Yeni başlayacaklara bahçecilik sırları

Eğer bir bahçeniz varsa, bilgisizseniz, neyi nasıl yapmalıyım diye fikir istiyorsanız en güzel fikirler aşağıda.

Burada bahçecilik sırları demekle bahçe çalışmalarımızda gereken en önemli bilgileri ve püf noktalarını kastediyorum. Ayrıca konu yeni başlayanlar içindir. Hevesle acele edip hatalı işlere girişmek istemiyorsanız lütfen okuyun.

Ağaç ve çalı fidanlarının yerlerini doğru seçin

Ağaç türlerini az tutun. Herhangi küçük bir ağaç fidanı ya da bir meyve çekirdeği dikecekseniz 10 yıl sonra ne kadar büyüyeceğini, ne kadar alana ihtiyacı olacağını, çevresindeki bitkileri ne kadar rahatsız edebileceğini, ya da çevresindeki ağaçlardan ne kadar rahatsız olacağını iyi düşünün. Ona göre karar verin. Elinize geçen her şeyi dikerseniz sonuç kaos olacak. İşin daha kötü tarafı, her bitki birbirlerinin gelişimlerine zarar verecektir. Bu hatalar sizin bahçecilik hevesinizi yok eder.

Bahçecilik, bahçe uğraşıları basit gibi görünse de iyi bir bilgi ve tecrübe ister.

Planlarla projelerle uğraşmakta acele etmeyin

Birkaç yıl boyunca mevsimlik çiçeklerle ve sebzelerle bahçecilik uğraşınızı geliştirmeye çalışın. Hem bu sürede toprağı iyice işleyip düzeltmiş olursunuz. Bahçecilik ile ilgili bilginiz tecrübeniz de artar. İlk yıllarda, en azından ilk iki yılda bahçenize hiçbir uzun ömürlü bitki dikmeyin.

Ayrıca, bu konu ile ilgili olarak “İlkbahar çiçek bahçesi düzenlemenin sırları” sayfasını okumanızı tavsiye ederim. Konu ilkbahar ile ilgili gibi görünse de, okursanız anlarsınız ki tüm yılı kapsıyor.

Hava akımları imkanlarına dikkat edin

Havası nemli memleketler için – Hava akımları çok önemlidir. Birçok bitki hastalıklarının önüne geçer. Bahçenizi hava akımlarından engelleyecek kenar çitleri, çit bitkileri ve duvarlar yerine sağlam tel örgüler tercih edin. Kuytu yerlerde bahçelere sık dallı çalı türü bitkiler dikmek bahçeyi büsbütün havasız bırakır. Mantar hastalıkları yüzünden orada hiçbir bitki sağlıklı yetişmez olur.

Toprağı gübreleme sırları

1- Koyun ve sığır gübreleri ya da solucan gübresi kullanın. Suni gübrelerden uzak durun.

2- Eğer tüm bahçeyi komple gübreleyecekseniz bu işi sonbahar ortası ile sonu arasında yapın. Bu tip komple gübrelemeyi sadece 3 yılda bir yapmalısınız. Tamamıyla yeterli olur.

3- Ağaç ve çalı tipi bitkileri gübreleyecekseniz genelde sonbaharda, bitkilerin tam diplerinden değil, ana gövdenin çapına göre belirli oranlarda mesafede uzaktan gübreleyin. Örneğin bir fidanın ana gövde dip kısım çapı 5cm ise, gübre uygulayacağınız yer ağacın 35cm uzağından olmalıdır. Buna göre, gövde çapı 10cm olan bir ağaca ise gübrelenecek alan 70 cm uzak çevre olmalıdır. Çepeçevre bir hat izleyerek toprağı çapalayın ve çember hattı boyunca çapaladığınız yerleri gübreleyin.

4- Sebze fidesi ekeceğiniz bölgeyi en azından bir ay önce çapalayıp gübrelemelisiniz. Sonra fideleri ekerken, her bir fidenin 10cm uzağından toprağa çok az miktar şeker gübresi veya dap gübresi toprağa karıştırın. İşte bu çok ince bir püf noktasıdır. Fideler çok hızlı büyür ve çok verimli ürün verirler.

5- Söktüğünüz hiçbir otu atmayın. Dökülen yaprakları, çiçekleri atmayın. Her fırsatta bahçenizde gelişigüzel rasgele yerlere hafifçe gömün. Bunların gübre haline gelmesi zamanla solucanların yardımıyla olacaktır. Bu işi sürekli yapın. Çay posaları, ayıkladığınız sebzelerin meyvelerin artıkları ve bayat ekmekler dahil. Bunları yaparsanız yıldan yıla toprağınızın kalitesi ve verimliliği sürekli artacaktır.

6- Gübre arayıp satın almak yerine gerçekten güçlü bir organik gübreyi kendiniz bahçenizde yapabilirsiniz. Bahçecilik hobisi çerçevesinde çok zevkli bir iştir. Gereken bilgi “Organik gübre yapımı” sayfasında.

Toprak düzenleyicilere ihtiyacınız mı var?

Bu maddeleri şunun bunun tavsiyelerine göre hatta uzaman tavsiyelerine göre dahi almayın, kullanmayın. Ancak toprağınızın gerçekten tedaviye ihtiyacı varsa, probleme göre en uygun toprak düzenleyicisini bulun. Mesele beyaz topraklara leonardit çok iyidir. Ağır killi topraklara ise leonardit, dere kumu, ponza taşı ve saman karıştırmak iyidir. Fazla kumlu topraklara ise hem kırmızı killi toprak hem de bolca bitkisel çürüntüler karıştırmak gerekir.

Bitki seçimini neye göre yapmalı?

Her sevdiğiniz / beğendiğiniz bitkiyi yetiştirmeye çalışmayın. Mesela Bodrum’da mavi ladin yaşayamaz. Sivas’ta zakkum olmaz. Ankara’ya begonvil uymaz. Kısaca, bölgenizin iklimine tam uyumlu bitki türlerini seçmek zorundasınız. Satıcılara asla danışmayın. En ciddi kaynaklardan bizzat araştırın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Sebze - Bostan - Tarla

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.