Hypericum patulum altın güneş kantaronu

Hypericum patulum türünün Hidcote kültivarı gösterişli bir peyzaj bitkisidir ve açıklık, güneşli bahçeler içindir.

Kocaman altın sarısı çiçekler açan çalı bitki, Hypericum patulum türünün Hypericum 'Hidcote' adlı kültivarıdır. Peyzajcılıkta önemi olan bir bahçe bitkisidir. Ve sarı kantaron türlerindendir.

İri altın rengi sarı çiçekleriyle şahane güzel bir çalı olan Hypericum patulum bahçelerde süs bitkisi amacıyla yetiştirilir. Hypericum ‘Hidcote’ adlı kültivarı peyzajcılıkta önemlidir. Bu kültivarın adı bilimsel olarak Hypericum × hidcoteense ‘Hidcote’ şeklinde yazılır.

Özellikleri

Aslında sarı kantaron adıyla bildiğimiz türlerden biridir. Ana vatanı Çin’in güney-batı kesimi, karasal iklimin hakim olduğu iç kesimlerdir. 1200 m ila 3600m yüksek rakım yerlerde açık arazilerin kayalıklı, eğimli yerlerinde yaşarlar. Kışın yapraklarını döker.

Gelişim-çiçeklenme

Altın güneş kantaronu sık dallı, küçük-orta boy çalı biçiminde gelişir. Boyu genelde 1,5 metreyi aşmaz. Yerine göre (veya bakımsız kaldığında) 30-40cm boylarında kalır. Çiçekleri parlak sarı, oldukça gösterişli ve 7,5cm genişliğinde iricedir. Çiçek açma zamanı (genelde) ilkbahar sonundan sonbahara kadardır. En güzel çiçeklerle bezeli hali karasal iklimde yaz ortasında, Akdeniz ikliminin düşük rakım yerlerinde ise ilkbahar ikinci yarısında görülür. Bildiğimiz sarı kantaronun dev çiçeklisi gibi bir şeydir. Yaprakları biraz parlaktır.

Yaz sonundan itibaren tamamıyla susuz bırakırsanız sonbaharda yapraklarında ve ince dallarında hoş kızıl renkler oluşur.

Kullanım

Fazlaca sık dallı geliştiğinden, geniş bahçelerde budamalarla koskocaman bir top gibi şekillendirmeye uygundur. Bu halde şahane görünümlü çiçeklerle bezelidir. Veya şekillendirmezseniz dağınık dallı olarak yine güzel bir şekilde çiçeklerini açacaktır.

İklim uyumu

Hypericum patulum veya altın güneş kantaronu kışın -20C dereceye kadar dondurucu soğuğa ve yazın kuraklığa iyi dayanır. İç Ege’nin ve Marmara’nın birçok yerine, İç Anadolu bölgemizin bazı yerlerine uygundur. Aslında karasal iklimi sever. Akdeniz ikliminin deniz etkisindeki düşük rakım yerlerinde iyi bir randıman beklemeyin.

Sorunları

Hypericum patulum ve diğer sarı kantaronlar ve hibrit ve kültivarları açıklık, kuru, rüzgarlı ve güneşli yerleri severler. Aksi takdirde pekçok yaprak bitlerinin ve mantar hastalıklarının yapraklarına zarar verme riski var.

Bakımı

Uygun şartlar önemlidir. Şartları iyi ise neredeyse hiçbir bakım istemez. Yukarıda da dediğim gibi açıklık, rüzgarlı, güneşli bahçelere uygundur. Havası kuru olan bir memleketle olması ve sık sulanmayan bir bahçede olması şartıyla, yarı güneşli/yarı gölge yerlerde çok daha gösterişli gelişecektir. Süzek, taşlı toprakları sever. İlk yıl hariç, sonraki yıllarda hiç sulama istemez. Yine de eğer yaz ayları tam kurak geçiyorsa sadece 15-20 günde bir adamakıllı bir sulama yapmak iyi olur.

Budamaları her yıl kış sonunda yapın. Tüm dallarını dipten kesin. Hızlı bir şekilde yeni dallar uzatacaktır. Eğer ilkbahar sonuna kadar fazla gür gelişim gösterirse ve düzensizce uzamışsa isterseniz şekillendirme budaması yaparak bir top şekli verebilirsiniz.

Hypericum patulum – altın güneş kantaronunun üretimi, çoğaltılması ilkbahar sonunda yarı olgun dal çeliği yöntemiyle yapılır.

Son olarak..

Hypericum cinsine ait, süs bitkisi amacıyla yetiştirilen, ticareti yapılan Hypericum patulum gibi iri çiçekli birkaç tane daha tür ve hibritler var. Bunlara da (ve hatta tüm sarı kantaronlara) tamamıyla aynı bakımı yapmak gerekir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: