Sihirli defter ile kilo ver

Benim sihirli defter dediğim çalışma, aslında dünyaca meşhur Bullet journaling’ten yaptığım bir uyarlamadır. Yani o sistemin bir benzeri. Ben tek amaçlı ve bir hayli sade tasarladım. Burada örnek olarak kilo verme üzerinde bir plan geliştirdim.

Sihirli defter örneğimdeki gibi düşünerek hayatınızı organize edeceğiniz özel bir günlük oluşturun

Siz bu “sihirli defter” örnek planından yola çıkarak, kendiniz istediğiniz bir hedefte ya da tüm sorumluluklarınızda, yükümlülüklerinizde bunu kendinize uyarlayabilirsiniz. Çocuklarınıza da öğretebilirsiniz.
Bullet jurnaling insana ne sağlıyor? İnsanı üretkenlik, özfarkındalık ve yaratıcılık alanlarında hızlıca geliştirir. İlginç bir kendi kendini yönlendirme – motivasyon sistemi. Kendi elinizle yapacağınız kendi eseriniz. Sizden-size bir rehber, bir müfettiş, bir eğitmen! Şimdi başlayın – birkaç hafta sonra büyük değerini anlarsınız.

Çalışmaları planlama, organize etme ve takip günlüğü

Bütün mesele işlerinizi, sorumluluklarınızı, yükümlülüklerinizi en iyi şekilde yürütmek ve başarılı olmaktır. Geçmiş.. Şimdi.. Gelecek.. Hepsi defterinizde, elinizin altında.

Ne faydası var? Sizi nasıl başarıya ulaştırır?
Geçmiş: Gözden geçirmeler.. Her şeyi bir sihirli defter içinde akıllıca kayıt altında tuta tuta, geçmişte bıraktığınız başarılarınızı / başarısızlıklarınızı ve geçmişte kalıp da unutmamanız gerekenleri “izlersiniz”..
Şimdi: Organize etmeler.. Geçmişi defterinizde apaçık izleyebildiğiniz için içinde bulunduğunuz günü / günleri daha bilinçlice, daha verimlice, daha bir şevkle organize edersiniz. Yine defterinize çalışmalarınızın ana detaylarını kısaca yazarak.
Gelecek: Planlamalar.. Geçmişe ve şimdiye (defterinizde) sahip olduğunuz için ve görebildiğiniz için gelecekteki hedeflerinize adımlarınızı çok daha sağlam atarsınız. Çünkü görüyorsunuz ve farkındasınız nerede, niçin, nasıl tıkanıyorsunuz, nerede niçin daha başarılı oluyorsunuz.. Bu şekilde gelecekle ilgili planları ihtiyaca göre sürekli en iyi şekilde güncelleyebilirsiniz.

Her şey tek defterde. Üstelik çok az şey yazarak. İşte bütün bunlar sizi motive eder ve sürdürdüğünüz çalışmalarınızı daha fazla sevgi ile ve daha güçlü başarma güveniyle sürdürürsünüz. Belki en önemlisi, vaktinizi çok iyi bir şekilde yönetmeyi öğrenirsiniz. Bu bile başlı başına çok büyük bir kazanç.

Sihirli defter yapmak için nelere ihtiyacınız var?

Sadece bir defter ve bir kalem.
Defter: A5 boyutunda (ilkokullardaki eski tip klasik ders defterleri boyutlarında) kareli bir defter. Yalnız, kâğıtı yüksek kaliteli olsun. Yani sıvı mürekkepli, ispirtolu kalemler kullanırsanız renkleri emip yaymasın, arkaya geçirmesin. A5 boyutu iyidir çünkü küçük olduğundan dolayı içindeki yazılara iyi odaklanırsınız. Çantanıza da kolay sığar. Kareli olması ise yazdıklarınıza tam odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Birer satır ara ile ve elinizden geldiğince küçük küçük yazmalısınız (mesela ben tek bir kare içine üç harf rahat sığacak kadar küçük yazarım). Defter ne kalınlıkta olmalı? Nasıl tercih ederseniz.
Kalem: Bir kurşun kalem (0.5 inceliğinde). Ve bir de silgi. Defterde yapıyı oluştururken ve ayrıca temel yükümlülüklerinizi yazarken her şey tertemiz ve net olmalı. Bu aşamada sadece kurşun kalem kullanın ki hatalı yazdığınızda karalamayıp silesiniz, yeniden temizce yazasınız. Renkli kalemleri sonraki işlerde, isterseniz kullanırsınız.

Önce, kısaca kilo verme tarzınızı, prensiplerinizi ele alalım

O kadar sağlam bir gidişat belirleyin ki aynen “Mutlulukla sürdürülebilir kilo verme yöntemi” diyebilesiniz.
Kilo verme çalışmalarında çoğunluk genelde başladığı gibi vazgeçiyor. Çalışmalara hiç girişmeyen kilo sorunlusu kişiler ise daima yılmış kişileri örnek alır ve kilo verme çalışmalarına başlamak hiç de içlerinden gelmez.

Başarısızlıkta sebepler:

  • Bünyenin iyice alışmış olduğu zevk alma biçiminin aniden değiştirilmesi. Ciddi sıkıntı, üzüntü ve stres getirir.
  • Ani girişilen gayretli kilo verme çalışmalarında hiçbir esneklik yok. Bu durumda “kırılma” kaçınılmazdır. Ve işler bozulur. “Haftada bir serbest gün, istediğimi yiyebilirim” uygulamaları sadece işlerinden başını kaşıyacak vakit bulamayanlara uygundur. Diğer çoğunluğa ise, sadece şehir efsanesi. İşe yaramıyor. Böyle esneklik payı olmaz.
  • Bilinçaltınızı bir çırpıda ikna etmeniz imkansız. Yani bilinçaltı akılsız hayvanlar gibi otomatik hareket eder. Alışkanlık kazanması zor olduğu gibi bir alışkanlığı bırakması daha da zordur.

Çözümler:

  • Zevk alma alışkanlığınızı uzun vadeye yayacağınız bir süreçte yavaş yavaş değiştirebilirsiniz. Birden bire olması ters etki yapar.
  • Esneklik payı fazlasıyla olmak zorunda. Bu pay(lar) o kadar fazla olsun ki kırılma olasılığı tamamıyla sıfıra düşsün.
  • Bilinçaltının alışmasını, kabullenmesini, istediğiniz yönde biçimlenmesini de yine uzun vadede gerçekleştirebilirsiniz. Küçük adımlarla, hiç pes etmeden, doğru bilgilerle, disiplinle, yavaş yavaş, adeta hiç hissettirmeden.

O halde: Kilo verme çalışmalarınızda izleyeceğiniz yol şimdiki perhizsiz gidişatınızı adeta milim bozmadan.. Ama çok az ölçülerde, haftadan haftaya, hamur işlerinde ve tatlılarda minimal azaltmalar, hareketlilikte ise kendinizi fazla yormayacak derecede artışlar yaparsanız ve asla vazgeçmeden haftalarca, aylarca bu azaltmalara/arttırmalara hiç yılmadan devam ederseniz mutlaka başarırsınız. Aşağıdaki yolu izleyin, tam iki yıl sonra tığ gibi incecik olacağınızdan emin olun.

6 aylık bir program dahilinde sihirli defter yapısını hazırlayalım

Bu defteri ister tüm işleriniz, tüm sorumluluklarınız için hazırlayın, ister sadece tek bir hedefiniz için hazırlayın. 3 aylık, 6 aylık veya bir yıllık ya da birkaç yıllık vadelerle yapabilirsiniz. Aşağıda 6 aylık için anlattım. Ve tek amaçlı: Kilo verme.

Defter kullanımı: Bir yaprak, önlü arkalı düşünürseniz, aslında iki sayfadır. Her yaprağın tek tarafına yazın. Mesela şöyle: İlk yaprağın ön ve arka yüzü boş kalır. İkinci yaprağın ön yüzüne yazın. Arkası boş kalacak. Aynı şekilde üçüncü yaprak, dördüncü yaprak.. Sürekli sağ sayfa yazılı, sol sayfa boş, yazısız. Sol sayfalar niçin boş kalıyor? Çünkü karamsarlık yapmaz, sıkıntı vermez. Ayrıca, zamanla eski yazılı sayfaları kontrol ederken, o sayfalardaki bazı meselelerin açılımlarını soldaki boş yere yazmak isteyebilirsiniz. Veya, gelecekle ilgili sayfalara, sonradan bir şey ekleyecekseniz, yer yeterli değilse, sol tarafa yazarak ve renkli kalemlerle çizgiler çizerek ilgili satırlarla bağlarsınız. Yani sol taraflar yedek boş alan gibi iş görüyor. Her şeyiyle sihirli defter.
Defterin yapısını neler yazmakla oluşturacağız?
İlkin aşağıdaki tariflere göre taslak sayfalar hazırlamak gerekiyor. Daha sonra zamanla o taslak sayfaları gerektiği gibi, istediğiniz gibi doldurursunuz.

Kareli bir okul defteri

1- İlk sayfa

6 aylık programınızı bu sayfaya birkaç satır aralıklara ay-ay yazın. Ay isimleri.. Hemen altlarına o ayda yapacağınız en önemli işleri veya temel hedefleri, çok kısa, ana hatlarıyla yazın. Satırlar yetmeyeceğinden, sayfanın ortasında yukarıdan aşağı çizgi çizin. Ayları sağa ve sola dağıtın. Mesela sol yarıda ilk 3 ay birkaç satır ara ile, sağ yarıda sonraki 3 ay birkaç satır ara ile. Her bir ayın altına kısacık notlar yazarsınız. Ne gibi işler sizi bekliyorsa onları, mümkün mertebe kısa-kısa ve küçücük yazılarla. Her ay ne yapılacak, şu anda bilmiyorsanız onları ileride yazarsınız. Daha ileride ise, bu aylar geride kaldığında, mesela kilo verme çalışmalarınızda hangi ay ne kadar zayıflamış, kaç kiloya düşmüşsünüz, onları yazarsınız. Şimdilik 6 ay isimlerini yazın. Altlarını zamanla çeşitli amaçlarla doldurursunuz.

2- Sonraki bir sayfa

Şimdiki ayın (içinde bulunduğunuz ayın) günleri sayfası olacak. Şimdi bulunduğunuz günden itibaren bu ayın günlerini, ay sonuna kadar gün gün yazın. Sayfayı dikey çizgilerle üçe veya dörde bölün ki günler sığsın. Bu rakamlar neye yarayacak? Günlerin yanına o günlerle ilgili, lafı hiç uzatmadan, kısacık ve çok küçük olarak sorumluluklarınızı ve bazı önemli şeyleri yazarsınız.
İsterseniz şunu da yaparsınız:
Her bir gün geçtikçe, zamanla, hangi günü başarılı geçirdiniz, hangi günü başarısız geçirdiniz yanlarına başarılı geçti anlamında işareti, başarısız geçti anlamında X işareti koyarsınız. Az başarılı günlere ise işareti koyarsınız. Bu size ne kazandırır? Zamanla göreceksiniz ki başarısız günleriniz çok az! İşte böylece motive olacak, daha da sevgiyle çalışmalarınıza devam edeceksiniz. Hem ara sıra geçmişe göz atarak ne zaman ve ne sebepten dolayı ne gibi başarısızlıklar yaptığınızı hatırlarsınız. İsterseniz başarısızlığa veya başarıya etken olan olayları sol sayfaya günü gününe not edersiniz ki ileride okuyup ders çıkarasınız. Hiçbir şey boşa gitmemeli, unutulmamalı.

3- Şimdiki ayın ‘hafta’larına ayrı ayrı sayfalar

Her bir sayfaya şimdiki ayın bir haftasını, yukarıdan aşağıya eşit satır aralıklarıyla haftanın 7 gününü (gün adını ve ayın kaçı olduğunu), alt alta ama mesela 3 satır ara ile yazın. Sonra (şimdi veya zamanı geldiğinde) her bir günün altına o gün yapılacakları kısacık, öz şekilde ve küçücük harflerle yazacaksınız.
Rastgele örnekler:
Pazartesi filan börekten yap. Sabahleyin 30 dakika yürü.. Salı günü özel salatalar düşün. Saadet Hala’yı ziyaret et. Salı Pazarı’nı dolaş.. Çarşamba ton balığı, roka salatası, türbe ziyareti..  Perşembe doktor randevusu, resim sergisi.. Cuma misafir kabul etme günü, Arnavut ciğeri, soğan salatası, puf böreği .. vesaire vesaire.. Gerçek hayatınıza uygun talimatlar yazın ve ne yazdıysanız uygulayın. Unutmayın ki haftadan haftaya, milim milim, gıdım gıdım hamur işlerini ve tatlıları azaltmanız, hareketliliği de yine azar azar arttırmanız gerekiyor. Her şey bu çerçevede!

4- Son olarak, isteğe bağlı 2-3 sayfa

Bunları ciddi hedefleriniz için ya da özel ilgi alanlarınızla ilgili olarak yapın. Mesela bir sayfa, bu 1 ay içinde okuyacağım kitapların listesi.. Sonraki başka bir sayfa yine bu 1 ay içinde yapacağım ziyaretlerin, gezilerin listesi.. Neye ilginiz varsa.. İzlemek istediğim filmler, satın almak istediğim şeyler, bahçeye ekeceğim tohumlar fideler, budayacağım ağaçlar, oynayacağım veya seyretmeye gideceğim maçlar, katılacağım seminerler, konferanslar.. Vesaire vesaire.. her biri için özel bir sayfa.. Sol sayfalar boş kalıyor ya, sonradan neleri uyguladınız, gerçekleştirdiniz, neler anladınız isterseniz sol sayfalara not edersiniz.

5- Şimdiki ay bitip sonraki ay gelince

Yukarıdaki 2. maddeden itibaren bu satıra kadar, yine aynı şeyleri, “sıradaki yeni ay” için yapacaksınız. İsterseniz o sayfaları şimdiden hazırlamayın. Çünkü ilk ay tecrübe kazandıktan sonra belki yukarıdaki tariflerimden çok daha yaratıcı ve pratik olarak kendi geliştireceğiniz sihirli defter programlamalarıyla devam edersiniz.

Altı ay dolunca:
Yeni bir defterle sıfırdan başlayın. Veya defteriniz kalın ise aynı defterle, yeni bir 6 aylık (veya istediğiniz herhangi bir sürelik) yapı hazırlayın. 6 aydır sürdürdüğünüz “Çalışmaları planlama, organize etme ve takip günlüğü” uygulamanızdan sonra, belki çok daha işlevsel bir şekilde kendi tasarımınız bir model sihirli defter oluşturursunuz. Veya benim tarifimle devam edersiniz.

Sihirli defter için ek bilgiler

Uyarlamalar: Temel gerekliliklerin dışında, yazdığınız her şeye renkli kalemlerle renkler, şekiller, şemalar yapabilirsiniz. İstediğiniz gibi.. Böylece, sihirli defter sizin kişisel dokunuşlarınızla daha bir işlevsel ve sanatsal bir yapıya kavuşur.

Astral etki: Yazdıklarınızı kimseye göstermeyin. Defterinizi uyurken başucunuzda ya da yastığınızın altında tutun. Sizin bir parçanız gibi değer verin. Bu sayede adeta sizinle konuşacaktır. Sözü size geçer. Denerseniz bana hak verirsiniz.

İlk birkaç ay: Tavsiyelerimde çok az şey yazmanız gerektiğini gördünüz. İlk üç ay böyle devam edin. Eğer ilk aşamada defterinizi birçok ayrıntıları uzun uzun yazmakla doldurursanız bu sizi yıldırabilir. Onun için ilkin yukarıdaki çerçevede hareket edin. Birkaç ay geçince zaten her şey tamamıyla sizin kontrolünüzde çok daha güzel bir şekilde devam edecektir. Sihirli defter esas etkisini o zaman göstermeye başlayacaktır. Ve ne kadar faydalı olduğunu da o zaman anlayacaksınız.

Katma değerleri

Size hayatınızı büyük başarıyla organize etme yeteneği kazandırır. Bu ve yukarıda bahsettiğim faydalarından başka: Kalem tutarak el ile, ince ince dikkatlice yazı yazmak beyne çok iyi gelir. Devam ederseniz bu işi çok seveceksiniz. Daha birçok faydalarını saymak mümkün. İleride kendiniz keşfedeceksiniz.

Diğer benzer sayfalar

⇒ Ritüeller ders çalışmalarda başarıyı kesin kılar
⇒ Ders çalışma hataları

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: