Senecio rowleyanus, bezelye kolyesi

Asteraceae (papatyagiller) familyasının sukulent türlerinden Senecio rowleyanus Güney-batı Afrika’nın bir bitkisidir. Bezelye kolyesi ve tespih çiçeği gibi adları var.

Senecio rowleyanus sukulent bitki

Senecio rowleyanus

Özellikleri

Senecio Rowleyanus incecik dalları yerlerde sürünerek uzayıp giden sukulent bir bitkidir. Yaprakları taze yeşil bezelye tanelerine çok benzerler. Doğal yaşam alanlarında dalları yerde sürünerek ilerlerken toprağa sıkıca temas eden yerlerinden toprağa kök salar. Böylece gücü artar ve yeni dallar vererek sürekli çoğalır. Yani toprağı halı gibi kaplarlar. Diğer bitkilerin ya da kayalıkların gölgelerinde daha fazla gelişirler. Fakat uzun süre direkt güneşe maruz kalanlar o kadar gür gelişmezler.

Çiçeklenmesi yaz aylarındadır. Her aster – papatya türlerinde olduğu gibi Senecio rowleyanus da birleşik çiçekler açar. Kokusu tarçını andıran çiçekleri bir ay kadar durur.

Bezelye kolyesi

İlginç yaprakları

Bezelye taneleri gibi garip yaprakları fotosentez işlevleri için yeterince elverişli değildir. İşte bu dezavantaja bir çözüm için yapraklarda yer yer şeffaf kısımlar olur. Yuvarlak yaprak yüzeyinde ince bir çizgi gibi gördüğümüz şeffaf yer (epidermal pencere) bazen o kadar şeffaftır ki dikkatle bakmadığımızda yaprak çatlamış sanırız. İşte bu sayede güneş ışınları kesif kalın yaprakların içine ulaşır. Böylece fotosentez daha geniş alanda gerçekleşir.

İklim uyumu

Kış soğuklarına tüm kıyı kesimlerimizde tam dayanıklıdır. Karasal iklim olan yerlerde (ya da -12C derece ve daha fazla soğuk olan yerlerde) kışın dışarıda açıkta bırakmamalısınız.

Senecio rowleyanus yetiştirme

Öncelikle hava akımlarının önemli olduğunu belirteyim. Sonra ışık şiddetine karşı çok dikkatli olun. En hafif bir ışık yetersizliği bile olmamalıdır. Çünkü yaprakları fotosenteze pek elverişli değildir. Yapraklardaki incecik şeffaf çizgi sayesinde iç kısıma ışık girmesi sayesinde Senecio rowleyanus fotosentez yapar. O çizgiler ise ev ortamlarının güçsüz ışığında çok yetersiz kalır. Onun için tam pencere yanında tutun. Yakıcı güneş altında pişmesine hiç gerek yok ama ışık gücü önemli.

Toprak ve saksı

Toprak olarak 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm temiz dere kumu karışımı kullanın. Dere kumu tertemiz olmalıdır. Zira doğal pis halinde sukulent köklerine dadanıcı parazitlerden içeriyor.

Saksıda toprak derinliğinin 7-8cm olması yeterli. Fazladan toprak kullanmak yerine saksının alt yarısını starafor, taş parçaları vesaire parçalarla doldurun. Saksı geniş, yayvan olmalı.

Sulama ve bitki besini verme

Sulamayı yılın her zamanında toprak üst yüzeyi kupkuru olduğu zamanlarda yapın. Saksı alt deliklerinden az da olsa biraz su dışarı sızacak yeterlilikte su kullanın. Çünkü az su ile sulamak toprağı bozar.

Çiçek amaçlı bitki besininden ya da kaktüs-sukulent bitkilere özel bitki besininden yıl boyu sürekli olarak ayda bir defa verin. Yalnız, dozajı üç misli azaltmalısınız.

Saksıda sarkıcı Senecio rowleyanus

Bu şekilde saksıda kenarlarından dümdüz aşağı uzaması çok güzeldir. Ama sürekli uzar giderler. İstediğiniz boyda tutmanız lazım. bırakırsanız düzensizce ve çirkince uzarlar.

Çok dallı olarak sarkıcı olması saksı içinden çok sayıda dalların uzamasına bağlıdır. Bunun için önce uzayan dalları kesip kesip aynı saksı içinde yatırın. Her bir parçanın üzerine zeytin kadar ve ağır bir çakıl taşı koyun ki dalın bir kısmı toprağa sıkıca temas etsin. Bu sayede zamanla oralardan toprağa kök salar. Sonra da yeni dallar uzatmaya başlarlar.

Senecio Rowleyanus -bezelye kolyesini çoğaltmayı, yeni fideler üretmeyi de aynı şekilde yapın.

Benzer akraba türler

Senecio radicans
Yunuslu kolye çiçeği (Senecio ‘Hippogriff’)
Crassothonna capensis

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | | |

'Senecio rowleyanus, bezelye kolyesi' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Su, İzmir dedi ki:

    İki gün önce bu bitkiden aldım ve salona aydınlık bir yere astım. Yukarıda yanlış anlamadıysam dışarıda uyum sağlama şartlarından bahsetmişsiniz. İç mekanda yaşar mı ya da dışarı mı almalıyım?
    ***
    İç mekanda yeri iyi havadar ve güneşli (en azından çok güçlü aydınlık) ise uyum sağlar. Bu şartlar evinizde mümkün değilse dışarı koyun. Didim’de kışın zarar görmüyor. İzmir’de de sanıyorum bir şey olmaz ama yine de don olayı olduğu zamanlar geçici olarak içeri almanız iyi olur.

  2. Su, İzmir dedi ki:

    Balkonda sabahtan 1’e kadar güneş alan bir yere astım. Fakat her yerinde karıncalar var. Diğer bitkileri geçip sadece buraya geliyorlar. Bütün sarkan kısımları sarmışlar. Bir zararı var mıdır yada önerebileceğiniz ilaç? Bitkimi kaybetmek istemiyorum.
    ***
    Bundan bende de var. Hem bahçeye ekili hem saksıda. İki yıl oluyor ve bahçede neredeyse her tür karıncadan bol bol olduğu halde bununla hiç ilgilenmediler. Sizinkinde sorun sanıyorum bitlenmedir. Gerçi ben bunların bitlendiklerini de görmedim ama bazen olabiliyor. Belki bitkinin savunma mekanizmaları zayıfladığı içindir. Her neyse siz dikkatle inceleyin. Hatta büyüteçle bakın. Üzerinde şekerli su dökülmüş gibi parlak mini damlacıklar varsa kesin bitlenmiştir. Bu yüzden karıncalar üzerine üşüşmüştür. Karıncalara değil bitlere çare aramalısınız. Gözle görülemeyecek kadar küçük bitlerden varsa bunlar örümcek bitlerdir. Avirmec EC adlı ilaç etki eder.

  3. Hilal, Tekirdağ dedi ki:

    Birçok kaynakta direkt güneş ışığını sevmez, yaprakları kahverengileşir vb. diye okumuştum ama kış aylarına girmek üzereyiz o kadar güçlü bir güneş de yok. Direkt ışığı sever demişsiniz. Pencere önü direkt ışık alan bir yere mi yoksa direkt ışık almayan bir yere mi koysam?
    ***
    Her yerde birbirinin kopyası bilgiler yaygın. Kim bilir kaç yıl önce birisi filtrelenmiş güneş altında yetiştirilmiş bir bitkiyi alıp temmuz güneşinde direkt güneş altına koymuşsa o kadar şiddetli ısıtıcı güneş ışınlarına hiç alışık olmadan gelişmiş yapraklar ani değişiklik sonucunda pişmiş olabilir. Veya problemin güneşle hiçbir ilgisi olmadığı halde o kişi öyle zannetmiş ve o şekilde bilgi vermiştir. Bu da her yere yayılmıştır. Siz şimdiden direkt güneşe alıştırın. Çok daha sağlıklı gelişir. Sadece yaz aylarında güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde güneşi direkt almamalıdır. Bu koruma çöl kaktüsleri için bile geçerlidir. Zira biz güzel görünümleri için yetiştiriyoruz. Doğal ortamlarında bitkiler her zaman güzel olamıyor. Yaz sıcaklarında tam öğle saatlerinin güneşinden her tür saksı bitkileri korunsa iyi olur.

  4. Sinem A. -İstanbul dedi ki:

    Oval şekilli olan tesbih çiçeği geçen ay aldığımda sağlıklıydı. Kış olduğu için su verme sıklığını azalttım. Fakat büzüşme oldu ve vitaminli su verdim. Eve geldiği günkü gibi şiş değil ama minik boncuklar büyümeye başlamış. Bizim ev biraz sıcak. Sanırım su verme haftada bir olmalı çünkü toprağı baya kuruyor. Öldürmemek için başka bir şey yapmam gerekir mi? Direkt güneş ışığı almıyor ama güzel gün ışığı alıyor.
    ***
    Büzüşmeler köklerinin çürüdüğünün işaretidir. Bir de bitki besini verirseniz daha fazla kötüleşir. Toprak adam akıllı kurumadıkça sakın sulamayın. Başka bir şey yapmaya gerek yok. Dip kısmı çürümüş/kurumuş olan dallar varsa onları toprağa yatırırsanız toprağa kök uzatırlar.

  5. Zeynep, Gaziantep dedi ki:

    Tespih çiçeği kaktusum çürüdü. Sağlıklı olanları ayırdım. Saksıyı tamamen boşalttım. Aynı saksıya aynı topraga mı ekmeliyim?
    ***
    O toprak çürütmüşse hiç uygun değildir. Uygun toprak karışımı yapın. Ya da şimdiki toprağını kum ile karıştırın. Akvaryumcudan temiz dere kumu alacaksınız. Sonra o toprak ile kum eşit ölçülerde birbirleriyle harmanlayın. Saksıya doldurun. Sağlam kalmış dalları pek gömmeden kumlu toprağa yatırın. Sulamak yerine üzerine birkaç günde bir hafifçe su fısfıslayın. Güneşli ve havadar bir pencere önünde tutmalısınız. Bu şartlarda toprağa köklerini uzatır ve hayata tutunur. Yazın güneşin fazlasından koruyun.

  6. İlksen, İstanbul dedi ki:

    Bu mükemmel çiçeği 6. kez dikmemle nihayet tutturdum. Geçen sene mayıs ayı gibi ekmiştim ve çok güzel büyüdü. Kış yaklaşınca eve aldım balkondan içeri yani. Ama bu hafta ne olduysa içeride tüm boncukları neredeyse sönmüş. Yine dışarı mı almalıyım? Acaba evin ısısı mı iyi gelmedi?
    ***
    Herkes bu hatayı yapıyor. Kışın içeriye almayı düşündüğünüz balkon bitkilerini havalar iyice soğuduğunda içeriye alırsanız sonuç daima böyle olur. Çözümü sonbaharda serinler henüz başlamadan içeri almaktır. Böylece ani ısı değişimi şoku yaşamazlar ve sorun çıkmaz. Gerçi esas şok bitkinin bünyesiyle ilgili olmaktan ziyade toprağın kimyasal yapısıyla ilgilidir. Besleyici topraklar ani ısı değişimlerinde kökleri yakıp çürütüyor. Sonbaharda içeri almakta acele etmek, ilkbaharda ise dışarı çıkarmakta hiç acele etmeyip yaz başını beklemek şart. Akvaryumcuardan temiz dere kumu alın. Az bir toprakla harmanlayın. Saksıya koyup sulayın. bitkinin dallarını gömmeden üzerine yatırın. Üç dört günde bir üst yüzeye su fısfıslayın. Bu sayede kumlu toprağa kök uzatıp hayata tutunur. Mayıs sonunda 2 ölçü dere kumu + 1 ölçü torf toprak karışımına dikin.

  7. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    10 gün önce bir tesbih çiçeği aldım. Bugün tesbih çiçeğimde yer yer boncukların büzülmekte olduğunu, bazılarında büzülüp kurumuş olduğunu gördüm. Düzenli bir dalda olan bir durum değil. Yer yer az sayıda. Büzülen boncukları temizledim. Aldığımda zaten yeni sulanmış olduğu için geldiğinden bu yana sulamadım. Ne yapmalıyım? Normal bir durum olabilir mi? Hiç dokunmasam bu şekilde düzelir mi? Kökleri gözlemlemeye çalıştığımda çürüme koyulaşma gibi bir durum söz konusu görünmüyor.
    ***
    Yıllardır yetiştiriyorum. Böyle bir problem hiç olmadı. En eski yapraklar sararıp bozulur o kadar. Hiç normal bir durum değil. Belki eski yerinde çok uzun süre hiç sulamadılarsa o yüzden olmuş olabilir. Tam satışa çıkarırken sulamaları ayrıca çok büyük bir hata. Yeni yerinde o sebeple tüm kökler çürüyebilir. Ne yapacaksınız bilmiyorum. Bekleyip göreceksiniz artık.

  8. Esra, Hatay dedi ki:

    Ben bugüne dek 4 saksı tesbih çiçeği kayıp verdim. Yazın aldığım sıcaktan öldü diye düşünüyordum. Baharda aldım o da öldü. Deneyimlerim şunu gösterdi kesinlikle güneşi seviyor ve serinliği yazın güneşi kışın soğuğu geçiren bir tesbih sağlıklı oluyor. Burası ılıman bir iklim. Bugün gittim havalar serin diye iki saksı tesbih aldım. Bu defa kayıp vermemek için aldığımda yeni sulamışlardı. Ne yapayım öylece kalsın mı saksı değişikliği yapayım mı bilemedim.
    ***
    Bütün sorun kullandıkları topraklar yüzünden oluyor. Benim bahçemde yaz kış zarar gördükleri yok. Şiddetli güneş altında veya az güneşli yerde hiç bir şey fark etmiyor. Sadece şiddetli güneş saatlerce direkt gelirse yaz boyu gelişemiyorlar. Başka en ufak bir sıkıntı yok. Size artık herhangi bir tavsiyede bulunamam. Doğal, gübresiz, temiz toprak kullanmaktan başka. Bu arada sizin oraların maki alanlarının yüzey süprüntülerini iyi bir kaktüs-sukulent toprağı olarak değerlendirebilirsiniz. Şurada anlattığım şekilde: Arazi topraklarının saksılarda kullanımı

  9. Figen, Aydın dedi ki:

    Benim sanırım iki yılı geçti edineli. Yaz kış balkonda çok güzel çiçek de açıyor. Haftada bazen 15 günde bir su veriyorum. Yazın daha sık tabi. Bu sabah unlu bit gördüm, epeyce bulanmış. Gecen yıl da olmuştu. İlaç kullanmak istemedim. Bulaşan kısımları attım sadece. Çok sorunlu değil ama çok da saksıyı dolduracak kadar büyümüyor. Neden olabilir? Öğlene kadar güneş alan bir balkonda duruyor.
    ***
    Dallarını toprak yüzeyine değecek şekilde saksı içinde dolandırın. Yer yer bazı kısımları ya toprağa sıkıca temas halinde olsun ya da hafifçe gömülü olsun. Oralardan köklenir ve sonra birçok yeni dallar uzatır.

  10. Başak, Ankara dedi ki:

    Bu bitkiye yeni bakmaya başladım. Bir aydır benimle. Yerine alışması için gelen toprağında tutuyordum. Güzel bir topraktı. Torf bahçe toprağı karışımı. Ama maalesef iki hafta önce kedim oyun oynarken düşürdü. Bahsettiğiniz topraktan bulamadığım için 3 ölçü emin torf + 1 ölçü dere kumu (ince taneli) toprak hazırladım. Kökleri eski toprağından temizlemeden diktim şok olmasın diye. Tamamen kurudukça suladım. Çok sağlıklı görünüyordu. Bugün uzayan dalların birinin en ucundaki filizin kuruduğunu, siyahlaştığını gördüm. Başka bir yerinde sorun görünmüyor. Bu ne anlama geliyor nasıl bir tedavi uygulamalıyım?
    ***
    Toprak iyi. Ama ince toz gibi kum iyi olmaz. İri taneli olmak zorunda. Bundan sonra öyle yapın. Bir dalın ucunun kuruması problem sayılmaz. Havalar iyice ısınana kadar (ve bitki sürekli ev içindeyse) toprak tamamen kurusa bile üzerinden on gün geçmeden sulamayın. Sürekli ev içinde tutacaksanız 3 değil 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı daha iyidir. Bu arada dere kumu diye kumul kumlarını satanlar var. Aynı şey değil. Dere kumu aşağıdaki resimdeki gibidir. Rengi biraz farklı olabilir ama zararı yok.

    dere kumu

  11. Emre, İstanbul dedi ki:

    Bir süredir tesbih çiçeğine bakıyorum. Balkonum hafif esintili. Öğle güneşinden koruyarak bakıyorum. Ancak sürekli dallarında bir yapışkanlık var. Çiçeklendi, çiçekleri geçti. Neemazal ve chrysamed insektisit ile ilaçlama yaptım ama hala yapışkanlık devam ediyor. Yapısında görünür bir değişiklik de yok. Bu yapışkanlık normal midir?
    ***
    Normal değil. Bitler gitse bile yapışkanlık devam edebilir. Kullandığınız ilaçların her bit türüne etkili olup olmadığından emin olun. Mesela problem eğer örümcek bit ise (gözle görülmeleri zordur) onlara ancak kırmızı örümcek denen tarım zararlısına etki eden ilaçlar etki eder. Bitkinizi büyüteçle inceleyin. Güneş altında hareketli olurlar ve daha kolay görünürler.

  12. Dilek, Ankara dedi ki:

    Bugün tesbih çiçeğimin uçlarında beyaz bitler gördüm. Nasıl kurtarabilirim?
    ***
    Pamuk parçasını elma sirkesiyle ıslatın. Bununla tüm beyazları tek tek silip yok edin.

  13. İrem, İstanbul dedi ki:

    Yakut kolyem öğlene kadar güneş alan kapalı balkonumda. Geçen güm fark ettim bütün yaprakların arasında beyazlıklar var. Unlu bit olmuş sanırım. Ne yapmamı önerirsiniz?
    ***
    Kolay yolu zirai ilaçlar satan bir dükkana gidin ve problemi tarif edin. Uygun bir ilaç verirler. Zor yolu ise şöyle:
    Sarımsak ya da soğan ezip öz suyunu alın (bir iki çay kaşığı yeterli). Bitkinin tüm cüssesine uygun bir kaseye bu öz suyu ve temiz su doldurun. Bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ekleyip iyice karıştırın. Ayrıca o kaseden biraz geniş diğer bir kaseye sırf temiz içme suyu doldurun. Saksıyı baş aşağı tutup yapraklı dalları soğanlı sabunlu suyun içine birkaç defa batırıp çıkarın. İki üç dakika kadar devam edin. Sonra hafifçe silkeleyip dallara yapışık damlacıkları düşürün. Sonra da diğer kaseye temiz suya birkaç defa batırıp çıkararak durulayın.

  14. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Merhaba tesbih çiçeğimi 3 ay önce aldım. Gayet sağlıklı görünüyor. gelişim sağlıyor ama hızlı bir şekilde değil çok ağır bir gelişim gösteriyor. kapalı balkonda yetiştiriyorum gayet aydınlık bir ortam. Acaba kış ayı diye mi gelişim sağlamıyor yeteri kadar? Başka bir sebebi olabilir mi?
    ***
    Fazla soğukta ve yazın çok fazla sıcakta gelişmemesi normal. Biraz sıcak hava ve gece boyunca kesintisiz hafif serin esintiler sayesinde hızlıca dallarını arttırarak uzar. Bırakın kış boyunca dinlensin.

  15. Özge, Ankara dedi ki:

    Bu bitkiyi başka sukulentler veya kaktuslerle aynı saksıya ekmek uygun olur mu? Bir de toprak karışımına dere kumu yerine sizin sıklıkla onerdiginiz kuvars kumu kullanmak doğru mudur?
    ***
    Uygundur. Dere kumuna gelince, aslında saksı bitkileri için en iyisi kuvars kumudur ama bulmak kolay olmadığından hep dere kumu diyorum.

  16. Hülya A. -Kırşehir dedi ki:

    0,65 litrelik saksıda bezelye kolyem var. Salonumda duruyor. Arkadaştan 2 sene önce küçük bir parça olarak almıştım. Toprağını torf+ponza olarak yapmıştım. Uzun süre hiç büyümedi ama kötüleşmedi de. Sukulent özelliğinden sebeb az suladım hiç besinde vermedim (son sulamam hariç). Benim hatam. Ama sonrasında yavaş yavaş saksı içini doldurdu saksı dışına uzuyor. Sorun ne derseniz? Aslında şu an için gördüğüm bir sorunu yok. Ama siz saksı yayvan ve geniş olsun demişsiniz benim saksım bu tarife pek uymuyor gibi. Daha geniş saksıya almalı mıyım? Toprağında ponza yanlış mı olmuş? Ben kum koymamıştım. Değiştirsem daha hızlı gelişir mi? Özellikle dikkatimi çeken şey siz çoğu bitkiye besini ayda bir kere tavsiye ederken bezelye kolyesinde her sulamada besin tavsiye etmişsiniz. Sebebini merak ettiğimden sorma ihtiyacı hissettim.
    ***
    İki yılda saksıyı doldurmuş olması fena değil. Ama aslında 1. yıl dolduğunda o hale gelmeliydi. Eğer siz zaten bunu kastettiyseniz her şey normal. Yavaş gelişim sıcak ve havasız mekanlarda olur. Bu türler sıcak+havasız ortamları hiç sevmez. Toprağında sorun olduğunu sanmıyorum. Belki de çok fazla susuz bırakmışsınızdır. Sulamalara karşı ancak çok sıcak yaz aylarında, o ise toprağı güneşten ısındığı zamanlarda sulamakla hassastır. Bitki besinini tarif ettiğim gibi üçte bire indirgediğiniz dozajda yapın. Kırşehir’de yaz boyu gece serinleri sayesinde gelişiminin yavaşlamaması gerekir. Didim’de yaz boyu geliştiğini görmedim. Çok yüksek gece sıcaklığı sukulentlerin çoğunda gelişimi durduruyor (açık havada bile). Yani bitki besinini bitkinizin gelişim göstermediği zamanlarda vermeyin. Gelişim devam ettiği sürece siz de bitki besini vermeye devam edin. Böylece tane yapraklar daha iri olur. Yayvan saksı hiç önemli değil. Daracık/küçücük olmaması yeteli.

  17. Hülya, İstanbul dedi ki:

    Bir hafta önce aldığım ve hazır paket sukulent toprağına diktiğim bitkinin toprağında dün küçücük siyah sinek gibi bir canlı gördüm. Çok hızlı hareket ediyor neye benzediğini göremiyorum. Bugün yanındaki telgraf çiçeğinde de olduğunu farkettim. Bunlar nedir ev yapımı ilaç tavsiyeniz var mıdır?
    ***
    Toprak böcekleriyle uğraşmayın. İlaçlamak için en yapımı tarif filan aramayın. Kim yapsa böcekler değil bitkiler ölüyor. O böceklerin zararı yok. Benim saksılar binbir çeşit böceklerle kaynıyor. Bitkilerim gayet iyi durumda.

  18. Ayşegül, Muğla dedi ki:

    Tesbih çiçeğini sularken (minik saksı) hangi yöntem kullanılmalı? Enjektör ile, alttan suya oturtarak vs?
    ***
    Üstten foşur foşur su dökerek sulayın. Ben yıllardır öyle yapıyorum.

  19. Berrak, Kayseri dedi ki:

    Tesbih çiçeğimi 3. denememde yaşatmayı başardım. Yuvarlak formlu yaprak. Gerçekten su dengesi çok önemli imiş. ilk ikisinde çürüttüm. Yaklaşık 4 aydır, batıya bakan bir pencere yanında akşam 2-3 saat direkt güneş alıyor. Fazla su olayından çekindiğim için toprak tamamen kuruyunca, alttan su veriyorum. Son sefer alttan su aldıkça, alması bitene kadar alta yeni su ekledim. Son seferden sonra yeni yapraklar uzayarak, hatta bazıları virgül şeklini alarak çıktı. Dokununca bu yapraklar jelibon gibi bir his veriyor. Bu durum sulama ile alakalı olabilir mi? Işık ile alakalı mı emin olamadım çünkü bu zamana kadar yerini sevdi. Alttan vermeyip üstten yapraklara çok değdirmeden enjektörle mi sulamalıyım?
    ***
    Öyle sulamayla hiç ilgisi yok. Her şey toprağın özelliği ile ilgili. Ayrıca hem sıcak hem havasız odalarda hemen bozulabilir. Öylesi durumlarda toprağının kupkuru olması daha iyi. Yapraklarının ıslanmasının yıllardır hiçbir zararını görmedim. Aslında ben sürekli dışarıda bahçede, yere ekili yetiştirmişimdir. Ama ev içinde, hava akımlarından mahrum olunca yağmur ormanı bitkileri dahi yapraklarının ıslanması durumunda hastalıklanabiliyor. Onun için daha iyi bilgilenin. Herkesin daima çürüttüğü bazı sukulentler bahçemde (saksıda değil yerde serbest) kışın ağır yağmurlardan göllenmeler olan yerlerde oldukları halde hiçbir bozulma olmuyor. Habire çoğalıp duruyorlar. Yani kısaca toprak hakkında bilinçli olun. Her tür bitki hakkında ayrı ayrı kendi sayfalarında hangi bitkiye nasıl toprak lazım, ben elimden geldiğince en iyi en uygun toprak karışımlarını anlatmaya çalışıyorum. Bu sayfadaki türe gelince, son birkaç yıldaki tecrübeme göre diğerleri kadar hassas değil. Bundan da bahçemde yıllarca var. En sevdiği şey kendi istediği gibi gelişmek. Dalları yerde sürünerek toprağa kök salmayı seviyor. Böylece ilk diktiğim zamanki esas köklü yeri bir şekilde kopsa veya ölse bile geri kalan çoğunluk dalları güzelce gelişmeye, uzamaya, çevreye yayılmaya devam ediyor. Kopup bir köşeye atılmış olanlar kesinlikle kendiliklerinden toprağa kök salar, hayata tutunur. Hatta aynı şey telgraf çiçeği türlerinde bile olduğuna bahçemde şahit olmuşumdur. Yani dalları derine gömmek, habire sulayıp durmak birçok bitki türü için gerekli değil ve üstelik zararlı.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.