Yanmış gübre oluşturmak ve kullanımı

Burada yine büyük çapta büyük işlerle uğraşanlara yönelik değil, bahçeleriyle sınırlı küçük çapta hatta hobi çerçevesinde bir şeyler yapan ve bana “yanmış gübre nasıl yapabiliriz” diye soranlara göre bilgi veriyorum.

Hayvan gübrelerini yanmış gübre haline getirmek gerekiyor

Yeşil bitkiler, otlar, kuru ot, saman, meyveler, böcekler ve bitkisel tanelerle beslenen her hayvanın gübresi tarımda kullanılır. Yarasadan tavşana, tavuktan ineğe kadar birçok hayvanların gübreleri. Fakat gübreyi doğal haliyle vermemelisiniz. Uygun işlemlerden geçirerek en erken 45 günde, en geç 1 yılda yanmış gübre elde edersiniz.

Yanmış gübre nedir?

Bazen eski gübre deriz. Ama bu çok yanlış bir ifade. Çünkü her eskiyen gübre işe yaramaz. Taze gübreyi alıp çeşitli işlemlerden geçirmek lazım. Önce kokuşma, fermantasyon. Bu iş çürümenin başlangıcıdır. Sonra çürüme olur. Sonra da ayrışma. Bütün bu işlemlerin en geç 1 yılda bitmesi lazım. İşte bu gübreye yanmış gübre diyoruz.

Yanmış gübre nedir nasıl oluşturulur? Bitkilere nasıl verilir? Toprağa nereden uygulanır? Niçin yanmış gübre gereklidir?

Gübreyi bitkilerin tam dibine değil biraz uzağına toprağı çapalayarak toprağa karıştırın. Su, mikroorganizmalar ve solucanlar gübredeki elementleri en sağlıklı şekilde çözerek köklere ulaştıracaktır.

Gereken malzemeler

Başlıca 6 şey lazım: 1- Koyun, keçi, at, inek, güvercin, ördek, kaz ve tavuk gibi hayvanlardan herhangi birinin gübresi (veya uzman tavsiyeleri biliyorsanız o tavsiyelere göre karma çeşitleme de olabilir). Fazla ıslak iseler biraz kurumaları için bekletin. 2- Gübrenin sığacağı kadar yeterli büyüklükte kova gibi bir kutu (kapaklı olmalı). 3- Gübrenin miktarına göre daha geniş, büyükçe bir leğen. 4- Mala, spatula veya büyük bir kaşık gübreyi el sürmeden karıştırmak için gerekiyor. 5- Bir miktar taptaze yeşillikler. 6- Çiğ yumurta kabukları.

20 – 30 litre hacimli kapaklı plastik bir su kovası. Veya kapaklı plastik çöp varili 20 litreden 50 litreye kadar hacimli olabilir (ne kadar gübre varsa, yeterli büyüklükte olacak). Bu şekilde herhangi bir kapaklı plastik kutu olabilir. Her yerinden 15-20cm aralıklarla delikler açın. Diplerine ve kapaklarına da aynı şekilde delikler açın.

Gübre miktarının yirmide biri oranında taptaze yeşillikler. İnce ince doğrayın.

Yumurta kabukları. Haşlanmış yumurtaların değil, çiğ yumurtaların kabukları. Normal bir su kovası dolusu taze gübreye 10 – 20 arası yumurta kabukları yeterli. Biraz daha fazla da olabilir. Sakıncası yok. Kuru olsunlar. Kabukları pirinç taneleri gibi mini mini parçalara ufalayın.

Yeşillikler ve yumurta kabukları gübrenin yanma sürecinin ilk iki aşamasında oluşumu kolaylaştırır ve hızlandırır. Bu açıdan gereklidirler. Hem kendileri de zaten bitkilerin ihtiyacı olan çeşitli maddelere sahiptirler. Gübreye hem yardımcı hem takviyeci olacaklar.

İlk iş

Leğenin içine gübreyi yayın. Doğranmış yeşillikleri ve ufalanmış yumurta kabuklarını gübrenin üzerine serpin. Ve hepsini alt üst ede ede iyice karıştırıp harmanlayın. Fazla kuru ise üzerine su serperek tekrar karıştırın. Islakça olmalı ama su sızdırırcasına ıslak olmamalıdır.

Sonra gübreyi kovaya doldurun. Bastıra bastıra doldurmalısınız. Çok fazla sıkıştırmaya, preslemeye hiç gerek yok ve iyi de olmaz ama biraz bastırmanız iyi olur. Kapağı kapayın. İlk aşama böylece başlıyor.

Taze gübre niçin önerilmez? Yanma niçin gereklidir?

1- Taze gübre bitkilere çeşitli mantar hastalıkları ve virüsler bulaştırıp sağlıklarını bozabilir.

2- Çeşitli bitki parazitleri barındırır.

3- Çeşit çeşit yabani bitki tohumları gübreyle beraber toprağa katmış olursunuz. Halbuki yanmış gübre içindeki tohumlar işlevsiz hale gelmiştir.

4- En kötüsü de tuzluluğu yoğundur. Taze gübrenin bitkileri yakıp öldürmesi bundandır. Gerçi yanmış gübre bile yanlış kullanımda aynı etkiyi yapar. Ama taze gübreler bu konuda daha fazla zararlı olur.

Hayvan dışkısı nasıl işlenmelidir ki yanmış gübre olabilsin?

Hayvandan çıkan dışkı üç aşamadan geçmelidir. Birincisi bakterilerin rol oynadığı kokuşma, fermantasyon aşamasıdır. Bu aşama aslında çürümenin başlangıç aşamasıdır. İkinci aşama çoğunlukla bakterilerin, biraz da mantar ve küf türlerinin çalışmalarıyla gerçekleşen çürüme aşamasıdır. Üçüncü ve son aşama sadece mantar ve küf türlerinin çalıştığı “ayrışma” aşamasıdır.

1. ve 2. Aşamalarda yapılması gerekenler

Taze gübreyi yukarıda anlatıldığı gibi kovaya bastıra bastıra doldurup kapağını kapayın ve açık havada ama yağmurun ilişmediği bir yere koyun. Mevsim yaz değilse işler yavaş gider. Ve bu yüzden yaz dışında kova güneşten ısınabileceği bir yerde durmalıdır. Yazın güneş almaması daha iyidir.

En az 15-20 gün, en fazla 45 gün hiç dokunmayın. Mevsim yaz ise 20 gün, hatta hava fazla sıcak gittiyse 15 gün yeterli. Süre dolunca gübreyi leğene boşaltın. Katı kalıp gibi ise keser ile iyice ufalayın. Ve iyice alt üst ede ede karıştırın. Bir iki gün, ara sıra karıştırıp alt üst ederek bekletin. İyice havalansın. Ne kadar bekleteceksiniz? Gübre kuruyana kadar. Sonra hafiften ıslatın. Su serpme ve karıştırma işlerini birkaç defa tekrarlayın. Ta ki gübre yeterince ıslansın. Ama sıkınca su sızdıracak kadar değil. Yani fazlaca nemli olması yeterli. Tekrar bastıra bastıra kovaya doldurup kapağını kapayın.

Yine en az 15-20 gün, en fazla 45 gün bekletin. Bu sürenin sonunda yukarıdaki işlemi tekrarlayın.

İki defa yaptınız. Bir üçüncüsünü de yaptıktan sonra ve yine gereken sürenin geçmesini bekledikten sonra çürüme tamamlanmıştır. Bunu nasıl anlarsınız? Gübreyi boşalttığınızda karıştırınca çevreye duman gibi çok ince bir toz tabakası yayılıyorsa tamamdır. 3. Aşama başladı demektir.

3. Aşama

Ayrışma aşaması insan sağlığı açısından tehlikelidir. Zira gübreyi kovadan çıkarıp uğraşırken mantarların ve küflerin sporları incecik toz gibi uçuşur. Bunu direkt solumak ölümcül akciğer hastalıklarına sebebiyet verebilir. Mutlaka maske ile ağzınızı burnunuzu korumalısınız. Yanınızda su fısfıslayan bir şişe olsun. Leğene boşalttığınız gübreyi keser/çapa gibi bir şeyle ufalamaya çalışırken ara sıra su fısfıslamalısınız. Gübreyi iyice ufalayın. Kalıplar halinde kalmasın. Cevizden daha küçük parçalar haline getirin. Daha da küçük olsa daha iyi. Bu sırada ara sıra su fısfıslamak gübreyi yeterince ıslatmıştır. Daha fazla ıslatmaya gerek varsa biraz daha su fısfıslayın. Orta nemliliğin üzerinde, fazlaca nemli hale getirmeniz yeterli.

Sonra tekrar bastıra bastıra kovaya doldurup kapağını kapayın. 15-20 günde bir leğene boşaltıp aynı ufalama ve ıslatma işlemlerini tekrarlayın. Ne zaman gübre kolayca ufalanıyor ve kuru iken ufaladığınızda çevreye spor tozları duman gibi yayılmıyorsa ayrışma işlemleri tamamlanmış, gübre kullanıma tamamıyla hazır hale gelmiştir.

Hayvan türlerine göre gübrelerinin etkileri ve farkları

Aşağıda gübrelerin bitkilere veriliş miktarını belirli bir örnekle belirtmek için “fidanımız” terimini kullandım: Bundan anlamanız gereken şey,  ana gövdesi bir parmak kalınlığında olan çok genç herhangi bir meyve ağacı fidanıdır.

Gübreler bitkilerin tam dibine değil, biraz uzağından verin

Söz konusu fidanımız için şöyle: Dipten 25cm uzaktan, çepeçevre toprağı çapalar ve sonra gübreyi eşit miktarda bir çember boyunca serperek toprağa uygulamış olursunuz. Sonrasında hemen sulayın. Ağacın büyüklüğüne göre çemberin genişliği artmalıdır (dolayısıyla gübre miktarı da artar). Büyük bir meyve ağacına büyüklüğüne göre 1-2 metre uzaktan uygulanır.

Gübre verme sıklığı

Karasal iklimde yılda bir defa, bitkilerin gelişimlerinin 6-7 ay gibi kesintisiz sürdüğü iklimlerde 3-4 ay ara ile verilebilir.

En kuvvetli gübre güvercin, tavuk vb hayvanların gübreleridir (kuş gübresi). Bunlardan eski zamanlardan beri en makbulü güvercin gübresidir. O kadar güçlüdür ki genç bir fidana tepeleme olmayan bir yemek kaşığı miktarı gübre fazlasıyla yeterlidir.

Koyun ve keçi gübreleri en kuvvetli ikinci sıradadır. Kullanım miktarı kuş gübresine göre iki mislidir.

Sığır gübresi son sırada geliyor. Koyun gübresinden 1,5 -2 misli kadar fazla kullanılmalıdır.

Söz konusu fidanımıza hangi gübreden ne kadar verelim?

Kuş gübresi: Yarım su bardağından biraz az.

Koyun-keçi gübresi: Tepeleme bir su bardağı.

Sığır gübresi: 2 su bardağı.

Aslında en güçlü gübre yarasa gübresidir. Kullanımı ve saklanması ciddi bilgi ve tedbir gerektirir. Ayrıntılı bilgi için bakın ⇒ Yarasa gübresi ve kullanımı

Hangi tür bitkilere hayvan gübrelerinden vermemeliyiz?

Hayvan gübreleri bazen alkalince fazla yüksektir. Tuzluluk açısından da yüksektir. Bu iki toprak özelliğine hassas türlerde hayvan gübreleri ya hiç kullanmayın ya da çok az miktarda kullanın. Bu konuda hassaslıklarını çok iyi bildiğim bazı süs bitkileri: Salon-ofis bitkilerinden salon palmiyesi ve difenbahya dış mekan bitkilerinden ise Açelya ve komar (orman gülü) bitkileri tuzluluğa karşı aşırı hassastır. Alkalinli toprakları da pek sevmezler ama bu türlere esas tehlike toprağın tuzluluk oranının yükselmesidir. Dolayısıyla bu türlere hayvan gübreleri vermemeli ya da aşağıdaki saksı bitkilerine özel usuldeki gibi vermeliyiz.

Saksı bitkilerine yanmış gübre nasıl verilir?

İç mekan salon bitkilerine hiç verilmese daha iyi. Ancak hayvan gübrelerini tolere edebilen kauçuk ve devetabanı istisna. Ama bunlara bile (ve hayvan gübresi verilebilir diye emin olduğunuz saksı bitkilerine ve diğer dış mekan saksı bitkilerine) mutlaka şu usulde verin:

a) Yeni saksıya dikerken: Saksının dibine bir miktar toprak koyup üzerine toprakla karıştırılmış gübreyi yayın. Onun üzerine tekrar 2-3 parmak yüksekliğinde gübresiz toprak yayıp bastırın. Bitkiyi en üste oturtup saksıyı gübresiz toprak ile doldurun, sulayın.

b) Saksıdaki bitkiye hayvan gübresi vermek: Saksının en kenarlarından çepeçevre 2-3cm eşeleyip toprağı ortaya çekin. En kenar çukur yerlere çepeçevre çok az miktar gübreyi serpin. Toprağı tekrar kenarlara çekip gübrenin üzerini kapayın. Ve sulayın.

Bahçeye fidan dikerken gübreleme şekli

Toprağı kazıp bir çukur açın. Çukurda toprak kupkuru ise önce bol bol su dökün ve suyun tamamen emilmesini bekleyin. Sonra en dibe gübreyi yayın. Gübrenin üzerine 3-4 parmak yüksekliğinde toprak yayın ve bastırın. Fidanı üzerine oturtup çukuru gübresiz toprakla doldurun. Aslında fidan dikerken fidanı çukura oturttuktan sonra çukuru kapatmada kullanacağınız toprağı bolca ponza taşı ile karıştırmakta yarar var ve zaten uzman kişilerin önem verdiği bir şeydir. İş bitince toprağı bastırarak fidanın sağlamca dik durabileceğini garanti etmelisiniz (çok sıkıştırmak gerekiyor ve işte bu yüzden o toprağa bolca ponza taşı karıştırmak gereklidir). Fidan dikimi bitince bol bol su dökerek sulanmalıdır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler:

'Yanmış gübre oluşturmak ve kullanımı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sercan, İstanbul dedi ki:

    Mantar ve küfler diye bir ifade kullanmışsınız. başka yazılarınızda da vardı. Küf olmayan ama ayrışmada rol oynayan mantarlar var mı? Neye göre tanımlanıyorlar?
    ***
    Hepsi mantar çeşitleridir. Küf dediklerimiz sabit türler değil. Halk arasında görüntüsü açısından küf denir. Mantarlardan bazılarını gözümüzle göremeyiz. Bazıları yemeklik amacıyla özel yetiştirilir. Birçok türleri çürümüş veya çürümekte olan organik maddeler üzerinde beslenerek onları ayrıştırırlar. Bir de bunların çeşitli yaşam döngüleri var elbette.

  2. Ankaralı dedi ki:

    İki yıl önce diktiğim 1.5 – 2 metre boyundaki meyva fidanlarıma akrabamın birinin tavsiyesi üzerine bir el arabası koyun gübresi döküp üstlerini kapattım çok mu döktüm diye simdi tereddütteyim.
    ***
    Yazı içinde detaylı bilgiler var. Neyi nasıl yaptığınızı bilmediğim için en iyisi siz bilgileri okuyup ona göre sonuç çıkarın. Ayrıca ilk resimde de bahsetmiş olduğum gibi gübre bitkilerin tam dibine verilmez.

  3. Deniz Hoca dedi ki:

    Kuru koyun gübresini yakabilir miyiz? Kurumuş ama yanmadığı için çok fazla yabani ot barındırıyor. Nemlendirip yakabilir miyim?
    ***
    Yukarıdaki işlemlerden geçirmeniz lazım. Kuru ise elbette ıslatacaksınız.

  4. Onur Arsuz dedi ki:

    Ben anlattığınız şekilde değil, küçükbaş ve güvercin gübrelerini yığıp üzerini toprakla örtüp bir sene sonra küçülen yığını açarak kullanıyorum. Tavsiyeniz?
    ***
    Eğer bahçede yapıyorsanız, yağmurlardan tam olarak etkileniyorsa sizin usulünüz de gayet iyi.

  5. Zühre, Ankara dedi ki:

    Yanmış koyun gübresini suda bekletip kalan suyu 10 günde bir balkonda bir saksılara veriyorum. Çok verimli oldu. Salon bitkilerime hazırladığım gübreli sudan versem zararı olur mu?
    ***
    Anında çürür giderler. Ama daha fazla sulandırırsanız olabilir. Mesela balkon bitkinize ne kadar su ile karıştırıyorsanız onun beş on misli daha fazla su ile karıştırmanız lazım.

  6. Faruk, Gaziantep dedi ki:

    Hayvan besicileri maalesef gübreyi yakmayı bilmiyorlar. Bir sene üstü açık yağmur altında bırakılmış gübreyi yanmış diye satmaya çalışıyorlar. Bu yüzden alamıyorum. Yanmamış gübre 60-70 derecede fırında tutulursa yabancı ot tohumları ölüp, gübre sonra kullanılamaz mı?
    ***
    Bir yıl bir köşede yığılmış halde bekleyen ve ara sıra yağmurlardan etkilenmiş olan gübreler de sağlıklı yanmış gübrelerdendir. Bunlardan alın bence. Fırın, ateş kesinlikle çözüm değil.

  7. Uğur, Tekirdağ dedi ki:

    50 kiloya yakın gübre topladım. O sıcakta kümesin içinde gübreler kavrulmuş, cayır cayır yanmış bildiğin böyle taş gibi olmuş, bembeyaz kuru tozlar çıkıyor. Şimdi ben bu gübreyi kullanmalı mıyım? yoksa dediğiniz gibi kovalara koyup 20 gün beklettikten sonra tekrar leğene yayıp ıslatıp, karıştırıp keserle parçalayıp ne zaman toz hale gelip duman yaymadığında kullanayım? Yaktığımız gübreleri fidan dikerken direkt köklere değecek şekilde vermemizde bir sakınca var mıdır?
    ***
    Şimdi kış ortasında olduğumuz için, o gübreyi bahçeye bitkilerin biraz uzağından çevresine toprağı hafiften çapalayıp toprak üzerine yayarsanız çok iyi olur. Bu durumda başka bir iş gerekmez ama geç kalmadan şimdi yapmak lazım. İlkbaharda oraları tekrar çapalarsınız. Fidan dikerken gübre köklere temas etmeyecek. Çok yakında olmasına bile gerekmiyor. Çünkü toprak içindeki mikroorganizmalar ve faydalı mantarların toprak içinde sürekli yeniledikleri ağ şebekeleri her şeyi hallediyor.

  8. Ramazan Y. -İzmir dedi ki:

    Keçi gübresi ne kadar bekletmem lazım gübrenin yanmasını veya nasıl kullanmam lazım?
    ***
    Ramazan Bey bu sayfa zaten sorunuzun ayrıntılı cevabıdır. Okumanız gerekiyor. Onca ince işleri burada bir iki kelimeyle anlatabilmem mümkün değil. Yanmış gübre oluşturma çalışmaları bekletmekten ibaret de değildir. Yukarıda açıklamaları var.

  9. Nusret dedi ki:

    Yanmış gübre diye aldığımız şeyin içi talaş doluydu. İlk defa aldığımdan adam böyle olur dedi ama şüphelendim. Sizin yorumunuz nedir?
    ***
    Talaş olduğundan emin misiniz? Eminseniz o halde talaş karıştırmışlardır. Aslında sığır, koyun, keçi hayvanları özellikle silaj ya da saman bolca yiyorlarsa dışkılarında biraz kalınca bitkisel lifler olur. Bu şekilde yanmış gübre haline geldiklerinde lifler daha belirgin olabiliyor. Ve sonuçta bilmeyenler o gübrenin saman ile veya talaş ile karıştırılmış olduğunu zannedebilir.

  10. Mert, Sivas dedi ki:

    Sonbahardan beri biriktirdiğim sığır gübresi 100 ton civarında. Yaklaşık 1 ay sonra tarlaya çekeceğim. Bunu başka bir yere çekip bekletmeli miyim yoksa direkt tarlaya dağıtabilir miyim? Tarla sonbaharda ekilecek.
    ***
    Bu şekilde, şimdi tarlaya yaymakla hata edersiniz. Başka bir yere yığın. Tarlaya ekim yapmadan bir ay önce yaymalısınız. Böyle daha iyi olur. Ama şimdi yeriniz yoksa tarlaya birkaç yığın halde yerleştirin. Çapı 1 metrekareden biraz geniş olarak, piramitler halde olsun. Yaz boyunca yığınları ara sıra sulayın. Tarlayı ekmeden birkaç hafta önce tarla sürme esnasında gübreyi de her yere yayarsınız.

  11. Fuat T. -İstanbul dedi ki:

    Bahçeli bir evde oturuyorum. Elma , armut ve kayısı ağacı var. Bunların sonbaharda döktüğü yapraklarını toprağa gömerek onların gübre gibi kullanılmasını sağlayabilir miyim? İlkbahara kadar geçen süre yeterli midir?
    ***
    Gübre gibi işe yaramaz ama toprağın iyileşmesini sağlaması bakımından çok faydalıdır. Bahçedeki hiçbir düşen yaprağı, hiçbir söktüğünüz otu atmayıp toprağa karıştırın. Bitkisel artıkları sadece sonbahardan sonbahara değil yılın her zamanında bahçenizin rastgele çeşitli yerlerinde toprağa karıştırırsanız, aralıksız devam ederseniz ancak beş yıl sonra o toprak gübreli gibi verimli hale gelir.

  12. Zafer, İzmir dedi ki:

    Yazlık bir sitede bahçem var. Yollardan topladığım inek dışkılarını bahçeye yaysam ve ufalayıp ara sıra da ıslatsam gübre gibi yararı olur mu?
    ***
    Ekim ayı sonundan, veya kokudan rahatsız olmayacaksanız ekim ayı başından aralık ayı sonuna kadar elinizden geldiğince fazla gübreyi bahçenize taşıyın. Toprak yüzeyine bırakmanız yeterli olur. Ufalamanıza gerek yok. Ocak ayından itibaren ara sıra toprağı hafifçe çapalayarak bütün kütlelerin biraz kırılıp parçalanmasını, toprakla karışmasını sağlayın. Tamamen gömmeye çalışmayın. Mart sonuna doğru toprağı derinden çapalayın. Nisanda fide ekinceye kadar, kış yağmularının da etkisiyle gübre işe yarar hale gelecektir. Ancak gübre taşımayı ekimden en geç aralık sonuna kadarki dönemde yapmalısınız. Yoksa gübre işe yarar hale gelmeyip bitkilere zarar verici halde kalır.

  13. Erdoğan, Zonguldak dedi ki:

    Fındık bahçesine taze inek gübresi yayıp toprağa karıştırsam olurmuş yoksa yığın halde 1 yıl bekleteyim mi?
    ***
    Bitkilere hayvan gübresi olarak sadece yanmış gübre verin. Diğer şekillerde ciddi riskleri var.

  14. Celalettin, Kütahya dedi ki:

    Çok sert topraklı, taşlı ve tabanı kayalık bir bahçem var. Fidan diktim geçen yıl ama fidanlar çok zayıf ve doğru dürüst sürgün vermedi bile. İnternetten yanmış küçükbaş hayvan gübresi aldım. 200 lt kadar. 800 metrekare bir dikim alanı için yeterli olur mu?
    ***
    Esas düşünmeniz gereken şey, acaba o fidanlar o araziye, o iklim şartlarına, o rakım durumuna, ve eğer arazi eğimli ise yamacın baktığı yöne göre uygun türlerden miydi? Ama siz ne iklimi, ne diğer şartları ne de fidanlarını türlerinin istediği şartları düşünmeden sadece toprakta kusur aramışsınız gibime geldi, yani sorunuzda anlattıklarınızdan bunları çıkardım. Sonra, fidanlar iklim ve coğrafi konum şartlarına göre arazinize uyumlu olsa bile, bakalım öyle neredeyse topraksız olan bir araziye yaşayabilir özellikte miydi? Çünkü bazı ağaçlar köklerini derinlere indirmek ister, yoksa güdük kalır ve fazla yaşamazlar. Size en iyi tavsiyem şu olabilir: Bölgenizin ziraat ofisine giderek arazinizin durumunu, coğrafi konum (yükseltisi, baktığı yönü vesaire) ve ayrıca toprak yapısını anlatın. Zaten onlar oradaki her yerin özelliklerini bilir. Diktiğiniz fidanların hangi türlerden olduğunu anlatarak oraya ve o toprak yapısına uygun olup olmadıklarını sorun. En iyi bilgiyi onlardan alırsınız. Fidanlar uygun değilse size en uygun ağaç fidanlarını tavsiye ederler. Toprağınıza iyileştirme gerekiyorsa nasıl iyileştirme yapacağınız ve gereken malzemeleri nereden temin edeceğinizi de size söylerler. Kısaca en iyi en güvenilir bilgileri kendi bölgenizin ziraat ofisinden alabilirsiniz.

  15. Mehmet, Tarsus dedi ki:

    Güvercin gübresini toprağa yağmur alan bir yere piramitler halinde yaysak ne kadar sürede yanmış gübre olur?
    ***
    Öyle olmaz. Piramit yığın yapıp bekletmeyi benim bildiğime göre zaten yanmış olan gübredeki aşırı fazlıkta olduğu düşünülen azotun azalması için yaparlar. Taze gübreyi öyle yaparsanız yanma işlemi gerçekleşmez çünkü her yönden ısı ve nem kaybeder. Oysa gübrenin kurumadan ısınması lazım. Kendiliğinden içeride ısı yükselmesi oluyor. Ve böylece gübre yanmış gübre haline dönüşüyor.

  16. Deniz, İzmir dedi ki:

    Geçen hafta yaş, sulu inek gübresi getirttim. Şimdi toprağa traktörle karıştırsam domates biber ekicem zararı olur mu? Etrafını naylonla örtsem havasız ortamda ne kadar sürede olgunlaşır? Yoksa yığıntı şeklinde kalsa ilkbahara yetişir mi?
    ***
    Bu taze gübre ile başka yerlerde nasıl olur bilmem ama Ege kıyı kesimleri için cevap veriyorum. Hemen şimdi normal gübreleme yapıyor gibi toprağı onunla gübreleyin. Naylona filan hiç gerek yok. Yeter ki daha fazla geç kalmayın, acele edin. Toprakta gübre yağmurların etkisiyle ve şiddetli soğuk olmaması avantajıyla yavaşça çürümeye, değişmeye başlar. Mart ayı girince bu civarların iklim şartları etkisiyle çürüme acayip hızlanıyor. Yağmur ve ılımlı hava sayesinde solucanlar da çok iyi çalışırlar yani gübreyi başkalaştırmada faydaları çok büyük. Siz zaten muhtemelen nisan ortası gelmeden fideleri ekmeyeceksinizdir. Kendi küçük bahçemdeki tecrübeme göre yazdım. Didim’de birkaç yıl önce bu şekilde çok iyi sonuç verdiğini görmüşümdür. Yine de bu tavsiyemi yüzde yüz kesin doğru gibi algılamayın. Hem İzmir’in neresinde olduğunuza göre durum değişebilir. Denizden bir hayli uzak ve çok yüksek rakım bir yerde iseniz işe yaramayabilir.

  17. Pınar, İngiltere dedi ki:

    Merhaba bilgi dolu paylaşımınız için tekrar teşekkürler. Ben İngilterede yaşıyorum ve bulunduğum bölgede çok at çiftliği var. Küçük bahçemde sebze yetiştirmek için yanmış at gübresi aldım iki kez. İlk aldığım tamamen taze idi. İkincisinde sahibine ısrarla sordum iyi yanmış dedi. Eve gelince tam yanmamış olduğunu gördüm. Ancak tam taze de değil sanırım. Gübre bir çuvaldaydı. Boşaltınca büyük ve ıslak olduğunu gördüm ve içinde aşırı derecede solucan vardı. Koku yok ve içinde solucan olunca herhalde yarı yanmış dedim. Bildiğim kadarıyla taze halini yüksek asitten dolayı solucanlar da sevmiyor. Şimdilik tazesi ve yarı yanmış olanını , evdeki sebze meyve çay atıkları ve bir miktar kartonla büyük bir kompost kutusuna koydum. 1 çuval da solucanlı olandan ayırdım. Sanırım her iki gruba da anlattığınız tekniği uygulayamam. Elimde 2 grup oldu. Sizce bu gübrelerin nasıl değerlendirebiliriz? Çimleri ya da sebze fidelerinin yakarsa diye bu şekliyle kullanmayı göze alamadım. Bana ne önerirsiniz? Çok teşekkürler.
    ***
    Çocukluğumdan yanlış hatırlamıyorsam at gübreleri kokusuz oluyor. Ve böylece yanmış mı değil mi anlamak çok zor olur. Aslında bahçenize sadece sonbahar başında veya sonbahar ortasında gübre alın ve bol bol toprak yüzeyine yayın. Böyle yaparsanız, gübre yanmamış gübre bile olsa ilkbaharda yeni fideler ekene kadar toprakta bitkiler için işe yarar hale gelmiş olurlar. En sağlıklı ve en iyi yolu budur. Titizlikle yanmış gübre oluşturmak saksı bitkileri için önemlidir. Ayrıca, bahçeler için diyorum, hayvan gübreleri fide ekiminden en az bir ay önce toprakla bütünleştirilmiş ve dinlenmeye bırakılmış olmaları şart. Yoksa pek işe yaramıyorlar. Bitki ekerken verseniz işiniz tamamıyla şansa kalmış olur. Bu durumda hem yanmış hem de toz haline getirilmiş gübreyi toprakla iyice karıştırmak lazım. Aslında bunlar belirsiz durumlar. En iyisi gübreleri bahçenize sonbaharda verin. Ya da fide ekiminden iki ay kadar önce.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.