Tatlı lezzet hissi veren karbonhidratlara genel anlamda şeker adını veririz. Suda çözünebilir özelliktedirler ve birçoğu yiyecekleri ve içecekleri tatlı hale getirmek kullanılır. Söz konusu karbonhidratlar ikiye ayrılır:
1- Basit şekerlere mono sakkaritler denir. Başlıcaları gluktoz, fruktoz ve galaktozdur.
2- Bileşik şekerler yani disakkaritler. Bunlar iki ayrı monosakkarit moleküllerinin bir glikosidik bağ ile birleşmesinden oluşmuştur. En yaygın örneği burada esas konu olan sakkarozdur.
Sakkaroz (C12H22O11)
Gıda sektörünün eskiden beri yaygın olarak kullandığı tatlandırıcı madde budur. Yani çayı, kahveyi, kurabiyeleri, kekleri, çeşitli yiyecek ve içecekleri tatlı hale getirmek için kullandığımız madde aslında sakkarozdur. Molükülünü kimya biliminde C12H22O11 şeklinde yazarlar. Bundan anladığımız gibi bir sakkaroz molekülü 12 karbon atomundan ve 11 su molekülünden ibarettir. Bunu bitkiler fotosentez ile üretiyor ve bünyelerinde depoluyor.
Sakkaroz bir disakkarittir (bileşik şeker). Bir sakkaroz molekülü bir glikoz ve bir fruktoz molekülünün birbirine bağlanmasından oluşur. Kullandığımız sakkaroz şekerini sadece bitkiler üretir. Dünyada en verimli kaynağı iki bitki türü şeker pancarı ve şeker kamışıdır. Bu bitkileri fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirirler. Sonra bünyelerindeki şeker bitkisel posadan ayrılıp rafine edilerek bildiğimiz son halini alır.
Bu sayfada sakkaroz şekerinin ne olduğu ve kimyasal yapısının kısaca nasıl olduğu üzerinde durdum. Ama aslında sakkaroz konusu şekerin sağlığımıza etkisinden fabrikalarda şeker pancarının işlenmesine kadar oldukça detaylı bir konudur. Fazla uzatmak istemedim.
Kaynak
Yukarıdaki bilgileri Wikipedia‘dan özet halde aldım.