Peperomia metallica

Peperomia türleri‘nden parlak ve koyu renkli yapraklı bir salon bitkisi Peperomia metallica tamamen sukulent özellikli ama sukulent kabul edilmeyen bitkilerdendir. Ana vatanı Kolombiya, Ekvador ve Peru’dur. Yani tam tropikal kuşak bölgeye aittir. Piperaceae (Karabibergiller) familyasındandır.

Peperomia metallica bitki türü

Peperomia metallica ‘Galaxy’ kültivarı – Fotoğraf: Pinterest

Özellikleri

Peperomia metallica’nın birkaç doğal çeşidi var. Yaprak renkleri ve şekilleri biraz farklı farklı olur. Bazıları ilk bakışta tıpkı şeker begonyasının kızıl renkli yapraklısı gibi görünür. Fotoğraflarda ayırt bile edemezsiniz.

Yaprakları etlice ve sağlam yapılıdır. Sonbaharda güneşin ve serin havanın etkisiyle yapraklarının renkleri daha da canlı kızılımsı olur. Peperomia metallica yaprak iriliği ise hem bulunduğu yerin şartlarına göre hem de bakıma göre tatlı kaşığı ile yemek kaşığı arasında değişir.

Çiçek açması diğer Peperomia türlerinde olduğu gibidir. Süs maytaplarına benzer. Bazıları fare kuyruğu biçimli diye tarif ediyor. Yani bir çiçek sapının uca doğru kısmı çok küçük çiçeklerle sıkıca kaplıdır. Yaz sonunda çiçek açar.

Dalları 20-25cm dik uzadıktan sonra yapraklarının ağırlığına dayanamaz ve eğilir. Bu sebeple saksıda kenarlara sarkıcı çok dallı şekilde gelişim gösterir.

Kullanım

Peperomia metallica ihmallere dayanıklılığı ve iç mekan uyumu ile yoğun çalışmalı ofislere uygundur. Küçük saksılarda ofis masası bitkisi olarak da kullanılır. Evlerde pencere önlerine göre iyi bir bitkidir.

Bakımı

Ev ortamlarına diğer peperomyalar gibi gayet uyumludur. Yalnız, biraz güneş ve çok güçlü aydınlık ortam ister. Sabah güneşini ya da ikindi sonrası güneşini mutlaka almalıdır.

Toprağı mutlaka oldukça süzek ve havadar, hem de çabuk kuruyucu olmak zorundadır. Aksi takdirde kök çürümesine yakalanıp ölmesi kaçınılmazdır. Şu şekilde toprak karışımı tavsiye ederim:
2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı.

Peperomia metallica sulamalara son derece hassastır. Ciddi ihtiyaç olmadıkça sulamayın. İlkbahar ortasından yaz sonuna kadar toprak üst yüzeyi iyice kuruma gösterince, bol bol su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerinden mutlaka kaydadeğer miktarda su dışarı çıkmalıdır. Diğer zamanlarda ise toprağı kupkuru oldukça, sadece saksının en kenarlarından yavaşça su dökerek, saksı alt deliklerinden birkaç damla su dışarı çıkana kadar yavaş yavaş sulamalısınız.

Saksı-toprak değiştirme pek istemez. Çünkü yavaş gelişir ve az kök salar. 3 yılda bir, daha büyük saksı istemese bile toprağını değiştirmeniz iyi olur. Saksıdan çıkarın. Köklerinin tutunduğu toprağı fazla arındırmadn yeni toprak karışımı ile yeniden dikin. 4-5 gün geçmeden sulamayın.

Bitki besini ilkbahar ortasından yaz sonuna kadar ayda bir defa vermeniz iyi olur. Salon bitkilerine özel genel kullanım çeşidinden olmalıdır. Besinli suyu sadece saksının en kenarlarından yavaşça dökerek verin.

Peperomia metallica üretimi dallarını kırıp saksılara dikmekle gayet basittir. Kırıp aldığınız dalı iki gün açıkta bekletin. Sonra orta nemli toprağa dikin. İlkin sulamayın. Toprağın iyice kurumasına kadar bekleyin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.