Aizoaceae (Buzçiçeğigiller)

Buzçiçeğigiller hakkında tüm cinslerin ve türlerin ortak özellikleri, bilimsel sınıflama dışındaki gruplandırılmalarında kullanılan adlar vesaire bilgiler.

Aizoaceae - Buzçiçeğigiller familyasından bitkiler hakkında

Aizoaceae (Buzçiçeğigiller) 135 cins bitkileri (ve bu cinslere bağlı yaklaşık 1800 türü) içine alan familyadır. Örnek cinsi Aizoon‘dur (W).

Ortak isimler meselesi

Türlerinin büyük çoğunluğu sukulent özellikli ve otsu yapıdadır. Familyanın bazı türlerinin (farklı cinslerden olsalar bile) ortak grup isimleri vardır. Üç grup isimlendirme şöyle:

1- Buz çiçeği.. Aptenia cordifolia gibi yaprakları ışıltılı olanlar. Familyada bazı türlerin yaprakları ve yeşil dalları sanki üzerleri buzlu gibi zerre zerre ışıltılar yansıtır. Bundan dolayı o türleri buza benzetmişler.

2- Acem halısı.. D. floribundum gibi ince yapraklı olup yer örtücü özellik taşıyanlar..

3- Mesemb.. Yaprakları çakıl taşlarına benzeyenler (örneğin Lithops türleri).. Mesemblerin diğer adı canlı taş çiçeği veya yaşayan taşlar’dır. Ayrıca Buzçiçeğigiller’den sıradışı şekle sahip türler de bu gruptandır.

Aizoaceae (Buzçiçeğigiller) türlerinin dünyada yerleri

Türlerin %96’sı Güney Afrika’nın kurak ve yarı kurak bölgelerine endemiktir. Fakat bunlardan bir kısmı Kuzey Afrika ve hatta Türkiye’nin Akdeniz kıyılarına kadar dağılım gösterir. Geri kalan (%4) türler Avustralya’da ve Orta Pasifik’tedir.

Bir buz çiçeği türünün çiçeği

Kullanım ve bakımları

Aizoaceae familyası türlerinin pek çoğu çeşitli amaçlarla süs bitkisi olarak kullanılır. Güzel çiçekleri için, ilginç görünümleri için.. Veya kuraklığa dayanıklılık özelliklerinden dolayı ve iyi bir yer örtüsü olarak kullanılabilecekleri için.

Bakımları türlerin özelliklerine göre değişir. Mesemb grubu türlerin dışında diğer türler genellikle bakımı basit, ihmallere tam dayanıklıdır.

Mesemb grubundan türleri hakkında net bir bakım bilgisi bulmak mümkün değil. Dolayısıyla bu türler hakkında derin araştırmalar yaparak doğal yaşam alanlarının hem iklim hem coğrafi özelliklerini iyi öğrenmeli ve o yaşam şartlarına uygun bir bakım yolu izlemelisiniz. Mesela kışın kurak bölgelere ait, yazın kurak bölgelere ait ve yaz-kış yağışlı bölgelere ait türler var. Bunların bakım ihtiyaçları farklı farklıdır. Bazılarını yazın serinde tutmak, bazıları kış boyunca tamamen susuz bırakmak gerekir. Ya da tecrübelerinizle zamanla öğreneceksiniz. Yani sıcakta sulamanın zarar verdiği türler, soğukta ıslak toprakta çürüyen türler, mutlaka 7/24 sürekli hava akımı isteyen türler göre göre neyin nasıl olduğunu anlarsınız. Ama birçok kayıplar ve boşa giden paralar sonucunda. Yani pek çok birbirinden acı tecrübeler sonucunda..

Bazı türlerine örnekler

Acem halısı, Drosanthemum floribundum
Aptenia cordifolia, kalp yapraklı buz çiçeği
Carpobrotus acinaciformis, makas çiçeği
Conophytum cordatum, kalp şeklinde sukulent
Damat mendili çiçeği
Delosperma cooperi
Delosperma echinatum, turşu kaktüs
Lithops, canlıtaş çiçeği
Lithops karasmontana
Pleiospilos nelii, çatlak taş
Titanopsis calcarea

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.