Yumurta kabukları saksı topraklarına

Haşlanmış değil çiğ yumurtaların kabuklarının saksı topraklarında bitkilere adeta doping etkisi yapması, bu sayede bitkilerin şaşırtıcı bir şekilde güzel gelişmeleri hakkında.

Saksı bitkilerine yumurta kabuklarının faydası ve kullanımı hakkında

Bu konuda (yumurta kabukları ile gübre yapımı gibi) çeşit çeşit tavsiyeler var ama pek güvenilir değil ve o tavsiyelere göre yapacağınız uygulamalar bitkilerinize ciddi zarar verebilirler. Kendi denediğim, en küçük bir zararını görmediğim ama gerçekten büyük faydasını gördüğüm bir uygulamayı burada size açıklamayı, tarif etmeyi düşündüm.

Faydası

Yumurta kabukları aşağıda anlattığım gibi kullanıldığında (bitkilerin diğer ihtiyaçları da doğru karşılanmışsa) saksı bitkileri daha iyi gelişiyor. Yapraklar çok sağlıklı bir şekilde, olması gerektiği gibi güzelce genişler. İri yaprakları için yetiştirilen devetabanı gibi türlerin yapraklarının şaşırtıcı bir şekilde hızlı ve hiç takılmadan, hiç güdük kalmadan büyümelerini sağlıyor. Boyu uzaması gereken bitkilerde hızlı ve sağlıklı uzama olur. Büyük saksılarda yetiştirilen ortanca bitkilerinde dirençi dallanma olur ve dik duran sağlam-kalın dallarda çiçekler iri iri top top açarlar.

Yumurta kabuklarının mucizevi güzel etkisinin bilimsel açıklaması nedir henüz kesin bilmiyorum. Birkaç tahminim var:

Topraklarda bulunan, bitki köklerini kaplayarak köklerle ortak yaşama geçen ve böylelikle bitkilerin topraktaki elementleri büyük başarıyla ve hiç zarar görmeden almalarını sağlayan mantar türleri vardır. Ayrıca bu ortak yaşam sayesinde kökler son derece sağlıklı kalır, sağlıklı gelişirler. Topraktaki zarar verici maddelerden köklerin hassas ince uçları korunurlar. Ancak saksılarda bu mantarlar hemen hiç gelişim gösteremez. Tahminimce yumurta kabuklarından toprağa geçen maddeler o mantarlara hayat veriyor. Bu sayede de bitkilerde gelişim mükemmel oluyor.

Diğer tahminim yumurta kabuklarındaki yumurta bulaşıkları sayesinde topraktaki faydalı mikroorganizmalar süratle çoğalıyor. Ve o mikroorganizmalar topraktaki elementlerin kökler tarafından güvenli şekilde emilmelerini sağlarlar. Faydalı mikroorganizmaların toprağın kimyasal dengesini düzenleyici ve koruyucu etkisi de var.

Son tahminim ise yumurta kabuklarındaki kurumuş çiğ yumurta kalıntılarının toprak altında çürümeleriyle toprağa bitkiler için son derece faydalı elementleri kazandırıyor olmasıdır. Bu ise bir çeşit gübre etkisidir. Fakat bitki besinlerinin ve gübrelerin saksılardaki bitkilere her zaman gereken etkiyi sağlamadığına çok defa şahit oldum. Yumurta kabuklarının faydası bir hayli bariz şekilde görünüyorsa (ki denemelerimde bunu gördüm) o halde esas sebep yukarıdaki tahminlerimden biri veya her ikisi olabilir diye düşünüyorum. Veya bu saydıklarımın tümü birden etkili oluyordur.

Miktar

Hassas ölçüler gerekmez. Çünkü anlattığım şekilde kullanımında ölçüyü fazla kaçırsanız bile hiçbir şekilde zararı olmaz. Sadece çok az kullanmayın. Yetersiz miktarın kayda değer bir etkisinin olacağını sanmam.

Nitelik

En ciddi nitelik yumurta kabuklarının yumurta bulaşıklı olmasıdır. Tertemiz kabuklar işe yaramaz. Sahanda yumurta pişirmek için ya da kek, börek vesaire hamur işleri yaparken çiğ yumurtaları kırar, kabukları atarsınız. İşte o çiğ yumurta bulaşıklı kabuklardan gerekiyor. Atmayıp bir kutuya koyun. Çabucak kururlar. Sonra kolayca paramparça edebilirsiniz. Pirinç tanelerinden daha büyük parçalara bölünmeleri yeter. Toz haline getirmeyin.

Yumurta kabuklarının kullanımı

Kabukları resimde gördüğünüz şekilde ufalamanız yeterlidir.

Kullanım

Yumurta kabukları saksı bitkilerinin topraklarına iki ayrı usulde karıştırılabilir. Aşağıda bunları iki başlık altında açıkladım.

1- Boş saksıya bitki dikerken

Bitkilerinize saksı-toprak değişimi yaparken kullanımı en etkilisidir. Doğal gübrelerle kullanımı çok daha iyi olur (koyun-keçi gübreleri ya da solucan gübresi). Genelde ben salon bitkilerine hiçbir hayvan gübresi tavsiye etmem (çünkü feci zararlı olmaları yaygındır). Bazı yazılarımda hayvan gübrelerinin saksıya toprak doldururken en alta konulmasını tavsiye etmişimdir. Yumurta kabuklarıyla da o şekilde kullanılmaları iyidir, uygundur, faydalıdır.

Boş saksının dip deliklerinin üzerlerini taşlarla veya strafor levhalarla kapayıp bir iki parmak yüksekliğinde toprak doldurun ve toprağı biraz bastırın. Toprağın niteliği bitkiden bitkiye değişebilir. Sizin bitkinize uygun olabilecek toprak karışımını kullanmalısınız.

Sonra o toprağın üzerine biraz gübre serpin ve 1cm kadar (3cm’ye kadar bile olabilir) yüksekliğinde yumurta kabuğu parçacıkları yayın. Ya da gübreyi alta serpmek yerine yumurta kabuklarıyla karışık koyabilirsiniz. Toprak iyi ise gübre gerekmez. Sadece yumurta kabukları yeterli olur. Bu aslında bitki türüne göre değişir. Saksıda domates, biber, yıldız çiçeği, gül, lale, nergis vb bitkiler yetiştirecekseniz bunlara gübre gereklidir. Salon bitkilerinden ise kauçuk ve devetabanı bitkilerine gübre verilebilir. Diğer salon bitkileri için hayvan gübreleri genelde çok risklidir (gerçi burada anlatıldığı gibi yumurta kabuklarıyla birlikte verdiğinizde risk bir hayli azalır).

Yumurta kabuklarının üzerine tekrar birkaç santim yüksekliğinde toprak yayıp üzerine bitkiyi oturtun. Boş yerleri ve köklerin arasını toprakla doldurun. Sonra sulayın.

2- Saksıda dikili bitkiye

Bu usul için verdiğim ölçüler ve miktarlar çapı 20cm ve daha büyük saksılardaki bitkiler içindir. Daha küçük saksılarda ya yapmayın ya da burada anlatılan ölçüleri daha küçük tutarak yapın.

Saksı-toprak değiştirmeyecekseniz ama bitkinizin gelişiminin yine güzelce devam etmesini istiyorsanız şöyle yapın: Saksıdaki toprağın üst yüzeyinde saksının en kenarlarından tüm çevreyi eşeleyin. Kenarlar boyunca 5-6cm çepeçevre çukur açın. Çukur bölgenin dibine 1-2cm yüksekliğinde yumurta kabuklarını çepeçevre yayın. O bitkiye gübre gerekiyorsa çok az miktarda gübreyi de yumurta kabuklarıyla karıştırın. Üstlerini tekrar toprakla örtün ve sulayın.

Kesin fayda için gerekenler

Tabii ki öncelikle bitkinin ihtiyacı olan şartların yerinde olması gerekiyor. Bitkiden bitkiye değişen güneş ihtiyacı, ışık şiddeti ve ortamın mükemmelen havadar olması en önemli şartlardandır. Sulamanın doğru usullerde yapılması da ayrıca hayati önem taşıyor. Bitki türene göre en uygun toprak karışımı yapılmış olmalıdır. İşte bu şartlar yerinde ise yumurta kabuklarının hayret verici muhteşem faydasını mutlaka görürsünüz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Yumurta kabukları saksı topraklarına' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Muhammed, Konya dedi ki:

    Gübre olur diye bahçedeki kireçli killi toprağa yumurta kabuğu atılması zararlı mı?
    ***
    Hiç bir faydası olmaz. Bol bol bitkisel çürüntüler katmalısınız. Beyaz topraklara bol miktarda leonardit katılması da çok iyi olur. Bunları hallettikten sonra toprağı gübreleyebilirsiniz.

  2. Sungur, Tekirdağ dedi ki:

    Kaktüs ve öteki sukulentlere de uygun mudur? Bir de bazen saksı harcına bir miktar tarçın tozu katanlar var. Ben saksı harcına hiç katmadım ama saksı değişimi yaparken kuruya aldığım (saksıya dikmeden önce bir süre açıkta beklettiğim) kaktüs ve sukulentlerin köklerine hafifçe serperim.
    ***
    Çok büyük kaktüslere uygundur. Diğerlerine tavsiye etmem. Tarçın ise boş iş. Boşu boşuna israf etmiş olursunuz.

  3. Sungur, Tekirdağ dedi ki:

    Yönteminizi denedim. Bitkilere yararlı. Ama yalnızca iki bitkime (Paşa Kılıcı ile Yelken Çiçeği [Barış Çiçeği]) toprak değişimi yaparken uyguladım. Paşa Kılıcı yaklaşık 1,5 aydır yumurta kabuklu toprak içinde ve gelişimi bir miktar hızlandı, rengi ve desenleri daha bir güzel oldu. Yelken Çiçeği ise 2 haftadan beri aynı nitelikteki toprakta ve durumundan memnun, yaprak üstüne yaprak çıkarıyor. Ancak toprak sineklerinde çoğalma oldu. Fakat bu sineklerin bitkiye zararı olmadığı için pek kafaya takmıyorum. Yalnızca hanım bu sinekleri pek sevmiyor. Bu arada saksıların toprağında yaklaşık 1/7 oranında kuru çay olduğunu da belirteyim.
    ***
    Sungur Bey tavsiyemi deneyip sonucu bildirmenize çok sevindim. Çok teşekkür ederim. Gerçi etkisinin görülmesi için en az 8 hafta gerekir (yaklaşık iki ay) ama belki sıcak aylarda uyguladığınız için etkisi çabuk olmuş olabilir. Toprak sineklerinin yumurta kabukları ile ilgisi yok. Topraktaki çürümesi tamamlanmamış organik maddelerle beslenip çoğalırlar deniyor fakat uzun yıllardır her tip toprakta gördüm. Demek ki esas mesele toprak yüzeyinin o böceklerin larvaları için sürekli yeterince nemli kalmasıdır. Toprak yüzeyini 1-2cm yükseklikte iri taneli dere kumu ile kaplarsanız derhal yok olurlar. Deneme sonucunu bildirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

  4. Banu, İzmir dedi ki:

    Merhaba, ben biriktirdiğim yumurta kabuklarını kaynatıp suyu oda sıcaklığına geldikten sonra normal sulamaya ilave ederek veriyorum. Yararı var mıdır? Çiçeklerimde genel bir canlanma var ama birçok şeyi denediğim için hangisi neye fayda sağladı kafam karıştı.
    ***
    Hiç birini yapmayın. Kışın dinlensinler. Kusura bakmayın uzun uzun yazdıklarınızı sildim ama emin olun onlar fena halde zararlı şeyler. Ne kendinizi yorun ne de bitkilerinizi.. Siz illa en faydalı yolu bulmak istiyorsanız şurayı okuyun: Maden suyunun ev bitkilerine faydası

  5. Hülya A. -Kırşehir dedi ki:

    Tavsiyenizi uygulayanlardanım. Bir arkadaşımdan çok küçük olarak alıp suda köklendirdiğim cam güzelini önce köklendirme toprağına diktim. Sonra esas saksıya yumurta kabuklarını saksı dibine koyarak diktim. 2 ay oldu. Mevsimin gayet soğuk olduğu zaman dilimleri arasında bu islemleri yapmış olmama rağmen sonuç muhteşem. Bitkim aşırı hızlı gelişiyor. Hem de kuzey cephe pencere önünde olduğu halde. Çok teşekkür ederim. Sormak istediğim saksıda ekili diğer çiçeklerimi sulandığı zaman saksıdan toprağını hiç parçalamadan çıkarıp diplerine yumurta kabuğunu koysam olur mu? Kolaya kaçmış oluyorum ama bu şekilde işe yarar mı? Atlas, çilli begonya, barış çiçeği, kalanşo, aynalı telgraf, paskalya kaktüsü, klasik ve canangözü sardunya, japon küpelisi, bezelye kolyesi, tavşan kulağı, dikenli kaktüsler, benjamin, Afrika menekşelerim var. Hangilerine uygun olur?
    ***
    Deneyip sonucu yazdığınız için çok teşekkür ederim. O bahsettiğiniz şekilde kolaya kaçmayın. Saksısını/toprağını değiştirme zamanı gelenlere uygulayın. Afrika menekşesine, küçük yapılı sukulentlere, mini kaktüslere ve diğer mini bitkilere faydası olur mu yoksa zararı olur mu denemediğim için bir şey diyemiyorum. Ama zamanla daha büyük saksı isteyen türlere uygundur. Ayrıca yine yumurta kabukları ile buna benzer bir usul daha var. Hayvan gübresi verilebilir bitkilere şu sayfadaki gibi yaparsanız daha iyi olur: Saksı bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

  6. İlknur, İstanbul dedi ki:

    Yumurtadan iyice arınmış ve kurumuş kabukları rondodan geçirip salon bitkilerimin topraklarına karıştırdım. Yalnız kabukları iyice örtmemiş olsam gerek topraklarda küflenme oldu. Sonra mecburen tüm saksıları kabuklu topraklardan arındırdım. Abim kabukları toprakla karıştırmadan önce üzerine maden suyu dökülmesi gerektiğini bu sayede kalsiyumun ortaya çıkacağını söylüyor.
    ***
    Hepsi yanlış. Siz bitkileri süper kireçsiz, kalsiyumsuz, pH derecesi 2 veya 3 gibi düşük acayip bir toprakta yetiştiriyor ve bir de tamamen saf su ile suluyorsanız ancak o zaman kalsiyum takviyesi gerekir. Bu yanlış bilgileri Avrupalılardan öğreniyorlar ve iyi bir şey zannediyorlar. Sularımız adeta bitki besinli su gibi hatta ondan bile iyi, çünkü onlarda olmayan kalsiyum içerir (ve daha birçok elementler). Saksı bitkilerine özel hazırlanmış torf topraklara da zaten bitkilerin ihtiyacı olan kalsiyum vesaire katılmıştır. Yumurta kabuklarını ya yukarıda anlattığım faydaları için yukarıda anlattığım gibi kullanın ya da bitkilerinize zarar verecek işlere girişmeyin.

  7. Tolga, İstanbul dedi ki:

    Bizim evde çok yumurta pişmediğinden yeterince kabuk toplayamadım. Bu sebeple saksı değişimini bekletiyorum. Yumurta tozu satın alsam aynı işi görür mü? Eğer görürse bunu da dipteki toprağa mı karıştırmalıyım yoksa toprağa genel mi karıştırmalıyım?
    ***
    Hayır ondan olmaz. Bitkilerinizi daha fazla bekletmeyin. Yumurta kabukları şart değil. Ben de fazla yumurta yemem. Aylarca biriktirir ilkbaharda hepsini kullanırım.

  8. İlhan, İstanbul dedi ki:

    Saksıda yetiştirdiğimiz narenciye fidanlarının topraklarına da yukarıda belirttiğiniz şekilde yumurta kabuğu kırıkları katmak fayda sağlar mı?
    ***
    Evet biraz büyükçe saksı isteyen tüm bitkilere faydası büyüktür.

  9. Leyla, Balıkesir dedi ki:

    Yumurta kabukları sardunyalara, hangi sıklıkla verilmelidir?
    ***
    Saksı değiştirdiğiniz zaman yukarıda anlattığım gibi yapın.

  10. Zeynep Atmaca dedi ki:

    Para ağacına bir faydası olur mu?
    ***
    Her saksı bitkisine faydası olur ama sakın yanlış zamanlarda saksıdan çıkarıp köklerini rahatsız etmeyin.

  11. Fulya, İst dedi ki:

    Yumurta kabuklarını fırınlayıp, rondodan geçirip, 1 gece sirkeli suda beklettikten sonra, sulama suyuna karıştırmayı önerenler var. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
    ***
    Hayır hiçbir şekilde işe yaramaz. Tam tersine yapraklarda bozulmalar, sararmalar ya da yeşil rengin sarımsı ve sağlıksız bir hal almasına sebep olacaktır. Bazı insanlar yabancı kaynaklardan her okuduğunu hiç düşünmeden Türkçeye çevirip tavsiye ediyor. Farklı şartları bilmezler. Hatta o tavsiyeleri veren Avrupalı veya Amerikalıların gerçekten doğru bilgi verip vermediklerini de umursamazlar.

  12. Damla, Mardin dedi ki:

    Ben bütünn bitkilerime yumurta kabuğunu kurutup çekip koyuyorum. Bununla birlikte muz kabuğu suyu da veriyorum ama hangisi ise yaramıştır bilmiyorum. Ayrıca bir çubukla sürekli toprağını çapalar gibi havalandırıyorum.
    ***
    İkisi de işe yaramamıştır emin olun. Başka etkenler rol oynamıştır. Ara sıra toprağı kabartmak ise iyi bir şey.

  13. Rabia, Adana dedi ki:

    Yumurta kabuklarını söylediğiniz gibi uyguluyorum faydasını da görüyorum. Ben küçükken babaannem saksılarının üzerine bir çubuk üzerine ucu kırılmış tüm yumurta kabuğu koyardı bunun sebebini çok merak ediyorum bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
    ***
    Bazı yaprak bitlerini veya sümüklüböcekleri uzak tutarmış ama ne kadar doğrudur bilmiyorum. Sadece nazarlık amacıyla olduğunu düşenler de var. Eskiden bunu yapanlar çoktu. Kim bilir belki de sırf süs için yapıyorlardı.. Bazı insanların çiğ yumurtayı bitkinin bazı yerlerine sürdüklerini, böylece sümüklüböceklerin ve bahçe salyangozlarının o bitkiden uzak durduklarını söyleyenler var. Denemediğim için doğru mu bilmiyorum.

  14. Candan, İzmir dedi ki:

    120 cm uzunluğundaki Ficus Lyratalara, üç dört yıllık Yucca ve Peperomia Obtusifolia ve 150 cm Euphorbia Trigona Royal Red ve büyük ZZ bitkilerimin toprak değişiminde yumurta kabuklarını kullanmayı düşünüyorum. Bu bitkilerde deneyiminiz oldu mu? Önerir misiniz acaba? Bu arada geçen sene aldığım 30 cm kadar olan Monstera (tavsiyeniz üzerine) 1cm den daha kalın yumurta kabuğu ve solucan gübresi karışımıyla hazırladığım toprakta çok mutlu oldu. Dört adet kocaman ve dilimli yaprakları var.
    ***
    Peperomia ve zz hariç diğerlerine aynen devetabanınızdaki gibi yapmanız uyar. Peperomia için sığ ve yayvan saksı kullanın. Arazi toprağı, torf ve dere kumu karışımında çok dolgun ve çok dirençli, oldukça dayanıklı yetişir. Gübre istemez. Sadece, eğer karışımda arazi toprağı kullanmayacaksanız ara sıra genel amaçlı bitki besini vermelisiniz. zz bitkisi için kendi sayfasındaki talimatlara göre hareket edin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.