Damla sulama ne değildir?
Gelen sorulardan anladığım kadarıyla çoğu kişi damla sulamayı toprağın üst yüzeyini şöyle bir hafiften ıslatmaktan ibaret sanıyor. Yanılıyorsunuz. Bitkilerin tür özelliklerine, mevsime, hava şartlarına ve toprağın yapısına göre ne miktar su gerekiyorsa o kadar su toprağa damla damla geçer. Zaman zaman akşamdan sabaha kadar suyu açık tutanların olduğunu biliyorum. Yani sandığınız gibi sadece toprak yüzeyini ıslatmaktan ibaret olsaydı zaten o bitkiler susuzluktan ölürdü.
Diğer sulamalardan farkı
Vahşi sulama denen eski usul tarla sulamalarında su çok fazla israf edilir. Daha kötüsü, su toprağı sürükler. Gübreleri sürükler. Gübreler sürüklenmese bile gereğinden çok fazlası suda çözülür. Bu ise gübrelerin etkisini azaltır. Duruma göre yok eder. Hiç sulanmaması gereken yerler bile boş yere sulanmış olur. Gübreleri eritip bünyesinde gereksiz yerlere götüren su sayesinde her yeri yabani otlar bürür. Ama damla sulama sayesinde su israf olmaz. Toprak ve gübreler yerli yerinde durur. Hiçbir şey boşa gitmez. Sonuçta hem her şeyi tasarruflu kullanmış hem de bitkilerden en yüksek verimi almış olursunuz. Her yer boş yere ıslanmayacağından dolayı da çevrede yabani ot istilası olmaz.
Ayrıca suda eritilmiş suni gübrelerle de damla sulama yapılması mümkün. Burada esas konu damla sulamanın incelikleri değil, sadece bana sık gelen ilgili sorulardaki yanlış düşünceleri aydınlatmak, yani damla sulamanın “ne olmadığını” vurgulamaktır. Onun için ayrıntılara girmiyorum. Bu konuyu başka kaynaklardan araştırmalısınız.
Saksı sulaması ile alakası
Tamamıyla farklı bir şey. Kıyaslamayın. Saksı bitkilerini sularken suyu yavaş yavaş dökeriz. Saksı alt deliklerinden dışarı bir miktar su çıkmışsa tamamdır. Bunun için damla sulama sistemine gerek yok. Saksı çiçeklerini sularken hortumla sulamayın. Toprağın bir kısmını dışarı akıtır. Kökleri açığa çıkarır.
Bahçenize damla sulama sistemi yaptırmak istiyorsanız
Küçük bir bahçeniz varsa bu sistem için masrafa girmeyin. Hiç tavsiye etmem. Bitkilerinizi dikkatlice ve gerektiği gibi sulamanız yeterli.
Büyük bahçelerde belki gerekir ama her zaman her yerde iyi bir randıman olmuyor. Her işi gerçek ustasına yaptırmak lazım. En azından, damla sulama hakkında fikir edinmek için linkini verdiğim şu sayfayı baştan sona okumanızı tavsiye ederim: ⇒ Damla Sulama Sistemlerinin Kurulumu.