Pogonatherum paniceum, minyatür bambu

Güzel, taze, yemyeşil bambu yapraklı bir bitki türüdür.

Pogonatherum paniceum (minyatür bambu) saksıda, dalları ve yaprakları

Poaceae (Buğdaygiller) familyasından Pogonatherum paniceum türü bambuya benzediği için minyatür bambu demişler. Diğer adı yavru panda bambusudur. Anavatanı Çin ve güneydoğu Asya’dır.

Özellikleri

Minyatür bambu Pogonatherum paniceum saksılarda salonlara, ofis masalarına uygun, hoş bir bitki türüdür. Yaprakları bambu yapraklarına benzer. Zaten aynı familyadandırlar. Ortama zarif bir yaprak güzelliği verir. Boyu 45 santimi aşmaz. Sararma bozulma olduğu zaman 10 santim kalacak şekilde kısaltırsanız daha güzel gelişir. Saksı aranjmanlarında japon şemsiyesi gibi sürekli ıslak kalan toprakta zarar görmeyen bitkilerle aynı saksıda yetişebilir. Kuvvetli aydınlık banyolarda kullanmaya uygun süs bitkilerindendir. Bahçelerde zemin örtücü olmaya uygundur ama sürekli ıslak toprak istiyor. Zaman zaman aynen çimlerde olduğu gibi biçmek gerekir.

Minyatür bambu

Pogonatherum paniceum -7C derece soğuğa dayanır deseler de açık hava şartlarında -3C dereceye belki zor dayanır. Havası fazla kuru memleketlere uygun değildir. Ama iç mekanlarda yetiştirecekseniz farketmez.

Bakımı

Güneşi ve suyu çok sever. Toprak ıslaklığını kaybedince fazlaca nem kaybetmeden tekrar sulamak geriyor. Gereğinden fazla sıklıkta sulama minyatür bambulara zarar vermez. Yazın öğle vakti kızgın güneşinden korumalısınız. Hiç güneş almayan yerlerde en azından tam pencere önünde, odanın en aydınlık yerinde tutun.

Asitli toprakta daha güzel gelişir. Toprak iyi humuslu, iyi besleyici ve hem çok havadar hem çok süzek olmalı. Özel lifli toprağa dörtte bir oranında ponza taşı eklerseniz evlerde riski olmaz. Veya humuslu bir bahçe toprağına hem ponza taşı iri taneli dere kumu karıştırın. Saksı değiştirmeyi iki yılda bir yapın.

Pogonatherum paniceum çoğaltma

Minyatür bambu kökten ayırmakla çoğaltılır. Bunun için yılın her zamanı uygundur. Saksısında fazlaca çoğalan minyatür bambuyu birkaç parçaya ayırarak birkaç saksıya paylaştırın. Fakat ayırırken tek tek değil birbirleriyle bir bütün halinde gruplar halinde ayırın. Ve eski toprağa tutunmuş kökleri topraktan arındırmamaya gayret edin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.