Alocasia cuprea (Red Secret)

Alocasia cuprea (Red Secret) yaprakları bakır kızılı ve zeytuni yeşil renklere sahip olup irice oval şekillidir. Parlak ve yanardöner özelliklidir.

Bakır renkli ışıltılı parlak yapraklı bir filkulağı türü Alocasia cuprea 'Red Secret'

Parlak yapraklı bir filkulağı türüdür. Bu bitkiden bahseden bilgi kaynakları bir kültivarmış gibi adını Alocasia cuprea ‘Red Secret’ diye yazıyor. Ama araştırmalarıma göre kültivar veya hibrit değil gibi. Birkaç varyetesinden bahsediliyor ama özel olarak kültivarlarını geliştirmiş de olabilirler. Bilimsel adındaki cuprea bakır renkli anlamını taşır. Bazı ülkelerde halk arasında aynalı filkulağı derler. Araceae (Arum) familyasındandır.

Özellikleri

Bakır kızılı ve zeytuni yeşil renk tonlarına sahip yaprakları oval şekillidir. Parlaklığı ve farklı renkleri taşımasıyla yapraklar bir hayli yanardöner özelliklidir. Yanına yaklaşırken renkten renge döner. Her yönden aynı renkte görünmez. Tam olgunlaşmış yapraklar canlı renk farklılığını yitirir. Fakat yeni gelişmekte olan ve yeni olgunlaşmış yapraklar daha fazla renklidir.

Ana vatanı Borneo adasının kuzey-batısında Sabah’tır. Biraz yüksek rakım yağmur ormanlarında, sadece yamaç/yokuş yüzeylerinde yaşarlar.

Alocasia cuprea

Bakım

Yüksek rakım yerlere ait her bitki gibi Alocasia red secret de çok fazla havadar ortam istiyor ve 27C dereceden daha sıcak havayı hiç sevmiyor. Bakımında bunlara dikkat edin.

Güneşin fazlasından koruyun. Ama yanlış anlayıp da loş ışıklı yerlerde tutmayın. Güneş demekle yakan güneş ışınlarını kastediyorum. Mesela yaz aylarında sabah 11’den ikindi ezanının iki saat sonrasına kadar direkt güneş almamalıdır. Kışın fark etmez. Güneş almadığı diğer gündüz saatlerinde yeri çok güçlü gün ışığı almalıdır. Işık şartlarında eksiklik olması cılız ve sağlıksız gelişime sebep olur.

Örümcek bitler için gözünüz hep üzerinde olsun. Yoksa yapraklar mahvolur. Sık sık ıslak bezle her yerini silin. Ama sakın yapraklarına su fısfıslamayın.

Toprak mutlaka suyu derhal süzücü özellikte olmalıdır. 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımında yetiştirmenizi tavsiye ederim. Dere kumu 3mm-5mm iriliklerinde olmalı. Ponza taşı taneleri ise ortalama zeytin taneleri kadar, irili ufaklı.

Sulamak için toprak üst yüzeyinin 2cm derinliğe kadar iyice kurumuş olmasını bekleyin. Sularken mutlaka saksı alt deliklerinden bol bol su çıkacak kadar çok miktarda su kullanın. Çünkü bu tür için toprağının yıkanması ciddi önem taşır. Ayrıca hiçbir şekilde saksısı su dolu tabakta beklememelidir.

Bitki besini genel amaçlı bitki besininden, nisandan ekim ayına kadar 15-20 günde bir defa verin. Fakat bitki besini yarı dozaj ayarlamalısınız. Ayrıca besinsiz sulamaları bolca su ile, toprağı yıkarcasına yapın. Zira bu bitki tuz oranı fazla yükselen toprakta çürür gider.

Saksı-toprak değişimini iki veya üç yılda bir, nisan-mayıs aylarında yapın. Çok büyük saksı kullanmayın.

Üretim

Alocasia cuprea (Red Secret) üretimimi yanında geliştirdiği sürgün yavrularını ayırmakla yapabilirsiniz. Sadece ilkbaharda ayırın. Çünkü yavruların yaz aylarında yeterince gelişip bir an önce hayata sıkıca tutunmaları lazım. En iyisi saksı-toprak değiştirirken yavruları ayırın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Alocasia cuprea (Red Secret)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Gökhan, Aydın dedi ki:

    İnternetten aldığım cuprea 2 yaprağı kırıktı. Önce onlar matlaştı. Bugün diğer 2 yaprağı da matlaştı. Su vermeyi kessem baharda tekrar yeşerir mi?
    ***
    Siz de birçok kişi gibi yanlış zamanda yanlış bitki almışsınız. Pahalı salon bitkilerini sadece ilkbahar sonuna doğru mesela mayıs ortasından sonra almanızı tavsiye ederim. Yılın serin ve soğuk zamanlarda alacaksanız eğer, evinizin şartları 7/24 hiç kesintisiz ısıtmalı, sıcak ve püfür püfür hava akımlarına sahip olmak zorunda.. Yani mültimilyoner evi olması lazım. Bu şartlarda evinize gelince hiç bozulmazlar.
    Sorunuza gelince: Sera şartlarında son derece kof geliştirmişlerdir. Yanlış mevsimde seradan çıkınca adeta köpük gibi sönüverirler. Kof yapılı oldukları için bu haliyle bahara kadar susuz kalmaları öldürücü olur. Soğanlı filan da değiller üstelik. Ayrıca seralarda sadece sera şartlarında işe yarayan saçma sapan topraklarda hızlıca geliştirirler. Serin ve soğuk mevsimlerde sera dışında o toprak kökleri hemen çürütür. Size tavsiyem yukarıda anlattığım toprak karışımının aynısını yapın ve köklerini çürüklerden temizleyip ona dikin. Güneşli pencere önünde tutun. Kış güneşinin hiç zararı olmaz. Bu tür Alocasia’nın gelişmek için fazla sıcağa ihtiyacı yok. 12C dereceden daha soğuk olmayan ortamda da gelişir. Biraz da gündüz birkaç saat ısıtıcı güneş ışınları alırsa çok iyi olur.

  2. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Öncelikle bin kere teşekkür etmek istiyorum size: sayenizde her bitkim sağlıklı büyüyor:)) Şimdiki sorum ise şu: Alocasia red secret almayı düşünüyorum. Evim her daim sıcak ve hava akımı mevcut. Satın almak için uygun bir zaman mı? Yoksa baharda mı almalıyım?
    ***
    Sağ olun böyle şeyler duyunca gerçekten çok seviniyorum. Benim salon bitkileri hakkındaki tavsiyem genellikle ilkbahar sonu, yaz başı döneminde almanız yönündedir. Ama evinizde kış boyunca 7/24 hiç kesintisiz uygun sıcaklık oluyorsa şimdi alabilirsiniz. Eğer ısıtma sadece gündüzleri yapılıyorsa, geceleri soğuk oluyorsa bu şekilde bir sıcak bir soğuk olan evlerde yeni alınan bitkiler birkaç günde fena halde bozulurlar. Bundan dolayı yaz başı gibi almayı tavsiye ediyorum ki sıcak seralara göre kof yapılanmış bitki yaz boyunca evin şartlarına iyice adapte olabilsin, bünyesi de sera kofluğunu üzerinden atsın.

  3. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Alocasiam bugün geldi. Çok sağlıklı bir görüntüsü var. İnşallah yeni evini sever. Bitkinin pudra gibi bir toprağı vardı. Ben o toprağı 2 torf + 1 pomza ile değiştirdim. Toprak ve saksı değiştirmekle iyi mi yaptım sizce?
    ***
    Daha önceki sorunuza ve uyarıma göre, anlaşılan evinizin şartları gayet uygun. Bahsettiğiniz pudra gibi toprağın niteliği hakkında hiçbir bilgim yoktu. Geçenlerde bir komşumun 7 senelik kocaman kaktüs-sukulent bitkilerinin bozulup mahvolduklarını görünce topraklarını kontrol ettim. Pudra gibi, kül gibi çok hafif ve çok ince bir toz halindeydi. Anlaşılan o toprak bitkileri mahvetmiş. Kısaca, eğer aynı topraktan ise iyi etmişsiniz. Bir de ucuzcu marketlerde satılan ve herkesin satın alıp birkaç günde bozulmalarından şikayet ettikleri bitkilerin topraklarını marketlerde inceledim. Aynen bahsettiğiniz gibi özellikteydi. Pudramsı yeni icat toprakların bitkileri mahvetmesine deliller çok. Üretici tüccarların her şeyi kendileri için en ucuza mal ettikleri ve müşteri memnuniyetlerini hiçbir şekilde gözetmedikleri bir zamandayız.

  4. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Tekrar merhaba, bugün üzülerek yazıyorum ki alocasiamın hali pek iyi değil:aldığımdan beri 2 yaprak açtı ama diğer 3 yaprak öldü,yeni açanların da ölmesinden korkuyorum.Biraz önce bitkimin toprağını kontrol etmek için bir dokundum ki bitkinin kökü yok,ilginç bir şekilde kök kendi kendine ayrılıp toprağa karışmış resmen. Şok oldum. Daha yeni değiştirdim toprağını. Ağlamak istiyorum şu an.
    ***
    Ferda Hanım 22 ekim tarihinde bu bitkiden almak istediğinizi yazmanız üzerine gereken uyarıları size bildirmiştim. 27 ekim’de yine yazarak bitkiyi aldığınızı ve toprağını değiştirdiğinizi yazmıştınız. Bunun üzerine, uyarılarıma rağmen aldığınıza göre evinizin şartları sürekli uygundur diye düşünmüştüm. Ama sanıyorum uygun değilmiş. Çünkü kök çürümeleri genelde bitkilerin alışık olduğu sıcak yerden daha serin yere geçtiklerinde oluyor. Bir daha sadece ve sadece yaz başında yeni bitki almanızı tavsiye ederim. Yoksa adapte olmaya zamanları olmuyor. Alışık oldukları sera sıcaklığı şartlarından çıkıp daha serin yerlere gidince kökleri çürüyor. Yaklaşık 15 yıldır bu şekilde binlerce soru gelir durur. Çiçekçilere asla inanmayacaksınız. Yalan söylediklerine dair binlerce delillere şahidim. Neyse şimdi üzülmeyin çünkü bunların soğan gibi veya yumru gibi olan kısmı kolay kolay ölmüyor. Toprak kupkuru hale geldikçe sulayarak bekleyin. Zamanla yeni kökler geliştirir ve yeniden yapraklar uzatır. Ama eğer evinizin sıcaklığı yeterli değilse yeniden gelişmeye mayıs veya haziran ayında başlar.

  5. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Cevabınızı merakla bekledim, şöyle ki: evimin ısısı inanın o kadar iyi ki,hatta neredeyse 4 mevsim tişörtle duruyoruz, tüm gün güneş altındayız ve ısıtma sistemimiz çok iyi..Ayrıca evde bir sürü tropikal bitki var,hepsi de coşkulu bir şekilde büyüyor..Neyse sabah kalkıp toprakta kök aradım(sağlam görünen ve gelince açan yaprakları zaten gece bir kenara koymuştum)Köklerde rizom filan yoktu,ayrıca kökler tel tel olmuş,toprağa karışmış ve tam kök ortasında kremamsi beyaz bir şey oluşmuş,elimi sürünce dağıldı iyice,sanırım benim bitkim sizlere ömür..peki o 2 kalan yaprağı direkt toprağa mi ekeyim köksüz bir şekilde elimde kaldı :(( keşke size ulaşıp gosterebilsem
    ***
    Benim bildiğim ve gördüğüm tüm filkulağı türlerinin dibinde tür özelliklerine göre ya soğan benzeri ya da patates veya kereviz benzeri, bazen de (mesela sizin türde) zencefil yumrusu gibi uzunca, ama daha ziyade fazla kalın bir antoryum gövdesine benzer yapıda, türlere göre farklı şekillerde korm olur ve yeni yapraklar hep ondan çıkar. Bazen bir filkulağının hem patates veya zencefil benzeri hem de (özellikle yeni yavruları için geliştirdiği) lale soğanı benzeri kormları olabiliyor. Korm kısmı bitkinin esas ana gövdesi gibidir. Ve kökler tamamıyla çürüse bile o kısım çürümez. Sizinkinde o da çürüdüyse anlaşılan şansınıza toprak felaket derecede bozukmuş. Ponza taşı ile karıştırmanız bile toprağın zararlılığına engel olamamış. Belki de toprağınız gübreli idi. Bu tür filkulağı tuzlu topraklara son derece hassastır (bundan dolayı gübresiz toprak gerekir). Zaten yazı içinde de elimden geldiğince açıklamaya çalışmıştım. Sulama biçimi, hatta bitki besinini yarım dozaj vermek filan. Filkulaklarında kormlar gerçekten çok dayanıklıdır. Çürümesine ilk defa sizden şahit oldum ve şaşırdım. Sırf yaprak sapları kaldı ise o saplardan bir şey olmaz. Maalesef bu durumda yapılacak bir şey yok. Başınız sağ olsun. Yine de toprağı kontrol edin belki kendisi tamamıyla çürümüş olsa bile, fındık kadar yavru bir korm parçası sağlıklı kalmış olabilir.

  6. Ali Sakarya dedi ki:

    Bir hafta önce Alocasia cuprea aldım. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama sanki bazı yapraklarda küçük delikler oluşmaya başladı. Belki aldığımda öyleydi, emin değilim. Bu herhangi bir zararlıdan kaynaklanabilir mi? Dikkatlice baktım ama herhangi bir canlı, böcek vs. göremedim.
    ***
    Size geldikten sonra başladığı hakkında muhtemelen yanılmıyorsunuzdur. Günümüzde saksı bitkileri üreticiliği çok tuhaf topraklarda yapılıyor. Özellikle çok sıcak yaz günleri dışında yeni alınan bitkiler alışık olduğu sera şartlarına göre az farkla bile daha serin olan bir mekana giderse, ve o sırada toprağı kuru değilse, toprak soğuyunca o toprak kökleri yakıp çürütmeye başlar. Bunun etkisi yapraklarda bozulma şeklinde belli olur. Şimdi yapraklarda bozulma git gide artabilir. Bir yandan havalar ısınma sürecinde. Bu birkaç serin haftada toprak iyice kurumadan sulamayın. Yaprakları sık sık ıslak bezle tertemiz silmeyi ihmal etmeyin. Sıcak saatlerde bol bol esinti almasını sağlayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.