Dermatophyllum secundiflorum

İngilizce yaygın adı Teksas defnesi olan bu büyük çalı bitki iri bileşik yaprakları ve güzel çiçekleri için yetiştirilir. Bilimsel adı Dermatophyllum secundiflorum olmasına rağmen daha çok eski bilimsel adı kullanılır (Sophora secundiflora). Fabacea (Baklagiller) familyasındandır.

Teksas defnesi, Dermatophyllum secundiflorum, diğer adı Sophora secundiflora

Dermatophyllum secundiflorum, Teksas defnesi – Fotoğraf: deserthorizonnursery.com

Özellikleri

Gelişimi birçok tür ile kıyaslarsak oldukça yavaştır. Bununla beraber görünüşü kocaman ağaç gibi gelişecek izlenimi verir. Fakat 8 metre büyüme potansiyeline rağmen boyu daima 6 metrenin altında kalır (genelde 2-3 metre arasındadır).  Kışın yapraklarını dökmez. Dalları dikensizdir. Orta boy ve daha çok büyük boy çalı biçiminde gelişir. Dikkatli budamalarla orta boy/büyük boy çit bitkisi veya 3-5 metrelik küçük bir ağaç biçimi vermek kolayca mümkündür. Sıkça dallanma gösterir.

Teksas defnesinin tohum kapsülleri görünüşte demirhindi meyvelerine, yaprakları ise birkaç yaprakçık bütünü olup keçiboynuzu ağacı yapraklarına benzer. Tohum kapsülleri kuruyup çatlayınca içindeki kırmızımsı koyu turuncu çekirdekler görünür hale gelir. Bu haliyle ağaç çok güzel görünür. Tohumları zehirlidir (yaprakları ve çiçekleri de zehirlidir). Mesela sadece bir tohumunu yemek bile yetiştin bir insanı öldürmeye yeter. Onun için çocukların çiçekleriyle, yapraklarıyla, tohumlarıyla oynamalarına mani olmalısınız.

Çiçek açması

Kış sonu – ilkbahar başı döneminde Dermatophyllum secundiflorum güzel kokulu, mor-lila arası renkte çiçekler açar. Çiçek açma tarzı, çiçek rengi ve salkımlarla çiçeklenmesi açısından mor salkım ile benzerlik gösterir. Ama sarmaşık gibi uzamaz.

Uyum

Teksas defnesinin ana vatanı Teksas ve kuzeydoğu Meksika civarlarıdır (bu arada defne ile bir alaksı yok). Çöl iklimine uyumludur. Yüksek alkalinli toprakları tolere eder. Yani tam bir Akdeniz iklimi uyumlusu bitkidir. Susuz bahçe tasarımlarına idealdir. Fakat gelişimi çok yavaş olduğundan, ilk üç yıl veya istediğiniz boyutlara erişinceye kadar ilkbahar ve yaz aylarında susuz bırakmamanız gerekiyor.

Dermatophyllum secundiflorum (diğer adıyla Sophora secundiflora) kış soğuklarına en fazla -18C dereceye kadar dayanır. -10C dereceden daha fazla kuru soğukların uzun sürmesi kısmi zararlara neden olabilir. Karlar altında kalmaktan zarar görmez.

Kullanım

Çit bitkisi, küçük yapılı gölge verici ağaç, ilkbahar çiçeklisi süs bitkisi, susuz bahçe ağacı vb kullanımları var.

Yetiştirme, bakım

Yüksek sıcağı ve saatlerce yakıcı güneş almayı seven bir bitkidir. Pek toprak seçmez ama sığ ve yoğun killi topraklarda gelişimi vasatın altında kalır. Toprağı biraz alkalinli, derin ve süzek olmalıdır.

Bir yere Teksas defnesi fidanını dikince ilk üç yıl boyunca ilkbahar ve yaz aylarında derinlere su ulaşacak şekilde bolca su dökerek sulayın. Bu üç yılı atlatınca artık hiç sulamasanız da olur.

Budama

Budamalardaki hatalar o yıl çiçeksiz kalmasına sebep olur. Çünkü sadece geçen yıldan kalmış ince yan dallardan çiçek açar. Bundan dolayı budamaları ilkbaharda çiçekleri geçtikten sonra yapın ki gelecek yıl çiçek açacak yeni dallar geliştirmeye vakti olsun. Ağır budamalar yapmayın (yani dalların çoğunluğunu yok etmeyin). Ayrıca yaz boyunca gerekli gördüğünüz ufak tefek budamaları yapabilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında budamayın. Budama makasını %10 çamaşır suyu + %90 su karışımı ile önceden dezenfekte edin.

Zararlıları

Sulak, bol yeşillikli yerlerde her türlü yaprak bitleri ve tırtıllar yaprakları mahveder. Gözünüz daima üzerinde olmalı. İlk bit veya tırtıl tespit ettiğinizde acilen ilaçlamanız gerekir.

Fidan üretimi

Dermatophyllum secundiflorum fidan üretimi yolu tohumları iledir. Fakat tohumlar katlama ister. Yani ıslak toprakta en az iki ay kış soğuğu yemesi gerekiyor. Dolayısıyla tohumlarını sonbahar-kış aylarında, en geç kış sonunda ekmelisiniz. Mini fidanlar ilk iki yılda şiddetli yakıcı güneşi uzun süre saatler boyunca direkt almamalıdır. Kökleri çok hassastır. Mini fidanların yerini değiştirirken köklerini toprağından hiç ayırmamaya gayret edin. Ayrıca fidanları derin saksılarda yetiştirin. Çıplak köklü fidan almayın/satmayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.