Anthurium scherzerianum

Araceae familyasından Anthurium scherzerianum tropikal kuşak dağ ormanı bitkisidir. Kosta Rika’da 1300 metreden  2100 metreye kadar yükseltilerde sis ormanları yaşam alanlarıdır. Hem ağaçlar üzerinde (epifit tarzında) hem orman zemininde kümeler halinde rastlanır.

Anthurium scherzerianum bitki türü

Anthurium scherzerianum

Flamingo çiçeği adı Anthurium scherzerianum’a daha çok yakışsa da hem buna hem Anthurium andraeanum’a verilmiş olan ortak bir addır.

Spat rengi turuncu ve skarlet rengi arasında değişir. Spadiks koyu turuncu olur. Yaprakları 8cm genişlikte ve 25cm uzunlukta olur (ortalama). Yaprak sapları ise 20cm kadardır. Gövdede yaprak boğumları arası çok kısa olup bu yüzden pek uzamazlar. Hibrit ve kültivarlarında farklı renkli çiçekler ve geniş yapraklar olabiliyor.

Bu türün bildiğimiz antoryumdan en dikkat çeken farkı çiçeğinin özelliğidir: Spat denen renkli kısmı oval, spadiks denen mini koçan benzeri uzantısı ise daha uzun ve kıvrımlıdır.

Niçin diğer antoryum gibi satışları yok?

Çünkü Anthurium scherzerianum hem Phalaenopsis orkideleri gibi aşırı hassastır hem de ticari antoryumlar kadar zarif güzelliğe sahip değildir.

Önemi

Anthurium andraeanum (ticari değer taşıyan güzel çiçekli antoryumlar) ilk keşfedildiğinde doğal has tür idi. Dalları sarmaşık gidi uzar giderdi. Çiçekleri hem güzellik açısından hem 2-3 ay gibi uzun süre hiç solmadan dayanması açısından çok yüksek kaliteli idi. Fakat dallarının uzayıp gitmesi bir dezavantaj idi. İşte burada A. scherzerianum türü devreye girer. Yani birbirleriyle melezleme çalışmaları yaparak A. andraeanum türünü ıslah etmişler. Sonuçta o da bunun gibi kısa dallı kalmış. Ama büyüme hızı değişmedi. Ancak yapraklar arası mesafe çok kısaldı. Mesela has tür halde iken bir dal 3 tane yaprak ile 30-40cm uzuyordu. Islah edildikten sonra yine aynı hızda 3 yaprak geliştirirken dal en fazla 8cm uzar hale geldi.

Bakımı

Anthurium scherzerianum sürekli havadar olan yerleri sever. Fazla sıcağı sevmez. Havasız ortamlarda çabucak bozulur.

Sağlıklı gelişim için gereken ısı dereceleri: Gece en düşük 15C derece, gündüz en yüksek 26C derece aralıklarıdır. Daha serinde pek sorun çıkmaz. Sıcağın fazlasında ise gelişiminin yavaşlaması, durması, hatta sıcağın şiddetine göre bozulmaya başlaması mümkündür. Sıcaklık yükseldikçe hava nemliliğinin ve özellikle hava hareketlerinin artması gerekir.

Toprak, sulama ve bitki besini ihtiyaçları aynen ⇒ antoryum bitkisindeki gibi ayarlamalısınız. Lütfen bu bilgiler için onun sayfasına bakın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.