Bitki Sağlığı kütüphanesi

Termojenik bitkiler ile kışın evlerimizi sıcak tutabilir miyiz?

Isı üreten yani termojenik özellikli bitkiler hakkında..

Bünyelerinde ısı oluşturan bitkilere termojenik bitkiler denir (İngilizcesi thermogenic plants). Fakat termojenik sözcüğü dilimize insan sağlığı ile ilgili sınırlı bir alanda özel bir terim olarak geçmiş: bünyemizin yağ yakması hakkındadır. Burada konumuz ise bazı bitki türlerinin kendi ısılarını arttırmalarıdır. Yani bu sayfada söz konusu terimi bitkilerin vücut sıcaklığı oluşturması anlamında düşünün.

Meyvelerde çatlama sorunları

Meyvelerde çatlama sorunları nar ağaçlarında sık görülür.

Ağaç üzerinde meyvelerde çatlama, yarılma problemlerinin sebepleri ve çözümleri ile ilgili. Meyveler niçin yarılıyor, çözümler nelerdir?

Tek kullanımlık orkideler

Çiçekli halde satılan "tek kullanımlık orkideler".. Çiçekleri solunca çöpe atılmaları için üretiliyor.

Burada bahsettiğim tek kullanımlık orkideler marketlerde her yerde gördüğümüz Phaenopsis cinsinden, saksılarda köklü halde satılar bitkilerdir.

Sıcakta toprak kimyası, narenciyelerde yazın kötüleşme

Fotoğrafta yaz sıcaklarında kötüleşmiş, yaprakları cansızlaşmış bir limon. Yazın sıcakta toprak kimyasının niteliği bu soruna yol açar.

Sıcakta toprak kimyası ile ilgili olarak limonlarda ve bazı narenciye ağaçlarında yazın ortaya çıkan cansızlaşma, yapraklarda pörsüme sorunu.

Eve yeni bitki alınca hızlıca bozulmaları

Salon süs bitkilerinden eve yeni bitki alınca hemen bozulmalarının sebepler..

“Eve yeni bitki aldığımızda karşılaştığımız cansızlaşma, çürüme vs ani bozulmaların sebeplerinden ve olmaması için gereken tedbirlerden bahsettim. Diğer yazılarımı da okuduysanız, şimdi bir kere daha anlamışsınızdır ki …”

Alttan sulama

Bazı hassas saksı bitkilerini tehlikeli durumlarda alttan sulama tekniğiyle hayatta tutabilirsiniz.

Saksı bitkilerini burada tarif ettiğim şekilde alttan sulama usulü her zaman için geçerli değildir. Bazı tehlikeli durumlarda geçerlidir. Aşağıda üç madde halinde yazılı.

Takviye gübreleme püf noktaları

Takviye gübreleme işleri genelde suya karıştırılarak verilen, suda eriyen gübrelerle yapılır.

Takviye gübreleme esas gübrelemeden farklıdır. Bir değil birkaç çeşit ve birkaç amaçlı olabilirler. Burada kısa bir tanıtım yapmaya çalıştım.

Yazın sulama riskleri

Sıcakta sulama bitkileri zehirleyebilir. Sıcak yaz günlerinde bitkileri sulamalarda nelere dikkat etmeliyiz?

Sıcakta, yazın sulama toprak ısınmışsa daha fazla tehlikelidir. Serin saatlerde, özellikle toprağın iyice serinlemiş olduğu vakitlerde sulama yapın.

Güneş ışınları süresi

Güneş ışınlarının bitkilere faydası

Bitkilere ihtiyaçlarına göre günde ne kadar süre, tam gün veya yarım gün direkt güneş gerektiğine dair bazı ilginç ayrıntılar, açıklamalar.

Soğanları sökelim mi?

Sonbaharda bahçelere ektiğimiz çiçek soğanları

Yaz mevsimini uyku halinde geçiren soğanlı bitkiler ilkbaharda çiçek açtıktan birkaç hafta sonra yaprakları kurur ve soğanları sökeriz. Veya duruma göre sökmeyebiliriz de.