Göl soğanı adıyla bilinen Leucojum aestivum güzel çiçekler açan soğanlı bir bitkidir. Amarillisgiller’dendir (Amaryllidaceae familyasından). Fakat familyanın birçok türlerinden farklı olarak gayet zehirlidir. Kesinlikle yenmez. Ana vatanı Avrupa’nın batısı, güneyi, Ukrayna, Türkiye ve İran’dır.
Leucojum aestivum göl soğanının süs bitkisi olarak yetiştirilmesi yaygındır (gerçi bu konuda modası geçmiş, eski tip bahçe bitkilerindendir). Uzun ince saplı zarif çiçekleri son derece şık ve güzel olup aynı zamanda hoş kokuludur.
Diğer Leucojum türlerinden ayırt etmek, onlarla karıştırmamak için başlıca özellikleri şöyledir: Göl soğanı (Leucojum aestivum) bir çiçek sapının ucunda birkaç çiçek açar. Çiçek açma zamanı (genelde) fazla erkenci olmaması şartıyla ilkbahardır. Bazı yerlerde duruma göre kış aylarında bile çiçek açar (zira sonbaharda gürce yapraklanmaya başlıyor). Soğanları ve yaprakları nergis ile benzerlik gösterir. Çiçekleri müge çiçeklerine benzer. Kardelen‘e benzetenler de oluyor.
Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’ kültivarı daha büyük ve daha gösterişli gelişim gösterir. Ve bahçe süs bitkisi olarak daha makbuldür.
Kış soğuklarına dayanıklılığı -35C dereceye kadardır. Türkiye’de yetişemeyeceği yer yok diyebiliriz. Fazla sulak yerlere, su kenarlarına uyum sağlar.
Göl soğanı Leucojum aestivum yetiştirme: Göl soğanı yetiştirmek istiyorsanız en iyi bahçede, normal arazi topraklarında yetişir. Killi toprakları sever. Saksı yetiştirecekseniz, temiz bir yerden killi arazi toprağı (kırmızı killi toprak daha iyidir), ayrıca torf toprak ve dere kumu gerekiyor. Hepsini aynı oranlarda birbirleriyle iyice karıştırın.
Güneşli ama özellikle kış aylarında bol bol güneş alan yerlere ekmelisiniz. Yazın yerinin güneşli olmasının hiç önemi yok. Ağaç altlarında ise, en iyisi kışın yapraklarını tamamıyla döken ağaç altlarıdır.
Saksıda yetiştirirken sürekli dışarıda tutun. Genişlik ve derinlik olarak en az 20cmx20cm ebatlarında saksı kullanın. Çiçek açtığı zaman geçici olarak ara sıra eve alabilirsiniz.
Yazın yaprakları kuruduğunda topraktan sökmeyin. Hatta toprağı uzun süre kupkuru tutmayın. Sonbaharda sökerek ayrılacak soğanları ayırıp tekrar ekin. Ayrıca, çoğu yerde yazın yaprakları kurumaz. Bu durumda yine sonbaharda, daha iyisi yaz sonunda soğanları ayırarak çoğaltabilirsiniz.