Bahçe bitkilerimizi gübrelemenin zamanı kış aylarının son devresine doğru olmalıdır. Örneğin istanbul’da en geç şubat sonu, Ankara’da en geç mart başı, Bodrum’da en geç şubat ortası diyebiliriz. Bu, esas gübrelemedir ve büyük önem taşır. Takviye gübreleme ise başka bir şeydir. Ve genelde tek başına tavsiye edilmez. Yani bahçe, tarla gibi doğal toprak ortamlarda kışın esas gübreleme yapmak olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Takviyelerin gereklilikleri ve önemleri başkadır.
Takviye gübrelemeler niçin önemlidir?
İki paragrafta kısaca değinmek gerekirse, aslında bu ikisi birbiriyle aynı gibidir. Sadece, ikinci paragraf özellikle yaz aylarında gece saatlerinin bile fazla sıcak geçtiği yerler için ciddi önem taşır.
1- Yaz boyunca sürekli meyve veya sürekli çiçek beklenen bitkilere iyi olur. Örneğin domates, biber, patlıcan. Çiçek için yetiştirdiğimiz bitkilere gelince, sadece sürekli yeni tomurcuklar veren türlere lazım: Yıldız çiçeği ve yediveren güller gibi.
2- Yaz ayları felaket sıcak geçen yerlerde, yaz boyunca bitkiler toprakta her elementi rahatça alamazlar ve fena halde gerilerler. Bu durumda, toprak bakımı önceden yapmak, her yıl gerekli bakım işlerini yapmak hayati önem taşır. Ve takviye gübrelemeler de yine çok ciddi önem taşır. Bu konuda ilgili sayfa: ⇒ Şiddetli sıcak memleketlerde bahçe bakımı
Ne gibi çeşitleri var?
Takviye gübreler farklı farklı adlarla ve amaçlarla tarımda çok fazla kullanılırlar. Mesela ilkbaharda gelişim hızlandırıcısı ayrı, ilkbaharda yoğun köklenme yapıcı ayrı, toprağı düzenleyiciler ayrı, çok amaçlılar ayrı, yaz boyunca sürekli iyi verim sağlayıcı ayrı. Ve ayrıca, toprağın yapısına göre de özellikleri değişir. Örneğin Kıyı Ege topraklarında potasyum ve kireçlilik yoğundur. Buna göre asitlendirici, kükürtlü gübreler (örneğin ilkbaharda şeker gübresi) kullanın veya o tip özelliklerle takviyeli gübreler kullanın. Yerinize göre, toprağınızın özelliğine göre ve bitkilerinizin ihtiyaçlarına göre en uygun gübreleri seçmek zorundasınız.
Takviye gübreleme nasıl yapılır?
Takviye gübreler bir kısmı direkt toprağa karıştırılan, bir kısmı sulama suyuna karıştırılan türden gübrelerdir. Yaz boyunca doğal gübrelerden yapacaksanız ⇒ gübre şerbeti yapmanız gerekir. Fakat, toprağınızın yapısına göre ve bitkilerinizin nasıl gelişim gösterdiğine göre değişik amaçlı özel suni gübreler çok daha iyi işe yararlar. Küçük bir örnek: İlkbaharda fideler ani bir serpilme gerçekleştirdi ise, beklenenden fazla güçlü gelişim göstermişlerse.. Bu durumda çiçek ve meyve verimi o kof gelişime paralel olarak düşük kalacaktır. İşte bunların yaz boyunca bol bol çiçek açıp bol bol domates, biber, patlıcan vesaire ürünler vermeleri için takviyeci olarak MPK gübresi gerekir. Diğer durumları siz düşünün, araştırın. Burada sadece küçük bir örnek verdim.
Suya karıştırılan özel gübre suya ne oranda karıştırılacak, bitkilere hangi sıklıkta verilecek, her tip gübrenin kullanma talimatında ihtiyacınız olan bilgiler yazılıdır. Ona göre kullanın. Gübre paketinde detaylı bir kullanma talimatı yoksa ve sizin de bilginiz yoksa o gübreden hiç almayın.
Takviye gübreleme yaz boyunca verim sürdürülebilirliği amacıyla ise, bunlar genelde sulama suyuna karıştırılır. Bazen o suyu aynı zamanda yapraklara püskürtürler. Çünkü bazı bitkiler köklerden aldığı gibi yaprakları yoluyla da ihtiyacı olan elementleri alırlar. Hatta bazı bitkilerin kökleri pek fazla becerikli değildir. Bu yüzden yapraktan beslemeye gereklilik doğar. Siz satın aldığınız gübrenin kullanım talimatlarını okuyun ve ona göre kullanın.