Graptopetalum bellum

Graptopetalum bellum türü Crassulaceae familyasının en büyük çiçek açan türlerinden biridir. Eski bilimsel adı Tacitus bellus ismi hala yaygın olarak kullanılıyor.

Meksika’nın kuzey-batı kesimlerine özgü, 1400m – 1500m yüksek kesimlerde kayalıklı yamaçların az güneşli cephelerinde yaşayan sukulent bir türdür. Gövdesi kısadır. Sıkıca rozet biçiminde dizili yapraklarla boyu biraz uzadığında yan filiz verip yeni bir rozet yapraklı tepe daha oluşturur. Bu şekilde yan dallarla çoğalır.

Graptopetalum bellum sukulent bitki

Yaprakları kalın ve etli, pürüzsüz, uç yarısı üçgen biçimli, sivri uçludur. İlkbahar ortasından yaz başına kadarki dönemde çiçek açar ve birkaç hafta çiçekli kalır. Bir çiçek 2,5cm kadar geniştir.

Kış soğuklarına dayanıklılığı -7C dereceye kadardır (eğer toprağı kuru ise ve dondurucu rüzgarları direkt almazsa). Aslında saksıda yetiştirip kışın o kadar soğukta açıkta bırakmamak, kapalı ve soğuk bir yerde korumaya almak daha iyi olur. Bu arada, kapalı yerin havası nemli olmamalıdır.

Graptopetalum bellum ‘Super Star’ kültivarı kırmızıya yakın koyu pembe çiçek açar. Yaprakları daha yeşilimsi, daha gösterişli ve iridir. Yılda iki defa çiçek açabilir.

Yetiştirme, bakımı

Graptopetalum bellum diğer krasulaların aksine az güneş ister. Sadece sabah erken saatlerinin güneşini alacağı yerde yetiştirmelisiniz. Kışın biraz daha fazla güneş alması iyi olur. Tamamen gölgede tutmak gerekir iddiaları yanlıştır. Tam gölgede hiçbir güzelliği kalmaz. Deforme gelişim gösterir. Ancak hiç direkt güneş almasa bile kuvvetli aydınlık bir yerde olmasında bir sakınca yok.

Çiçek açması için olmazsa olmaz gereklilik: Kış boyunca 15C dereceden daha serinde durmazsa çiçek açmaz.

Toprak ve sulama

Kış soğuklarında ıslak ve soğuk toprakta çürüme özelliği var. Yazın sıcak aylarda ise sıcak toprakta iken sulama yüzünden yine çürür. Gerçi bu problemler yanlış toprakta yetiştirmek yüzünden olur ama yine de çok tedbirli, dikkatli olmak gerekiyor. Soğuk zamanlarda toprakta ciddi bir kuruma görseniz bile yapraklar sert ve sağlıklı göründükçe sulamayın. Sulama (gerektiğinde) öğle saatinde sulayın. İlkbahar ilk yarısında da hemen hemen aynı şekilde devam edin. Sıcak yaz aylarında toprak iyice kurumaya yaklaştıkça, gecenin en serin saatlerinde sulayın. Eylül ortasında sulama sıklığını tekrar azaltmaya başlayın.

Graptopetalum bellum için doğru toprak karışımı

2 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı olan toprakta yetiştirmelisiniz.

Yazın fazla sıcak günlerde gece boyunca yeri kesinlikle esintili olmalı. Hem havasız sıcak yer hem ıslak toprak bir araya gelirse aniden baştan aşağı tümüyle ölür. Kışın ise hiç sulamasanız bile bulunduğu yerde hava nemliliği yüksek olunca yine çürüme riski var. Havadar yer ve havadar-süzek toprak her zaman şart.

Yılda üç iki defa (nisan ortasında, mayıs sonunda ve eylül ortasında) dozajı dörtte bire azaltılmış kaktüs besini verseniz iyi olur.

Graptopetalum bellum

Üretim

Graptopetalum bellum dallarından çelikle, tek yaprak çeliği ile ve tohumla çoğaltılır.

Tek yaprak ile üretim: Yapraklarını dalından sağa sola eğip bükmelerle koparıp alın. Önce 5-6 gün kuru ve esintili gölge bir yerde bekletin. Sonra az sıklıkta suladığınız bir bitkinin dibine toprağa yatırın. Kısa sürede filizlenir ve köklenir.

Çelik usulünde ise kırdığınız dalı birkaç gün açıkta beklettikten sonra kumu fazla olan çok az nemli toprağa dikin. Toprak adamakıllı kurumadıkça sulamayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Graptopetalum bellum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Başarılı dedi ki:

    Hangi ph aralığı ideal bu cins için acaba?
    ***
    Kayalık yamaç bitkilerinde pH pek önemli değil. Köklerinin taş parçalarına yapışacağına uygun, havadarlığı yüksek toprak karışımı istiyor. Normal bir hazır poşet toprağa biraz mıcır ya da çömlek kırıntıları ve biraz da ponza taşı karıştırabilirsiniz. Doğal toprak kullanmayacaksanız kum şart değil.

  2. Mavişe, Isparta dedi ki:

    Çiçekleri solduğunda ne yapmamız gerekir acaba?
    ***
    Kesip atın.

  3. Emine, İstanbul dedi ki:

    Benim çiçeğim birbirine bitişik, üçlü halde. Bunları birbirinden ayırıp her birini farklı saksılara dikmek gerekir mi?
    ***
    Hayır gerekmez.

  4. Şaziye, Babaeski dedi ki:

    Nereden satın alabilirim? Çok güzel.
    ***
    Bilmiyorum. Şansınıza kalmış.

  5. Ebru, İstanbul dedi ki:

    Çiçeğim hiç açılmıyor. Top şeklinde kaldı. Birde dalları yeşil yeşil oldu sineklenmiş gibi. Nasıl bakabilirim?
    ***
    Sıcak ve havasız yerlerde yaşaması pek mümkün değil. Özellikle de akşamdan sabaha kadar serin rüzgarlara ihtiyacı var. Ev içinde zayıf ışıklı yerlerde de olmaması gerekir. Çok güçlü ışık, bir parça direkt güneş ışınları ve en önemlisi püfür püfür serin esintili bir yerde durması lazım.

  6. Dr Ayten dedi ki:

    Benim çiçekler uzadıkca uzamakta ama bir türlü açmıyor, neden olabilir ve ne yapabilirim acaba?
    ***
    Sorunuzdan anladığım kadarıyla çiçek tomurcukları uzamış ama tomurcuklar açılmıyormuş. Belki havaların biraz daha ısınmasını bekliyordur. Eğer hiç çiçek sapı çıkarmadan boyunun uzadığını söylüyorsanız durum başka. Önce bitkiniz acaba bu türden mi, bundan emin olun. Aynı tür ise, kışın üşümezse çiçek açmaz. Üşümesinden başka ayrıca kış aylarında gece boyu tam karanlık ve gündüz biraz güneş gerekiyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.