Yunuslu kolye çiçeği (Senecio ‘Hippogriff’)

Yanlış olarak Senecio peregrinus adı ile tanıtılan yunuslu kolye çiçeği aslında Senecio rowleyanus ile Senecio articulatus türlerinden olmuş bir melezdir (hibrit). Bilimsel adı Senecio rowleyanus × Senecio articulatus şeklinde olduğu gibi sadece Senecio ‘Hippogriff’ şeklinde de kullanılıyor.

Senecio 'Hippogriff' - yunuslu kolye çiçeği

Senecio ‘Hippogriff’

Küçük, etli ve kalın yaprakları denizde su dışına atlayan yunusları hatırlatan görselliğe sahiptir. Yunus model yaprakları, üzerinde sıralandığı incecik – uzun ve çok esnek dallarıyla sanki kolye gibidir. Şaşırtıcı güzelliğiyle her görenin isteyeceği bir süs bitkisi olmuştur. Saksılarda sarkıcı çok dallı bir sukulent kullanımına uygundur. Vasat bir bakımda yunuslu kolye çiçeğinin uzatacağı dalları 15cm gibi kalır. Gerektiği gibi bakılır ve yerini de severse yarım metreye kadar uzarlar.

Saksıda sarkıcı yetiştirilmiş yunuslu kolye çiçeği

Saksıda sarkıcı tarzda yetiştirilmiş Senecio ‘Hippogriff’

Kış soğuklarıa -3C dereceye kadar çok hafif don olaylarına dayanır. Ama yine de yunuslu kolye çiçeğinizi kışın dondurucu soğuk olan günlerde dışarıda bırakmamalısınız. Ayrıca soğukta ıslak toprakta köklerden ve dipten çürüme riski var. Gelişimi ilkbahardan yaz başına kadar ve yaz sonundan sonbahar ortasına kadar hızlıdır. Yaz ortasında ve çok soğuk kış aylarında hiç gelişim göstermez.

Yunuslu kolye çiçeği Senecio ‘Hippogriff’ veya yaygın kullanılan yanlış adıyla Senecio peregrinus yaz aylarında direkt güneş almamalıdır. En iyi ortam sadece sabah güneşi alacağı bir yerdir. Ayrıca bulunduğu yer gündüz boyunca çok güçlü aydınlık olmalıdır. Gereğinden fazla büyük saksı kullanmayın. Saksıda ne kadar fazla dallanmış, fazla köklenmiş ve kökleri ne kadar sıkışık olursa gelişimi de o derecede hızlı ve güzel olacaktır. Bunların dışında diğer sulama, toprak vesaire bakımı ve yetiştirme bilgileri için ⇒ Senecio rowleyanus türü ile aynı yolu izlemelisiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Yunuslu kolye çiçeği (Senecio ‘Hippogriff’)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Emel, Samsun dedi ki:

    Aldığımda üstündeki yaprakları yunus şeklindeydi ama dalları uzadıkça çıkan yaprakları form değiştirdi. yunus şeklinde değil ve düz. aslında aydınlık bir balkonda ama neyi yanlış yapıyorum anlamadım.
    ***
    O halde aydınlık yetmiyordur. Günde en az 4 saat direkt güneş alması lazım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.