Kokonat palmiye (coconut palm) salon bitkisi

Aslında dev tohumundan yeni çimlenmiş bir Hindistan cevizi fidanıdır. Salon – ofis dekorasyon bitkilerindendir. Genelde pek yaşamazlar. Belki  şansınıza işler yolunda giderse bakımı ve yetiştirilmesi hakkında ihtiyacınız olan birkaç püf noktası aşağıda.

Çiçekçilerimiz bu bitkiyi nedense yarı İngilizce yarı Türkçe isimlerle satışa çıkarıyor. Cocos palmiyesi, Coconut palmiyesi gibi. Sırf İngilizce adıyla cocos palm veya coconut palm, kokonat palmiye diye etiketleyenler de var. Hindistan cevizi fidanı deselerdi insanların ne tür bir bitkiyi satın alacaklarını bilmeleri açısından mantıklı olurdu.

Kokonat palmiyesi (Hindistan cevizi) fidanlarının salon ve ofislerde yetiştirilmesi, bakımı hakkında

Bilimsel adı Cocos nucifera olan Hindistan cevizi bitkisi Arecaceae (Palmiyegiller) familyasından, ortalama 30 metre yükselebilen bir tür palmiye ağacıdır. Fakat burada konu sadece salon-ofis süs bitkisi olarak satışa çıkarılan ve dibinde hala cevizi bulunan mini fidanları hakkındadır. Yani mini fidanlarının iç mekanlarda yetiştirilmesi ve bakımı hakkında.

Hindistan cevizi fidanlarının sağlıklı gelişimi için gereken şartlar

Öncelikle bilmeniz gereken şey, kokonat salon palmiyesini yaşatamamanız gayet normaldir. Ya bir iki hafta ya da en fazla birkaç ay sağlıklı tutabilirsiniz. Sonra kısa sürede ölüp gider. Zira Hindistan cevizi fidanlarını iç mekanlarda büyütmek geliştirmek şöyle dursun, hayatta tutabilmek bile imkansız gibi çok zordur. Boş yere kendinizi üzmeyin ve hiçbir masrafa girmeyin. Eğer bir yıl yaşatabilirseniz ya da “ben bu bitkiyi kesinlikle yaşatmak, büyütmek niyetindeyim” diyorsanız bu durumda aşağıdaki bilgiler bakımı hakkında rehberiniz olsun.

Güneş ihtiyacı

Günde en az 5 saat direkt güneş ışınları ile ısınması gereklidir. Nemli ve sıcak hava akımları da olmazsa olmaz ihtiyaçlarındandır. Gece en az 18C derece ısı, gündüz en az 22C derece ısı hiç bozulmadan sağlıklı kalmaları için asgari ihtiyaçlarından. Sağlıklı büyüme – gelişim ise biraz daha fazla sıcak gerektirir (ve elbette yüksek nemli hava hareketleri eşliğinde).

Sulamaya gelince

Yine tekrarlamak zorundayım kokonat palmiyelerini iç mekanlarda yaşatmak çok zor. Yaz-kış aynı şartların sağlanması gerekli. Normalde çok sık sulamak gerekir (hatta her gün). Ama tabii ki toprağı benim aşağıda tavsiye karışımının aynısı ise.. yoksa o kadar sık sulamayın. Esas dikkat etmeniz gereken şey toprağı asla fazlaca kurumayacak. Sulama sıklığını buna göre belirleyin. Suyun niteliği pek önemli değil. Yalnızca klorunun uçması için suyu en az 24 saat açıkta bekletmelisiniz. Uzun yapraklı her tür bitkilere klorlu su zarar verir. Yaprak sağlığını ve güzelliğini mahveder. Su miktarı ise mutlaka saksı alt deliklerinden su sızacağı miktarda bolca olmalı. Aksi takdirde köklerde çürüme başlar. Ayrıca saksı alt tabağında biriken suyu hemen boşaltmalısınız. Ya da alt tabağa birkaç taş koyarak saksı alt kısmının tabaktaki suya değmemesini sağlayın. Böylece ikide birde suyu boşaltma zahmetinden kurtulursunuz. Hem de o su kokonat palmiyenizin çevresinde hava nemliliği oluşturur.

Saksı büyüklüğü

Yukarıda tüm zorlukları okudunuz. Hala uğraşmak niyetinde iseniz ve birkaç ay kokonat palmiyenizi sağlıklı tutabilmeyi başarmışsanız şimdi artık kendi saksısından biraz daha büyük bir saksı (derinlik ve genişlik en az 30cm X 30cm) gerekiyor. Siz aldığınızda genelde ceviz kısmının üçte biri toprak altındadır. Bunu daha büyük saksıya aktardığınızda ise ceviz kısmının üçte ikisi toprak altında kalacağı şekilde dikin.

Toprak

Salon-ofis bitkilerine özel olan topraklardan alın. Önce toprağı iri taneli kum ile ya da ponza taşı ile karıştırın. Karışım oranı şöyle: 3 ölçü toprak + 1 ölçü ponza taşı veya iri taneli kum. Fidanınızı yaşatabilirseniz ve daha büyük saksıya geçirmeniz gerekirse aynen böyle toprak karışımı yapacaksınız.

Bitki besini

Kokonat palmiye veya Hindistan cevizi fidanı kendi cevizinde depolanmış besinleriyle en az 1 yıl beslenir. Topraktaki elementlere ihtiyacı yoktur. Zaten satın alıp eve getirdikten sonra uzun süreli hayatta tutamazsınız. Belki üç-beş hafta, belki üç-beş ay. Ama eğer sağlıklı bir şekilde hayatına gelişim göstererek devam ediyorsa ikinci yıldan itibaren bitki besini vermeye başlayın.

Salon palmiyelerine bitki besini vermek ciddi bilgi ve tecrübe ister. En küçük bir hatanızda fena halde zarar görürler. Ama Hindistan cevizi fidanları ve hurma fidanları bu konuda hiç hassas değildir. Özellikle kokonat palmiye (Hindistan cevizi fidanı) tuzlu topraklara son derece uyumlu olduğundan gübrelere ve bitki besinlerine zarar görmeden iyi cevap verecektir. Ama yeter ki ihtiyacı olan güneş, uygun sıcaklık ve sevdiği ılık-sıcak-nemli hava hareketleri şartlarından mahrum kalmasın. Herhangi sıvı salon bitkileri besini ya da yine salon-ofis bitkilerine uygun yavaş salınımlı akıllı gübre, NPK oranları 3:1:3 (ve katları) şeklinde olması tavsiye edilir.

Hava nemi

Genelde ev içi hava nemi kokonat palmiye için yeterlidir. Her iki-üç günde bir mutlaka yapraklarını ıslak bezle silmelisiniz. Bu hem yapraklarının nem ihtiyacı içindir hem de çok daha önemlisi, Hindistan cevizi fidanlarının baş düşmanı örümcek bitler (akar adı verilen parazitler grubundan yaprak parazitleri) için en etkili mücadele yoludur.

Marketten aldığım kuru bir Hindistan cevizini nasıl çimlendirebilirim?

Maalesef mümkün değil. Dış yeşil kabuğu ayrılmış olanlar çimlenemez. Dış yeşil kabuğu giderilmemiş soyulmamış olması gerekiyor. Üzerini kaplayan yeşil kabuğu zarar görmemiş bir Hindistan cevizi bulursanız önce büyük bir kovada üç gün suda bekletin. Sonra ⇒ köklendirme toprağına yatay vaziyette (diklemesine değil, yan yatırmış olarak) üçte bir kısmı toprak altında kalacağı şekilde yerleştirin ve sulayın. Günde birkaç saat direkt güneş alabilmeli. Ortam ısısı en az 21C derece olmalı (elbette daha fazla sıcak daha iyi olur). Her gün sulayın. Şartlar uygunsa birkaç ay sonra çimlenecektir (çimlenmesi 6 ayı bulabilir).

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Kokonat palmiye (coconut palm) salon bitkisi' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hande, İstanbul dedi ki:

    Hindistancevizi palmiyemi yaklaşık 2 yıldır sorunsuz bakıyorum / bakıyordum. Sulama ile ilgili bir aksilik oldu ve iki sulama arası biraz gecikti. İki kısım yaprağında sararma başladı ama diğerlerinde ve yeni çıkan yaprakta sorun yok. Sadece uçları saranları hemen kesmeli miyim? Yoksa toparlama şansı olur mu? Bir de şu an besin takviyesi faydalı olur mu?
    ***
    O kadar sararmada hemen yaprak kesmek yanlış. Sararma yaprağın en azından üçte birine yayılmasına kadar bekleyin. bitki besini ara sıra vermek 1 yılı geride bırakmış olan hindistancevizi fidanlarına zaten gerekli. Ama toprağın uygun olması lazım. Mesela toprak ilk kullanıldığı günden beri hatalı sulamalara maruz kalmışsa (⇒ bakınız) bitki besini de verilince köklerin aniden çürüme riski yüksektir. Ayrıca bitki besininin işe yaraması daha çok bitkinin tam aktif olduğu zamanlarda mümkündür.

  2. İsimsiz dedi ki:

    7-8 aydır bende olan ve 4-5 yapraklı, İstanbul’da evde baktığım bitkimin iki yaprağı tamamen kahverengileşti. Sizce hata ne olabilir? Diğer yapraklara geçmesini nasıl önlerim?
    ***
    Birçok hatanız olabilir. Sayfayı baştan aşağı okuyarak kendiniz bulmaya çalışın. Çünkü aylarca ona siz bakım uyguladınız ve neler yaptığınızı, yapmadığınızı benim bilmeme imkan yok.

  3. Merve, Adana dedi ki:

    Evimde 5 aydır cocos bakıyorum. Gövdeden çıkan ana dal sallanmaya başladı ve ciddi anlamda eğildi. İlk kez baktığım için neyi yanlış yaptığımı da anlayamadım. Sizce sorunu ne olabilir?
    ***
    Sorun yok. Gayet normal. 5 ay yine iyi durmuş. Sadece kısa amaçlı süs içindir. Yaşatamazsınız. Yukarıda ayrıntılı bilgi var.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.