Mavi ladin çamı, Picea pungens

Mavi ladin veya mavi çam Picea pungens türünün çeşitli kültivarlarından ağaçlara denir. Yaz ayları şiddetli sıcak bölgelere uygun değildirler

Mavi ladin ağacı

Picea pungens ‘Hopsii’

Pinaceae (Çamgiller) familyasından Picea (Ladin) cinsinin Picea pungens türüne İngilizcede Blue spruce derler. Türkçesi mavi ladin, veya bazen mavi çam deriz. Hopsii adlı kültivarı peyzajcılıkta büyük önem taşır.

Özellikleri

Picea pungens türünün pekçok kültivarı olduğundan dolayı, bu türün mavi ladin ismiyle tanıtımında birbirinden çok farklı tiplerde mavi ladinler görürüz. Dal yapısı, gelişim şekli, rengi, renk tonu çeşit çeşittir. Mavi denmesi abartılıdır.

Picea pungens ‘Hopsii’ kültivarı en yaygın ticareti yapılanı, en beğenilenidir. -40C derece kış soğuklarına dayanıklıdır. Diğer çeşitlerinin kış soğuklarına dayanıklılığı az olabilir. İyi tanımak ve doğru bilgilere ulaşmak gerekir.

Uyarı

Tüm mavi ladin (veya mavi çam) çeşitleri, kültivarları yazları şiddetli sıcak olan bölgelere hiç uygun değildir. Buralarda mavi ladin fidanlarını sadece kuzey yönü açıklık olması şartıyla kuzeye bakan duvar, bina yakınlarına dikmelisiniz. Çünkü yaz boyunca fazla sıcakta pişmemesi ve kış boyunca yeterince soğuk rüzgar alması gereklidir. Ayrıca ağacın altını toprağı serin tutacak şekilde malçlamak gerekir.

Mavi ladin yetiştirme

Nötr veya hafif asitli toprak istiyor. Alkalinliliği yüksek toprakları sevmez. Suyu iyi geçirir ve derin toprak özelliği olan yerler daha uygundur.

Suyu iyi süzdüren ve çabuk kuruyan topraklarda yaz boyunca yapacağınız sulamalarda suyun çok derinlere gideceği şekilde çok su ile sulamalısınız. Killi topraklarda o kadar gerekmez.
Aslında susuzluğa dayanıklıdırlar. Gelişim zamanında ilkbahardan yaz ortalarına kadar sulamaya dikkat edin. Sonrasında eğer toprak fazla kumlu değilse sulama önemli değil.

Saksıda mavi çam

Saksıda yetiştirecekseniz mavi ladin köklerinin sıcağa ve soğuğa fazla hassas olduğunu göz önünde bulundurmak zorundasınız. Kalın kenarlı ve kocaman büyük çömlek saksı gerekiyor. Toprağı hem süzek ve havadar hem de kökleri iyi tutacak nitelikte olmalı.

4 ölçü torf toprak + 2 ölçü arazi toprağı + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu + 2 ölçü kil bilyeleri veya ponza taşı karışımı yapın.

Saksıda yetiştirirken sulama sıklığına dikkat edeceksiniz. Bahçede toprakta sorun olmaz ama saksıda susuz kalması öldürür. Toprak kupkuru kalmamalı. Buna göre sulama sıklığına dikkat edin.

Cüce mavi çam (mavi ladin) kültivarları saksıda yetiştirmeye daha uygundur. Daha pahalıdır. Cüce mavi ladinlerden Picea pungens ‘Montgomery’ kültivarı kış soğuklarına -40 dereceye dayanır. Fakat o kadar soğuk olmayan yerlerdeki orta şiddetli don olaylarına bile dayanamayabilirler. Saksıda yetiştirmenin böyle bir dezavanyajı var.

Picea pungens mavi ladin fidan üretimi

Mavi ladin çeşitleri (has tür olmadıklarından dolayı) tohumla çoğaltılırsa yeni fidanlar başka özellikler taşır. Bu sebeple çoğaltılmaları uygun türlerden çam fidanlarına aşılama yoluyla yapılır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler:

'Mavi ladin çamı, Picea pungens' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Conkara 52 dedi ki:

    Mavi ladinim kurudu, döküldü. Tekrardan canlanır mı? Canlandırmak için ne yapabilirim?
    ***
    Büyük bir ihtimalle tamamen ölmüştür. Eğer küçük bir fidansa canlı olup olmadığını şu yolla kolayca anlarsınız: En dipte toprak yüzeyi hizasında gövdesini hafifçe kazıyın. Önce yeşil sonra beyazımsı canlı doku varsa canlanma ihtimali de var. Eğer ölmüşse kazıdıkça kahverengi gibi ve yumuşamış dokularla karşılaşırsınız. Uzun süre önce öldüyse yumuşak değil kupkuru olmuştur.

  2. Deniz, Sivas dedi ki:

    Merhabalar, tüplü mavi ladin fidanları aldık yaklaşık 2 metre boyundalar. Henüz dikmedik. Ekim için neler önerirsiniz? Fidanlıkta çok sık halde muhafaza edilmiş. Dalları biraz ufak kalmış ve yıpranmış. Bunun düzelmesi ve daha iyi bir görünüm alması için ne yapılabilir? Tepe sürgününün budanması hakkında biraz bilgi verir misiniz?
    ***
    Ne şekilde yıpranmış bilmiyorum ama bence şimdi budama filan yapmayın. Tam bir yıl boyunca kendine gelmeli. Bir yıl sonra duruma göre gereken ne ise yapılabilir.

  3. Ahmet, Kocaeli dedi ki:

    Bir ladin ancak kendi cinsine mi aşılanır veyahut herhangi bir karaçama veya başka bir cins çama mavi ladin aşılasak tutar mı?
    ***
    Hem aynı cinsten hem benzer özellikli gelişim gösteren bir tür olması şart. Bunlarda ayrıca kök özellikleri çok önemli. Mesela az köklenen bir türe fazla büyüyen bir türü aşılasanız üst kısım fazla büyüdüğünde kökler taşıyamaz ve rüzgarlardan kolayca devrilir.

  4. Canberk, Ankara dedi ki:

    Bahçemdeki iki mavi ladin ağacından birinde iğne kayıpları var. Hastalıklı olan ağacın dal ayrımlarında boncuk gibi kesecikler var. Bazıları şeffaf. İçlerinde beyaz küçük yapılar mantar mı böcek larvası mıdır? Elle dokununca daldan kolayca ayrılıp düşüyorlar. Oldukça kuru ve bastırınca hemen dağılıp toz haline geliyor. Ne oldukları ve tedavi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
    ***
    Ağaç belki hastalıklı değildir. Toprağın özelliğine göre, özellikle de gübreleme yüzünden toprağın EC derecesi olumsuz yönde yükselir. Böyle olunca da bitki gereksiz fazlalıkta istemeden aldığı kimyasal maddeleri çeşitli yerlerinden sızdırır. Sızma bitkinin reçineli öz suyu ile olur. Damlacıklar kuruyunca aynen tarif ettiğiniz gibi hale gelirler. Reçineli öz su sızması bitki bitleri yüzünden de olabilir. Bitlere karşı iyice kontrol etmelisiniz. Gübre vermeyin. Ağaçların diplerine ilaç, tuz ve tuzlu yemek suları kesinlikle dökmeyin.

  5. Mehmet, Yakutsk dedi ki:

    Bu ağaç burada yetişir mi? Etrafta huş ağaçları ve yeşil ladin var. Gündüz -44 gece -60 derece olabilen, eylül sonundan nisan sonuna kadar kesintisiz don olayı olan yerde bu ağacı yetiştirmek mümkün müdür? Bura için hardiness zone 1 diyor.
    ***
    -40C derece civarında don olaylarına dayanıklı olabiliyorlar ama sizin oraya uygun mudur hiç bir fikrim yok. Çevrenizde hiç görmediyseniz muhtemelen uygun değildir.

  6. Buse, Mersin dedi ki:

    Bir mavi ladin diktim. Yarı gölgeli bir alan. Acaba mersin sıcağına dayanabilir mi?
    ***
    Sanmıyorum. Belki iki belki üç yıl sonra kurur gider. Belki de bu yaz kurur.

  7. Buse, Mersin dedi ki:

    Peki yaşaması için hiç mi şans yok? Altını nemli tutsam olmaz mı? Bolca da sularım çok iyi bakarım. Hem tomurcukları büyüdü. Ne zaman filizlenir?
    ***
    Hiçbiri işe yaramaz. Ama bu yıl (eğer Mersin’deki ilk yılı ise) güzelce gelişir merak etmeyin. Yazın biraz kötüleşebilir, bu da sorun değil. Esas tehlike kışın yeterince üşüyememesi. Buralarda pek mümkün değil. Bazı bitki türleri (mesela klasik meyve ağaçlarımızın çoğu) kışın yeterince uzun zaman yeterince soğuk dönem geçirebilirse ancak o sayede hayati önem taşıyan yapılanmalarda bulunabiliyor. Belki diktiğiniz yer kuzeyli rüzgarlara açık ise kışın yeterince üşümesi mümkün olabilir. Niçin kış üşümesi gerekiyor diye merak ederseniz şu sayfayı okumalısınız: Meyve ağaçlarının soğuklama ihtiyacı ve vernalizasyon

  8. Buse, Mersin dedi ki:

    Kuzey rüzgarlar alıyor. Kışın hava 0C dereceden fazla düşmüyor. Üşümesi için yeterli mi acaba?
    ***
    Şiddetli soğuk önemli değil. 3C derece ile 7C derece arası soğuk hava saatleri sayılarak hesaplanıyor. Sürekli olması gerekmez: Kış boyunca toplamı hesaba katılır. Linkini verdiğim sayfada okumuşsunuzdur. Mersin’in yüksek kesimlerinde (denizden uzak yüksek rakım ilçelerinde) olabilir ama denize yakın düşük rakım yerlerde o kadar yeterli uzun süre soğukluk mümkün olmaz. İterse arada sırada -10C derece donmalar olsun. Yetmez. Süre önemli.

  9. Halis, Ankara dedi ki:

    Mavi ladin ağacım 11m oldu. Nasıl budama yapılır? Kozalaklarını toplamak gerekir mi? Ektiğim zamandan beri hiç budamadım. Alttaki dallar kurudu zaten. Altan mı başlayayım budamaya?
    ***
    Budama sadece kuruyan dallarda yapılmalıdır (ama şart değil). Kozalaklarıyla uğraşmayın. Deneyenler ağaçtan düşüp sakatlanıyor. Gereksiz bir iş.

  10. Buse, Mersin dedi ki:

    Peki mavi ladin ihtiyaç duyduğu soğuklama saati sizce kaçtır ve nasıl soğuklama saatini hesaplanır?
    ***
    Kaç saat olduğuna dair bilgi bulamadım. Hesaplamak ise basit bir iş değil. Formülü yok. Olsa herkes her ağaç için hesaplayabilirdi. İlgili kişiler uzun yılar boyunca deneyip kayıtlara geçirirler. Hazır bilgi bulmak gerekiyor. Zaten hesaplayabilseniz bile sonuç değişmez. Muhtemelen sizin orada yaşayamayan diğer ağaçlarla aynıdır.

  11. Buse, Mersin dedi ki:

    Mavi ladinim filizlendi ve gelişmeye başladı. Sanırım oldu gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?
    ***
    Zaten genellikle ilk yıl, bazen ilk iki yıl ilkbaharda güzelce filizlenir, yeni dal uzamaları olur. Sonra ölür. Size iki ay önce de demiştim. Belki bulunduğu yer kış aylarında soğuk rüzgarların geldiği yöne açık ise oraya adapte olabilir. Şimdi yapmanız gereken çok önemli bir şey: Dibini, geniş bir yüzeyi ağaç kabukları ile iyice örtün. Öyle ki havanın sıcaklığı toprağa ilişemesin. Bunu her yıl sürekli yapın. Başka maddeler ağaç kabukları kadar etkili olmaz. Ağaç kabuklarını peyzaj malzemeleri satan fidanlıklardan araştırın. Onlarda mutlaka bulunur.

  12. Buse, Mersin dedi ki:

    Küçük küçük odun parçaları koydum dibine çok koydum talaş kadar küçük..
    ***
    Esas gereken şey geniş geniş, kalın kalın ağaç kabukları. Mesela kağıt 10 liranın yarısı kadar parçalar. Biraz daha küçük de olabilir. Bunlar peyzajcılıkta kullanılan maddelerdendir. Toprak yüzeyine iki kat gibi yaymak lazım. Sizin yaptığınız yaygı toprağı serin tutmada tam gerektiği gibi etkisi etmez. Ama şöyle yapabilirsiniz: Odun parçalarını kaldırın. Yüzeyi hafifçe çapaladıktan sonra kuru yapraklar, kuru otlar, saman vesaire şeylerle kaplayın ve odun parçalarını en üst tabaka olarak yine bolca yayın. Havalar şimdilik fazla ısınmadı ama bir iki hafta sonra bir hayli ısınmış olacak. O zamana kadar en iyi şekilde halledersiniz. Ayrıca yaygıyı geniş bir alana uygulayın. Fidanın her yönünden en az 40cm uzağına kadar.

  13. Murat, Kapadokya dedi ki:

    Evimizin salonunda mavi ladin çam yetiştirmeyi düşünüyorum. Sizce bu sağlıklı mı? Nasıl yetiştirebilirim ya da salon çamı yetiştirmeyi tavsiye eder misiniz. Salonumuzun bir penceresi doğuya iki penceresi güneye bakmaktadır.
    ***
    Mavi ladin evde olmaz. Hem saatlerce direkt güneş, daha da önemlisi kesintisiz hava akımları ve kış boyunca ciddi bir soğuklama ihtiyacı var. Salon çamı uygundur ama hava akımları çok önemli. Tam pencere yanında tutun. Haziran ortası – eylül ortası arasında doğu cephede, diğer zamanlarda güney cephede tutmanız iyi olur.

  14. Yunus Y. -Denizli dedi ki:

    Güzel formda 1,5m boyunda bir ladin aldım. Serin, gölgelikli bir yere diktim. mantar oldu. Biraz pembeleşme ve dökülmeler gerçekleşti. Hastalıklı dalları budadım, ilaçladım toparladı çok şükür. Bu ağacı mantardan ne zamanlar ilaçlamalıyım? Işıklı ile renk vermek mümkün mü?
    ***
    Yeni filizler belirdikten sonra bir defa ve yapraklar tam gelişmiş olunca bir defa daha yapmak yeterli. Topas ilacından yarı dozaj uygulayın. Yine hastalıklanma olursa esas sebep başkadır. Ağaçlara süs ışıkları yapmayı ben hiç doğru bulmuyorum. Fotosentez dengelerini bozup öldürüyor diye bir iki yerde görmüşümdür.

  15. Serbey, Ankara dedi ki:

    Çapı 2metre yani ağacın alt dallarının genişliği yaklaşık 2m, yüksekliği ise 4-5 metreye kadar çıkıyor. Topraktan çıplak kök olarak değil de 50x50x50cm boyutlarında bir toprak+kök ile beraber çıkartıp, bunları siyah naylon poşet ile bantlayıp kapatmışlardı. Köklerini çok fazla kesmişler. Nakliye sırasında fazla yer kaplamaması için sanıyorum. Bu konuda toprağa seyreltip iba ve hümik asit versem kesilen köklerde yeni kök çıkartımına sebep olur mu acaba? Verdiğim paradan ziyade onlar da canlı, kurtarıp çocuklarıma hediye bırakmak istiyorum.
    ***
    Ne yaparsanız yapın hiçbir şeyin işe yarayacağını sanmıyorum. Anlattığınıza göre fidan o kadar kök budamasını kaldıramayacak derecede büyük. Yapacağınız en iyi şey satın aldığınız yere durumu anlatıp zararı telafi etmelerini istemenizdir. Çünkü sizin herhangi bir kusurunuz yok gibi görünüyor. Tabi eğer tüplü fidan alıp kökleri toprağından arındırdıktan sonra gübreli toprağa dikmediyseniz. Tüplü fidanların bulunduğu toprağı hiçbir şekilde dağıtmamak, kökleri açığa çıkarmamak ve o şekilde toprağıyla beraber kalıp gibi saksısından çıkarıp araziye dikmek lazım.

  16. Cansu, Merzifon dedi ki:

    Boyu 80cm olan Mavi ladin fidanımı dikeceğim yer kalcı olmadığı için büyük bir saksı ile toprağa gömmek istiyorum. Bu mümkün mü? Diktiğim yer öğlen ve akşam güneşini fazlasıyla alıyor. Ağaca zarar verir mi?
    ***
    Orada iki yıldan fazla kalmayacaksa olur. Saksının her tarafına 10cm aralıklarla en az parmak kalınlığında büyük delikler açmalısınız. İklim uygun. Bütün gün kesintisiz güneş alsa bile zararı olmaz.

  17. Berk, Muğla dedi ki:

    Evet biliyorum ki mavi ladin Muğla için hiç uygun olmayan bir ağaç türü. Geçen yaz yanan ormanları ağaçlandırmak amaçlı gelen bakanlık malesef bu bölgelere mavi ladin getirdi ve biz de ağaçlandırmadaydık. Mavi ladin o kadar güzeldi ki kıyamadım, küçük bir fidan. Biliyorum ki burada yetişmesi zor Muğlanın dağlık kesimlerinde olsa neyse. Kışın sürekli yağmur ve 10- 12 derece civarı olan bir yerdeyim. Yazın sıcaklıklar fırlıyor, toprak yazın ısınıyor. Gölgelik bir yerim var ama o fidan için yapabileceğim bir şey var mı?
    ***
    Yaz sıcaklarının şiddeti değil gece boyunca sıcaklığın 24C derece üzerinde kalması, gece sıcaklarının çok fazla olması tehlike. Sizin orada bu sorun yok. Kışın ise Muğla’da yeterli soğuk oluyor. Ancak siz eğer deniz kıyısı bir yerde iseniz orada belki bir iki sene yaşar ve ölür. Yapabileceğiniz bir şey yok.

  18. Barbaros K dedi ki:

    Her soruya detaylı ve gayretli bir şekilde cevap vermişsiz. Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  19. Hakan, Gazi Magua dedi ki:

    Kibrista mavi ladin yetistirlebiliyor mu? Kibristaki nem ve sicaklik etkiler mi? 6ft (182.88cm) – 10ft(304.8 cm) gecmeyen mavi ladin cinsleri var mi?
    ***
    Nerede olduğunuza göre değişir. Deniz seviyesine göre çok yüksek bir yerde iseniz, kış aylarında birkaç defa sıfırın altında dondurucu soğuk oluyorsa, yaz boyunca ise gece saatleri serin geçiyorsa olur. Ama orada deniz seviyesine yakın düşük rakım yerlere hiç uygun değildir. Çünkü kışın yeterince soğuk olmaz ve yaz boyunca serin geceler mümkün değildir. Türkiye’de de aynı şekilde Ege ve Akdeniz bölgelerinin denize yakın kıyı kesimlerine mavi ladin uygun değil. Çeşitlerine gelince bilmiyorum ama her çeşidi için aynı iklim şartları gerekiyor.

  20. Nermin, Bursa dedi ki:

    500 rakım üstünde bir evim var. Çevremiz orman. Geçen sene fidanları ektim. Çok hızlı gelişmediler ama hiçbir şekilde hasta olmadılar maşallah. Şimdi evimin diğer kısmına mavi ladin dikmek istiyorum. Alacağım fidanın alt dalları yok. Ben yere kadar dalı olsun istiyorum. Budama ile halledilebilir mi? Tam bizim iklime uygun diye düşünüyorum ama bazı mavi ladinlerin yere kadar gür dalları olmadığını görüyorum. Olanlar da çok pahalı. Alacağım uygun fiyatlı ağaç sağlıklı ama biraz yıpranmış. Ve genç de. Acaba zamanla düzelir mi?
    ***
    İkliminiz açısından problem yok. Ama o fidanın istediğiniz şekli alacağını sanmıyorum. Ya çok pahalı olanlarda alacaksınız, ki onların bile 15-20 yıl sonra en alt dalları yavaş yavaş kuruyacak ve alt kısımdan yavaş yavaş normal çıplak gövdeli hale gelecektir, ya da bahsettiğiniz fidanın biraz farklı gelişim göstermesine razı olacaksınız.

  21. Ümit, Mersin dedi ki:

    Batman’da bu ağaç yetişir mi? Bulunduğum ilçede rakım 750m kışın soğuk rüzgarlar alıyor. Ancak yazın fazlasıyla kurak.
    ***
    Rakıma göre orası uygun. Ama yaz aylarında susuz bırakmamanız lazım.

  22. Türker, İstanbul dedi ki:

    Ben 1,5 metre mavi ladin aldım. 25cm siyah plastik saksıda geldi. Güzel bir fidan. Kuzeye bakan açık terasta saksıda büyütmek istiyorum. Nasıl kaç cm çap ve derinliğinde bir saksıya dikmeli ve nasıl bakmalıyım acaba?
    ***
    Camekan balkon bile olsa kapalı mekanlara uygun değil. Ayrıca, saksıda belki iki yıl, belki en fazla üç yıl güzel durur, az biraz gelişebilir. Ama sonrasında kel kör bir şekilde hayatına devam eder. Saksı mümkün mertebe büyük olmalı. Mesela en azından 45cmX45cm en-boy ebatlarında olacak. Toprak karışımını yukarıda tarif ettiğim gibi yapın. Tüplü fidan almışsınız. Bunu plastik saksısından kökleri ve toprağı hiçbir şekilde dağıtmadan kalıp gibi çıkarmalı ve saksıya yine dağıtmadan yerleştirmelisiniz.

  23. Berkay, Antalya dedi ki:

    Merhaba, yaşadığımız iklim sıcak bir iklim ancak saksıda balkonda ve kışın güzel soğuk alan bir kuzey cephemiz var. Boylandırmayı düşünmüyorum yaklaşık 1,5m ideal şartları oluşturmuş muyumdur acaba? Nasıl daha iyi hale getirebilirim?
    ***
    Orada daha iyi hale gelebileceğini sanmıyorum. Kuzey cephe bile olsa yazın 35-40C derece sıcaklık illa toprağı ısıtır. Halbuki köklerinin gayet serinde olması lazım. Yani orada saksıda yetiştirmek için uygun değil. İlk yıllarda, kökleri azken idare eder. Yıllar geçtikçe kökleri de büyür. Ve o takdirde çok daha fazla büyük saksı gerekir ki kökler sıcaktan etkilenmesin. Bu işin sonu gelmez. Balkonu çökertecek kadar veya balkona sığmayacak kadar büyük dev saksı ister. Sizin iklimde salon çamı denen tür saksıda yetiştirmek için tam uygun.

  24. Umut dedi ki:

    Yaklaşık 1 m boyunda tüplü mavi ladin fidanı aldım. Bunu 25 litrelik büyük saksıya torf ve kahverengi toprak ile karıştırarak yerleştirdim. Yaşadığım yer Kışın soğuk fidan balkonda durdu ama ilkbaharda sürgün vermedi. Neden olabilir acaba? Güneş alıyordu ama fazla değil. Ben de saksıdan çıkararak Nisan sonunda bahçeye diktim. 1 haftalık süreçte sürgünlerinde uçlarında bir değişiklik yok. Alttaki az miktar dikenli yaprakların döküldüğünü gözledim. Genelde ise dalları iyi görünüyor ama hiç uzamıyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Başta saksıya dikmekle hata etmişsiniz. Şimdi yapılacak hiçbir şey yok. Bekleyip göreceksiniz artık.

  25. Ayşegül, Çanakkale dedi ki:

    Geyikli beldesinde büyük bir bahçemiz var. Mavi ladin ağaçlarımız olsun istedik. Bir buçuk sene önce tüplü 60-80cm boylarında 4 adet fidan rötar sulama olan çim bahçeye dikildi. Çok rüzgar alan, kuzeyi açık, kışın 0 dereceye kadar sıcaklığı düşen bir yer. Yazın en çok bir hafta 32 derece üstü oluyor. Fidanların hepsi bozardı. Son bir ay içinde ikisi tepesinden ve başka yarlerinden, diğerleri dallarının birkaçı ve gövdeden yapraklar çıkardı. Yaşayıp büyürler diye umutlandım. Ama sorulara cevaplarınızı okuyunca, pek de ümitvar olmamak gerekir gibi. Bu süreç öncesinde bir miktar ziraat mühendisinden aldığım gübreden az bir miktar kullanmıştım.
    Bu bölgede yaşatabilir miyiz? Yaşatabileceksek ne yapmalıyız? Üç yıl önce dikilen iki fidandan biri mücadele edip yaşıyor. Diğeri bir sene önce birkaç yerinden yeniden patladıysa da tamamen kururdu.
    ***
    Yaz boyunca (anlattığınıza göre) sorun yok gibi ama kış şartları da ciddi önem taşıyor. Kışın soğuk günlerin sayısı önemli (kış aylarında +7C derece üstüne çıkmayan soğuk gün sayısı ne kadar çok ise o kadar iyidir). Gerçi bahsettiğim kış soğuklama ihtiyacını gün ile değil saat sayısına göre hesaplıyorlar (ayrıntılı bilgi). İşte bu sebepten dolayı her bitki her yerde yaşayamıyor. Özellikle bazı meyve ağaçları, yaşayabilseler bile meyve verimi hiç iyi olmaz. Onun için bölgenizin iklim şartlarına en uygun bitkileri tercih etmek zorundasınız. Mavi ladinler bu konuda daha fazla hassastır. Genelde ilk bir veya iki yıl sorunsuz gibi görünseler de, bu aslında eski yaşadıkları yerde olmuş olan kış yapılanmalarının bir süre etkili olmasından dolayıdır. Şansınıza en azından iki veya üç yılda bir kış ayları biraz fazla soğuk olursa onlar da bu sayede yıldan yıla değişen performanslarla hayatlarına devam edebilirler.

  26. Fatma, Mesin dedi ki:

    Mavi ladinim var. yeni diktim. büyükçe bir saksıya. ilk zamanlar tamamen yesildi ama şimdilerde alt dallarin dikenleri dökülüyor. kuruyor mu bu aşırı sıcaklarda iki gune bir sulama yapıyorum. toprağı kurutmuyorum. klimalı ortama mi alsam soğukta durması amacı ile lütfen yardımcı olun kurumasın.
    ***
    Yanlış yer, yanlış bitki. Hele bir de saksıda, hiç şansı yok. Yapacağınız bir şey de yok. İkliminize hiç uygun değil. Saksıda zaten o iklimde kesinlikle imkansız. Evde de yaşayamaz. Bu bitkileri Mersin’de satmaları hepten yanlış.

  27. Selami, Kütahya dedi ki:

    Çam ağacına ladin aşılanır mı?
    ***
    Bitkilerde aşı meselesinde bilmeniz gerekenler: Aşılamak istediğiniz kök bitki ve hedef bitki aynı familyanın aynı cinsinden olmak zorunda. Böylece farklı türler birbirlerine aşılanabilir (örneğin kiraza vişne, vişneye kiraz aşılanabilir). Bazen iki ağacın aynı cinsten olması yeterli olmaz. Dallarının, dış deri kokusunun da benzer özellikli olması gerekiyor. Bazen bu benzerlik farklı bir cinsin türü ile uygun ise o farklı cinslerin türleri arasında bile aşı tutabiliyor. Buna göre çam dediğiniz ağacınız çamgiller familyasından ise ve birçok özellikleri benziyorsa olabilir. Yine de garantisi yok. Ama sizin çam Ladin cinsinden bir tür ise ve dokularda uyum varsa üzerine mavi ladin aşısı tutar.

  28. Ece, Çorlu dedi ki:

    Dün söz hatırası olarak bir karış boyunda mavi ladin fidesi verdiler. Ne kadar büyük bir saksıya ekmem gerekiyor? Güney cephe Fransız balkonlu camın arasında baksam uygun olur mu?
    ***
    ***
    Saksıda yetiştirmeye uygun değil ama çok istiyorsanız saksı ve toprak özellikleri ayrıntılarıyla yazı içinde mevcut.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: