Isı yalıtımlı saksı yapımı

Tam gün direkt güneş isteyen sukulent bitkiler için piyasada hiç bulamayacağınız özellikte sağlıklı saksıları kendi ellerinizle büyük bir kolaylıkla imal etmeniz mümkündür.

Volkanik kayalara benzerliği ile görselliği harika olur. Bu iş çok zevkli bir el işidir ve üstelik maliyeti ucuza geliyor.

Isı yalıtımlı hafif saksılar

El becerinizi ve hayal gücünüzü kullanarak sadece ısı yalıtımlı saksı değil istediğiniz şekillerde dekoratif suni kayalar / büyük taşlar yaparak bahçenize veya balkonunuza kayalıklar arasında bitki yetişiyor havası verebilirsiniz. Üstlerine istediğiniz gibi motifler yapabilirsiniz.

Önemi: Kuvvetli güneş altında yetişmesi gereken bitkilerden kaktüs vb sukulent bitkiler için idealdir. Bu saksılar sık hava gözeneklidir. Yakıcı güneşin etkisini içeri iletmez ve kalın olmasına rağmen inanılmaz derecede hafiftir.

Mükemmel ısı yalıtımlı saksı nasıl yapabiliriz?

Malzeme seçiminde ne kadar dikkatli davranırsanız yapacağınız saksılar ve yapay kayalar o derece volkanik kayalara benzer.

1- Kullanılacak maddelerden birincisi, bildiğimiz normal klasik çimentodur (Portland tarzı çimento). Grisinden veya beyazından olabilir.

2- İkinci olarak, Sphagnum yosunu çürüntüsü (peat moss) lazım. Peat moss yani yosun torfu. Bunun yerine cocopeat, çok ince kıyılmış kuru ot, ıskartaya çıkarılmış sigara tütünü ve çay posası gibi maddeler de uygundur.

3- Üçüncü olarak kum ve perlit karışımı. Sağlamlık için kum lazım. Daha iyi havadarlık (dolayısıyla ısı yalıtımı) ve hafiflik için kumu az, perliti çok kullanın.

Yukarıda saydığım maddeler özetle: çimento + kuru bitkisel lifler + kum-perlit karışımı.

Çalışma için malzemeler: 1- Plastik eldivenler 2- Harç kabı 3- Şekillendirme kapları..

Dikkat: Çimento uçuşup gözünüze karışmaması için rüzgârsız bir yerde çalışın. Çimento ellerinize zarar verebilir. Eldiven giyinin.

El işi saksılar

Yapılışı

Üç temel malzemeyi eşit ölçülerde iyice karıştıracaksınız. Bunları kuru halde birbirleriyle iyice karıştırın ki su eklediğinizde zorluk çıkmasın. İçerisine bitkisel veya sentetik uzun, sağlam lif de katmalısınız. Sağlam lifler saksılara herhangi bir darbe karşısında kırılmaları önler ve kırık yerine çatlak oluşur. Uzun lifler çalışmanızda zorluk çıkarmasın diye 3 – 4 cm parçalara kırpın. Sonra su ekleyerek karıştıra karıştıra elde şekillendirmeye müsait hamur kıvamına getireceksiniz.

Hamuru şekillendirme kabına yayın. Dip kısım 5 – 6 cm kalınlığında, kenarlar 2 – 3 cm kalınlığında olmalıdır ki gereken sağlıklılıkta ve sağlamlıkta olsun. Büyüklükleri birbirine göre az farklı olan iki benzer kabın yardımıyla şekillendirmeyi daha pratik hale getirebilirsiniz. Her yerinin aynı kalınlıkta olması hiç önemli değil. Saksılar henüz yaşken en altından su çıkma deliği açmayı unutmayın.

İki gün sonra kalıplardan çıkarıp (isterseniz) üzerine motifler yapın. Fırında veya güneşte değil, gölgede kurutacaksınız. Fırında kurutma gibi hızlı kurutma yöntemlerine başvurmayın. Kurudukça sulayarak ıslatın. İmkân bulursanız her gün sulayın. Yağmur alacağı açık bir yerde tutun. Böylece en az iki ay geçmelidir ki çimentodan serbest kalan alkalinlilik iyice azalsın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.