Crassula mesembryanthemoides

Sukulent bitkilerden Crassula mesembryanthemoides bakımı hassas dengeler gerektirir. Yoksa genellikle kökleri ve dip kısımları çürüyor. Toprak karışımı ve sulama biçimleri hakkındaki bilgileri dikkatlice okuyun.

Crassula mesembryanthemoides Güney Afrika’nın doğusuna ait bir Krasula türüdür. Adındaki mesemb kelimesi Buzçiçeğigiller‘den Mesemb grubu türlere benzetildiği içindir.

Crassula mesembryanthemoides sukulent bitki

Crassula mesembryanthemoides

Özellikleri

Oldukça küçük yapılı mini mini bir bitki olmakla beraber 40cm kadar uzama potansiyeli var. Ayrıca daha iri yapılı, büyük yapraklı kültivarlarını da geliştirmişler. Sert beyaz tüylerle kaplı yaprakları çağla yeşili rengindedir. Renk fazla güneş + susuzluk etkisiyle grimsi/mavimsi, bazen de sarımsı bir hal alabilir. Dalları ince olmasına rağmen dik duruşlu sağlamlıkta gelişir. Dallar eskidikçe odunsu bir yapı kazanır ve rengi kızıllaşır. Her yöne yan dallar uzatır.

Crassula mesembryanthemoides yapraklarının rengi koyulaşıp küçülmüş gibi görünüyorsa kökleri ve dip kısmı çürümüştür. Çürümenin ilerlemediği yerlerini keserek alın. Sonra, aşağıda üretimi konusunda anlattığım gibi devam edin.

Kış soğuklarına dayanıklılığı yoktur. Belki çok hafif don olaylarına (dondurucu rüzgarları direkt almazsa) dayanabilir. Ama yine de kışın +1C dereceden daha soğuğa maruz bırakmayın.

Bakımı

Mutlaka güneşli yerlerde yetiştirmelisiniz. Gölgeye uygun değildir. Günde en azından iki saat direkt güneş almalı, güneş almadığı gündüz saatlerinde de yeri çok güçlü aydınlık olmalıdır. Yaz ayları şiddetli sıcak olan bölgelerde yaz boyunca tam öğle saatlerinin dik güneşini direkt almaması iyi olur.

Toprak olarak 2 ölçü torf + 1 ölçü 3mm gibi iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı uygundur. Sulamaları az sıcak, hafif serin zamanlarda toprak yeterince kuruduktan sonra yapın. Diğer fazla soğuk ve fazla sıcak zamanlarda ise toprağı adam akıllı kupkuru olmadıkça sulamamalısınız. Kaktüs besininden yarım dozaj ayarlayarak bir defa ilkbahar ortasında ve bir defa da yaz sonunda verin. Besinli su ile sulama hariç, diğer sulamaları daima çok fazla miktarda su ile yapmalısınız. Saksı alt deliklerinden bolca su dışarı çıkıp gitmelidir.

Fide üretimi

Crassula mesembryanthemoides üretimi dallarını kırıp köklendirmekle yapılır. Dipten gelişen dallarını da ayırabilirsiniz. Birçok krasula türünde uygulanan tek yaprak çeliği üretim usulü bu türe de uyar. Dallarıyla veya yapraklarıyla üretimi için en uygun zaman hızlı gelişiminin mümkün olduğu az sıcak zamanlardır. Mesela ilkbahar ayları, yaz sonu ve sonbahar başı dönemi. Kırıp aldığınız dalı yukarıda tarif ettiğim toprak karışımına dikin ama sulamayın. Ayrıca toprak kuru olmalıdır. 10 gün sonra sulayın. Tek yaprak çeliği yöntemini uygulayacaksanız yaprakları sadece toprak üzerine bırakmanız yeterli. Zamanla filiz geliştirir ve toprağa köklerini daldırır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:

'Crassula mesembryanthemoides' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Yasemin G. -İzmir dedi ki:

    Gövdesinde pas rengi lekeler var. Güneşi fazla alıyordu. Biraz daha az aldığı yere koydum. Ama mantar mı, ilaçlamalı mıyım diye endiseleniyorum.
    ***
    Havasız esintisiz yerlerde gece nemliliği yüzünden mantar hastalıkları olur. Esintili yerde tutun ve toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın. Gece saatlerinde de sulama yapmamalısınız.

  2. Zekeriya Y. -İstanbul dedi ki:

    Crassula mesembryanthemoides çiçek açtıktan sonra çiçekleri taşıyamadı ve eğik duruyor. Bunu düzletmek mümkün mü?
    ***
    Değil. İsterseniz o kısımları kesin (yani budayın), isterseniz olduğu gibi bırakın. Bir dahaki çiçek açma zamanında tedbirli olun. Mesela çiçek tomurcukları henüz küçükken yok edebilirsiniz. Veya bir şeyle destek yapın ki dik dursun. Aslında hiç dokunmayıp çevreye eğik ve saksıdan sarkık pozisyon alması bence daha güzel olur.

  3. Mahmut T. -Gaziantep dedi ki:

    Bu çiçek aldığımda çiçekli idi. Ama sonradan bir türlü çiçek açmadı. Üstelik güneşte ve balkonda duruyor. Çiçeklenmesi için ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Ben çiçekli halde hiç görmedim ama sadece yaz ortasında çiçek açtığını söylüyorlar. Zaten çiçekleri için değil kendi güzelliği için yetiştirilen bitkilerdendir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.