Senecio radicans

Senecio radicans bitkisi Asteraceae (Papatyagiller) familyasının sukulent türlerindendir. Diğer adı Curio radicans‘tır. Bakımı için pek bir şey yapmaya gerek yok. Serin aylarda çok hızlı gelişir.

Senecio radicans sarkıcı sukulent bitki türü

Özellikleri

Ana vatanı Afrika kıtasının güneyidir. Kayalıklarda yaşarlar. Yaprakları 3cm kadar uzun, kalın, silindir biçiminde, ucu sivri ve biraz eğiktir. Muz meyvesi şeklinde olurlar. Bundan dolayı Senecio radicans’ın İngilizcede yaygın adı string of babanas’tır (muzlar kordonu). Kurak ve sıcak iklimde üstelik güneşli arazilerin kayalıklarında olunca yapraklar kalın çubuklar şeklini almış. Yapraklarının fotosenteze yeterli yüzeyi olmadığı için yaprakta dipten uca uzanan şeffaf bir şerit vardır. Bu sayede güneş ışınları iç dokulara ulaşır. Bonatide buna epidermal pencere denir.

Yaprak rengi güneşi alma süresine göre gümüşi, hafiften mavimsi ya da düz açık yeşil olur. Ne kadar uzun süreli güneş o kadar mavimsilik..

Gelişimi sadece serin ve soğuk aylarda mümkündür. Dalları 1 metre kadar uzar.

İklim uyumu

Kış soğuklarına dayanıklılığı azdır. En fazla -4C dereceye direkt rüzgar almaması ve dondurucu soğuğun birkaç saatten daha uzun sürmemesi şartıyla dayanır. Yazın şiddetli sıcaklara, saatlerde kızgın güneş altına kalmaya, kısaca Akdeniz iklimine tam uyumludur. Ama buralarda yaz mevsimi boyunca hiç gelişim göstermezler. Diğer zamanlarda, özellikle kış boyunca hızlıca gelişirler. Yazın geceleri bir hayli serin olan karasal iklim bölgelerimizde muhtemelen yaz aylarında da gelişim gösterecektir. Ama buralarda kışın dışarıda bırakmayın.

Kullanım

Yapraklarının ilginçliğinden dolayı sukulent koeksiyoncularının bitkilerindendir. Kayalık bahçe tasarımlarında ve saksılarda sarkıcı olarak yetiştirilir. Akdeniz kıyı kesimlerinde bahçelerde yer örtücü olarak kullanılabilir. Fakat kış aylarındaki dolu yağışları zarar verir. Gerçi ölmezler. Sadece eğer dolu yağışı ilkbahar ortasında olursa eski güzelliğine kavuşmaları sonbahar aylarına kalır. Yaz boyunca perişan halde beklerler.

Yetiştirme, bakım

Senecio radicans ev içinde yetiştirmeye her yerde uygun değildir. Çünkü krasula tarzı fotosentez gereği gece boyunca sıcak + havasız olan ortamlarda kesinlikle hiçbir gelişim göstermez.

Günde en az iki saat direkt güneş alması gereklidir. Ayrıca gündüz saatleri boyunca şiddetli aydınlık yer ister. Aksi takdirde Senecio radicans ışık yetersizliğinden dolayı sağlıksız, çelimsiz ve çirkin görünümlü olacaktır. Işık yetersizliğinde zaten hayatta kalması da mümkün değildir.

Saksıda çok dallı hale getirmek

Az dallı olmasından şikayetçiyseniz dallarını saksı içinde toprağa değecek vaziyette dolandırın. Saksı içinde dolanan dallar toprağa değip köklenir ve daha da güçlenmiş olarak pekçok yeni dallar uzatırlar. Senecio radicans dalları böylece saksının her yönünden aşağı sarkar. Eğer saksı içini çepeçevre saran dallar filiz vermezse köklü kısımları anadan kesin. O zaman hayatta kalmak için mutlaka filiz verirler. Ama bilin ki hızlı gelişimi bir hayli serinlik istiyor. Mesela benim sürekli dışarıda yetiştirdiğim (Didim’de) en iyi kışın hızlı gelişiyor. Yazın tık yok.

Toprak ve sulama

Suyu çabuk süzdüren, kumlu, taşlı, çörçöplü toprakta yetiştirmelisiniz. Benim tavsiyem şöyle:
3 ölçü torf toprak + 1 ölçü arazi toprağı + 2 ölçü 2mm temiz dere kumu.

Sulamayı toprak iyice kurudukça yapın. Bazen sulamayı haftalarca unutsanız bile bir şey olmaz. Zaten suya esasen serin aylarda ihtiyacı var.

Bitki besini pek istemez. Ama verirseniz yapraklar daha dolgun olur. Suya karıştırma oranını çeyrek ölçü ayarlayın ve ayda bir defa verin. Bu kadarı yeter. Yaz ayları (haziran ortasından eylül ortasına kadar) bitki besini vermeyin. Çünkü sıcak aylar dinlenme dönemidir. Bunun dışında serin ve soğuk aylarda devam edin.

Üretim

Senecio radicans tohumla ve çelikle çoğaltılır. Çelikler kolayca köklenir. Yani dal parçalarını direkt toprağa dikin. Zamanı ilkbahar başı ya da sonbahar başından itibaren serin ve soğuk aylardır. 8cm dallarını mesela 10cm çapındaki bir saksıya 3 dal, ama gömmeden, toprak yüzeyine yatırın. Zeytin kadar çakıl taşlarını dalların üzerine bir iki yerine koyun ki toprağa sıkıca temas etsinler. Böylece serin hava sayesinde hızlıca toprağa kök salar ve hızlıca yeni dallar uzatırlar.

Tohumları ilkbaharın en başında veya sonbahar ortasına doğru ekmek gerekir. Çünkü serinde çimleniyorlar.

Benzer akrabaları

Senecio rowleyanus, bezelye kolyesi
Crassothonna capensis
Yunuslu kolye çiçeği (Senecio ‘Hippogriff’)


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.