Şekere düşkünlük madde bağımlılıklarından biridir

Alışkanlıklar bize ihtiyaç gibi geliyor. Madde bağımlılıkları bu tip zayıf yönümüzdür. Şeker de aynı şekilde bağımlılık yapar. Şekere düşkünlük veya daha doğrusu şeker bağımlılığı gerçeğini dile getiren bilim adamları maalesef genellikle susturuluyor. Çünkü şekere ve şekerli yiyecek-içecek maddelerine dayalı endüstriler gerçeğin halka yansıtılmasını hiç hoş karşılamıyor.

Şekere düşkünlük ve sağlığımız

Şekerin zararları

Her türlü şeker insülin hormonunun salgılanmasını arttırır. Ve daha birçok zincirleme reaksiyonlar devreye girer. Bünye kendisine zarar veren etkilere alışınca tekrarlanmasından zevk alır. Devamlı çay ister ya da bisküvi, kek, kola ister.

Önce şeker bağımlılığının tam anlamıyla madde bağımlılıklarından biri olduğunu kabullenmeliyiz. Çaya, kahveye, keklere, kurabiyelere ve reçellere kattığımız şeker meyvelerdeki şekerler gibi değildir. Karaciğeri yorucu yapıdadır. Bu ciddi bir zarar. Daha büyük, daha ciddi zararı ise şu: Şekerin çözümlenmesi için bünyemizde insülin salgısı olur. Fazla şekerli şeyler yersek kontrolün sağlanması için fazla İnsülin salgılanır. Bu ise bütün organları yıpratır, çabuk yaşlanmalarına sebep olur.

Çayı şekersiz içen bir insan bir günde bir ile beş arası sayıda bardak çay içerken şeker bağımlısı ve dolayısıyla çayı şekerli içen bir insan günde ortalama 20 bardak çay içiyor.

İçinde bulunduğu ciddi sağlık tehlikesi açısından bir şeker bağımlısının bir alkolikten pek farkı yoktur.

Şekerden de şekerli olan içeceklerden, keklerden kurabiyelerden de uzak duralım. Ne kadar az, o kadar iyi. Yoksa fazlaca insülin salgısı oluyor ve insülin organlarımızı çabuk yaşlandırıyor. Fazla şeker tüketiminin zararları saymakla bitmez. Şeker yüzünden fazladan fazladan aldığımız kalorilerin yağa dönüşüp vücutta yağ katmanları oluşturması da cabası.

Şekere düşkünlük gibi bir zaafiyetimize bahanelerimiz çok. Çay harareti alırmış. Sanki sıcak şey içmesek bünye iç sıcaklığının yükselmemesi için kendisi gereken şeyleri yapmaz mı? Yapar. Daha sağlıklısını yapar.

Kolada kafein var. Kafein sıcak havanın verdiği aptallığı, sersemliği gerçekten giderir. Ama kola ile değil az şekerli kahve ile kafein alsak daha iyi olur. Sık sık değil. Sadece günde iki veya en fazla üç defa. Ki yüksek doz kafein bağımlısı olmayalım. Şekersiz kola içenler de buna dikkat etmeli. Şeker gibi kafeninin de fazlası iyi değil.

Tatlı, şekerli yeme-içme iştahı (krizi) nasıl geçiştirilir?

Önü alınamaz gibi sanılan şiddetli bir tatlı şeyler yeme veya içme ihtiyacı bazı insanları fena etki altına alabiliyor. Bunun çözümü gayet basittir. Mesela bir tabak sütlaç en az bir yemek kaşığı şeker demektir. Ama sadece 4-5 tane siyah kuru üzüm o şiddetli şeker açlığını fazlasıyla ve hem de “anında” bastıracaktır. Bir tane çikolatalı gofret şekeriyle, hamuruyla ne kadar kalori aldırır ve ne kadar yağ depolattırır biliyor musunuz? Bu gibi tehlikeli şeylerin yerine de sadece üç veya dört gibi cüz’i sayıda siyah kuru üzüm yemekle şekerli yiyecekler yeme krizinizi kesinlikle yenebilirsiniz.

Ayrıca düşünün: Sık sık şekerli çay içen biri günde en az 30 tane kesme şeker yiyor anlamına gelir. Yediği diğer şekerli yiyeceklere ilaveten bir de bu var. Şekerli çay içmeyi gün içinde en aza indirin. İnanın ki her çay içme iştahınız çaya değil şekeredir. Bir gün içinde içtiğiniz çayların yarısından çoğunu şekersiz için. Şekersiz içtiğiniz bir çayın yanında sadece bir tane kuru üzüm yiyin. Zamanla çay içme ihtiyacınız geldiğinde onun yerine sadece bir tane kuru üzüm yiyin ve su için.

Siyah kuru üzümün faydası

Ani şeker düşüklüğü rahatsızlıklarında yenildiğinde etkisi çabuk görülen faydalı bir çerezdir. Siyah kuru üzümdeki şeker türü kana direkt karışır. Etkisi çabuk olur. Karaciğeri yormaz. İçerdiği şeker kana hemen geçiştiğinden dolayı tatlı yeme ihtiyacını da çabucak yok eder. Bu sayede birkaç kuru üzüm yemekle birkaç dilim kek veya iki üç tane gofret yemekten kurtulursunuz. Sonuçta şekere düşkünlük veya şeker bağımlılığı probleminizden kendinizi kurtarırsınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.