Tek kullanımlık orkideler demekle köklü saksılı oldukları halde satın alındıktan sonra bir iki hafta içinde çöpe atılacak kadar mahvolan orkideleri kastediyorum. Özel ayarlarla ısıtma sistemli ve yoğun nemli hava hareketlerine sahip özel seralarda sünger benzeri bir madde ile hızlıca büyütülüp çiçek açtırılan orkideler hediyelik amaçla satışa çıkarılır. Küçük saksılarda veya süslü saksılarda görünce, evlerde uzun süre yaşatabileceğinizi sanırsınız. Aldanıyorsunuz. Onlar ancak tüm yıl 7/24 kesintisiz ısı ayarlı havalandırma sistemi olan, içeride her zaman yazlık kıyafetlerle hatta yarı çıplak yaşanan ultra süper zengin – süper modern zengin evlerinde hayatta kalabilir.
Özellikle marketlerde satılanlar ölüm sürecine girmişlerdir bile. Köklerinin tutunduğu süngerimsi madde.. Bazen de minyatür orkidelerde gördüğümüz yoğun ve ince/sıkı sphagnum yosunu veya cocopeat. İşte bu maddeler neredeyse hiç kurumaz, dıştan kuru görünseler bile içleri ıslak kalır. Ve işte bu sebeple, orkideler alışık olduğu sıcaklığa göre daha serin yerlere geçer geçmez köklerin gövdeye bağlı yerlerinden ve köklerin üzerindeki eklem yerlerinden hücre ölümlerine maruz kalıyor. Bu ise o bitkilerin artık ölüm süreçlerine girdikleri anlamına gelir. Ama, orkideler yapıları icabı sukulent bitkiler gibidir. Yani hemen pörsümüyor, bozulmuyor. Birkaç hafta güzel görünümlerini korurlar.
Ucuzcu marketlerde gördüğünüz çiçekli orkideler
Herkes görüntülerinden anlamıyor ama aslında ıskartaya çıkarılmış, yaşamsal fonksiyonları durmuş, ölüm sürecine girmiş bitkilerdir. Bu sebeple diğer satış yerlerine göre fiyatları 3-4 misli kadar daha ucuzdur. Bunları alıp yaşatmak çok zor, biraz da şans işi. Tek kullanımlık orkideler aslında her yerde satılan orkidelerdir diyebiliriz. Sadece ucuzcu marketlerdekiler değil. Bundan emin olabilirsiniz.
Niçin o kadar hassaslar?
Doğal özelliklerinin öyle olduğunu düşünmeyin. Seralarda yapay şartlarda hızlıca, fazlasıyla kof gelişmişlerdir. Bünyede dokular doğal şartlara dirençsizdir. Kalsiyum eksikliği had safhadadır. Serinlik-soğukluk yönünde en küçük bir ısı farklılığı bile en başta köklerin çok ciddi zarar görmesini sağlar. Serin, nemli ve havasız ortamlarda gövdeleri kolayca siyah küf hastalığına maruz kalır.
Fakat bu aşamada orkide kökleri, ana bitki için artık hiçbir şey ifade etmeseler bile, kendileri 2-3 hafta boyunca gayet sağlıklı görünürler. Oysa yavaş yavaş çürüyüp gidecekler. Ana bitki ayrı, kökler ayrı, birkaç hafta sağlam görünümlerini korurlar.
Peki nasıl yaşatırız?
Öncelikle, eylül ayından haziran sonuna kadarki dönemde evinizde sıcak – soğuk ısı dengesizleri asla olmaması lazım. Bu kadar da olmaz demeyin. Çünkü bu orkideler aşırı kof! Maalesef hız çağı olan zamanımızda artık böyle. Yaşatmak için uğraşacaksanız ihtiyacınız olan bilgiler aşağıdaki sayfalarda.
1 ⇒ Bozulan orkide tedavisi
2 ⇒ Phalaenopsis orkide