavsiye ederim.

  24. Tunç, Eskişehir dedi ki:

    Merhaba, elimde yaprak güzelleri, kalanşo, kroton, Atatürk çiçeği, kılıç, ortanca ve telgraf çiçeği var her sene topraklarını değiştiriyorum ve solucan gübresi kullanıyorum. Her sene değiştirmem gerekiyor mu yoksa sıvı gübre kullansam olur mu diğer senelerde bu çiçeer için? Gartengold marka torf ve ponza kullanıyorum ve sıkışma olmuyor toprakta hiç.
    ***
    Birbirlerinden oldukça farklı bakım istekleri olan bitkiler için ben genel bir tavsiye veremiyorum. Ama her yıl toprak değiştirmek bazılarına hiç uygun değil bunu bilin. Her tür bitkiniz için kendi sayfasındaki bakım bilgilerinden özellikle de ihtiyaçları olan şartları iyice öğrenmelisiniz.

  25. Fatma, Ankara dedi ki:

    Saksıya alırken kökleri incitmemeye çalıştım ama eski toprağını çıkardım %90ını. Suladım, biraz soldu boynunu büktü hep. Ben nerede hata yapıyorum? Bu çiçek kurtulur mu?
    ***
    Hangi tür olursa olsun toprak değiştirirken hata ediyorsunuz demektir. Köklerin yarısından fazlasının eski toprakla olan bağlantısı kopmazsa her şey yolunda gider. Yani toprak değiştirirken kökleri eski topraktan komple arındırmak veya yarıdan fazla arındırmak riskli. Bazen sorun çıkmaz ama tedbirli olmak lazım. Benim tariflerime göre hareket ederseniz kazançlı çıkarsınız.
    Not: Bitkiniz hangi tür ise sorunuzu esasen onun sayfasına yazmanız gerekir ki daha ayrıntılı cevap vereyim. Burada bu sayfaya göre cevap vermek zorundayım. Bu yüzden sorunuzu kısalttım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.