Çiçek severlerin çoğunluğunun salon saksı bitkilerine yaptığı en yaygın hata. Şimdiye kadar bana gelen bitki çürüme şikayetlerinin neredeyse tümü bu sulama hatası yüzünden olmaktadır.
Daha önce yazdığım ⇒ Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması meselesi ile yanlış sulama tarzı meselesi birbiriyle çok yakın problemlerdir aslında.
Salon ve ofis bitkileri için kullanılacak toprağın niteliği de ciddi önem taşır. İç mekan bitkilerine her toprak uymaz (⇒ bakınız).
Ölümcül sulama hatası
Saksıların altındaki delikler gerçi fazla suyun dışarı çıkması amacıyla yapılmıştır. Ama gerçek faydası başkadır. “Saksı bitkilerini mutlaka alt deliklerden su çıkacak miktarda su ile sulamalısınız”. Yani o deliklerden dışarıya su sızmıyorsa anlayın ki toprağınız yavaş yavaş bitkinizi çürütecek yönde değişime uğramaktadır.
Topraklar sürekli değişim halindedir. Organik maddeleri çok fazla içeren topraklarda (zaten genelde öyledir) değişim daha hızlı ve daha yoğun olur. Bir toprakta organik maddeler ne kadar az olursa olsun bu değişim yine de devam eder. Buna tuzlaşma denir. Daha önceki yazılarımda defalarca bahsetmiştim.
İşte siz saksı bitkilerinizi gıdım gıdım su ile sularsanız kendiliğinden oluşan tuzların tamamı toprakta kalır. Ama saksı alt deliklerinden az da olsa su çıkacak miktarda su ile sularsanız su o tuzların fazlasını bünyesine almış olarak alt deliklerden çıkar gider. Böylece toprakta oluşan tuzlaşma kökleri zehirleyip çürütecek kadar artış gösteremez.
Saksının alt deliğinden çıkıp saksı altı tabağında biriken suyu toprak geri emmemelidir. Eğer geri emerse alt deliklerin bir anlamı kalmaz. Buna çare bulun. Mesela saksının altına, tabağın içerisine 1-2cm yükseklikte birkaç taş hatta şişe kapakları koyar ve saksıyı onların üstüne oturtursanız alttan çıkan su alt deliklerle temas halinde kalmaz ve toprak o suyu geri emmez.
En yaygın sulama hatası meselesini yukarıda anlattım. Sulama hakkında ayrıntılı bilgileri ⇒ Saksı ve bahçe çiçekleri kaç günde bir nasıl sulanır? sayfasından okuyabilirsiniz.
Teşekkürler net bilgiler için..
Merhabalar, 3 ay önce aldığım 120 cm boyutunda starliçem var. Fakat yaprak uclarında kararmalar mevcut. (Yanık gibi) toprak ve saksı değişimi yaptım. Fakat saksısı delikli değil bu sebepten ötürü en alt kısmına taslardan drenaj yaptım. Bu durum sulama ile mi ilgilidir. Yardımcı olursanız cok sevinirim.
***
O şekilde drenaj yapmak son derece zararlı bir şey. Sadece sıkışık sukulent aranjanlarında öyle yapılır çünkü onlar o halde kısa vadeli tutulurlar ve o süreçte hiç sulama yapılmaması gerekiyor. Yani o usul sadece bu uygulama ile sınırlıdır. Siz öyle saçmalıklara inanmayın. Bu saçma sapan akıllara zarar drenaj uygulaması fena halde moda oldu. Herkes bilinçsizce birbirlerine tavsiye ediyor.
Şu an hindistan cevizi palmiyesi için delikli olmayan bir saksı kullanıyorum. Değiştirmek mi gerekiyor?
***
Hayır o bitki zaten birkaç haftada ölecek. Uğraşmaya hiç değmez. Sayfasına bakın: Kokonat palmiyesi (coconut palm) salon bitkisi
Kış aylarında da alttaki deliklerden su akacak kadar mı sulamalıyız? Böyle sulayınca sürekli ıslak kalıyormuş gibi oluyor. Toprak soğuk ve ıslak kalıyor hep. Bu da zarar vermez mi çiçeğe?
***
6 yıldır Didim’deyim. Burada bitkilerimin büyük çoğunluğu tüm yılı açıkta dışarıda geçiriyor. Kesinlikle öyle bir sorun olmadı. Ama bitkilerinizin topraklarını kendiniz ayarlamıyor, çiçekçiden aldığınız saksısıyla toprağıyla tutuyorsanız bakın o konuda bir şey diyemem. Nasıl toprak kullanıyorlarsa sıcak evlerde bile kış boyunca kesintisiz her yıl bana binlerce soru geliyor. Yeni aldıkları çiçek birkaç günde çürüyor. Benim tecrübelerimde sadece ve sadece paşa kılıcı kışın çok soğuk bir yerde ise bu şartta toprağı ıslanınca rizomlar çürüyor. Zeze çiçeği bu konuda bin kat daha hassas.
Bazı bitkilerim örneğin haworthia, gratopetallum, gasteria, aloe türleri bahçede aşır killi ve yoğun kireç taşlı toprakta yıllarca kökleri çürümedi. Ağır yağmurlara rağmen, balçık toprakta bazen haftalarca çamurda kalmalarına rağmen hem de. Ancak dolu yağışları yapraklarına zarar veriyor o kadar. Yani günümüz çiçekçilik sektörünün toprakları adeta özellikle o bitkiler sadece özel seralarda gelişmesi için, ama seradan çıktıktan sonra bitkileri çürütmesi için özel olarak tasarlanmış gibi. Garip ama gerçek.
Neyse Gülşah Hanım güzel ve gerekli bir soru sorduğunuz için teşekkür ederim.
kaktüsüm çok güzel gelişiyor fakat altı takılıp çıkan saksı kullandım. sizin sayfanızı inceledim bitkimi ve saksımı inceledim saksı ve altlığının birleşiminde tahminimce tuz olduğunu düşündüğüm sarı gibi toz gibi katmanlarla karşılaştım ve az önce altlığı saksıdan ayırdım. suladığımda su artık alttan akabilecek durumda umarım doğru yapmışımdır. ek olarak bitkime suda eritilen kalsiyum ilacı veriyorum su ile eritip bu yanlış bir uygulama mı?
***
Takmalı tabağı çıkarmakla iyi ettiniz. İlaç felaket yanlış bir uygulama.
Bitkilerimi belirttiğiniz gibi alttan su akacak şekilde suluyorum. Yalnız biraz takıntılı olduğumdan herhalde, toprağın tamamını ıslatmaya çalışırken alttan bir kaç damla değil, biraz daha fazla su akıyor. Toprağı belirttiğiniz gibi süzek hazırladığım için çürüme, donma vb. bir sorunla karşılaşmadım ve karşılacağımı sanmıyorum zira topraklarım hızlı bir şekilde kuruyor. Yine de, biraz fazla sulamanın zararı olur mu? Toprağın içindeki vitamini kaybetmek gibi.
***
Hayır tam olması gerektiği gibi yapıyorsunuz. Birkaç damla en az ölçüdür. Hatta yetersiz sayılır. Ne kadar çok, o kadar iyi.
Bitkilerimi dediğiniz gibi bolca sulamaya çalışıyorum ancak bazı sorularım var. Toprak saksıların bazısında hemen su alttan çıkıyor bunu görünce rahatlıyorum. Ama bazısında o kadar kolay çıkmıyor çok sulayıpta çürütmekten korkuyorum saksıların altına ponza taşı koydum ama tek delik var acaba tıkandığı için mi yoksa daha fazla mı sulamam gerekiyor anlayamıyorum. Fazla sulasam toprak saksı olduğu için tolere eder mi? Plastik saksilarda da ayni şekilde altına ponza taşı koydum ayni miktarda su koymama rağmen bazı saksılarda su dışarı çıkmıyor. Topraktan mı kaynaklı acaba? Bir de bazıları suladiktan sonra kurumuyor ilk suladıgim gibi duruyor nasıl müdahale etmeliyim boyle meneksrmin biri çürümüştü başka bir çiçeğini de kurumadığını anlayınca saksıdan çıkarıp suya koydum yeni fidelemistim.
***
Topraklarla ilgili olabilir. Mesela cocopeat (hindistan cevizi torfu) ve spahagnum torfu ya da bunlarla yapılmış özel karışım topraklar bol bol su emer ve asla kurumazlar. Bunlar sadece sürekli sıcak ve sürekli havalandırma sistemi çalışan seralarda işe yarıyor ama ev ortamlarında bitkileri çürütüp öldürüyor. Doğru toprak bulmalı ve mutlaka ponza taşı ile karıştırmalısınız. Saksının dibine ponza taşı koymak hiç bir işe yaramaz. Toprakla karışım yapacaksınız.
Valla o kadar şey yanlış yapıyomuşum ki şu ana kadar şaşırdım gerçekten, hangi alt başlığa girsem yeni bişey öğreniyorum ordanda başka bir yere giriyorum valla derya denizmiş sizin siteniz yeni tanıştım sizle iyikide tanışmışım, siz bir mobil aplikasyon yapsanız aynı bu yaptığınız gibi gerçekten aşırı faydalı olur diye düşünüyorum. Şimdi sorum şu bazı yerlerde gördüm bitkilerini yapraklarına gelmeyecek şekilde olduğu gibi saksıyı suyun içine sokup çıkartıyorlar bunu dediğiniz tuzlanmaması için mi yapıyorlar? Ve bende bitkilerim için yaz dönemleri için bu yöntemde sulasam olur mu? Bide evimizin bahçesi konusunda sıkıntı yaşıyoruz zaman zaman acaba sizin fiziki gelip destek verme gibi bir hizmetiniz oluyor mu?
***
Bazı yerlerde gördüklerinize inanmayın. Saçma sapan şeyler yapıyorlar. O usulun hiçbir faydası yok. Belki çok sayıda bitkileri satış için bekletirken kendilerince güya pratik bir yol bulduklarını sanıyorlardır. Hiç iyi bir şey değil. Suyu değişmeyen bir küvete sırayla insanların girip güya temizlendiklerini sanmalarından farkı yok. Öyle sulama olmaz. Birinde ciddi bir hastalık olsa hepsine bulaşır. Saçmalıktan ibaret bir uygulama. O akıllara zarar deli saçmalarına vakit ayırmayın. En doğru bilgiler burada.
Destek vesaire işler komşularıma bile yapacak gücüm yok. Kendi bahçeme bile bakamaz hale geldim. Hem Didim’den kalkıp istanbula gitmem zaten mümkün değil. :) Gidiş geliş 2200 lira tutuyor. Benim neredeyse iki aylık geçinme nafakam. Ancak bu kadarla hayat mücadelesi veriyorum. Kader mi utansın, devlet mi utansın, ben mi utanayım bilmiyorum ne desem.
Peki banka, hastane vs gibi binalarda yıllarca az az sulanıp toprağı değişilmeden nasıl o bitkiler dev gibi ve sağlık fışkırırcasına yaşıyor?
***
Öyle yerler bitkilerin büyütüldüğü değil, büyük ve gösterişli halde götürüldüğü yerlerdir. Yıllarca öyle kalmaları ise, mümkün değil. Belki bir iki yerde ortamın uygunluğu sonucu şans eseri birkaç yıl gayet güzel kalabilirler. Ayrıca birçok yerle bağlı çalışan çiçekçiler var. Oralardaki bitkileri ara sıra değiştirirler. Zengin ve çok şık görünümlü olması gereken yerlerin bitkilerinin de daima muhteşem güzel görünmesi gerekir. Böylece müşteri memnuniyeti gözeten çiçekçiler, bağlantının sürekliliğini gözeterek ellerinden geleni yaparlar. Görenler sanır ki o bitkileri sürekli orada çalışanlar yetiştiriyor. 30 yıl önce İstanbul’da çalıştığım bir işyerinin kocaman bir vitrini vardı. Bir çiçekçi oraya ara sıra kocaman bitkiler getirir götürürdü. Mesela kocaman salon palmiyeleri (kentia vesaire). Ama patron ona hiç para vermezdi (daha doğrusu ben şahit olmadım ama belki veriyordu, onu bilmiyorum). Çiçekçi adam o vitrini adeta depo gibi kullanıyordu. Çünkü haftada bir iki defa gelir, bir veya ikisini alıp götürür, yerine başkasını getirir, sonra hep aynı değişimler tekrarlanırdı. Orada bulunduğum 3 yıl boyunca bu sürekli böyle devam etmişti. Kim bilir o çiçekçi daha kaç büyük mağaza ile öyle idare ediyordu. Herhalde müşteri çıktıkça, oraya en yakın yere emanet bıraktığı bitkileri alıp müşteriye götürüyordu. Belki de işyerlerine bitkileri kiralar gibi veriyor, az buçuk bozulma alametleri gördüklerini acilen alıp yerine sağlıklısını getiriyordu da olabilir. Unutamadığım ilginç bir anımdır bu.
“Muhtemelen kış başında bu site yok olmuş olacak.” Hocam yapmayın etmeyin. Bu site çok büyük bir hazine.
***
Sağ olun. O satırı sildim. Şimdilik veya bugünlerde geçici mi kalıcı mı bilmem, sorun bir ölçüde düzeldi gibi. Kesin bir şey yok ama büyük bir ihtimalle devam.
Benim saksilarimin altinda delik yok, ciceklerim zamanla ölecek mi?
***
Toprağın yapısına göre, sulama suyunun niteliğine göre bitki türüne göre istisnai durumlar olabilir. Ama çoğunlukla bir yıl içinde veya bir yılı geçince zehirlenip ölmeler olur.