Yaz aylarında, yaz başında ya da yaza doğru, birçok kişi özellikle de petunyalarının aniden ölüp gitmelerinden şikâyetçi. Sebep sıcakta sulama ile ilgili. Yazın sulama risklerinin detayları var. Aşağıdan okuyun.
Dikkat: Tam bu konuda ama sadece sukulentlerle ilgili daha önce bir sayfa hazırlamıştım (⇒ sayfası). Şimdi burada ise diğer genel bitki türleri hakkında tavsiyeler veriyorum.
İlkbaharın serin veya az sıcak zamanlarında problem yokken, havalar iyice ısındıktan sonra bazı bitkiler aniden ölüyor. Özellikle de sulama ihmalleri yapılmayan bitkiler. Lafı uzatmadan, sebeplere değinmeden kısaca pratik çözümden bahsedeyim.
Sulamaları günün serin saatlerinde, en iyisi sabahın çok erken saatlerinde yapın. Bitkilerin tam dipleri kuru kalırsa iyi olur. Yani biraz uzaklarından sulayacaksınız. Bitkilerin köklerinin en uzak uçları rahatça ve fazlasıyla su alırlar. Endişeniz olmasın. Eğer bu tip sulamaya özen gösterirseniz ani ölüp gitmeleri söz konusu olmaz artık.
Güneşli balkonlarda küçük balkon saksıları “sıcak memleketlerde” sorun çıkarır. Balkonlarda ve teraslarda büyük saksılar kullanın. Sıcak memleketlerde, ancak direkt güneş almayan yerlerde pek sorun çıkmıyor ama yine de balkon bitkileri büyük saksılarda daha iyi gelişirler ve daha sorunsuz yaşarlar. Büyük saksı kullanın. Sulamaları bitkilerin diplerinden değil saksının en kenarlarından yavaşça su dökerek yapın.
Bahçelerde de, yukarıda da dediğim gibi aynı şekilde, yaz sıcaklarında bitkilerin tam diplerini fazla ıslatmayacak şekilde sulamalar yapmalısınız.
Yazın sulama, sıcakta sulama, özellikle toprak iyice ısınmışsa çok daha fazla tehlikelidir. Serin saatleri, ama daha da önemlisi toprağın iyice serinlemiş olduğu vakitleri bekleyin, o zaman sulama yapın.