Algoritma, gerçekleştirdiğimiz her işte başlangıçtan sonuca kadar izlediğimiz gerekli aşamaların bütünüdür. Yaşamımız boyunca karşımıza çıkan fırsatlar ile onları değerlendirmeye yeterli altyapımızın olup olmaması, ayrıca zihnimizin o fırsatları görmesi, değerini anlaması ve yakalamaya azmetmesi gibi tutum geliştirme özelliklerimiz farklı farklı olabiliyor. Sağlığımız açısından da öyledir. Bazen tehlikeli mikroplar vücudumuza “bizi hasta edebilecek miktarda” girer ama o sırada savunma mekanizmamız oldukça güçlüdür ve hasta olmayız. Bazen de hafif bir hastalığın mikrobu üstelik az miktarda bünyemize girse, o sırada savunma mekanizmamızın güçsüz olmasıyla mikroplar hızlıca çoğalır ve hasta oluruz.
Peki ne neye göre değişir? Hayatımız boyunca “her konuda” nasıl bilinçli, nasıl tedbirli olmamız gerekiyor? Ki hayatta başarısız, sağlıksız, mutsuz bir birey olmayalım.. Bu meselenin çözümü hem çok basit hem de çok zor. Basitliği doğru bilgileri izlemenin ve doğru uygulamaları bir disiplin altında, sınırların bilincinde olarak yapmanın gerekliliği ile ilgilidir. Zorluğu ise, bahsettiğim basitliğin hiçbir şekilde bilincinde olmayarak, her şeyi adeta tesadüflere bırakmakla, gelişigüzel bir şekilde çabalama yolundadır.
Algoritma nedir?
Bilmediğiniz bir mahallede, bir vatandaşa adres sorduğunuzu düşünün. O kişi size yolu tarif ediyor. “O andan itibaren harekete geçerek adrese ulaşmanıza kadarki her şey” bir bütün olarak bir algoritmadır.
Bu terimin temeli matematiğin cebir alanıyla ilgili çalışmalarıyla Bilim dünyasına çok büyük değerler katmış olan El-Harizmi’nin çalışmalarına dayanır. O çağda Latince konuşan bazı Avrupalılar El-Harizmi demeye dilleri dönmediğinden Algoritma demişler (W).
Algoritma bir şeyi başarmanın “planlı programlı bir şekilde, dosdoğru bilgilerle ve uygun uygulamalarla” gerçekleşeceği yöntemde baştan sona işlemlerin bütünüdür.
Tasavvufta bir söz var: “Usulsüz vusûl olmaz”..
Ve eski bir deyim, hayatta başarılı olmanın sırrını iki kelimeyle özetliyor: “Usuletle ve suhuletle”.. (doğru bilgilerle, doğru disiplinle hareket kolaylık sağlar ve başarıyı kolayca getirir)..
Fakat hayatımız her şeyiyle bir bütün. Sağlıkta başarı olmazsa işte başarı nasıl olur? Zihin sağlığında başarı olmazsa beden sağlığında başarı olur mu? Her şey birbirine etki ediyor.
“Tasavvuf edepten ibarettir” sözü
Körü körüne saygılı olmakla alakası yok. Her şeyin sınırlarını bilmek, kendi haddini bilmek, bu bağlamda kendini en iyi şekilde gerçekleştirmeye yönelik bir hayat sürmeyi ifade ediyor. Değerleri anlayacaksın, adımlarını dikkatlice sapasağlam atacaksın. Hem bilgi sahiplerinin değerini bilmekle hem kendin özsaygı sahibi olmanla.. Yani kendine de edepli ol, kendine de değer ver, değer kat..
Eskiden dergahlarda güzel bir hat yazısıyla “Edeb Ya Hû” yazılı tablolar vardı. Anlamı: “Allahım edebli olmamı nasip et”..
Ne yazık ki her çağda, her kültürde olduğu gibi büyük çoğunluğumuz hayatın matematiksel gerçeklerini göremiyoruz. Yani sınırları ve dosdoğru yöntemleri öğrenmeye çalışmadan paldır küldür başarıya ulaşmaya çalışıyoruz. Veya bazen de gayet güzel başarılı olabileceğimiz bir meselede cahilliğimiz yüzünden ümitsiz ve isteksiz kalabiliyoruz.
Son Söz
Algoritma diyordum. Bütün bu yazdıklarımı düşünün ve hiçbir konuda ümitsiz olmayın. İhtiyacınız olan şey bilinçli olmak, doğru bilgilerle hareket etmek, disiplinli olmak, sınırları da adımları da çok iyi bilmek. Usuletle ve suhuletle..